mięso duszone - 8529 przepisów (strona:132/569)

Zapiekanka ziemniaczana 182

czegoś prostego, szybkiego, smacznego i jak się okazało taniego. A mianowicie zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami. Była pyyyszna. Więc się dzielę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego z szynki opakowanie mrożonych warzyw (kalafior, brokuł, marchewka) puszka kukurydzy 2 opakowania sosu 4 sery z brokułami mała śmietana 18% 200 gr startego sera mozarella pół kostki rosołowej majeranek(...)łyżeczki oleju Wykonanie: 1.Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i obgotować w osolonej wodzie ok. 15-20 min. 2. Mrożone warzywa rozmrozić na patelni i chwilkę dusić z dodatkiem kostki rosołowej. 3. Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem soli, majeranku i czerwonej papryki. 4. Formę do zapiekanek wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę ziemniaków, warzyw, mielonego mięsa, kukurydzy i ponownie ziemniaków. 5. Sos przygotować

Mama z miasta
Bitki wołowe w sosie własnym 240

patelni i obsmażyć mięso do zamknięcia włókien i lekkiego przyrumienienia. W żadnym wypadku nie solić! 2. Następnie podlać wrzątkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić godzinę. Gdy woda wyparuje dolewać wrzątek. Kiedy mięso zmięknie dorzucić kostkę rosołową. Chwilkę podgotować a na koniec doprawić i zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Gotowe! Można podawać z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty

Mama z miasta
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 259

się kilku podstawowych zasad, zawsze zrobicie ją tak jak należy, skóka pozostanie chrupiąca, mięso będzie miękkie i soczyste i lekko różowe w środku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją kaczkę przygotowałam w pomarańczowym sosie z dodatkiem oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku(...)skórą do dołu, smażymy kaczkę. Tłuszcz częściowo powinien się łądnie wytopić, skórka pięknie zarumienić. Kaczkę przekładamy na drugą stronę i smażymy około 4-5 minut.  Mięso podlewamy winem, sokiem i dodajemy przyprawy. Dusimy około 8 minut. Aż sos mocno się zredukuje. Powinno go ubyć co najmniej 60- 70%. Pozostanie sama esencja i smak, to co potrzebujemy. Kaczkę wykładamy

SMYKWKUCHNI
Pieczony kurczak z bobem i serem korycińskim 211

patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Wlać przecier pomidorowy, doprawiając solą i pieprzem. Dusić do uzyskania gęstego sosu, a pod koniec duszenia dodać świeży tymianek. Sosem polać po mięsie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec przez 40 min, co jakiś czas polewać sosem po kurczaku. Po upieczeniu odstawić na około 5 min, zanim

https:KKuchniaMniam
Kajzerki z nadzieniem czyli bułki z niespodzianką. 116

łyżki majeranku łyżka pieprzu ziołowego 4 kiszone ogórki sól i pieprz do smaku Mięso kroimy w kostkę, taką 2 x 2 cm, to tak orientacyjnie. Mniejsza może być,  ale większą odradzam. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięsko. Jak się zrumieni dodajemy pokrojone cebule i dusimy do miękkości. Ta miękkość musi być taka bardzo mocna, nawet wręcz mięsko musi(...)każdy większy kawałek zaraz porozrywać na drobniejsze. Później unikniemy przysłowiowych kluch. Ogórki kroimy w kostkę , taką aby były wyczuwalne, ale nie były kawałami. Gdy mięso jest miękkie dodajemy przyprawy i jeszcze z pięć minut dusimy razem. Jeśli odparowała nam cała woda, radzę dolać z 1/3 szklanki aby to wszystko namokło i rozmokło. Po lekkim ostudzeniu ( ponieważ bułki trzeba nadziewać ciepłym

Dieta moja pasja
Beef Burger całkiem domowy 193

wołowego, sos barbecue , roszponkę, plasterek sera mimolette, karmelizowaną czerwoną cebulę, 2 plasterki podsmażonego wędzonego boczku i kilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej). Burgery (na 4 sztuk ): 500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić) 1-2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki wody z łyżeczką cukru 1 ząbek czosnku pieprz Czerwona cebulka karmelizowana: 2 duża czerwona cebula 40 g cukru trzcinowego(...)Cebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimy ok. 3-5 minut. Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie kilkakrotnie uderzamy nim o miskę - formujemy kulkę i rzucamy nią do miski. Dzielimy

Delicious Titbits
Duszony stek z udźca wołowego 177

się na robienie steku i nie popełniajcie tego błędu i nie próbujcie robić go na szybko. Warto natomiast łatwym sposobem przyrządzik taki o to stek wybierając duszenie - zachowa się więcej wartości odżywczych i mięso będzie kruche i delikatne. Soki z mięsa będą świetną bazą do sosu jeśli będziecie chcieli dodać go do mięsa. Ponadto nie pobrudzicie sobie naczyń bo steki

Kuchnia PROzdrowotna
Aromatyczna karkówka 129

wymieszać. Mięso musi być całe pokryte zalewą. Odstawić na około 10 minut. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać mięso wraz z zalewą , wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, bardzo często mieszając. Po odparowaniu wody mieszać aby mięso zrobiło się przyrumienione (brązowe ) Podawać posypane szczypiorkiem. aromatyczna karkówka

O kuchni z uczuciem
Pasztet drobiowy 358

kostkę, włoszczyznę i zalewamy około 3 szklankami wody (żeby zakryła mięso i warzywa) doprawiamy listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim całość dusimy na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje. mielimy mięso i warzywa dwa razy przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową dodajemy jajka i wszystko mieszamy keksówkę wykładamy folią aluminiową, a następnie nakładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim 303

pokrojony czosnek. Dusimy minimum godzinę. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i chwilkę dusimy (nie za długo, papryka ma być dość miękka, ale nie rozgotowana). Do mięsa dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy cebule z papryką i wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut. Gulasz

Słodka Strona
Najlepszy Domowy Gulasz Węgierski 536

pokrojony czosnek. Dusimy minimum godzinę. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i chwilkę dusimy (nie za długo, papryka ma być dość miękka, ale nie rozgotowana). Do mięsa dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy cebule z papryką i wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut. Gulasz

Słodka Strona
Kopytka z Gulaszem Węgierskim 151

pokrojony czosnek. Dusimy minimum godzinę. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i chwilkę dusimy (nie za długo, papryka ma być dość miękka, ale nie rozgotowana). Do mięsa dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy cebule z papryką i wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut. Gulasz

Słodka Strona
Najlepszy Placek po Węgiersku 14981

pokrojony czosnek. Dusimy minimum godzinę. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i chwilkę dusimy (nie za długo, papryka ma być dość miękka, ale nie rozgotowana). Do mięsa dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy cebule z papryką i wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut. Gulasz

Słodka Strona
Gulasz Węgierski 311

pokrojony czosnek. Dusimy minimum godzinę. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i chwilkę dusimy (nie za długo, papryka ma być dość miękka, ale nie rozgotowana). Do mięsa dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy cebule z papryką i wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut. Gulasz

Słodka Strona
Czulent z gęsiną z wolnowaru 207

jednogarnkowe, długo gotowane danie, robiłam już kiedyś w tradycyjny sposób ( klik ). Mięso z fasolą i innymi dodatkami dusiło sie w piekarniku przez 24 godziny. Wyszło pysznie, ale jednak czas pieczenia i fakt, że co trochę trzeba było do pieca zaglądać, spowodowały, że na długo czulent porzuciłam. W tym roku postanowiłam zrobić czulent raz jeszcze, ale wykorzystując wolnowar. Moim zdaniem strzał(...)dziesiątkę. Wyszło pysznie! Moje danie było gotowe po 14 godzinach. Warto co parę godzin sprawdzić czy nie trzeba  uzupełnić płynu i czy mięso przypadkiem nie jest już wystarczająco miękkie ( ale sądzę, że te 14 godzin to minimum). W zależności od tego czy używamy bulionu czy wody, inna będzie ilość użytej soli. Kiedy większość płynu będzie już wchłonięta, należy sprawdzić

Stare Gary