mięso duszone - 8529 przepisów (strona:189/569)

Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym 162

tych którzy lubią golonkę połączoną z biodrówką – coś w nim jest ). Jeżeli chodzi o samo danie, jest ono delikatne i wyraziście musztardowe. Wbrew pozorom sporo jest na nich mięsa. Polecam. Składniki: Ogony wieprzowe około 1200 gram Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Vegeta 2 cebule Bulion około 500 ml Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego ½ słoika musztardy sarepskiej Olej(...)przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia usuwamy listki i ziele. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy do niej musztardę, mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym sosie. Dusimy jeszcze razem około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso a sos razem z cebulą, miksujemy. Cebula w naturalny sposób zagęści sos. Ogony podajemy z kaszą lub ziemniakami w połączeniu z przygotowanym sosem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Nadziewana kalarepa 185

przeszkodziło to jednak, by wykorzystać je na obiad, obrałam, wykroiłam zdrewniałe części, krótko obgotowałam i były już gotowe do nadziewania farszem z mięsa mielonego, marchewki i natki pietruszki. Wydrążone części kalarepki zamroziłam, wykorzystam je do zupy. Podczas duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość wyszła bardzo pyszna i zdrowa. Składniki(...)masła i łyżce oliwy. Dodać startą na tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć.  Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, ostudzone warzywa z patelni, doprawić farsz solą i pieprzem. Kalarepki nadziać farszem, przykryć kapeluszami, przełożyć do rondla, zalać bulionem, w którym wcześniej się gotowały i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane kalarepki wyjąć na półmisek

na moim stole...
Curry z wołowiny 143

grubym dnie). W wolnowarze gotować na ustawieniu High około 3-4 godzin, a na Low 5-6.  Jeżeli używacie tradycyjnego garnka duście curry na bardzo małym ogniu przez okołu 2-3 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie, pamiętajcie mieszać je co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Podawać z ryżem lub chlebkiem nan (ewentualnie innym ulubionym pieczywem

Codzienne Gotowanie
Potrawka z kurczakiem i szpinakiem 155

paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka, dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Ponownie wszystko mieszamy, po czym znów stawiamy na ogniu i dusimy, od czasu do czasu podlewając lekko wodą, aby nie przywarło do dna. Gdy mięso będzie już odpowiednio miękkie dodajemy szpinak (w tym czasie można dodać opcje z pomidorem), czekamy aż zwiędnie i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką

Kubki smaku
Indyk faszerowany szpinakiem i serem feta 223

prostu uniknąć pryskania i pobrudzenia okolic blatu- mięso przez rozbijaniem można przykryć folią spożywczą jak na zdjęciu- wtedy można je delikatnie rozbijać nawet trzymając deskę w powietrzu...;) Rozbite mięso smarujemy oliwą i posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy. 2. Na patelni podgrzewamy mrożony szpinak, czekając aż się rozmrozi, a następnie odparuje z niego nadmiar wody.  3. Dodajemy do szpinaku bardzo(...)koniec dodając 2 łyżki stołowe śmietany. Farsz nie może być jednak za rzadki, by nie rozlewał się potem na mięsie. W razie potrzeby dusimy jeszcze chwilę odparowując nadmiar wilgoci.  4. Wykładamy farsz na środek mięsa, pozostawiając ok. 2cm na brzegach wolne od farszu. 5. Powoli zawijamy mięso w roladę, w miarę ściśle, lecz pilnując by farsz nam się

Aromatyczne Podróże
Kurczak z kaszą jaglaną i warzywami 211

rozgrzanym oleju. Gotowe zdejmujemy z patelni i przekładamy np do miseczki. Cebule kroimy w drobną kostkę. Kaszę przelewamy wrzącą wodą, osączamy na sicie. Na patelni, na której smażyło się mięso przesmażamy pokrojone cebule. Następnie dodajemy kaszę i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. W międzyczasie zagotowujemy 3 szklanki wody, którą lekko solimy. Wsypujemy do niej kaszę wraz z cebulą i gotujemy(...)patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim paprykę. Gdy papryka zmięknie dodajemy czosnek oraz cukinię. W razie potrzeby podlewamy warzywa odrobiną wody. Dusimy do momentu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy do warzyw mięso, kaszę i osączoną kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Smacznego

Smaki Na Talerzu
Karkówka doskonała wolno pieczona 212

szans na kupienie jakiejkolwiek wieprzowiny, a taka rewelacyjnie miękka i aromatyczna karkówka, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków jest doskonała do obiadu. Spróbujcie sami. Przygotowanie mięsa zajmuje Pawłowi około 15 minut plus oczywiście czas marynowania i powolnego duszenia. Składniki ilość przypraw jest podana w przybliżeniu, możecie ją modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. 2,5 kg karkówki wieprzowej 3 łyżeczki soli 2 płaskie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka duszone w Coca-Coli. 149

mięso z obu stron na rumiany kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać Colą żeberka tak by były przykryte. Przykryć naczynie. Dusić 70 minut w piekarniku - temperatura 180 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, odlać chochlą pół Coli i przypiec mięso najpierw z jednej strony, następnie odwrócić i to samo zrobić z drugą stroną mięsa (po 10 minut na każdą stronę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Potrawka z kurczaka 208

małym ogniu przez 20 minut.  W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się nam kluchy . Mięso przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy posypane natką

Kulinarne przygody Gatity
Bitki wieprzowe 117

doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, solą, czerwoną papryką. Dusić około 2 godzin pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po około godzinie duszenia, dodać marchewkę pokrojoną w półksiężyce. Gwarantuję, że ten prosty przepis pozwoli Wam na przygotowanie mięsa, które rozpływa się w ustach Idealne na niedzielny obiad. #Ambition

Ania i Marcin gotują
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą 151

straganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych gołąbków. składniki: 10 sparzonych dużych liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek) sól,pieprz 1,5 łyżki majeranku ok 0,5 l wody sos pomidorowy(...)wystudzić. Dodać mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Ze sparzonych liści ściąć zgrubienia. Z mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty. Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka

Monia miesza i gotuje
Cukiniowe leczo z klopsikami 170

również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformować mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą

Monia miesza i gotuje
Kurczak duszony z pomidorami serwowany z kaszami 274

Dziś zapraszam na szybki, lekki, zdrowy i beztłuszczowy obiad: Kurczak duszony z pomidorami serwowany z kaszami Potrzebne Ci będą: filet z kurczaka pomidory z puszki pieczarki (300 g) cukinia (300 g) czosnek, pieprz,ostra papryka, natka pietruszki po 100 gram kaszy gryczanej i jęczmiennej Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką a następnie podsmaż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Spaghetti bolognese 191

marchew, pietruszka, seler naciowy) i czerwone wino, a sos dusi się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Moje spaghetti jest wersją okrojoną i szybszą do wykonania. Całość zajmie Wam niecałą godzinę. Spaghetti bolognese 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 500 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka(...)mięso. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wszystko smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż odparuje cała woda, około 15 minut. Do mięsa dorzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zalewamy passatą pomidorową, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Jeśli nasz sos za bardzo zgęstnieje podczas duszenia, pod koniec dodajemy do niego kilka łyżek wody w której gotowaliśmy

PatiGotuje
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 137

koniec gotowania dodać wątróbki, gotować jeszcze 10 minut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić.     Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć(...)rustykalny charakter potrawy w pasztecie powinny być dobrze widoczne składniki. Wrzucając wszystkie grzyby na raz schładzamy oliwę, grzyby puszczą sok i zaczną się dusić, co może wydłużyć czas smażenia (zanim odparują) lub się „rozciapciają”. Mięso, wątróbki, ugowane 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pietruszki, boczek i połowę grzybów zmielić na niezbyt drobne kawałki przy użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam

SzczyptaSmaQ