mięso duszone - 8529 przepisów (strona:195/569)

Fasola po żmudzku 166

bardzo wolnym ogniu aż będzie miękka. Marchewkę ugotować osobno. Odlać mleko, dodać masło, starte na tarce marchewki, kminek, sól do smaku i śmietanę. Dusić na wolnym ogniu przez kilka minut. Taką fasolę podawać z mięsem lub kotletami

Gotowanie jest łatwe
Gulasz węgierski 205

dzieła!!! Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok 2 cm - R. pokroił drobniej. Oprószyć solą. Cebule pokroić w grubą kostkę. Mięso i cebulę zarumienić na patelni a następnie podlać wodą i dusić do miękkości - ok 40 - 50 minut. Dodać paprykę w proszku i posiekany ząbek czosnku. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną

sierotka maRysia w kuchni
musztardowy gulasz z łopatki 172

angielskie liście laurowe sól pieprz 1 łyżka mąki  2 łyżki oleju Mięso pokroić w kostki. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
potrawka z mięsa z rosołu (z królikiem) 208

cebula ząbek czosnku pieprz tłuczony z kolendrą sól łyżka oleju Mięso obrać z kości i pokroić. Cebulę posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać mięso i podsmażyć. Dołożyć marchewkę z groszkiem, podlać szklanką wody i dusić aż marchewka będzie miękka. Posolić, przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy. Gotować chwilkę i wyłączyć. Można podawać z ziemniakami lub ryżem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Roladki z pieczarkami i pure z batata i dyni 177

cebulę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć pieczarki z cebula, 1 ząbkiem czosnku i papryką, doprawić do smaku i odparować. Na plastry mięsa kłaść porcje nadzienia, zwinąć i obwiązać sznureczkiem. W rondelku do duszenia rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć dookoła roladki, podlać winem. Jeśli zostało coś z nadzienia to dodać do sosu, dodać 100 g papryki i pozostawione pieczarki pokrojone na plasterki

Gotowanie jest łatwe
Żeberka duszone z warzywami 140

żeberek podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki. Cebulę przekładamy do mięsa. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w słupki. Ogórki kroimy na plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy bulionem. Danie dusimy pod przykryciem (na średnim ogniu) przez 40 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Kopytka z boczkiem i groszkiem 242

wody kawałek boczku wędzonego 1/2 szklanki mrożonego groszku parmezan Przygotowanie: Obrane ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy aż masa będzie gładka, lekko klejąca. W między czasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Potrawka z kurczaka z brukselką i mini marchewkami 193

kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

VioletoweKucharzenie
Węgierska zupa gulaszowa 153

małą kostkę. Oprószyć przyprawami, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla.  Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek - przełożyć do mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować.  Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 - 50 minut. Słodką, czerwoną i żółtą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć

Nie tylko w kuchni
ROLADKI SCHABOWE NADZIEWANE KAPUSTĄ KISZONĄ 159

Roladki schabowe nadziewane kapustą kiszoną to bardzo smaczne i proste danie na obiad.Podałam je z ogóreczkiem kiszonym i duszoną marchewką.Same pyszności,naprawdę polecam spróbować. Składniki na 6 szt: 6 kotletów schabowych 30-35 dag kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 2 jajka bułka tarta sól,pieprz Kotlety rozbić  i doprawić solą,pieprzem. Kapustę ugotować,odlać wodę(...)Cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu,dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach.Chwilkę poddusić.Następnie dodać kapustę i całość dusić jeszcze ok 10 min.Farsz doprawić na ostro. Na każdy płat mięsa rozłożyć przygotowane nadzienie,zwinąć w kształt rolady i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Niespełnione zdolności kulinarne
Włochy: Lasagne 182

bazylią i zagotować. W tym czasie pokroić umyte pieczarki i lekko podsmażyć, na tarce o grubych oczkach zetrzeć żółty ser. Wszystkie składniki poza makaronem, mięsem i serem wrzucić do rondelka razem z sosem pomidorowym i dusić pod przykryciem. W tym czasie podsmażyć kurczaka, a zaraz po nim cebulę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno płatki makaronowe, sos pomidorowy i cebulę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tadżin z kurczaka 172

chrupiące. Ułożyłem je w dość głębokiej formie do zapiekania. Dodałem obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlałem bulionem w niewielkiej ilości. Przykryłem i dusiłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos. Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki

R'n'G Kitchen
Wątróbka smażona z cebulą 160

olej. Cebulę kroję w piórka i smażę na gorącym tłuszczu aż się lekko zarumieni. Wątróbkę płuczę, odcinam żyłki i kroję na małe kawałki. Smażę mięso na patelni po cebuli. Gdy się zarumieni, dodaję cebulę i duszę pod przykryciem około 15 minut. Dopiero na samym końcu przyprawiam solą i pieprzem. Podaję ma ciepło z pieczywem pełnoziarnistym

Kuchnia co dnia
Spaghetti pomidorowe z mięsem i cukinią i pysznym sosem pomidorowym 205

łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa 1. Makaron ugotować. 2. Olej rozgrzać na patelni, dodać mięso, sól i przyprawy, podsmażyć. Dodać pomidory w puszce i bulion, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać startą cukinię i dusić kolejne ok 10 minut.  3. Wlać sos Orzech, dodać śmietanę, w razie potrzeby doprawić

Kto ugości moich gości?
zapiekany makaron z mięsem i serem... 236

żółty 20 dag w rondlu na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodać mielone mięso z indyka, wsypać przyprawę do mielonego, paprykę ostrą, podsmażać mięso mieszając, na koniec wlać sok pomidorowy i na większym ogniu dusić z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron w niesolonej wodzie, dodać mielone i wymieszać, wlac śmietanę wymieszaną z jajkami, mąką, ciut wodą

W Mojej Kuchni Lubię