mięso duszone - 8529 przepisów (strona:59/569)

Babciny królik i duszona marchewka 178

Dodajemy przyprawę do zup, doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso wkładamy do sosu, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż mięso będzie ciepłe. Podajemy z puree ziemniaczanym i duszoną marchewką (przepis poniżej). Smacznego! :) Duszona marchewka na 3-4 osób: 250 obranej i pokrojonej w kostkę marchewki 3 czubate łyżeczki cukru 1 łyżka masła

My Culinary Art
Najłatwiejszy gulasz z indyka 174

zalewamy wodą (najlepiej ciepłą). Dusimy. 4. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni, na której było mięso. Zeszkloną cebulkę dodajemy do garnka z gulaszem. Dusimy całość około godziny – do miękkości mięsa. 5. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy sprasowany czosnek, doprawiamy magą i zaprawiamy mąką ze śmietaną. Gotowe! Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i gotowanymi buraczkami

Mama z miasta
cytrynowe nóżki z kurczaka 240

sojowym i octem winnym. Kiedy sos się zredukuje, podlać wodą i dalej dusić. Włożyć jedną cytrynę pokrojoną w niezbyt cienkie plastry, wlać sok z połówki drugiej cytryny. Dusić bez przykrycia, aż mięso będzie gotowe, w razie konieczności podlewając wodą, żeby sos się nie przypalił, ale uważając, żeby mięso się nie gotowało, tylko dusiło w gęstym sosie. Dodać soli i pieprzu

stajnia gołębie od kuchni
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 201

czasu, aż mięso będzie miękkie i usmażone.  Krok 4 Do mięsa dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zalać 200 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i wchłonięcia się bulionu.  Krok 5 Do mięsa i warzyw dodać 300 ml passaty pomidorowej oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii.  Krok 6 Całość dusić

Krakowskie smaki Ani
Comber z jelenia duszony 368

czasie mięso dokładnie umyć, osuszyć. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano, około 3-5 minut. Wyjąć mięso, zlać tłuszcz, wlać wino, zagotować. Włożyć mięso, dodać rozgnieciony jałowiec i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Wewnątrz mięso powinno osiągnąć temperaturę 62 stopni. Wyjąć mięso, okryć folią aluminiową. Sos z duszenia przecedzić, zagotować, dodać kawałki zimnego masła, wymieszać

królestwo garów
Sznycle z indyka w sosie pomarańczowym z soczewicą 161

Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Patelnię rozgrzać i obsmażyć sznycle z obu stron. Dodać sok pomarańczowy (2 łyżki zostawić), połowę skórki pomarańczowej i bulion, dusić razem z mięsem ok. 10 minut. Następnie dodać filety z pomarańczy i dusić jeszcze 5-7 minut. Soczewicę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając skórkę pomarańczową i kumin. Na koniec

Pełny talerz
Obiadowy garnek - potrawka z soczewicą 157

czerwona TESCO * 4 łyżki oleju rzepakowego * natka pietruszki     Przygotowanie : Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki i podsmażyć, dodać mięso mielone i dusić aż straci surowość. Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Gdy składniki się podduszą dodajemy szklankę czerwonej soczewicy i dolewamy bulion. Gdy soczewica zmięknie wlewamy pomidory i dusimy

Magiczne Życie Marty
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym 410

wrzącej wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu do całkowitej miękkości mięsa (zwykle powinno to trwać nie dłużej niż 10 minut,  jednak wszystko zależy od mięsa i nieraz duszenie może trwać znacznie dłużej - polędwiczki mają być delikatne, miękkie i rozpływać się w ustach).   Na osobnej patelce , na maśle podsma ż amy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Gdy się zeszkli(...)podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu.   Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym z Kurkami 210

wrzącej wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu do całkowitej miękkości mięsa (zwykle powinno to trwać nie dłużej niż 10 minut,  jednak wszystko zależy od mięsa i nieraz duszenie może trwać znacznie dłużej - polędwiczki mają być delikatne, miękkie i rozpływać się w ustach).   Sos Kurkowo-Śmietanowy: Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy.  Na osobnej patelce , na maśle podsma(...)wszystko podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu.   Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Bitki w jesiennym sosie z powidłami i keczupem 508

Brzmi dziwnie?:) Mięso w sosie z powideł i keczupu jest niewątpliwie oryginalne, choć również popularne, bo co jakiś czas trafiam na podobny przepis, zazwyczaj w formie zapiekanki. Ja przedstawiam wersję skróconą, gdzie schab (lub kurczak jeśli wolicie) smażymy i robimy sos już bez zapiekania.  800g schabu 3 duże cebule 200g keczupu pikantnego 200g powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki pieprzu(...)Wlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy przez około 30-40 minut aż mięso i cebula będą miękkie. 2. Keczup, powidła i przyprawy mieszamy ze sobą, wlewamy do garnka z mięsem i cebulą. Dusimy jeszcze przez około 5 minut

Szefowa kuchni
Gulasz z szynki z warzywami 190

oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość podsmażamy i po kilku minutach dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli podczas duszenia woda wyparuje – dolewamy. Gulasz zaprawiamy koncentratem pomidorowym i dodajemy drobno posiekany koperek . Całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowany gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami 226

samym dnie układamy papryczkę, czosnek i chili, a następnie obkładamy kurczaka papryką i oliwkami. Zalewamy składniki winem. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Dusimy do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. Od czasu do czasu, nie otwierając brytfanny, warto wstrząsnąć składniki i „wykąpać” je w sosie. Na 10 minut przed końcem duszenia usuwamy przykrycie brytfanny oraz(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-126 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-126 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Sprawione mięso i warzywa Kurczaka najpierw obsmażamy Następnie okładamy warzywami i dusimy w winie Na koniec odkrywamy i dodajemy winogrona Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami Post Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami pojawił się poraz pierwszy

Kulinarna Pokusa
Placek po węgiersku 161

patelni, dodajemy mięso i chwilę smażymy. Potem dokładamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i dalej smażymy do uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę

Oryginalny smak
Makaron w pomidorach z kurczakiem 120

porcje: -160 g makaronu (u mnie orkiszowy) -270 g mięsa -3 pomidory+bazylia -100 g pieczarek  -łyżka tłuszczu do smażenia -łyżeczka masła klarowanego do duszenia pieczarek Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania i smażymy. Zdejmujemy z patelni. 3. Pieczarki(...)kroimy drobno i dusimy na maśle klarowanym. 4. Pomidory kroimy w kostkę (możecie uprzednio sparzyć i obrać ze skórki).   5. Do podduszonych pieczarek dorzucamy mięso, makaron, pomidory, przyprawiamy, mieszamy i dusimy parę minut do przejścia smakiem wszystkich składników.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 936 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Królik w śmietance 172

mięso było przynajmniej w połowie przykryte. Dodajemy włoszczyznę i dusimy ok. 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy sól i pozostałe przyprawy. Gotowe! Można jeszcze nieco odparować sos i go zblendować (ja zostawiłam bez ucierania). Można podać z ziemniakami i duszoną marchewką. Pasuje też surówka z selera. Smacznego

Mama z miasta