wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15-20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Po zarumienieniu dodajemy mięso mielone i pieczarki. Smażymy do miękkości. Dodajemy cukinię i całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dolewamy ok. 1 szklankę wody, doprawiamy i dusimy 15 minut. Na koniec podbijamy sos śmietaną i trzymamy na ogniu
Emcia Pichciprzeciśnięty przez praskę czosnek I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min. Dodajemy mięso mielone I oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe . Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą I pieprzem. Dusimy ok 20 min. Doprawiamy w razie potrzeby
Smaki EdytyRoladki, zrazy zawijane duszone w sosach zawsze są u nas mile widziane. Kruche, chude mięso ze schabu owinięte wokół klasycznego nadzienia do zrazów ( ogórek, wędzonka, suszone grzyby). Eksperymentalnie dodałam świeżą paprykę - sprawdziło się doskonale. Można zrobić w większej ilości i zamrozić w porcjach. (Zdjęcie z archiwum ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnirondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę. Chwilę ją smażymy (nie może ściemnieć, bo wtedy
Delicious TitbitsPolecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej. składniki: 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego z łopatki 300 g białego ryżu 3 łyżki majeranku sól 2,5-3 l bulionu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Z kapusty(...)zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo bo majeranek mi wystarcza). Z mięsnej masy uformować kulki. Każdą kulkę zawinąć w liść kapusty, składając jak krokieta-najpierw boki do środka a potem rolujemy. Resztki kapusty ułożyć na dnie garnka i ułożyć gołąbki. Zalać ugotowaną wcześniej zupką. Dusić na wolnym ogniu aż kapustka
Monia miesza i gotujekapusta 0,8-1kg, cebulę, mąkę, dwie kostki rosołowe, czosnek, zioła, sól, pieprz, paprykę, olej. Mięso kroimy, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, potem na tym samym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, a następnie dusimy kilka minut poszatkowaną kapustę. Jak wszystko mamy już podsmażone, to układamy warstwami w naczyniu lub na blaszce. Kolejne przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola
chleba naszegopatelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Dobrze przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Sos musi być na tyle gęsty, że przejeżdżając łyżką po dnie patelni, dwie części nie będą się zlewały. Odstawić(...)być lekko ciepły i oprószyć startym na tarce serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C na najniższą półkę. Piec około 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Pizza Tagged: przecier pomidorowy , ser żółty , wieprzowina
https:KKuchniaMniampomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić w większą kostkę i wszystko dusić na smalcu do miękkości. Gdy żeberka będą miękkie oddzielić je od kości , pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną, gdy jest bardzo kwaśna odciskamy z wody wkładamy do garnka zalewamy wodą(...)dodać do słodkiej kapusty. Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki pokrojone na mniejsze części , cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kawałki, przecier
O kuchni z uczuciempraktykują! 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy razem jeszcze minutę. 3. MIĘSO MIELONE (7 min): mięso dorzucamy do cebuli i smażymy, rozdrabniając je na małe kawałki szpatułką. Uważamy, żeby się(...)szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze przypraw. 10. SOS + MAKARON (1 min): do sosu dorzucamy makaron i lekko mieszamy. Można także podać w bardziej estetycznej wersji czyli sos na makaron już na talerzu. Można posypać parmezanem. OM NOM NOM! Post SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO
Nerds Kitchensera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera). Sos dusimy do momentu delikatnego zgęstnienia. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone mięso. Wierzch obsypujemy orzechami włoskimi (połówkami i pudrem). Dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzenieskładniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju/oliwy - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu zrumienienia mięsa. Potem dodajemy pomidory wraz z zalewą i doprawiamy papryką, solą, czosnkiem oraz obficie oregano i bazylią. Dusimy do momentu zmięknięcia pomidorów i wyparowania troszkę wody, powinien powstać sos. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy już nam się
Moje-pitraszeniekolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz(...)czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos bywa również uszlachetniany dodatkiem miodu, czego nie podają jednak dawne książki kucharskie. Smak bigosu zależy w dużym stopniu od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs
KUCHNIA POLSKAŁata wołowa to dobry kawałek smacznego, trochę kleistego mięsa. Stara baba jestem, ale wcześniej kupowałam ją tylko jako bazę na pyszny rosół. Ugotowana i mięciutka, z
Smaczna PyzaCzernidłaki kołpakowate - grzyby, które rosną bardzo pospolicie w miejscach ruderalnych, przydrożnych zaroślach, na łąkach i polach. Póki są zamknięte i bielutkie śmiało możemy je zbierać i
Smaczna Pyzarozgrzany na dużej i głębokiej patelni olej. Smażymy mięso, aż zacznie się przypalać :) Wtedy dolewamy wody (około 0,5 l) do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (lub wrzucamy kostkę albo łyżkę gotowej mieszanki do gulaszu) i dusimy do miękkości, minimum 1,5 godziny. Oczywiście w międzyczasie sprawdzamy, czy woda nie wygotowała się, Jeśli tak, to dolewamy znowu. Zwykle dolewam(...)kostkę paprykę, cukinię, włoszczyznę. Po kilku minutach pomidory. Zalewamy passatą. Dusimy z 5-10 minut. (I tu okazuje się, że nadal gotuję na mrożonkach, bo w sezonie letnim mrożę paprykę, cukinię, dynię, pietruszkę, włoszczyznę - swoja smaczniejsza, nawet taka mrożona:) 3. Jeśli mamy głęboką patelnię, to dorzucamy warzywa do mięsa. Jeśli nie, to przerzucamy mięso i warzywa do garnka. Dolewamy
dobra gospodyni dom wesołym czyni