mięso duszone - 8529 przepisów (strona:66/569)

Sos Ragout bolognese 154

odparuje woda z mięsa, co chwila mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy 1-2 minutę. Dodajemy wino, raz jedną szklankę, po kilku minutach drugą. Znowu mieszamy i dusimy ok.20 minut, aż odparuje mięso. DOPRAWIAMY solą, pieprzem, rozmarynem, pokrojonym czosnkiem.Wlewamy wywar lub wodę i sos pomidorowy.Jeżeli masz całe pomidory, to sparz je, ok. 1 kg i pokrój w kostkę, dodaj(...)mięsa.  I znowu na małym ogniu dusimy ok. 1-1,5 godziny, aż odparuje połowa wody, często mieszając aby nie przypalić. Przepis jest na ok. 3 litry sosu. Ja część zamykam w słoiki, jak sos jest jeszcze gorący, a część zostawiam na danie z makaronem i parmezanem. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Kurze podudzia a'la creme 178

Kurze podudzia a'la creme Ciekawa alternatywa dla pieczonego kurczaka. Udka duszone w śmietanie. Delikatny smak, mięso kruche, a sos kremowo-śmietanowy. Szybki i tani sposób na zwyczajnego kurczaka. Do dzieła. Składniki: 8 podudzi z kurczaka  kilka szalotek sok z jednej cytryny 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki 2 łyżki masła do smażenia 1 żółtko sól biały(...)cytryny. Odstawić na min. godzinę w chłodne miejsce. W rondlu rozpuścić masło, kurczaka zarumienić z obu stron, wrzucić obrane, całe szalotki i od razu wlać bulion. Dusić po przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wymieszać śmietankę z mąką i żółtkiem, wlać do kurczaka i chwilkę poddusić. Przed podaniem doprawić sos solą i białym pieprzem, a talerz posypać posiekaną

na moim stole...
Placek po węgiersku 192

opłukać,osuszyć, obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć. Do mięsa dodać odrobinę wody i cebulę z ziołami. Przykryć patelnię i dusić z 40 minut. Następnie do mięsa dodać paprykę,koncentrat pomidorowy,sól i pieprz,dusić do miękkości. Sos zagęścić mąką. Następnie gdy sos nam się dusi przygotowujemy ciasto ziemniaczane.  Ciasto  Ziemniaki

Kuchnia Danusi
gulasz z szynki z czosnkiem niedźwiedzim i papryką słodką... 187

mięso, dodać kucharka, paprykę słodką, czosnek granulowany dodać pokrojoną w kostkę cebulę i z mięsem podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do mięsa zagęszczając sos, wsypać czosnek niedźwiedzi, doprawić przyprawą w płynie - gulasz jest pyszny do kaszy, ryżu, ziemniaków, makaronu................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią. 189

mięso zrumieni się. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos pomidorowy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min do odparowania wody.  Póki mięso i warzywa się duszą gotujemy makaron. Do 4 litrów wrzącej wody dodajemy makaron, łyżkę soli i gotuje przez ok. 5 min do średniej miękkości. Następnie makaron odcedzamy i przemywamy zimną wodą

Kuchnia Łukasza
Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-marchewkowym 406

rondelku, w któr ym będziemy przygotowywać sos. Następnie dodajemy przysmażone z obu stron mięso, wlewamy wodę i dodajemy przyprawy - kostkę bulionową, ziarenka ziela angielskiego, liść lau rowy. Dusimy. 3. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy do sosu startą na tarce jarzynowej marchewkę. 4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody. Wlewamy do rondelka z mięsem

Kuchnia domowa Ani
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 334

dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron. Dolać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na usmażone placki nałożyć gulasz

Ala piecze i gotuje
Krokiety z mięsem i kapustą 188

mąka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy i dusimy na patelni. Kiedy jest już uduszona dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną (dusić około 10 minut). Następnie dodajemy drobno posiekane mięso. Wszystko jeszcze lekko dusimy, solimy, pieprzymy do smaku. Paprykę w międzyczasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jak zacznie odchodzić skórka to wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy do zimnej wody. Wtedy fajnie obiera

Ania i Marcin gotują
Żeberka duszone z cebulą, miodem i jabłkiem 197

Święta i po świętach, a ja dzisiaj zapraszam na pyszne zeberka wieprzowe duszone z miodem i jabłkiem. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama preferuje ziemniaczki, decyduje jak zawsze kwestia gustu. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 duża cebula 2 jabłka o zwartym miąższu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej(...)olej i podsmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojoną w pióra cebulę, goździki, gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku oraz 1/2 szklanki wody.  Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 35-40 minut. Mięso powinno być prawie miękkie. Po tym czasie dorzucić obrane, pokrojone w drobna koskę jabłka i musztardę. Przykryć i dusić kolejne 15 minut... jabłka powinny się

Gosia gotuje
Sos paprykowy z indyczym mięsem 158

pokrojone w paski papryki. Przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy aż papryka będzie miękka. Dodajemy wysmażone wcześniej mięso. Przecier mieszamy z wodą, oregano i cukrem, zalewamy paprykę z mięsem i chwile razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych lub z cukinii np.  placki z cukinii

Kulinarne przemyslenia
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym 161

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, aż zmieni kolor i nie będzie surowe, Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek i dusimy. Po około 5 minutach dodajemy krojone pomidory z puszki i koncentrat, dusimy kolejne 5 minut. Następnie mięso zalewamy rosołem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, gotujemy na małym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka w słodkim sosie 206

Cebule kroimy w krążki i delikatnie zarumieniamy. Każdy plaster karkówki obsmażamy i przekładamy do brytfanny, dodajemy cebulę. Wykonujemy sos, łącząc wszystkie składniki ze sobą. Następnie zalewamy nasze mięso przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia

Justa próbuje gotować
Letni bigos 191

nożem.Koperek drobno posiekać.  W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki

Wanilia i Kardamon
Gulasz a'la Strogonow 148

mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić gulasz

Passion of Cooking
gulasz z kurkami... 167

czas pół papryczki chilli z pestkami, cebulę, czosnek obrać i pokroić, wsypać do mięsa i wymieszać, podsmażać z 10 minut wlać wodę, wsypać kucharka, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa kiedy mięso będzie już dobre dodać śmietanę 18% i gotować bez przykrycia z 5 minut, wsypać koperek i przyprawę w płynie do smaku podać z ugotowanymi ziemniakami

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania