cebula keczup powidła sól, pieprz, przyprawa do mięsa 1 łyżeczka mąki 2-3 łyżki śmietany Karkówkę rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do mięsa z obu stron. Paprykę kroimy w cienkie paseczki a cebulę w piórka. Każdy plaster karkówki smarujemy 1 łyżeczką keczupu i 1 łyżeczką powideł. Układamy na wierzch paski papryki i cebuli(...)tłuszcz i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Dorzucamy pozostałą cebulę i paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dolewamy około szklanki (lub więcej) wody i przykrywamy. Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmięknie (około pół godziny). Wyjmujemy mięso i wyciągamy z niego wykałaczki lub odwijamy nitki. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do wywaru mięsnego. Sos powinien nabrać kremowej
My simple kitchenkarkówki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku po 5 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki mąki (do sosu) 1 bulionetka Knorr do duszonych mięs olej sól zmiękczająca mięso sól 3 szklanki wrzątku Kotlety umyć, posypać z obu stron solą zmiękczającą i zwykłą. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym(...)cebulka będzie podrumieniona dodajemy do niej 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę i bulionetkę. Mieszamy, aż się wszystko ładnie połączy. Tak przygotowanym sosem zalewamy karkówkę. Dusimy na małym ogniu przez 60 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSoczysta pierś z kurczaka z aromatycznym pieczarkowym farszem to idealna kompozycja na obiad. Mięso upieczone w rękawie jest delikatne, rozpływające się w ustach, a pieczarki dodają całemu daniu wyrazistości i idealnego smaku. Rolada z Kurczaka z Pieczarkami - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek, chili, gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki(...)roladę. Spinamy wykałaczkami. Całość posypujemy przyprawami, umieszczamy w rękawie do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30- 35 minut. Pod koniec duszenia rękaw należy przeciąć, odsłonić mięso i podpiec kilka minut, aby wierzch się przyrumienił. Gotowego kurczaka kroimy na plastry. Podajemy z dowolnymi surówkami i ziemniakami. Moje posty
Słodka Stronakulek ziela angielskiego papryka czerwona w proszku Wykonanie: grzyby umyć i namoczyć. Używałam kupnych grzybów cieniutkich jak bibułka. Te wystarczy namoczyć kilka minut w gorącej wodzie mięso umyć, osuszyć, pokroić w 1,5-2 cm plastry. Lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i intensywnie obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu na drugiej(...)szerokiego rondla. Dodać namoczone, pokrojone na mniejsze cząstki grzyby, wodę z moczenia grzybów, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę w proszku i przyprawy. Dolać szklankę bulionu lub wody i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki podawać z kaszą, kluskami lub ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżce oleju, aż się zezłoci dodajemy na patelnię mięso mielone, smażymy co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby dolewamy wody), aż mięso nie będzie już surowe do mięsa dodajemy koncentrat, chwilę wszystko dusimy, mieszając, aż większość sok/sosu wyparuje przyprawiamy wg. smaku jajka, otręby, siemię, szczyptę soli, odrobinę ziół, jogurt miksujemy i dostawiamy na około 5 minut żeby ciasto zgęstniało(...)pieczemy około 10 minut, aż ciasto się zetnie (nie powiem konkretnie ile czasu i w jakiej temp. bo mam tu piekarnik gazowy bez termometru;/) na upieczone ciasto wykładamy mięso, na które równomiernie wylewamy pozostałe ciasto (warto przed wylaniem ponownie zmiksować ciasto bo pewnie porobią wam się grudki od siemienia lnianego) wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż góra ciasta się wypiecze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodają mu niesamowitego aromatu. Wołowinę oczyszczamy i kroimy ją w drobną kostkę — wielkości mniej więcej 4 ziaren ciecierzycy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła na dużym ogniu i podsmażamy mięso, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy wołowinę z rondla, ponownie rozgrzewamy tłuszcz. Seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy je na niewielkim ogniu, aż cebula(...)ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Wciskamy przez praskę obrane ząbki czosnku. Wlewamy dwie i pół szklanki bulionu, wsypujemy przyprawy (bez soli) i całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa — około 1,5-2 godziny. Jeśli będzie Wam odparowywało za dużo płynu i mięso będzie wystawało mocno ponad jego poziom — uzupełniajcie go. Gdy mięso będzie już miękkie
Karo in the Kitchenchili skruszyć w palcach (najlepiej przez folię lub w jednorazowej rękawiczce). W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić marchew, cebulę i selera i dusić na małym ogniu pod przykryciem. 2. Mięso podsmażyć na oleju, krótko z każdej strony na mocnym ogniu, podlać winem, wyłączyć gaz, pozostawić 5 minut na gorącym palniku. 3. Przełożyć mięso
Kuchnia Prezydentowejkulki o średnicy 3 cm. Każdą zgniatamy widelcem i gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową. Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie oprószamy mąką, smażymy 2-3 min, zalewamy wodą (do poziomu mięsa, w razie potrzeby uzupełniamy płyn), dodajemy liście laurowe
R'n'G KitchenCzerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru prezentowałam tutaj , duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny tu . Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rodzaje kapusty łączymy z grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i rozgniecionymi owocami jałowca. Dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy
głodny alergikKavarma to tradycyjny bułgarski gulasz z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Oryginalnie przygotowuje się go w naczyniu zwanym gyuveche, ale można go również przygotować w głębokiej patelni. Bułgaria zawsze kojarzyła mi się z pomidorami, dodawanym niemal do każdego bułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować(...)papryką. Dusić na wolnym ogniu ok. 15-20 min. Po tym czasie wlać wino, dodać liść laurowy i posiekane papryczki chili (lub chili w proszku). Dusić do całkowitej miękkości warzyw i mięsa. Najczęściej kavarmę podaję z ziemniakami, ale pasuje do niej również kasza (dzisiaj akurat łamana kasza jęczmienna z warzywami
Trzeci talerzmięsne, które jest bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Raz dwa i mamy obiad. Karkówka duszona w kapuście pekińskiej. Podałam ją z ziemniakami puree. Można podawać również z frytkami, ryżem , kaszą lub makaronem. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa . Polecam również przepis na pyszną karkówkę pieczoną Składniki 500 g karkówki bez kości 1 duża(...)wlać wodę i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i dodać pokrojoną paprykę konserwową. Dusić z dwie minuty i gotowe. karkówka duszona w kapuście pekińskiej
O kuchni z uczuciemEskalopki z indyka Eskalopki z udźca indyka to bardzo pyszne danie, a co najważniejsze, szybko się go robi. Mięso jest niesamowicie delikatne, kruche, a sos który powstaje podczas duszenia jest lekki i idealnie pasuje do kaszy czy też gotowanych ziemniaków. Jedyną trudnością może stać się trybowanie uda, ale że jest to tylko jedna kość, więc nikomu nie powinno sprawić(...)głęboką patelnię wlewamy olej do smażenia wrzucamy pocięty na plastry czosnek, chwilkę go obsmażamy, a następnie przesmażamy krótko mięso z obu stron. Kiedy mięso będzie lekko rumiane, zalewamy je bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy około godziny na małym ogniu. Sos w tym czasie powinien lekko zgęstnieć. Jeśli jest za mało wody można w międzyczasie lekko podlać. Na koniec doprawiamy jeśli
na moim stole...tłuszcz gęsi, Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć rumieniąc mięso i cebulę. Wlać wino, dodać goździki, cynamon, sól, dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać powidła śliwkowe. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem, zagotować
królestwo garówPorównanie? Zdecydowanie to nie to samo co kurczak! Jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować to nie wahajcie się dłużej. Warto pamiętać, że królik ma dość suche mięso, więc najlepiej sprawdza się duszony, pieczony pod przykryciem, na pewno nie smażony. Potraktujcie go dobrze, a odwdzięczy się! Będzie obłędnie miękki, delikatny, pełen smaków! Potrawka to bardzo domowe danie. W restauracjach raczej(...)pietruszka 1 kalarepa pęczek koperku śmietana liść laurowy lubczyk sól pieprz Sposób przygotowania: Całe nóżki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z przyprawami (sól, pieprz, lubczyk), aż mięso stanie się miękkie. Następnie mięso i warzywa kroimy w małą kostkę i przekładamy do średniej wielkości garnka. Zalewamy rosołem, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz i gotujemy, aż warzywa zmiękną, a potrawka
Kuchnia Pani Wiosny