mięso duszone - 8529 przepisów (strona:194/569)

Kurczak w sosie brokułowym / Chicken in broccoli sauce 312

patelni z obu stron na złoto. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w ćwiarki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa. Pieczarki i mięso zalać rosołem i gotować  10 minut. Dodać brokuły i dusić jeszcze 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do garnka i gotować aż sos zgęstnieje. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Świat Smaku
Gęsi pipek – gulasz z gęsich żołądków 140

cebuli, 3 - 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki curry, sól, pieprz, gęsi tłuszcz Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć. Sparzyć dwu-trzykrotnie na sicie. Pokroić w plastry – można nie kroić, ale wówczas będzie trzeba je dłużej dusić. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Podsmażyć cebulę na gęsim tłuszczu, dodać czosnek. Następnie dodać pokrojone żołądki, przesmażyć. Wlać trochę(...)sól, pieprz, curry. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dolać trochę wody. Dusić do miękkości. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej

królestwo garów
Quesadilla z kurczakiem, czyli pszenna tortilla jako domowa przekąska idealna na ciepło i na zimno 271

ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa. Kiedy już mięso jest usmażone przekładamy do niego warzywa i jeszcze chwilkę dusimy razem. Jedną tortillę kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy lekko serem, nakładamy cienką warstwę gorącego farszu. Posypujemy jeszcze trochę serem. Przykrywamy drugą tortillą. Dociskamy

Kuchnia po mojemu
Domowa surówka z marchwi - doskonały i uniwersalny dodatek do obiadu 130

używam dużo cytryny i pieprzu. Dzięki temu surówka jest wyrazista. Smak mojego dzieciństwa i młodości w odświeżonej wersji. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami - zarówno z gotowanym, pieczonym lub smażonym drobiem jak i duszoną wieprzowiną lub wołowiną.   http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470

Kuchnia po mojemu
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 121

Makaron gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe opakowanie makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron

Projekty ze smakiem
Piersi kurczaka z brokułami 146

patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę.  Gdy lekko się zeszkli dodać pokrojone mięso. Całość ze sobą przesmażyć.  Gdy mięso się zetnie wlać 1,5-2 szklanki wody. Całość dusić na średnim ogniu. Sos musi lekko wyparować.  Pod sam koniec dodać brokuła. Dusić tak długo, aż brokuł będzie miękki. Przygotowany sos posmakować i ewentualnie doprawić

Ugotować
Zrazy mielone w sosie grzybowym. 345

wieprzowej 1 jajko cebula  łyżka masła klarowanego przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, do mięsa wrzucamy wszystkie przyprawy i jajko, wyrabiamy, formujemy podłużne zrazy, dusimy na wolnym ogniu na maśle, podlewając wodą, w której gotowały się grzyby, gotowe zrazy wkładamy do sosu i dusimy na małym ogniu jeszcze

Kuchnia Beaty
Pikantne buritto 140

sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki  oliwa  2 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kosteczkę. Na patelnie podsmażamy cebule, dodajemy mięso i chwile razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę . Dusimy razem przez kilka minut. Następnie doprawiamy farsz papryką ostra i słodką, pieprzem, jarzynką i sos sojowy. Dodajemy sos chili i koncentrat pomidorowy - mieszamy całość pozostawiając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 371

lekko podsmażoną cebulą, papryką i pieczarkami dolać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojonego kurczaka. Podsmażać, często mieszająć, aż mięso przestanie być różowe. Do podsmażonego mięsa z warzywami dodać pokrojonego ananasa, wlać przygotowany sos i dusić stale mieszając sos (aby mąka ziemniaczana nie zamieniłą się w grudki), na małym ogniu, przez kilka minut. Po tym czasie, całość dusić pod przykryciem

Gospodyni Miejska
Feijoada completa, czyli brazylijski gulasz 187

paprykę, cebulę, czosnek, kabanosy oraz posiekane bardzo drobno papryczki (bez pestek) i warzywa z mieszanki Hortexu. Podsmażyć przez parę minut, po czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić, by gulasz był bardzo ostry, dodać fasolę osączoną z zalewy i gotować do miękkości. Podawać posypany poszatkowanym

W poszukiwaniu inspiracji
Lasagne bolognese 196

majeranek, bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut. Przygotować sos: Masło rozpuścić, dodać do niego mąkę a następnie cały czas energicznie mieszając wlać mleko. Gotować cały czas na małym ogniu

Na słodko lub wytrawnie
WIEPRZOWINA W LEŚNYCH GRZYBACH 99

dodać liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby (bez uprzedniego ich namaczania - lepiej oddadzą swój aromat). Podlać wszystko wodą, lub bulionem. Gdy grzyby i mięso będą już prawie miękkie doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Tak przygotowany gulasz podałam z puree ziemniaczanym i sałatką z patisonów

Kuchnia w opałach
Spaghetti bolognese 277

patelni na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i rozdrobnić. Mięso podsmażyć na patelni z odrobina oleju. Połączyć mięso z pomidorami i cebulą. Doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią. Dusić około 15 minut. na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.  Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Podawać polany sosem. Można zetrzeć ser np. parmezan SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Golonka duszona z kapustą - w wolnowarze 217

Danie w sam raz do zrobienia w wolnowarze. Kapusta, po tylu godzinach duszenia,  jest  bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując  bigos . Mięso miękkie i  różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości. składniki (2 duże

Stare Gary
Krem grzybowy , cielęcina , żurawina czyli Tydzień Restauracji z Groupon w C.K. Browar / Kraków 133

bardzo obfite i zdecydowanie dla głodnego! ( nie jak to w niektórych restauracjach, gdzie menu jest raczej degustacyjne ). Obydwa dania bardzo gorące! Moje fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną przepyszne! Mięso delikatne …. niesamowicie soczyste … przepyszny sos , który świetnie komponował się z kwaskową żurawiną. Ziemniaczki delikatne … chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku

Ostra na Słodko