mięso duszone - 8529 przepisów (strona:138/569)

łopatka duszona w sosie cebulowo-pieczarkowym 128

Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 1 marchewka 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy(...)mięs Knorr sól, pieprz 1 łyżka tłuszczu Mięso natrzeć czosnkiem i przyprawą. Cebule pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Zeszklić i dodać mięso. Obsmażyć z obu stron na złoto i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem około godziny, podlewając jeśli trzeba. Pieczarki i marchewkę pokroić na plasterki, dodać do mięsa. Kiedy będą miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Roladki drobiowe z naleśnikiem 328

czas na farsz do naleśników. 10 dag pieczarek i jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Przygotować miskę. Do miski przełożyć mięso mielone, usmażone pieczarki, jajko, bułkę tartą, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przygotować pieczarki z cebulą do posypania(...)roladek. 1 cebulę pokroić w piórka a15 dag pieczarek pokroić w półplasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Teraz składamy w całość nasze roladki. Naleśniki posmarować majonezem (fot.1) , następnie położyć porcję mięsa mielonego  (fot.2) , posypać serem żółtym  (fot.3)  (część sera zostawić do posypania roladek na wierzchu) i zwinąć

Świat Domowej Kuchni
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 200

odsączamy na sicie (wywar grzybowy można zamrozić w woreczkach do kostek lodu, przyda się jako bulion do zup, sosów grzybowych, itp.) i mielimy w maszynce do mięsa. Do cebuli dodajemy zmielone grzyby i dusimy całość ok.2-3 minuty, do odparowania nadmiaru płynów. Doprawiamy solą (ok. 3/4 małej, płaskiej łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem (ok.1/2 łyżeczki) do smaku. Farsz powinien być dość

Smaczne Zdrowe
Z MIĘSEM WOŁOWYM I BAKŁAŻANEM Z KASZĄ GRYCZANĄ 150

garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę na grubych oczkach. Na patelni podsmażam cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie dodaję pokrojony w kostkę bakłażan. Podlewam wodą. Duszę ok 3 min. Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. W garnku gotuję kaszę gryczaną

Gotowanie Patki
GULASZ Z MIĘSA WOŁOWEGO I BAKŁAŻANA 167

garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę na grubych oczkach. Na patelni podsmażam cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie dodaję pokrojony w kostkę bakłażan. Podlewam wodą. Duszę ok 3 min. Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. W garnku gotuję kaszę gryczaną

Gotowanie Patki
Bogracz domowy 178

mięsa wrzucić cebulkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać marchewkę selera i pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu 40-60 min (w zależności z jakiego mięsa robimy). Pieczarki podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Do garnka z mięsem dodać pieczarki, ogórki, paprykę, groszek, ketchup, koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia

Mix smaku
ZAPIEKANKA Z MIĘSEM I ZIEMNIAKAMI 141

wodzie. Studzę i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroje w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni wylewam olej. Smażę cebulę na rumiano. Dodaję przyprawy. Mięso mielone smażę z dodatkiem przypraw a następnie dodaję przecier pomidorowy, duszę jeszcze ok 10 min. Następnie w naczyniu żaroodpornym układam warstwowo ziemniaki, cebulę, mięso. I ty ak do wykończenia składników. Na koniec posypuję serem żółtym

Gotowanie Patki
Pieczony pasztet z łopatki 236

pieczenia ( nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu , słonina się wytopi ) . Dodajemy obrana marchew, cebulę oraz wszystkie przyprawy , sól , pieprz oraz cukier . Szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu , w razie potrzeby dolewamy szklankę wody . Jak mięso rozmięknie na tyle , że przy nakłuciu widelcem zacznie się rozdzielać , dokładamy wątróbkę , dusimy jeszcze około 3 minut , wyłączamy gaz i zostawiamy na noc do ostygnięcia

Ogrodnik w podróży
Patisony faszerowane mięsem i serem kozim 163

przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiłem solą . Poddusiłem chwilę pod przykryciem. Patisony umyłem , odkroiłem wierzchy , wydrążyłem . Miąższ pokroiłem w kostkę i dodałem do cebuli i czosnku. Dusiłem kilka minut pod przykryciem . Połączyłem składniki z mięsem , kozim serem , doprawiłem pieprzem i dokładnie wymieszałem. W szerokim garnku podsmażyłem pomidory , dodałem cukier , papryczkę ,sól , zagotowałem i potem na małym ogniu gotowałem aby sos zgęstniał

R'n'G Kitchen
Pieczarki duszone na maśle 180

Pieczarki duszone na maśle są doskonałym dodatkiem do mięsa. Nie dodaję do nich cebuli, by smak grzybów był jak najbardziej wyrazisty. Bardziej "maślany" kolor uzyskuję przez dodanie odrobiny kurkumy, która lekko barwi pieczarki na żółto. Przyprawa ta nie ma wyrazistego smaku, więc nie zabija smaku pieczarek. Do przyrządzenia pieczarek duszonych na maśle lepiej jest wybrać te najmniejsze

W SMAK
Placek ziemniaczany z gulaszem 249

osuszyć, pokroić w kostkę i porządnie oprószyć solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i jeśli chcemy koncentrat pomidorowy.  Zagotować, zredukować ogień - dusić pod przykryciem przez około 50 minut. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, papryki(...)oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę i papryczkę chili pokroić w kostkę, czosnek i słodką paprykę w paski. Podsmażyć na tym samym oleju, co mięso. Przełożyć do garnka, dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę i groszek. Całość dusić jeszcze przez koło 15 – 20 minut, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec sos zaprawić - na suchej, rozgrzanej patelni lekko przypalić mąkę, dodać

Nie tylko w kuchni
Kurczak z warzywami 164

Witam po wakacjach, przez dwa miesiące troszkę Was zaniedbałam, więc zaczynam to nadrabiać :)  Na początek proponuję soczystą pierś z kurczaka, duszoną z warzywami.  Polecam to danie, jest pyszne i zdrowe. Zasmakuje Wam na pewno.  Szczerze polecam mrożonkę z tego marketu KLIK jest tania i bardzo dobrej jakości.  Przypominam też(...)dobrze się obsmaży, wsypuję mieszankę chińską , mieszam, warzywa „puszczą” wodę, jeśli jest mało można dolać trochę wrzątku. Duszę całość do miękkości warzyw.                                 Osobno gotuję ryż, mięso z warzywami podaję w jego towarzystwie. Kurczak z warzywami  Kurczak z warzywami  Kurczak z warzywami

Takie tam pichcenie
Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym 167

Najpierw na rozgrzany tłuszcz na patelni na której smażyliśmy mięso wkładamy cebulę i delikatnie ją szklimy, a później wrzucamy pieczarki. Po 5 minutach przekładamy je do mięsa. Wlewamy wino i śmietanę i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie doprawiamy sos solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką. Jeśli lubicie gęste sosy możecie go zagęścić mąką pszenną

Kulinarne przygody Gatity
Placki ziemniaczane z kurczakiem w ziołowym sosie 161

Całość doprawiamy przyprawą kurczak ziołowy i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy mielone liście laurowe, suszoną bazylię, doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości mięsa podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Podajemy

Słodkie okruszki
Spaghetti bolognese po Polsku 160

gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i całość przesmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy przez ok. 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano. Na talerzach układamy makaron, a na wierzchu układamy sos pomidorowy. Pamiętajcie, że nie chodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania