kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, przekładamy je do garnka, zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i marchew (ścieram na tarce o grubych oczkach, można również pokroić w kostkę). W razie potrzeby podlewamy wodą. Po jakiś(...)minutach dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Lubię raczej ostre smaki, więc daję sporą szczyptę pieprzu cayenne. Dusimy jeszcze kilka minut
e-PrzepisyKulinarnemięso, marchew oraz pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy bulionem, dokładamy 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (przynajmniej 60 minut). Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem ryżu, obficie
Pyry na Gazmięso. Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się lekko zeszkli dodaję pokrojonego w kosteczkę suszonego pomidora i chili. Po chwili dodaję mrożoną fasolkę, chwilę duszę pod przykryciem, studzę. Do mięsa w miseczce dodaję składniki z patelni wraz z olejem, dodaję wodę, przyprawiam, formuję kulki, lekko spłaszczam i smażę na rumiano z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku
Zasmakuj Kuchnismaż do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej 2 szklankami bulionu, dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość duś do miękkości warzyw i mięsa. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy. W razie potrzeby dopraw danie do smaku pieprzem i solą. Smacznego
Krakowskie smaki AniMasło klarowane mocno rozgrzewamy na głębokiej patelni. Mięso mocno obsmażamy, żeby kawałki nabrały rumianego koloru. Dodajemy podsmażoną cebulkę, listki laurowe, podlewamy całość szklanką wody i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu), aż mięso będzie miękkie (ok. 40-50 minut). W połowie powyższego czasu, czyli po ok. 20 minutach czasu dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę
bistro mamawodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy całość pod przykryciem do miękkości. Zaglądajcie co jakiś czas, bo być może będzie trzeba ponownie podlać mięso odrobiną wody, żeby się nie przypaliło. Czas w jakim będziemy dusić karkówkę do miękkości spowoduje również, że cebula i czosnek się rozgotują, nie będzie po nich śladu. Pozostanie smak. Kiedy mięso jest już miękkie, dolewamy
MamaOskarkamięso smażymy na patelni na oleju. Kiedy żeberka się przypieką dolewamy wody (około pół szklanki tak do duszenia), liść laurowy i dusimy około godziny (aż do miękkości). Następnie przekładamy mięso do garnka i dodajemy poszatkowana kapustę. Dodajemy łyżeczkę kminku, łyżkę octu jabłkowego oraz lyzke lub 2 ketchupu i dusimy dalej
Lubczyk i Waniliamięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy paprykę i na końcu pieczarki. Przykrywamy i dusimy do odparowania wody z pieczarek. Następnie dodajemy mięso i wlewamy rozmieszany z zimną wodą ( 400 ml ) sos z torebki. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dobrze
Kulinarne przemysleniagulaszu. Jest ona znacznie bardziej krucha, o mniej zwartej strukturze i charakterystycznym aromacie. Świetna do pieczenia, smażenia, duszenia i wędzenia. Najlepiej komponują się z nią takie smaki, jak rozmaryn, kolendra, pietruszka, czosnek czy bazylia. Składniki na gulasz z jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia 100 g smalcu z gęsi lub oleju kokosowego (przypominam o rabacie 5% na hasło(...)mięso wypuści soki, z których w połączeniu z tłuszczem powstanie gęsty sos. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dołożyć do mięsa. Dodać przecież pomidorowy oraz wszystkie przyprawy poza rozmarynem. Dusić na małym ogniu ok 2,5h od czasu do czasu mieszając, do momentu aż mięso zmięknie. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę i dodać
Ola la LCHFoleju z obu stron na lekko złoty kolor. Dorzucamy cebulę i mieszamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby oraz pieczarki i podsmażamy 2-3 minuty. Mięso podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut. Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką. Smacznego
paapilotkaaszklimy na maśle, dodajemy czosnek, imbir i chilli, kurkumę, kolendrę, chilli, goździki, cynamon i kardamon. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy wieprzowinę, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy wywar z tamaryndowca. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu bez przykrycia, aż mięso zmięknie. Na koniec solimy i dodajemy śmietanę 30%, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy
W kuchennej krainieniewiele z tego dla nas wynika. Ponad 90% polskiej gęsiny jest eksportowane do Niemiec, gdzie potrafią docenić to smaczne mięso. Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie
SzczyptaSmaQMłodą kapustę z mięsem często podaje się na Kociewiu. Moja wersja jest mniej kaloryczna i lżejsza, ponieważ nie dodałam dużo tłuszczu do duszenia kapusty oraz nie zagęściłam jej mąką. Zmieniłam też proporcje mięsa i kapusty. Po kilku próbach doszłam do idealnych proporcji dla naszej trójki. Zdecydowanie bardziej odpowiada nam to danie z przewagą kapusty, a mięso jest tylko dodatkiem(...)półplasterki i poddusić na oleju w garnku. Oleju nie należy mocno rozgrzewać, aby cebula nie nabrała koloru. Ma tylko zmięknąć. Do cebuli dodać mięso mielone i podduszać 7 minut mieszając. Wlać bulion, dodać kapustę i dusić kolejne 8 - 9 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z palnika, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać masło, koperek
Posadzone i zjedzonezrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki w zalewie solnej i wszystko podsmażać z 10 minut mieszając następnie wlać wodę, do smaku kucharka i pieprz mielony dusić pod przykryciem do miękkości mięsa soli czy kucharka dodać dopiero po dodaniu maślaków w zalewie solnej, gdy się wszystko połączy po dodaniu z wodą wtedy próbujemy smak słoności śmietanę wymieszać z mąką
W Mojej Kuchni Lubiępatelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, do ładnego zarumienienia. Gotowe klopsiki przekładamy do większego garnka/rondelka (w nim na końcowym etapie będziemy dusić całe danie). Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy piórka cebuli i smażymy, aż ładnie się zeszklą. Gdy to nastąpi cebulę przekładamy do garnka z mięsem. Do pozostałego po smażeniu(...)łyżki masła i wrzucamy oczyszczone pieczarki (jeśli są duże można je pokroić na mniejsze części). Smażymy do lekkiego zrumienienia, po czym dodajemy do mięsa i cebuli. Garnek z wszystkimi składnikami stawiamy na palniku, podlewamy całość winem, dusimy chwilę, po czym dolewamy bulion. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy kremówkę oraz resztę natki pietruszki. Na samym końcu
Smaki Na Talerzu