mięso duszone - 8529 przepisów (strona:131/569)

Schab w sosie cebulowym 175

stron na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebule pokrojone w piórka i smażymy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem i dusimy jakieś 30-45 minut, do miękkości schabu. W razie potrzeby mięso podlewamy bulionem lub wodą. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, sos sojowy i przyprawy do smaku. Całość dusimy jeszcze około 15 minut. Schab w sosie cebulowym

e-PrzepisyKulinarne
Winny kurczak i uduszone warzywa 161

dusić pod przykryciem w tym czasie przygotowując cukinię, którą po umyciu i pokrojeniu w kostkę (ja zostawiam skórkę) dodać do duszonego pora, zamieszać i dusić razem około 3 - 5 minut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut. Przygotowana potrawka idealnie komponuje

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Udko z kaczki w nadchodzący weekend 207

kaczki i poda je z ciekawymi dodatkami. Będzie aromatycznie, będzie kolorowo ale przede wszystkim, będzie smacznie. Co zrobić, by udko z kaczki było smaczne? Mięso kaczki, które dla Was przygotujemy będzie duszone w winie, przez co nabierze przyjemnego aromatu. Dodatkowego smaku dodadzą śliwki i świeży majeranek. Całość dopełni puree z … no właśnie, niech to będzie tajemnicą… Chcemy(...)winny sos z mięsem i delikatne puree świetnie wypełniają danie, które nie tylko będzie dobrze wyglądać, ale także znakomicie smakować. Kaczkę można przyrządzać na tysiące sposobów, bo świetnie czuje się zarówno w słodkim, jak i kwaśnym oraz słonym towarzystwie. Można ją piec samodzielnie lub z jabłkami, śliwkami, pomarańczami, wiśniami, ananasem, rozmarynem, wątróbką czy czosnkiem, albo dusić. Mamy nadzieję, że nasze

Ciasna Kuchnia
tacos z mięsem mielonym i kukurydzą 208

proszku chilli sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy razem z cebulą. Dodajemy mielone mięso, rozdrabniamy i smażymy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką, chilli oraz oregano. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Tortille kroimy na cztery

Domowy Smak Jedzenia
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 134

bagietką. Sposób przygotowania tradycyjny: W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso pokrojone w mniejszą kostkę i obtoczone w mące, pokrojoną w talarki marchewkę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki(...)plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez noc ciecierzycę - chyba, że używamy konserwowej, to moczyć nie musimy;) oraz przyprawy- delikatnie, później można doprawić. Dusimy nadal pod przykryciem przez kolejne 40 minut lub dłużej- w zależności od kruchości mięsa i naszego gustu. Mleczko kokosowe mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem duszenia. Dodajemy posiekaną

Kuchnia w czekoladzie
Filety z kurczaka w sosie miodowym 98

czym na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego

Krokusowy Dom
Zapiekanka z purée ziemniaczanym. 631

Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka, posypujemy solą, pieprzem i przez chwilę dusimy, lekko chrupkie warzywa przekładamy na mięso mielone. Następnie układamy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki, choć dla mnie jest ona zupełnie zbędna, nie potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki

Pelusiowa Kuchnia
Bigos II 188

kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie przesmażamy, następnie dodajemy cebulę. Podsmażone wędliny wrzucamy do garnka, w którym będzie się dusił bigos. Na patelnię z wysmażonym tłuszczem wkładamy pokrojone mięso i je przesmażamy, przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w kostkę i również przesmażamy, wkładamy do garnka. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy(...)mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem. Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści sok, więc ja nie podlewam jej wodą. Bigos wyłączamy, odstawiamy w zimne miejsce, a następnego dnia znowu podgrzewamy. Czynność

Kulinarne przygody Gatity
Roladki wieprzowe z papryką, ogórkiem i cebulką 152

podkreślą smak mięsa. Ponieważ nie mam specjalnych zapinek do roladek, ani nie lubię używać wykałaczek, to roladki traktuję sposobem mojego taty, czyli obwiązuje je nitką, obsmażam, duszę i przed podaniem nitkę usuwam z mięsa. Dziki takim zabiegom roladki pozostają w idealnym kształcie a farsz na swoim miejscu i nic się nie rozwala. Dzięki obtoczeniu mięsa w mące, sosik nabiera odpowiedniej

Mieszam w Garnku
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ziemniakami (Geang phed gai) 293

wlać mleko kokosowe i wodę (ja płuczę kartonik lub puszkę po mleku kilkoma łyżkami wody), dołożyć masło orzechowe (jeśli nie mamy fistaszków) zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 15-20 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Następnie doprawić 2-3 łyżkami soku z limonki i ewentualnie solą i cukrem. 4. Przełożyć do miseczek, posypać posiekanymi fistaszkami, paseczkami chili, kolendrą

Kuchnia Prezydentowej
DROBIOWY GULASZ Z PIECZARKAMI 174

mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości odparowany. Dodajemy wtedy śmietankę 12%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem

Walijskie Pichcenie
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 253

wrzucamy posiekaną cebulę. Całość zalewamy miodem pitnym, mieszamy i smażymy razem, aż płyn odparuje.  Dolewamy wodę, wystarczy ok. 2 cm powyżej poziomu mięsa z cebulą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykrywamy pokrywką i dusimy. Po ok. 1,5 godz. możemy zająć się pieczarkami i marchewką, które kroimy dość grubo. Pieczarki w ćwiartki, a marchewkę(...)zmięknie. W sumie może to potrwać ok. 2 godz. Czasem nawet dłużej. Pod koniec cebula powinna się rozpaść i utworzyć sos, a gdy mięso będzie już miękkie, możemy dodać marchew i pieczarki. Całość dusimy jeszcze maksymalnie 10 min. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec, jeśli uznamy, że sos jest za rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi

Ratunku obiad
Kurczak po andaluzyjsku 251

sobie jeszcze coś, co stawowi o jego swoistej unikalności. Jest nim połączenie smaków papryki, pomidorów, zielonych oliwek, kurczaka i szynki w postaci sosu, w którym wszystkie te składniki się duszą. Jego smak jest tak specyficzny, że nie występuje w żadnym innym daniu z mojego „repertuaru”, który, umówmy się, wcale taki mały nie jest. Dlatego, choć odwołuję się tu rzecz jasna(...)szynką dusimy w brytfannie pod przykryciem, powoli na małym ogniu przez 90 minut. Co jakiś czas potrząsamy lekko zawartością brytfanny, aby składniki się wymieszały. Mięso z warzywami podajemy z białym ryżem i sosem z duszenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-46 {margin: auto;} #gallery-46 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Forszmak-gulaszowa 151

pół plasterki. Cebulę obrać , paprykę wydrąży ć z nasion, pokroić w kostkę, tak samo pieczarki, obraną marchewkę  oraz ogórki kiszone. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso oraz posiekaną cebulę,  oprószyć czubrycą oraz słodką papryką, przesmażyć, dodać kiełbasę, oprószyć mąką pszenną, smażyć 3 minuty, zalać gotującą się wodą lub gorącym bulionem, dodać marchewkę  liście laurowe, ziele(...)przykryć gotować  20 minut na wolnym ogniu, po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i ogórki, dodać koncentrat, doprawić solą i ewentualnie mielonym pieprzem,  dusić kolejne 20-30 minut aż mięso będzie miękkie.  Zestawić z ognia, podawać z posiekaną zieleniną. Gęstość zupy można regulować ilością dodanej wody lub bulionu. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Chili con carne 120

warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody) . Zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować jeszcze z 5 minut. Chili con carne podawać z ryżem, kaszą (polecam kaszę jaglaną) lub ze świeżym chrupiącym pieczywem

Moja Delicja