końce spiąć wykałaczkami. Drugą stronę mięsa również przyprawiamy solą, pieprze itd. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron aż kotleciki mocno się zrumienią. Następnie podlewamy mięso odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Mięso podajemy z dowolnymi dodatkami ( u mnie kasza jęczmienna i surówka
My simple kitchenDuszone udka z warzywami to nic innego jak szybkie i łatwe do wykonania danie jednogarnkowe. Ja dałam dużo wody więc moje udka się raczej ugotowały niż udusiły, ale za to sos który mi został po zredukowaniu okazał się rewelacyjnie pasować do kaszy. Do zrobienia czegoś takiego można wykorzystać w zasadzie wszystkie dostępne warzywa. Składniki: udka kurczaka cebula marchew pietruszka(...)każdej strony aż kurczak się zarumieni. Do kurczaka dodać cebulę,chwilę podsmażyć a następnie dodać resztę warzyw, doprawić solą i pieprzem, dolać wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić aż mięso i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając i kontrolując ilość wody. W razie potrzeby dolać więcej wody
Mama Gotujewystarczy. Pozostawić na patelni zdjętej na chwilę z ognia. Szklankę wody wymieszać dokładnie z mąką pełnoziarnistą i jogurtem naturalnym do gładkiej konsystencji. Zalać tak przygotowaną zawiesina usmażone mięso i dusić wszystko razem na patelni na wolnym ogniu ok 10 minut do zgęstnienia sosu. Pod sam koniec dodać posiekany koperek - u mnie mrożony z poprzedniego sezonu - przyprawić solą oraz pieprzem
Grunt to przepis!szczególnie polecany jest dzieciom. Jego walory dietetyczne nie ustępują także smakowym. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na królika w śmietanie. Tutaj proponuję trochę prostszy sposób na to mięso: poprzez duszenie w kefirze królik nabiera delikatnej kruchości
Milion Smakówprzepis to próba odtworzenia indyka w wersji w jakiej jest podawany w Maroku. Lekko na słodko, z egzotyczną nutą przypraw - duszony aż mięso będzie miękkie. Nietypowe połączenie, które jest dobrą odskocznią od klasycznych dań z drobiu, jakie spotykamy w polskiej kuchni
Milion Smakówrumiany kolor w garnuszku, na odrobinie oleju.Dodać pokrojoną w pióra cebulę i pokrojone w plastry i obrane ze skóry jabłka.Doprawić majerankiem.Zalać 2 szklankami wody i dusić aż mięso będzie kruche. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmięso mielone, solimy oraz pieprzymy i smażymy do miękkości. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Fasolę czerwoną dodatkowo płuczemy wodą. Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier
paapilotkaadrobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut. Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy rozmrożone małże i dalej dusimy
VioletoweKucharzeniekawałki. Obtoczyć w mące i zrumienić na oliwie. Zalać winem. Dodać gorczycę, musztardę, liść laurowy. Dusić pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na ćwiartki szalotki. Dusić aż mięso będzie miękkie, a sos zredukuje się o połowę (czyli jeszcze ok. godzinę). Dopiero wtedy doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać masło i wymieszać wszystko
Kulinarne InspiracjeDuś pod przykryciem przez 12-15 minut, mieszaj od czasu do czasu . Wstaw kaszę gryczaną gdy zaczniesz dusić kurki i gotuj ją według przepisu na opakowaniu. Pod koniec duszenia grzybów, mięso odsącz, osusz,oczyść, przekrój na połówki i przypraw tak jak lubisz, ale bez soli. Uduszone kurki przełóż do osobnego naczynia, daj odrobinę oleju na patelnię, włóż na nią mięso
Pasje Jolkipapryka przyprawy - sól, pieprz, papryka w proszku, chili, bazylia, tymianek Sposób przygotowania Cebulę pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oleju. Dodać do tego mięso i dusić po przykryciem kilka minut. Przyprawić, dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i pomidory z puszki. Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę. Spróbować, doprawić sobie do smaku i gotowe
pink envelopewodzie ok 15 min, mieszając od czasu. Przygotować sos mięsny - c ebulę pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oleju. Dodać do tego mięso i dusić po przykryciem kilka minut. Przyprawić, dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i pomidory z puszki. Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę . Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą
pink envelopekurczakiem. Z warzywami, chilli, kukurydzą i wreszcie z kukurydzy. Gdy już trafisz do Meksyku, nigdy nie unikaj zup!!! Nachos podają do wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole, mięsa, sałaty... Duszoną wołowinę mają rewelacyjną, co nie dotyczy steków grillowanych.Mi zawsze trafiała się podeszwa, a robiłam kilka podejść, ale jeżeli lubicie wołową gumę do żucia to polecam, koniecznie spróbuj. Wspomnieć
Pasje Jolkismażyć na maśle z cebulą aż do zrumienienia w drugim rondlu robimy sos: mieszamy powidła, śliwki, ketchup, masło, ocet winny i 1/2 szklanki wody-gotujemy wkładamy usmażone mięso i dusimy wszystko do miękkości. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę
Kuchnia Beatyładnie udusić. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki (kilka pieczarek przekroić na większe kawałki) doprawiając do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Tak przygotowane dodać do mięsa. Całość dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec dla podkreślenia smaku dodać sos pieczarkowy, rozprowadzony w niewielkiej ilości wody i chwilkę pogotować. Bo bitek idealnie pasuje kasza gryczana
Kuchnia w opałach