mięso duszone - 8529 przepisów (strona:217/569)

Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 168

ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną  minutę, a następnie połączyć z mięsem. Dodać zielony groszek i pomidory (jeśli używamy świeżych pomidorów to najpierw je pokroić na mniejsze kawałki), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić około 15-20 minut, w razie potrzeby podlać łyżką wody. Podawać z chlebem naan lub pita albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 210

pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię dodać wino, pokrojone na mniejsze części pomidory i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, dusić 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą, pieprzem, i ziołami. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.  Piec 25 minut w 180 stopniach. Jako dodatek proponuję frytki. Rozliczenie: polędwiczka ok. 11zł suszone

Czerwona Porzeczka
Soczyste polędwiczki wieprzowe 282

chcę w nim zmieniać. Polędwiczki przyrządzane w ten sposób są bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Po prostu rozpływają się w ustach, ale ciężko mi określić ile dokładnie trzeba je dusić, by takie były. Zawsze robię to trochę na oko i zawsze wychodzi super. Stwierdziłam więc, że mimo wszystko podzielę się z Wami tym przepisem. Może ktoś go wypróbuje, a może(...)wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy polędwiczki z zalewy, w garnku rozpuszczamy masło i obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron. Zalewę przecedzamy przez sitko i dolewamy do garnka wraz z miodem pitnym. Przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż polędwiczki dojdą w środku. Trwa to zazwyczaj

Ratunku obiad
Kalfior i ryż w żółtej odsłonie 162

Jesień już dobiega końca, ale myślę, że ten pomysł na obiad przypadnie wam do gustu. Żółto na talerzu, czyli kalafior z ryżem duszony w kurkumie z odrobiną curry. Możecie podawać to danie w różnych odsłonach np.z mięsem ja akurat zjadłam w tym wykonaniu z pieczarkami do smaku. Z tego co słyszałam kurkuma ma właściwości lecznicze z tego więc powodu(...)mniejsze różyczki. Do garnka przełożyć zeszkloną cebulę i czosnek, wrzucić kalafior i dolać wodę. Dodać sok z cytryny, łyżkę kurkumy oraz curry, szczyptę sol (ja dodałam jeszcze pieczarkę ). Dusić 10 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po przygotowaniu podać z ryżem

Fit & Healthy Life
Pomysł na… rosołowe tartaletki 146

pozostałych składników. 1 marchewka z rosołu 1 pietruszka z rosołu (jak najbardziej można dodać inne rosołowe warzywa, ja dość się ograniczyłam, aby dodać jeszcze inne, lubiane przez moje dzieci) mięso z rosołu 5 różyczek brokuła 6 pieczarek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 jajka 100 g serka twarogowego, np. „Mój ulubiony” (notabene mój ulubiony, bo zupełnie pozbawiony zbędnych(...)Szalotkę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię i zeszklić.  Różyczki brokuła i pieczarki drobno posiekać, dodać na patelnię, wymieszać i dusić ok. 10 minut Wybraną z rosołu włoszczyzną zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Mięso z rosołu drobno pokroić. Wszystko dodać do podduszonych brokułów i pieczarek. Wymieszać, doprawić do smaku i ostudzić. W misce rozkłócić jajka, razem

gutfut
Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym 152

wlać sos sojowy, dodać pieprz i czosnek, wymieszać. Odstawić na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie przełożyć mięso do rondla, zalać wodą, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły grzyby, dodać ziele i listki laurowe, i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Cebulę pokroić w półtalarki, zeszklić na łyżce oleju, dodać mąkę, wymieszać łyżką

na moim stole...
Lasagne bolognese 155

Teraz dodajemy drobno pokrojony czosnek i całość dusimy ok. 5 min. (do momentu aż marchew lekko zmięknie). Całość należy zamieszać od czasu do czasu, aby warzywa nie przywarły do dna garnka. Gotowe warzywa przełóż do pojemniczka. Na tej samej patelni podgrzej oliwę i przesmaż mięso mielone. Kiedy lekko(...)się zarumieni dodaj 3 łyżki wody i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mielonego i bazylię). Kiedy mięso będzie przesmażone dodaj pomidory z puszki i koncentrat - wszystko wymieszaj, podgrzewaj 5 min. Teraz do sosu mięsnego dodajemy przygotowane warzywa i wszystko razem dusimy ok. 10 min. W tym czasie wysmaruj duże, prostokątne naczynie żaroodporne łyżką masła i pokrój

Alutka-Gotuje
Pierś w trawie cytrynowej i ziemniaczki z wooka 107

durszlak i osączyć. Piersi nasmarować odrobiną sosu sojowego posypać tymiankiem. W głębokim rondlu teflonowym rozgrzać tłuszcz, przyrumienić mięso z obu stron, dodać sos sojowy , ocet winny, trawę cytrynową, imbir, podlać rosołem, dodać ocet winny, sól i pieprz, przykryć i dusić ok 20 min. W międzyczasie w wooku rozgrzać tłuszcz i wrzucić ziemniaki do smażenia, posypać odrobiną czosnku granulowanego , szczyptą bazylii

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka tostowa z mięsem mielonym 1097

sól pieprz Na patelni rozgrzać masło klarowane i delikatnie zeszklić cebulę, a następnie posiekany czosnek. Dodać mięso,   i podsmażyć aż będzie brązowe. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w paseczki paprykę, wlać passatę pomidorową , doprawić solą, pieprzem, majerankiem,słodką papryką, chilli i dusić około 7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W naczyniu

O kuchni z uczuciem
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem 172

sosie pomarańczowym – danie wbrew pozorom łatwe i szybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku lub podać kaczkę(...)strony mięsa. Skórę z kaczki nacinamy ostrym nożem w romby (uważając, żeby nie naciąć mięsa). Suchą patelnię silnie rozgrzewamy i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy przez 8 minut. Przekładamy do blaszki – skórą do góry – i wkładamy do piekarnika na 9-10 minut. Po wyjęciu nakrywamy folią aluminiową i odkładamy na 4 minuty. Duszony jarmuż po chińsku

Poezja smaku
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 166

smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami 399

dosłownie 10 minut). Ziemniaki powinny być w połowie twarde. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie podsmażamy mięso mielone . Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę i obrane ze skóry pomidory. Uwaga: dwa pomidory sobie odkładamy, wykorzystamy je później. Całość dusimy przez ok. 15 minut i doprawiamy do smaku papryką, oregano i bazylią . Dno formy do pieczenia natłuszczamy oliwą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 154

gotujemy w łupinkach w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy

Bon Appetit Małgorzaty
Filet z kurczaka w sosie jarzynowym 221

nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, wraz z papryką dodać do warzyw. Podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut na małym ogniu. Następnie dodać osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Mięso wraz z sosem podawać z ugotowanym makaronem. Teraz kilka słów na temat pomidorów bez skóry Cirio.  Ich skład zdecydowanie mnie

Z miłości do słodkości
Makaron Boloński 143

oliwą z oliwek – chwilę wcześniej podsmażamy czosnek z ziołami nadając tym samym oliwie dodatkowy aromat – przed wrzuceniem mięsa zioła zdejmujemy. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość zalewamy mlekiem i bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10 minut w razie potrzeby dolewając bulionu. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy

Słodkie Przyjemności