mięso duszone - 8529 przepisów (strona:211/569)

INDYK Z SOSEM RABARBAROWYM 162

Wlałam miód. Doprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam przez parę minut aż puścił sok i zmiękł. Wlałam ocet balsamiczny i jeszcze przez chwilę dusiłam. Usmażyłam pierś z indyka i pokroiłam ją na kawałki. Polałam sosem mięso. Smacznego

potrawyregionalne
Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi. 169

drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do cebuli dodać 1 łyżeczke tymianku a następnie dołożyć mięso mielone. Smązyć do uzyskania jasnego koloru. Następnie dodać startą marchewke i dusić do miękkości. W następnej kolejności dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić do smaku solą, pieprzem a także łyżeczką cukru

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak z mango 92

smażyć aż cebula lekko zbrązowieje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso będzie białe. Wlać pomidory, dodać pokrojone w kostkę mango i paprykę - dusić aż sos nieco odparuje. Pod koniec gotowania wsypać świeżą kolendrę, doparwić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z chlebkiem nan. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kuczak migdałowy 136

wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dokładnie wymieszać, aby pokrył się cebulą i przyprawami. Przesmażyć go chwilę na dużym ogniu, aby mięso się "zamknęło", następnie zmniejszyć ogień, stopniowo wlać jogurt, wymieszać i powoli dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż kurczak będzie usmażony. Gdy kurczak będzie gotowy nakładać na miseczki, posypać uprażonymi migdałami. Podawać z chlebkiem naan

Codzienne Gotowanie
Mięsna zupa na ostro. 219

posiekać drobno, cebulę, papryki  w kostkę. - mięso pokroić w kostkę - na rozgrzany olej ( w garnku) wrzucić cebulę i chili zeszklić, dodać pokrojone mięso podsmażyć do   zrumienienia, dodać paprykę słodką, podlać szklanką bulionu, przykryć pokrywka dusić na wolnym ogniu   ok 15 min . - dodać marchewkę , pokrojona paprykę, posolić, dodać resztę bulionu dusić ok 5 min. - dodać pokrojone pomidory , gotować

Eli Gotowanie
Dietetyczny napój na upały, Praga (2) 202

kończy się nam piwo, od razu zjawia się kelner i pyta, czy chcemy kolejne świetne kufle, niestety nie na sprzedaż w menu dominują mięsa, udało mi się skomponować coś z dodatków: prażony ser oraz warzywa duszone na maśle na skutek pomyłki w tłumaczeniu menu, dostałam typowy czeski naleśnik z owocami jagodowymi i śmietaną, a nie kawałek ciasta, ale było

Qlinarnie i Qlinarnie
Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem 182

dodatkiem papryki mielonej, chilli jalapeno, oregano i bazylii. Osobno podsmażam posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Dodaję pokrojoną paprykę oraz podsmażone mięso. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza papryka, dodaję pomidory z puszki i dokładnie razem podsmażam do miękkości. W międzyczasie gotuję makaron. Odcedzam

Kuchnia co dnia
Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 371

Niedawno prezentowaliśmy przepis na duszoną młodą kapustę . Dzisiaj wrócimy do tego składnika występującego w roli głównej, ale zamiast duszenia będzie zapiekanie i to w dość

Kulinarna Pokusa
Królik duszony z wędzoną papryką 122

strony. Wlać wino, dodać obrane ząbki czosnku, łyżeczkę miodu i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Pod koniec duszenia płynu powinno być niewiele, więc nie dolewajmy za dużo wody. Gotowe mięso przełoży na talerz i trzymać w cieple. Garnek z sosem zdjąć z ogniem, dodać czekoladę i wymieszać. Nie gotować z czekoladą. Podałam z groszkiem

królestwo garów
Fusilli z pomidorami i mięsem mielonym 163

wody z gotowania. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,dodajemy mięso mielone ,które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy). Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość dusimy jeszcze 15 min. Do sosu wrzucamy makaron wraz   z wodą ,cały

R'n'G Kitchen
Wątróbka z cydrem jabłkowym 144

wszyscy (bez wyjątków) uwielbialiśmy wątróbkę i jedliśmy ją dosyć często, teraz, kiedy drób jest naszpikowany antybiotykami, hormonami i sterydami wątróbkę (jak i samo mięso) serwuję rzadko :( Jest to moja ulubiona wersja, z ogromną ilością cebuli duszonej w cydrze jabłkowym, który nadaje lekko słodkawego smaku i aromatu jabłka, podana z ziemniakami posypanymi koperkiem i- obowiązkowo- z ogórkiem kiszonym, mniam

Kraina Miodem Płynąca
Pierś perliczki w pomarańczach 109

Pomarańcze umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka, tłuszcz wylać. Dodać skórkę pomarańczową, wlać bulion i dusić 5 minut. Wlać sos z pomarańczy i dusić około 10 - 15 minut. Wyjąć piersi i trzymać w cieple. Sos przecedzić, dodać miód i zagęść

królestwo garów
Nogi kaczki z suszonymi śliwkami 80

Kaczka duszona w czerwonym winie to kolejna niebanalna propozycja na danie z drobiu. Mięso doskonale komponuje się z suszonymi śliwkami, które podbijają smak aromatycznych kaczych nóżek. Przepis z małymi modyfikacjami podpatrzony u Pascala Brodnickiego

Milion Smaków
Nogi kaczki w pomarańczach 91

skórek - (odciąć górę i dół, odkroić całą skórkę razem z białymi błonami, następnie wyciąć z pomiędzy błon cząstki). Włożyć do garnka z kaczką. Dusić pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować, doprawić do smaku miodem i solą.   zastawa

królestwo garów
Leczo z kalafiorem 164

umyć, podzielić na różyczki, włożyć do garnka i ugotować na parze. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie mięso mielone. Dodać czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Po 10-15 minutach duszenia wsypać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Dodać puszkę krojonych pomidorów, przyprawić do smaku solą i innymi przyprawami

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania