wlewamy rosół, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Kiełbaski kroimy w kostkę, a mięso z gotowanego kurczaka rozdzielamy na mniejsze kawałki, gotowane warzywa dusimy widelcem, wszystko dodajemy do garnka z kapustą. Wlewamy passate pomidorową, lutenicę, oraz pokrojone drobno suszone śliwki, dusimy na małym ogniu kolejne 30 minut. Po godzinie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposzła w ruch...do smażenia mięsa..miały być co prawda kotlety schabowe, ale zrobiłam bitki w sosie pomidorowym..Na początek na patelni podsmażyłam plastry mięsa..potem dodałam pozostałe składniki..nakryłam pokrywą....i gotowe..Mięsko dusimy prawie bez zaglądania i bez obawy, że coś tam się przypali..wiadomo..musimy zajrzeć czy jest wystarczająca ilość wody..gdyż woda wyparowuje .. Na patelni smażyłam
Moje domowe kucharzeniepieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i trzymamy na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso. Smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy pomidory razem z zalewą - dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy i rozcieramy na dnie i bokach. Układamy trzy
Emcia Pichciplaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dodać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą
Monia miesza i gotujemłynku Kamis szczypta tymianku Kamis sól olej Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte
Ala piecze i gotujechcialam mojemu maluchowi ulatwic zycie wiec wybralam swiderki.Zapraszam na makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs.Przepis na 800 gr miesa mielonego.Gotujemy najpierw dwa ziemniaki, dusimy przez praske.Kroimy 2 cebule, dodajemy 2 jajka, ziemniaki, mieso mielone, posiekana natke pietruszki ,sol I pieprz.Wszystko razem laczymy.Formujemy male kulki, obtaczamy maka, smazymy na oliwie z oliwek Po usmazeniu, na zloty kolor, dodajemy
Smaki Edytystron na złoto. Cebulę kroimy w plastry, czosnek rozgniatamy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu, aż się zeszklą. Dodajemy dynię, paprykę. Kiedy zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Forma podania dowolna. SMACZNEGO! Pozdrawiam. Trzymajcie za mnie kciuki! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizółty olej do smażenia Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z pestkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone oraz pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Wszystko razem dusić, doprawić do smaku solą i ziołami. Farsz przełożyć do łódeczek z cukinii, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok 40 minut
Monia miesza i gotujePolecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej(...)kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki czyścimy kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej cebulki, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy grzanie. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy sitko z dużymi oczkami i mielimy dobrze odciśniętą kapustę kiszoną, następnie zmieniamy sitko na średnie i mielimy ugotowane (najlepiej jeszcze ciepłe) mięso
Rozpustne gotowanieoczy świnek Przygotowanie; Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na łyżce masła , cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek, chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu łączymy z obranym i pokrojonym drobno mięsem. Odstawiamy. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy na 7 części z tym że jedna część ma być
Radość kipiąca uśmiechem.Przepyszne połączenie cukinii i mięsa mielonego, idealne na przygotowanie szybkiego obiadu Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kg cukinii 2 szklanki makaronu rurki 2 ząbki czosnku po łyżeczce bazylii i tymianku Kamis sól,pieprz mielony Kamis kilka plastrów cienko krojonego zółtego sera np masdamer lub potarkowany ser-do posypania zapiekanki z wierzchu(...)beszamel: łyzka masła łyżka mąki 1 szklanka mleka sól,pieprz do smaku Wykonanie: Cukinie kroimy w grube plastry,oprószamy solą,lekko dusimy na niewielkiej ilości oleju. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone wrzucamy na rozgrzany olej,doprawiamy sola ,pieprzem,ziołami,przeciśnietym przez praskę czosnkiem.Podsmażamy na rumiano. W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę,rozkłócamy,dolewamy
Z Majeczką w kuchniseler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej wody. Doprawić liściem laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż znaczna większość wody odparuje. Lekko przestudzić. Lekko przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze
Gospodyni Miejskacoś o chrupiącej, złocistej skórce, skrywającej aromatyczny, mięsno-kapuściany farsz, to zapraszam na krokiety, kilka zostało :-) Składniki na krokiety z mięsem, kapustą i grzybami FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku(...)kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki czyścimy kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej cebulki, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy grzanie. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy sitko z dużymi oczkami i mielimy dobrze odciśniętą kapustę kiszoną, następnie zmieniamy sitko na średnie i mielimy ugotowane (najlepiej jeszcze ciepłe) mięso
Rozpustne gotowanietarce korzeń imbiru. Nacieramy mięso, dajemy na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy i podsmażamy zamarynowane w musztardzie mięso. Dodajemy pory pokrojone jak chcemy, oraz suszone śliwki w kawałeczkach. Podsmażamy i dusimy pod przykryciem. Dosmaczamy czerwonym pieprzem, świeżym lubczykiem i dusimy powoli. Kiedy por będzie mięciutki wszystko sobą przejdzie, danie jest gotowe. Podałam z surówką
Z Kuchni Do KuchniDziczyzna to ulubione mięso M. Chociaż dzikiego ptactwa nie lubi. Zadziwia mnie to niezwykle, no ale cóż, człowiek dziwna istota, zrozumieć nie da rady. Dzisiaj przepis prosty, klasyczny można by rzec. I pyszny ;) KARKÓWKA Z DZIKA DUSZONA W CZERWONYM WINIE Składniki: - karkówka z dzika - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - 1 łyżka oleju - sól - pieprz - 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego(...)solimy oraz doprawiamy pieprzem. Następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oleju. Cebulę kroimy i dodajemy do mięsa. Tak przygotowane marynujemy przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu podsmażamy na głębokiej patelni z obu stron i podlewamy winem. Dusimy do miękkości pod przykryciem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku