mięso duszone - 8529 przepisów (strona:131/569)

Włoska kolacja 232

patelni rozgrzewamy oliwę, dusimy na niej czosnek aż wydobędzie się z niego cały smak, wrzucamy pierś posypaną solą i pieprzem. Ciągle mieszamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego cukinię i dusimy aż plasterki cukinii staną się prawie przeźroczyste. Posypujemy tymiankiem  i dalej dusimy jeszcze przez chwilę. Już na talerzu dodajemy pokrojone suszone pomidory. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Gołąbki zapiekane 189

Gołąbki zapiekane lub gołąbki duszone na które znajdziecie przepis tutaj  mogę jeść non stop. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia sól pieprz     Wykonanie

O kuchni z uczuciem
Wieprzowina z warzywami 197

mięso jest "glutowate"). Na tej samej patelni je podsmażyć (w razie potrzeby dolać łyżkę - dwie oleju).  Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec.  Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami

Gaździnka warzy
Pierś z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów. 155

pietruszki posiekać drobno. Do smażonego mięsa dodać czosnek, wszystko zalać bulionem i śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać suszone pomidory. Przykryć patelnię pokrywą i dusić na wolnym ogniu około 5 min. Wyjąć mięso na talerz. Do sosu na patelni dodać natkę pietruszki, sól, pieprz i gotować do zgęstnienia. Gorącym sosem polewamy pierś z kurczaka. Możemy podawać z ryżem, kaszą

O kuchni z uczuciem
Schab w sosie sezamowym! 225

woku rozgrzać olej roślinny, wrzucić mięso, dodać sos sojowy i Chow Mein, chili, ocet, cukier. Smażyć ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy 2 łyżki wody, dusimy 3 minuty, posypujemy mąką energicznie mieszając. Jak mięso będzie miękkie, zdejmujemy z ognia. Posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym.  Pyszne! Uwielbiam to danie! Zapraszam na SmykWKuchni na FB! Pozdrawiam cieplutko! akcja

SMYKWKUCHNI
Schab w sosie ogórkowym 177

wody, kostkę rosołową, dusimy około 30 minut, do odparowania większości wody. 3. Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do mięsa wraz z 1/2 szklanki wody. W odrobinie wody rozrabiamy łyżkę mąki, dodajemy do sosu, dusimy kilka minut aż zgęstnieje

Szefowa kuchni
Królik w sosie chrzanowym z koperkiem, kaszą gryczaną i słodką marchewką 148

czosnek - te składniki nadadzą słodkości potrawie (specjalnie nie dodaję żadnych ziół tym razem aby zachować jak najwięcej smaku królika). Na malutkim ogniu, pod przykryciem, duszę całość ok. 1,5 - 2 h . Po tym czasie wykładam mięso i marchewkę na talerz, do płynu na patelni dorzucam połówkę średniej, bardzo drobno posiekanej cebuli, którą duszę pod przykryciem kilka minut. Przekładam całość

Right Behind The Kitchen
Królik w ziołach i biała papryka nadziewana kaszą 158

królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa, dodajemy (opcjonalnie ) trochę ziół. podlewamy jeszcze ok pół szkl wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok godzinę i 20 min. W tym czasie Gotujemy kaszę gryczaną na sypko. Odstawiamy na ok 15 min. Papryki(...)ogórek oraz sól i pieprz do smaku, Nakładamy do pełna wszystkie papryki i wkładamy do garnka z królikiem na ok 20 minut przed zakończeniem duszenia. (W razie potrzeby uzupełniamy płyn). Przed podaniem wyjmujemy paprykę i mięso a warzywa dokładnie miksujemy przy pomocy blendera razem ze śmietanką, jeszcze chwilę podgrzewamy i przelewamy sos do sosjerki

Gotowanie jest łatwe
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 244

Mięsa pokroiłam na mniejsze kawałki. Podsmażyłam je na patelni w celu "zamknięcia" w nim smaku. Do dużego garnka wlałam wodę,włożyłam pokrojone na kawałki mięso (bez wątróbki), włoszczyznę,liście laurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam około 1,5h. Wątróbkę dodałam na 10 minut przed końcem gotowania. Mięso, marchewkę, pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodałam

potrawyregionalne
Kurczak po włosku - przepis. 1541

Dziś coś mięsnego, moja wersja włoskiego kurczaka. Słodkie pomidory, ciągnąca się mozzarella, pełen aromatu sos, soczyste mięso z kurczaka. Do tego lampkę czerwonego wina, które dopełni całość dania. Nic ująć nic dodać tylko gotować . :) SKŁADNIKI(...)czym całość miksujemy na gładką masę. Pałki z kurczaka posypujemy mąką i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Podsmażone wkładamy do brytfanki, zalewamy sosem, dusimy na wolnych ogniu do miękkości mięsa. Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy w plastrach ser mozzarella, szpinak oraz pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach. Ser pięknie się

Basia w kuchni
żołądki z kurczaka w pikantnym gulaszu 206

mały żeby papryka się nie przypaliła), dodajemy liść laurowy, mieszamy zwiększamy płomień i  dokładamy do garnka pokrojone żołądki z kurczaka. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy około 40-50 minut. Teraz do garnka  dodajemy pokrojoną w paski paprykę ( słodką i ostrą) z której wcześniej usuwamy gniazda nasienne(...)nich właśnie kryje się cała 'moc ostrości'), smażymy kilka minut a następnie dodajemy koncentrat z pomidorów razem z odłożonym wcześniej porem. Całość doprawiamy solą i dusimy kolejne piętnaście dwadzieścia minut ( lub dłużej sprawdzając czy mięso jest dostatecznie miękkie). Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kaszą, lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
gulasz z indyczych żołądków 163

całość dusimy przez godzinę. Teraz do garnka  dodajemy koncentrat z pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem. Całość doprawiamy solą, ostrą papryką i dusimy, kolejne piętnaście dwadzieścia minut ( lub dłużej sprawdzając czy mięso jest dostatecznie miękkie). Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kaszą, lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Gulasz wołowy z makaronem. 191

Składniki: 250 g mięsa wołowego na gulasz 1 cebula 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kostka mięsna do duszonych mięs papryka ostra mielona, pieprz 100 g masła Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki, Cebulę kroimy w półksiężyce, wszystko podsmażamy na masełku i wrzucamy do garnka.  Następnie ok. 75 g masła roztapiamy na patelni wsypujemy do niego pieprz

Moje-pitraszenie
Sałatka gyros 411

półplasterki, ogórki w kostkę, a kapustę d cienkie paseczki. Mięso podsmażyć na oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną w niej przyprawą gyros i dusić na średnim ogniu , aż do odparowania wody. Wyjąć mięso do naczynia, w którym będzie robiona sałatka i na tym samym oleju zeszklić cebulę. Mięso rozłożyć na dnie naczynia, a następnie wyłożyć równo cebulkę, poczekać

Mix smaku
Beouf strogonow 157

pieprz - papryka w proszku Wykonanie Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić. Do mięsa wlać bulion, śmietanę, dodać koncentrat i oprószyć mąką. Dusić na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uwaga – sprawdzona rada 1)       mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym

Świat Smaku