oknem dziś pięknie, słoneczko świeci, dlatego postawiłam na iście wiosenne kolory :) Jeśli przejadły ci się klasyczne filety, możesz zrobić duszone w sosie serowym podane z grubym makaronem pappardelle, będzie oryginalnie i bardzo smacznie, dodatek chili tylko zaostrza smak i apetyt! Składniki 250 g makaronu pappardelle 500 g fileta z kurczaka 1/2 pora 1/2 papryczki chili czerwonej 4 łyżki(...)poskleja.Odcedzić trzymać w cieple. Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą pokroić na kawałki, oprószyć jarzynką i młotkowanym pieprzem. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, dodać pokrojonego w krążki pora i dusić do miękkości, wlać śmietankę, gotować około 6 minut od czasu do czasu mieszając aż zacznie gęstnieć, wsypać starte na tarce oba rodzaje serów. Zestawić z ognia, mieszać
Wanilia i KardamonFrescobaldi. Kaczka uwielbia szczepy taniczne oraz w miarę delikatne – dlatego też, to starzone w beczkach dębowych wino, idealnie pasuje do ciemnego mięsa kaczki, szczególnie w towarzystwie sosu winnego. Drugim daniem mięsnym była polędwica cielęca, orzeszki piniowe, warzywa duszone. Smaczna, delikatna cielęcina, dobrze przyprawiona. Do cielęciny wino najbardziej elitarne – Brunello di Montalcino należy do kategorii win szlachetnych, które doskonale(...)współgrają z mięsami i pieczystym wszelkiego rodzaju. Sangiovese z Montalcino jest bardziej delikatne i dymne, do tego starzone w beczkach przez 24 miesiące nabiera wymiaru niezwykle dojrzałego i i eleganckiego. Doskonale komponuje się cielęciną, uzupełniając jej delikatną strukturę. Dla osób nie jedzących mięsa, zostały przygotowane dwa dania „bezmięsne” : tortellini ze szpinakiem (podobno bardzo dobre) na warzywach duszonych oraz
królestwo garówroladki , z wiązujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, o prószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , w yciągamy mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , d okładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut , w kładamy roladki , podgrzewamy. Doprawiamy
Ostra na SłodkoGołąbki to klasyka polskich potraw, a te z z ryżem i mięsem znają chyba wszyscy. Ja je również bardzo lubię ale czasami robię też inne, choćby te z grzybami i kuskusem , czy takie jak dzisiaj. Polecam, a już wkrótce na blogu gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami. Składniki: 1 duża główka kapusty 200 g kaszy jęczmiennej(...)łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente ( dojdzie podczas duszenia gołąbków ), przełożyć do miski, dodać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić ją na złoto. Dorzucić do mięsa i kaszy, dodać
Gosia gotujewcale nie takie trudne! :) Wręcz samo się robi (poza szatkowaniem kapuchy, krojeniem i smażeniem mięsa). Reszta to pikuś! Wrzucasz wszystko do gara i dusisz, i dusisz, i dusisz, i podlewasz winem, i dusisz, i dusisz. I podobno najlepszy jest bigos jak się go dusi i podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce(...)ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca (opcjonalnie), ziarenka pieprzu oraz pokrojone grzyby i śliwki (opcjonalnie). 4. Dusimy kapustę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. 5. W tym czasie boczek kroimy w cienkie paski, kiełbasę w kostkę, a mięso na mniejsze kawałki. 6. Na patelni przesmażamy pokrojone mięsa, aż się ładnie zarumienią, po czym dodajemy
W kuchni Katiepraskę. 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym wlewamy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami
Szefowa kuchnipaseczki. Dodajemy olej/oliwę z oliwek, paprykę ostrą i słodką, czosnek, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Czekamy aż mięso się zarumieni, zalewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas dolewając odrobinę wody i mieszając, przez około 30 minut. Mięso powinno być miękkie. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kosteczkę papryki
PatiGotujedusimy pod przykryciem około godziny. Ważne, żeby królik był cały przykryty płynem. Dlatego można dolać więcej wina lub bulionu. Na 15 minut przed końcem duszenia dodajemy śmietanę - hartujemy ją wywarem z patelni; najwygodniej wyciągnąć mięso i dokładnie wymieszać śmietanę z wywarem. Królika wkładamy z powrotem i dalej dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki i szczypiorem
MiksturownikDelikatne kawałki piersi z kurczaka duszone w śmietankowym sosie z dodatkiem miękkiego, niedojrzewającego serka, który się zwie podkarpacką bryndzą. Tak przygotowane mięso idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków. W sam raz na letni obiad :) 2 filety z kurczaka sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka mielona 2 cebule 1 łyżka mąki pszennej 160 g bryndzy(...)kremówkę i pozostały bulion. Wymieszać i chwilę pogotować, aż sos zacznie gęstnieć. Na końcu włożyć usmażone kawałki kurczaka i dusić przez parę minut. Podawać z dodatkami posypując po wierzchu świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko Tagged: bulion , filet z kurczaka , kremówka , serek kremowy
https:KKuchniaMniamzarumieniło się. Wrzucamy do garnka Paprykę kroimy w paski, marchewkę w talarki lub pół talarki i dorzucamy do garnka Podlewamy szklanką wody i dusimy na wolnym ogniu aż wołowina będzię miękka Gdy mięso będzie już miekkie (godzina - półtorej), doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem i ew dodajemy łyżkę-dwie koncentratu (ale nie jest to konieczne). Jesli w trakcie duszenia odparowało
Snejkusiowe PrzepisySkładniki na ok 12 sztuk: Pulpety z leśnymi grzybami i papryką Pulpety 500 g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek płatków owsianych 2 jajka 15 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 8 leśnych grzybów 4 garście szpinaku 1 cebula 1 papryka pokrojona w kostkę 1 łyżka masła Olej(...)Grzyby myję i obieram. Gotuję w osolonej wodzie ok 10 min. Następnie grzyby przekładam do garnka o grubym dnie. Dodaję masło i cebulę drobno posiekaną. Duszę dodaję szpinak. Mieszam. Do miski dodaję mięso i pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Formuję pulpeciki a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni wylewam olej, obsmażam ze wszystkich stron. Pulpety przekładam do garnka
Gotowanie Patkirozgrzanej niewielkiej ilości oleju podsmażamy żeberka z każdej strony. Przez cały czas podlewamy niewielkimi porcjami marynatą spod żeberek. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Podczas duszenia możemy podlewać bulionem lub wodą. Gdy mięso będzie miękkie a płynu zbyt dużo, redukujemy sos ( odparowujemy ). Podajemy z surówkami i ziemniaczkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyCebula, cebula, czosnek, czosnek, zbudujemy sobie mostek..." No dobra, mostu nie budujemy, ale roladki polecam zrobić. Duszona cebula, czosnek, ser i delikatne mięso... Czego chcieć więcej? Składniki: 4 kotlety ze schabu bez kości 4 plastry salami 4 ząbki czosnku 100g sera typu feta 1 duża cebula oliwa z oliwek pieprz czarny Przygotowanie: Fetę rozgniatamy widelcem, mieszamy(...)naczynia żaroodpornego. Cebule kroimy w piórka, wrzucamy do rondelka i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Doprawiamy czubatą łyżeczką czarnego pieprzu, mieszamy i dolewamy ok 3/4 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Powstały wywar z cebulą wlewamy do roladek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut pod przykryciem i na kolejne 30 bez pokrywki
Gotuj z Rumcajsemteflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron. Dolać trochę wody, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić około 40 minut, aż do miękkości mięsa. Przyprawić majerankiem. Można dodać łyżeczkę mąki pełnoziarnistej, ale podczas gotowania woda się zredukuje i powstanie gęsty sosik. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Także i tradycyjny
Magiczne Życie MartyFilet z indyka to wspaniały kawałek mięsa . Można go piec , gotować ,smażyć , dusić .Oczywiście ja zawsze wybieram to co najbardziej mi smakuje i mało czasu trzeba poświęcić na przygotowanie . Inaczej mówiąc , pieczenie- to jest to. Przepis który chcę zamieścić , jest dość uniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki(...)mieszam . Soli i pieprzu do smaku, ponownie mieszam . Dorodny filet indyka , No niech będzie - połowa filetu z indyka. Filet rozcinam poziomo Rozbijam go dokładnie . Nacieram płat mięsa solą i pieprzem Wykładam farsz z kapusty Na to szparagi Zawijam w rulon . Aby rolada nie rozpadła się spinam brzegi wykałaczkami Teraz tylko zostaje szybkie podsmażenie rolady z każdej strony
Eli Gotowanie