mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mrożone kulki szpinaku i dusimy do momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Do osobnej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Na końcu dokładamy przestudzony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku
VioletoweKucharzeniekurkumy sól kiełki oliwa Boczek obsmażamy na oliwie na złoty kolor z posiekaną białą cebulą , zalewamy winem oraz dodajemy rozmaryn i dusimy około 15-20 minut , doprawiamy białym pieprzem i solą do smaku . Mięso porcjujemy, sos odcedzamy na sicie i przelewamy do zgrillowanej wcześniej czerwonej cebuli , dekorujemy kiełkami. Ugotowaną do miękkości brukiew blendujemy ze śmietaną , kurkumą
na gazieczosnku olej do smażenia kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić kapustę, podsmażyć. Następnie podlać wodą, dusić aż kapusta będzie miękka. Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso mielone. Całość razem smażymy, aż mięso nabierze ładnego brązowego koloru. W miedzy czasie ugotować makaron al dente
magiczna kuchnia KasiWitam serdecznie Propozycja na pyszną wieprzowinę duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule(...)Wieprzowina duszona z jarzynami https://www.youtube.com/watch?v=7yDE5BF9z_M Przygotowanie : Fasolkę szparagową gotuję - do garnka z wodą daję szczyptę soli ,szczyptę cukru , garnek stawiam na gazie gdy woda się zagotuje wrzucam fasolkę szparagową i od ponownego zagotowania się wody gotuję fasolkę 6 minut . Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia . Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki . Umyte i osuszone mięso kroję
Uwaga Babcia Gotujewraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami, mieszamy i przesmażamy 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku Podajemy oprószając posiekaną natką. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikalafior-marchewka 25 dag sera żółtego masło i bułka tarta do tortownicy olej do smażenia mięsa 1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, podsmażyć, podlać odrobiną wody i dusić ok 20-30 minut, podlewając co jakiś czas wodą żeby się nie przypaliło i za bardzo nie wyschło. 2. Makaron i warzywa ugotować w osolonej(...)dodać garść startego sera i dokładnie wymieszać. 7. Połowę makaronu rozłożyć w tortownicy lekko ugniatając (lub trochę więcej niż połowę, tak żeby dokładnie przykryć całe dno). 8. Usmażone mięso wymieszać z keczupem, wyłożyć na makaron. Przykryć drugą warstwą makaronu również lekko ugniatając. 9. Ugotowane warzywa wyłożyć na makaron, lekko przygnieść. Posypać serem żółtym. 10. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego
Kto ugości moich gości?Świeżą gęś/ pierś można jeszcze kupić w sklepie ( widziałam ). Czyli sezon na gęsi nadal trwa. Pyszne mięso. Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu. Składniki: 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością ) Garść żurawiny suszonej 1 marchewka 1 mała pietruszka Kawałek selera 1 główka modrej kapusty ( mała ) Bulion Sól Pieprz Ocet winny woda(...)patelni umieszczamy trochę tłuszczu spod gęsi, dodajemy poszatkowaną kapustę. Przesmażamy a następnie podlewamy wodą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Jeżeli istnieje taka potrzeba w trakcie uzupełniamy wodę aby się nie przypaliła. Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i umieszczamy w garnku kapustę, aby smaki z gęsi przedostały się do kapusty. Całość chwilę dusimy
Smaki Ewyminut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy kolejne 15 minut. Dodajemy pomidory z puszki, pastę paprykową oraz przyprawy do smaku, zmniejszamy ogień, dusimy 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy ok. 1-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Podajemy gorące, smacznego
Kuchnia w bieguwysuszyłam ręcznikiem papierowym. Posoliłam i oprószyłam pieprzem. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na 3 łyżkach oleju. Dodałam oczyszczone, posiekane w cząstki pieczarki. Dusiłam na średnim gazie, do wyparowania nadmiaru płynu. Przyprawiłam solą i pieprzem. Dołożyłam zmielone mięso, żółtka i bułkę tartą. Wymieszałam. Podsmażyłam jeszcze 5-6 minut. Na koniec wsypałam posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem. Farsz gotowy
Kuchnia u Krysipatelni i smażymy mięso bardzo krótko (po ok. 1 min. z każdej strony) Gotujemy wodę w czajniku i wrzącą dolewamy do mięsa w takiej ilości, żeby zakryła kotlety, dodajemy pokrojoną cebulę i łyżkę masła, doprawiamy - dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut Po tym czasie zagęszczamy sos: wlewamy do kubeczka łyżeczkę śmietany i dodajemy mąkę - mieszamy, po czym dolewamy trochę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtalerzu dużo i tłusto. Nawet jak gotuje zupę, to cały garnek. Tym razem postanowił przygotować żeberka wieprzowe duszone. Aby przygotować pyszne żeberka potrzeba do ich przyprawienia sól +pieprz + cebulę, tym razem wyjątkowo, aby zaostrzyć ich smak dodał chili. Podczas duszenia żeberek powstaje pyszny, naturalny sos bez konserwantów i zbędnych dodatków. Do żeberek Piotrek przygotował marchewkę , ale tym razem(...)kroimy w grube paski (po 2 kostki), doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec na patelni, układamy kawałki mięsa oprószone mąką, obsmażamy z obu stron, mięso wyciągamy na talerz, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w piórka dusimy, do cebuli dodajemy podsmażone żeberka, podlewamy wrzącą wodą, doprawiamy delikatnie chili, przykrywamy dusimy do miękkości, uzupełniając wodą co jakiś czas. Podajemy z czym chcemy, żeberka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony
Kuchnia z widokiem na ogródstrony. Mój kawałek miał akurat taki kształt, że smażyłam z trzech. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony Następnie przekładamy mięso wraz z tłuszczem z patelni do garnka tak dużego, aby nie wystawało i na małym ogniu zaczynamy dusić W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki
Szczęśliwa kuchniadaję smalec) gdy jest w połowie opieczone daję pokrojoną cebulę i smażę mieszając aby się nie przypaliło. Gdy cebulka i mięso jest opieczone wciskam czosnek i dolewam 1/2 szklanki wody. Wrzucam resztę przypraw. Przykręcam płomień do minimum i duszę ok 30 minut. Teraz próbuję i jeżeli jest za łagodne to doprawiam ponieważ farsz powinien być lekko ostry. Mięso wraz
harrisastrony. Mój kawałek miał akurat taki kształt, że smażyłam z trzech. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony Następnie przekładamy mięso wraz z tłuszczem z patelni do garnka tak dużego, aby nie wystawało i na małym ogniu zaczynamy dusić W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com