mięso - 63110 przepisów (strona:1249/4208)

Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 330

Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 500 g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 jajka Szklanka passaty pomidorowej 1,5 l bulionu 1 łyżka śmietany 1 łyżka majeranku Natka pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku Czosnek niedźwiedzi Sól,  pieprz Olej do smażenia Zacznijmy od ryżu, aby zdążył(...)bardzo cienkie paski lub w drobną kostkę. Aby kapusta była bardziej miękka należy ją posolić a następnie ugnieść. Odstawiamy aż do momentu kiedy puści wodę. Odciskamy. Łączymy składniki: mięso,  kapustę, ostudzony ryż, pokrojoną w kostkę cebulę  przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę mannę, sól,  pieprz oraz majeranek. Formujemy kotleciki i dokładnie obsmażamy. Zagotowujemy bulion, dodajemy passatę pomidorową

Kuchnia moimi oczami
Kotlety mielone – idealne! 142

starych polskich receptur. Oto przepis wg mojej ulubionej Kuchni Polskiej z 1957 roku. Kotleciki dosmażane w piekarniku z odrobiną tłuszczyku – to jest ten smak! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo wołowego 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 50 g czerstwej bułki mleko do namoczenia bułki sól świeżo mielony pieprz 3-4 łyżki bułki tartej olej(...)łyżeczek masła papryka słodka + ostra do posypania Bułkę namaczamy w mleku, dokładnie odsączamy, łączymy z cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą pieprzem, miksując blenderem na papkę. Gotową miksturę łączymy z mięsem, dokładnie ugniatając. Formujemy dość spore kolety (mi wyszło 6), obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem

Mój pomysł na
Filet z piersi kurczaka nadziany mieszanką serową i pieczarkami 146

połączyć ze sobą, dodać 2 łyżki jogurtu, przyprawy wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Ostrym nożem w każdej piersi zrobić nacięcie (wzdłuż) w rodzaju kieszonki starając się nie przeciąć mięsa na wylot. Mięso doprawić w środku wg smaku, do każdej piersi włożyć nadzienie i delikatnie docisnąć. W ten sposób przygotowane filety posmarować jogurtem i posypać kurkumą lub papryką. Piec

Smaki Armine
Schabowe , nadziewane roladki , pomysł na grilla 103

zrumienią . Na koniec doprawiamy solą , gałką i pieprzem do smaku . Studzimy i blendujemy na średnio gładką pastę .Schab musi być ten trochę gorszy , czyli z warkoczem tłuszczu i ciemnego mięsa , wtedy będzie bardziej delikatny i soczysty .Plastry schabu , rozklepujemy cieniutko , najlepiej przez folię . Każdy plaster solimy , pieprzymy , smarujemy pastą pieczarkową i układamy na nim gruby kawałek mozzarelli . Zwijamy jak zrazy(...)następnie owijamy cieniutkimi plasterkami boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak przygotowane, wkładamy do lodówki na noc lub na kilka godzin . Mięso z pastą pieczarkową ,stężeje i roladki nie będą się rozpadać podczas grillowania . Grillujemy według uznania i swoich tajnych arkanów Schab tak przygotowany jest soczysty i kruchy , po prostu idealny .Świetnie smakuje nawet na zimno jako dodatek do kanapek , choć zdecydowanie

Ogrodnik w podróży
Pasztet z kurczaka rosołowego 168

Sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Do pasztetu wykorzystuję też marchewki i pietruszkę z zupy. Mięso z kurczaka (oddzielone od kości) zmielić w maszynce do mielenia wraz z marchewkami

Bullio
Schab zapiekany z pieczarkami w sosie curry 154

niezbyt pracochłonne. Jeśli ktoś lubi, może zwiększyć ilość przyprawy curry - ja dałam tylko tyle aby był wyczuwalny jej smak i a nie przytłoczył całego dania. Możecie do takiego mięsa podać ziemniaki, ryż czy kaszę  - wybór należy do Was. Inspiracja: Pinterest Składniki na 4 porcje: 4 plastry schabu 500 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka słodkiej(...)papryki 1 łyżeczka curry  100 g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obrać i pokroić w większe kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Następnie wrzucić pieczarki i smażyć przez  kilka minut na dużym ogniu aby pieczarki ładnie się zarumieniły

My simple kitchen
Kurczak duszony w sosie z papryką 110

przygotowany kurczak jest naprawdę doskonały w smaku. Mięso jest bardzo miękkie, niezwykle aromatyczne oraz idealnie komponuje się z paprykowo-pomidorowym sosem, który stanowi kropkę nad "i" całej potrawy. Koniecznie spróbujcie tego połączenia, a zapewniam, że też je polubicie - tak samo jak moja rodzina. Polecam! 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części) 1/2 łyżeczki papryki wędzonej papryka ostra w proszku(...)szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (1 szklanka = 250 ml) Ponadto: olej do smażenia Umytego oraz osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami, a następnie obsmażyć z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju. Rumiane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i na ten sam tłuszcz wrzucić paprykę pokrojoną w paski, cebulę w piórka oraz drobno posiekany czosnek. Warzywa podsmażyć do miękkości (papryka może być lekko twarda

Di gotuje
Grillowany kurczak z sosem teriyaki 102

sosem teriyaki i makaronem azjatyckim. Po raz pierwszy wykorzystałam sos teriyaki w domu, chociaż jego smak już dobrze znałam z warsztatów azjatyckich i wizyt w tego rodzaju restauracjach. Mięso z kurczaka grillowane z sosem teriyaki jest soczyste w środku, koniecznie musicie wypróbować! Grillowany kurczak z sosem teriyaki / 1 porcja Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 100 g makaronu chow mein(...)kurczaka dokładnie oczyszczamy. Dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miseczki. Dodajemy sos teriyaki, mieszamy dokładnie. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy kawałki kurczaka. Grillujemy mięso z kurczaka z każdej strony, aż będzie ładnie złoto-brązowe z charakterystycznymi paskami. Makaron odcedzamy, przekładamy do podania do miseczki. Na wierzchu układamy kawałki grillowanego kurczaka w sosie teriyaki

Moja smaczna kuchnia
Zupa gołąbkowa 123

zupa. Na dodatek nie byle jaka, bo gołąbkowa. Nie byłam na początku jakoś bardzo entuzjastycznie do niej nastawiona... a potem ją spróbowałam. Pyszna (myślę, że nawet i bez mięsa byłaby spoko ;)). I chyba nie jest jakimś dużym zaskoczeniem, że naprawdę smakuje jak gołąbki. A, i jeszcze jedna uwaga. Zjedzcie ją najszybciej jak się da, później ryż wchłonie cały płyn(...)laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej i lekko rumienimy. Dodajemy do niej mięso mielone i rozdrobniony czosnek, wszystko smażymy około 5 minut. Dolewamy koncentrat, dosypujemy mieloną paprykę, znowu chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem, dorzucamy liście, ziele, majeranek, pokrojoną w paski kapustę, gotujemy

Kardamonovy
Klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim 134

dzieci. Dzisiaj Klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim – koniecznie wypróbujcie przepis! PRZEPIS NA KLOPSIKI Z INDYKA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM Składniki na klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim: 500g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka oregano 3 łyżki suchej kaszy manny sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)100g koncentratu pomidorowego sól 1 łyżeczka oregano olej Jak zrobić klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy startą lub posiekaną w blenderze cebulę, jajko, przyprawy, suchą kaszę. Wyrabiamy masę aż wszystkie składniki dobrze połącza się. Odrywamy kawałki masy i formujemy małe klopsiki (mi wyszło 30szt), układamy na desce. Drugą cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju

Dorota Smakuje
Forszmak z pieczarkami 362

głównie, wiecie jak jest :)). A Wy łapcie za noże i także róbcie forszmak.  Składniki: 1,5 l wody 600 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula(...)myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w półplasterki, seler w plasterki, cebulę w kostkę, wrzucamy do pieczarek, smażymy. Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, dorzucamy do pieczarek razem z rozdrobnionym czosnkiem, znowu smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele, przyprawy

Kardamonovy
Klopsiki z ryżem czerwonym 130

ryżem czerwonym. PRZEPIS NA KLOPSIKI Z RYŻEM CZERWONYM Składniki na klopsiki z ryżem czerwonym: ryż: 1 szkl ryżu czerwonego 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek klopsiki: 500g mięsa mielonego – użyłam zmielonej karkówki wieprzowej 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka oregano 3 łyżki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy sos: 1 cebula(...)dodajemy sól i oliwę. Zagotowujemy. Zmniejszamy grzanie na minimum i gotujemy pod przykryciem aż ryż wchłonie wodę i stanie się miękki (nie mieszamy w trakcie gotowania). Do miski wrzucamy mięso, dodajemy startą lub posiekaną w blenderze cebulę, jajko, przyprawy, zmielone płatki. Wyrabiamy masę aż wszystkie składniki dobrze połącza się. Odrywamy kawałki masy i formujemy małe klopsiki (mi wyszło 30szt), układamy

Dorota Smakuje
Roladki drobiowe ze szparagami i boczkiem 134

drobiowe faszerowane zielonymi szparagami, boczkiem i serem mozzarella. Całość upiekłam w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym). Podczas pieczenia boczek wytopił się, a piersi z kurczaka wchłonęły tłuszcz i dzięki temu, mięso nie było suche w smaku. Poniższe roladki przed podaniem warto przekroić na ukos (na dwie części), ponieważ prezentują się wtedy jeszcze bardziej apetycznie.  Składniki na 4 porcje: 1 duża(...)sól, pieprz Szparagi umyć i odłamać twarde końcówki (pękną same we właściwym miejscu, dlatego zielonych szparagów nie trzeba obierać). Pierś umyć, osuszyć i przeciąć na 4 części. Każdy kawałek mięsa lekko rozbić oraz przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Na każdy kawałek rozbitej piersi ułożyć kilka szparagów i na wierzchu posypać startym serem. Następnie całość zwinąć formułując roladkę

Ugotować
,,Pasztet z królika’’ 130

duża kostkę. Do garnka wkładamy królika, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, selera i pora, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawiamy do smaku solą, gotujemy do miękkości mięsa. Dusimy przez około 60 minut. Cebulę obieramy kroimy w piórka, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, mielimy razem z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą oraz bułką

Podróż w kulinaria
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 133

Przepis na super ławą, sycącą zapiekankę która idealnie wpasuje się na rodzinny obiad bądź kolację wśród znajomych. Przepis na 6-8 porcji. :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2 i pół szklanki dowolnego makaronu 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów krojonych słoik sosu pomidorowego ( u mnie Napoli) 150 gram pieczarek pokrojonych w plasterki(...)pokrojone w kosteczkę sól i pieprz do smaku po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i ziół prowansalskich Przygotowanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy makaron al dente, przekładamy do naczynia żaroodpornego mięso smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do makaronu na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieczarkami, gdy wszystko poddusimy przekładamy

Studencka Micha

Proponowane wyszukiwania