mięso duszone - 8529 przepisów (strona:214/569)

Czulent ? może tak , a może i nie.. 187

taki czulent znalazłam  tutaj. ja co prawda jak zawsze robię na oko i nie ważę ani mięsa, ani ziemniaków doprawiam także wg siebie,ale podaję składniki wg znalezionego przepisu.Mój niby czulent gotował się multicookerze- opcja duszenie przez około 2 godziny..ustawiłam w sumie na więcej, ale w między czasie sprawdzałam i wyłączyłam wcześniej. 2 szkl. fasoli Jaś(...)szklanki bulionu lub wody     sól Fasolę zalać sporą ilością wrzątku. W tym czasie opłukać kaszę .Obrać ziemniaki i marchew i pokroić w plastry, mięso na kawałki, a cebulę w piórka. Rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso, następnie na tym tłuszczu po mięsie usmażyć cebulę.Fasolę odcedzić.W garnku układać warstwę cebuli, mięsa, fasoli, kaszy, marchewki i ziemniaków. Warstwę

Moje domowe kucharzenie
Duszone ziemniaki na ostro 178

Tylko czosnek na oleju usmażyłam, ziemniaki, rozmaryn, chili dołożyłam, wodą zalałam, solą i pieprzem posypałam. Pokrywą przykryłam i 40 min dusiłam.  Ziemniaki czosnkowo rozmarynowego smaku nabrały, a dzięki chili ostrość w sobie miały.  Można je z mięsem na obiad podawać, ale ja wolę same, tylko ze śmietaną zajadać.     Składniki: ok. 1 kg młodych ziemniaków (takiej samej(...)czosnku.  Następnie dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je. Dodajemy gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i zalewamy  100 ml gorącej wody.   Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30 – 40 min w zależności od wielkości ziemniaków. W połowie duszenia dodajemy paprykę chili pokrojoną w plasterki. Kilka razy odwracamy  ziemniaki.  Woda powinna całkowicie

Moniki Smakołyki
Po maminemu - najlepszy rosół świata 290

pieprz ziarnisty oraz lubczyk (ja dałam szatkowany mrożony) i natkę selera. Całość solimy do smaku, jednak niezbyt dużo. Tylko tyle, by mięso gotujące się w wywarze nie było mdłe. Teraz następuje część dla cierpliwych. Prawdziwy rosół, z duszą, powinien gotować się pod przykryciem około 4 godzin, na ogniu najmniejszym z możliwych. Powinien lekko "pyrkać". Ten magiczny wywar gotowany w pośpiechu(...)przecedzić, ale nie trzeba. Naoglądałam się programów, w których rosół przelewany jest przez ręcznik papierowy lub gazę. Nigdy tego nie robię. Moim zdaniem, najlepszy jest po prostu - tłusty, z mięsem i mięciutkimi warzywami, nie podawany "na czysto". Jeśli jednak nie lubimy w zupie farfocli, wszystko można wyjąć po prostu cedzakową łyżką. Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę według uznania solą

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym 183

muszkatołowa Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso mielone. Kiedy oba składniki się usmażą dodajemy zmiksowane pomidory z puszki. Całość przyprawiamy do smaku i dusimy przez chwilę. Do sosu pomidorowego dodajemy makaron i całość mieszamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i przez chwilę podsmażamy przeciśnięty przez(...)dusimy do miękkości liści. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką, aby składniki połączyły się w jednolitą masę bez grudek. Następnie powoli dodajemy mleko (w temp. pokojowej) cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy przyprawy i mieszamy dopóki sos nie stanie się gładki i kremowy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę makaronu z sosem pomidorowym i mięsem

e-PrzepisyKulinarne
90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela 247

dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić ok 2 godzin na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem. Pod koniec smażenia solimy. Do miękkiego mięsa wlewamy wywar warzywny, dodajemy miód, cynamon i imbir. Składniki te dodajemy w małych porcjach, mieszamy, próbujemy i dalej

Jadło i czytadło
Kurczak w cieście francuskim 634

obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody. 3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z pieczarkami i papryką 716

Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w plastry pieczarki oraz paprykę i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. gulasz z pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 191

użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie, dość cienkie i wąskie pasy cukinii.  Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie do zezłocenia(...)pieczarki. Je także podsmażamy na złoty kolor - nie wrzucamy kolejnego składnika, jeżeli na patelni znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy tak długo aż sos się zredukuje. Wtedy dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku solą

Życie zamknięte w smaku
Mój bigos 183

bigosie, wi ęc i ja musiałam go mieć :) . Taka zachcianka :)  Wie m tyle , że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy .W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :).  Nie jest(...)łączę kapusty w dużym garnku podlewam wodą (by przykryła kapusty) dorzucam ziele ang ., liś cie laurowe i na małym ogniu pod przykryciem duszę aż kapusty będę mięk kie .  C ebulę, pieczarki , kiełbasę ( dodaję też jak mam mięso np. z ud ek kurczaka/indyka itd . ) kroję i smaż ę na małej ilości oleju doprawiając przyprawą do mięsa . Gdy kapusta jest miękka

NA MOIM TALERZU
Frykadelki w sosie grzybowym 219

musztardą w aromatycznym sosie z suszonych grzybków... Frykadelki: 1/2kg mięsa mielonego,  8 cienkich plasterków boczku wędzonego,  łyżeczka musztardy,  bułka,  jajko,  sól, pieprz. Do mięsa dodać namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć plaster boczku(...)powstałym od namaczania wywarem oraz odrobiną wody i zagotować. Do wywaru włożyć zraziki dodać drobno pokrojone grzyby, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min. W między czasie co najmniej raz obrócić mięso. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, zaciągnąć nią

Z miłości do słodkości
Tacos z mięsem mielonym 262

mała puszka kukurydzy  pomidor, cebula czerwona, sałata,  olej do smażenia, Przygotowanie : Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przyprawiamy je kuminem, pieprzem kajeńskim, papryką solą i pieprzem.  Dodajemy do tego pół szklanki wody i odcedzoną kukurydze całość dusimy przez 5 minut. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę cebulę w piórka, a sałatę dzielimy na mniejsze

cookpl
Kurczak z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią 226

mięso. Odstawić w chłodne miejsce. Teraz przygotujemy sos grzybowy. Grzyby dokładnie umyć. Jeżeli mamy grzyby mrożone, musimy je najpierw całkowicie rozmrozić. Następnie pokroić je na małe kawałki. Na patelnię wlać olej. Kiedy się rozgrzeje dodać masło.Wrzucić cebulę i smażyć ją przez około 3 minuty. Następnie dodać grzyby i przesmażyć je przez 2-3 minuty. Patelnię przykryć pokrywką, dusić(...)pomidory oraz wystudzoną cebulę. Tak przygotowany farsz umieść w kieszonkach kurczaka. Boki piersi spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obsmażyć równomiernie z każdej strony na złoty kolor, a następnie zalać je wcześniej przygotowanym sosem grzybowym. Kurczaka z sosem dusić powoli, pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas przekładając kurczaka na patelni. Kurczak: przepis własny

Świat Domowej Kuchni
Faszerowana papryka 299

rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso z posiekaną cebulą. Mięso może być wołowe, wieprzowe – jakie akurat macie. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone drobno pieczarki, na koniec dodajemy posiekane zioła i kukurydzę. Obranego pomidora blendujemy z czosnkiem i wlewamy na patelnię. Całość dusimy przez kilka minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Oczywiście możecie dodać jeszcze inne składniki. Tutaj dowolność jest zdecydowanie

MarcinChef
Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami 166

kostkę i grzyby wyciągnięte z wywaru, następnie marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti bolognese a'la elwirski 162

rondla. To samo zrobić z papryką. Do rondla wlać zawartość pomidorów, ketchup, przecier, doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na małym ogniu, przez około 20 min. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem z mięsem. Smacznego

na moim stole...