mięso duszone - 8529 przepisów (strona:67/569)

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym 147

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, aż zmieni kolor i nie będzie surowe, Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek i dusimy. Po około 5 minutach dodajemy krojone pomidory z puszki i koncentrat, dusimy kolejne 5 minut. Następnie mięso zalewamy rosołem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, gotujemy na małym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka w słodkim sosie 191

Cebule kroimy w krążki i delikatnie zarumieniamy. Każdy plaster karkówki obsmażamy i przekładamy do brytfanny, dodajemy cebulę. Wykonujemy sos, łącząc wszystkie składniki ze sobą. Następnie zalewamy nasze mięso przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia

Justa próbuje gotować
Letni bigos 175

nożem.Koperek drobno posiekać.  W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki

Wanilia i Kardamon
Gulasz a'la Strogonow 139

mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić gulasz

Passion of Cooking
gulasz z kurkami... 157

czas pół papryczki chilli z pestkami, cebulę, czosnek obrać i pokroić, wsypać do mięsa i wymieszać, podsmażać z 10 minut wlać wodę, wsypać kucharka, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa kiedy mięso będzie już dobre dodać śmietanę 18% i gotować bez przykrycia z 5 minut, wsypać koperek i przyprawę w płynie do smaku podać z ugotowanymi ziemniakami

W Mojej Kuchni Lubię
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji) 145

Sami wiecie , że taki zwykły boczuś upieczony w domu jest smaczniejszy od najdroższej kupnej wędliny. Od dawna mięsa nie tyle piekę co duszę w garnku. Po pierwsze mięso jest delikatne , rozpływa sie w ustach. Po drugie mogę zrobić w ten sposób nawet mały kawałek ( w piekarniku raczej pół kg piec nie będę). I po trzecie Pozostaje mi jeszcze wspaniały

Buniabaje w kuchni
Królik duszony w białym winie, z warzywami 205

Królik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło

Smaczna Pyza
SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie 244

pieprzu i smażymy ok. 10 min na mocnym ogniu – mięso powinno się dobrze przyrumienić (nie martwcie się, że będzie suche – po 2 h duszenia w winie odzyska soczystość). Pod koniec solimy mięso, mieszamy i przerzucamy je do garnka z warzywami. 4. KONCENTRAT + WINO(...)patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy go ok. 1 min, a następnie dolewamy szklankę wina. Gotujemy przez minutę i przelewamy do garnka z warzywami i mięsem. 5. POMIDORY + LIŚĆ LAUROWY + DUSZENIE (1 h) Do garnka dodajemy pomidory z puszki, liść laurowy, szczyptę cukru oraz opcjonalnie 1/2 szklanki bulionu. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę

Nerds Kitchen
Indyk duszony z porem, kasza jęczmienna i koperek 185

wolnym ogniu. W tym czasie myjecie, kroicie i solicie mięso. Kiedy por lekko się zeszkli, dodajecie kawałki indyka, podlewacie odrobiną wody, mieszacie i na wolnym ogniu dusicie pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W garnku zagotowujecie szklankę wody, solicie, wsypujecie kaszę i gotujecie do miękkości. Po ugotowaniu kaszę należy zestawić z palnika, żeby zaparowała. Możecie wlać do niej łyżkę oliwy

GRUBY WAŁEK
Duszone żeberka 125

brązowy kolor. Przełożyć do rondla. 2 . Umyte i osuszone pieczarki i cebule pokroić w paski . Podsmażyć na tym samym tłuszczu co żeberka . Przełożyć do rondla z mięsem. Podlać 1/2 szklanki wody i dusić , od czasu do czasu obracać mięso . 3 . Obrać ziemniaki i przekroić je na 4 jeśli są duże . Przy mniejszych można na 2 części lub pozostawić w całości(...)mięso będzie na wpół miękkie ( ok 30 minut) . Wrzucić kartofle do żeberek ,podlać wodą ,zamieszać i przykryć pokrywką . Dusić na wolnym ogniu do miękkości . pod koniec oprószyć solą i pieprzem oraz majerankiem . Można podać z młodą kapustą , brokułem lub mizerią

Eli Gotowanie
Roladki z cukinii z mięsem w pomidorach 268

cebula - mała 2 ząbki czosnku 4 pieczarki - duże 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do karkówki - można zastąpić przyprawą do mięsa mielonego/mięsa duszonego itp. 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego  2 łyżki przygotowanego j.w. sosu Farsz Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso mielone z kurczaka - smażyć aż odparują wszystkie soki(...)bieżącą wodą pieczarki pokroić na drobne kawałki i wrzucić na patelnię. Smażyć do odparowania - pieczarki o ponad połowę zmniejszą swoja objętość . Dorzucić do reszty podsmażonych składników. Do miski z mięsem, cebula i pieczarkami dosypać kaszę manną, bułkę tarta i przyprawy. Wbić całe jajko. Wyrobić przez kilka minut ręką na jednorodną masę. Farsz gotowy! Sos Pomidory malinowe sparzyć i obrać

Grunt to przepis!
Bitki w sosie śmietanowym 138

susz warzywny bulion listek, ziele około 1 szkl. śmietany 30-36% koperek Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić.Podsmażyć , przełożyć do garnka , wlać bulion, dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa.Pod koniec dodać koperek i śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Mięso mielone z warzywami. 149

sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać czosnek drobno posiekany,paprykę ostrą, paprykę słodką, pieprz, przecier pomidorowy i mięso mielone. Wszystko zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę i dołożyć do mięsa. Wymieszać, doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw. Na koniec

O kuchni z uczuciem
bitki w sosie jarzynowym 112

musztardą ( z jednej strony ) i odstawić na dwie godziny do lodówki. 2. Na patelni rozgrzać olej, mięso obtoczyć w mące i podsmażyć z dwóch stron . Włożyć do garnka z wodą (ja dałam 2 litry ) dodać listek laurowy, ziele angielskie, wedetę, sól i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min. 3. Warzywa obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę(...)plasterki a marchew i seler tarkować na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na patelni : najpierw cebula, a gdy się zeszkli dodać resztę warzyw. Dodać do podduszonego mięsa i razem dusić jeszcze ok. 20 minut. Sos doprawić do smaku , zagęścić zawiesiną. Bitki podawać z ryżem lub ziemniakami

Darcia w kuchni
Schab w warzywach 211

Dzisiaj zapraszam na aromatyczny schab w warzywach. Jest to kolejna propozycja na schab duszony. Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste. Wprost rozpływa się w ustach.  Podsmażone warzywa dodają mu niesamowitego aromatu :) Od wielu już lat nie smażę tradycyjnych kotletów schabowych. Zastąpiły je kotlety duszone z podsmażanymi warzywami. Składniki: 0,5 kg schabu sól i pieprz(...)papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Schab w warzywach robię w dużej, wysokiej patelni-rondlu z pokrywką.  Schab kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane mięso solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. W tym czasie kroimy warzywa. Pieczarki kroimy na plasterki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę w półplasterki. Kotlety, po okresie

Smak mojego domu