mięso duszone - 8529 przepisów (strona:108/569)

Duszony schab w sosie własnym 286

Bardzo lubię schab duszony w sosie własnym. Robię go zawsze gdy mam schab, a schabowy jest mi nie po drodze. Składniki: schab pokrojony na kotlety, ich ilość zależy od zapotrzebowania rodziny na obiad cebula – ilość wg gustu, ja daję dużo cebuli liść laurowy i ziele angielskie olej do smażenia mąka do zagęszczenia sosu woda Przygotowanie: kotlety umyj, oprósz(...)kotletów smaż wszystko razem jeszcze jakieś 5 minut zalej mięso z cebula wodą, odrobinę ponad poziom mięsa dodaj liść i ziele, sól, pieprz do smaku duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli ok 40-50 minut na koniec rozpuść dwie łyżki mąki z osobnym naczyniu z niewielką ilością wody ok. pół szklanki, wymieszaj dokładnie, żeby nie było

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gulasz z kaszą i ziemniakami 133

orkiszowej     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na smalcu dodając posiekaną cebulę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Marchewkę i ogórki kroimy w półksiężyce, dodajemy do mięsa z pokroimy w kostkę, ziemniakami. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, dusimy pod przykryciem 25-30 min. Po tym czasie wrzucamy kaszę

R'n'G Kitchen
Risotto z mięsem i kapustką 154

Składniki : 200 g ryżu 300 g schabu 3 cebule ćwiartka białej kapusty olej sól, pieprz, tymianek, bazylia, kurkuma, słodka papryka Zaczynamy od mięsa: schab kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, dolewamy wody i dusimy pół godziny(...)przykryciem.  Dodajemy poszatkowaną cebulę. Ryż płuczemy na sitku, dokładamy do mięsa i przyprawiamy (dwie łyżeczki soli i po łyżeczce innych przypraw). Kiedy mięso zrobi się miękkie dodajemy poszatkowaną lub startą na tarce kapustę. Dusimy wszystko razem nie dłużej niż kwadrans. Ważna jest konsystencja kapusty i ryżu; mają być ugotowane na chrupko więc nie zbyt długo. Podajemy z surówką

prawdziwe jedzenie
Boeuf Stroganow 136

cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie

Smakowity Blog Kulinarny
Placki ziemniaczane z gulaszem 194

czasu podlać wodą aby nie przypalić. Pod koniec duszenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone drobno pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, obficie słodką papryką i wg upodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką

Praktyczna pl
Perska zielona potrawka mięsna z selerem naciowym 134

dorzucamy do selera. Dosypujemy także suszoną miętę i całość delikatnie łączymy ze sobą. Dusimy jeszcze kilka chwil, po czym przekładamy wszystko do garnka z uduszonym mięsem. Mieszamy ostrożnie i na małym ogniu dusimy jeszcze około 10 minut. Na koniec danie doprawiamy sokiem z limonki. Potrawkę podajemy gorącą, w głębokich talerzach i sokiem z granatu do popicia

Kuchenna Kontrrewolucya
Gulasz z dzika / Wild boar stew 248

Dziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek(...)garnka z mięsem. Następnie wlej do patelni 2 szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem. Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez

karmelowy
Gulasz z dzika / Wild boar stew 198

Dziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek(...)garnka z mięsem. Następnie wlej do patelni 2 szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem. Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez

karmelowy
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 251

Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów(...)przepłukać na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów i delikatnie posolić. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Dodać zioła do pizzy i posiekane suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Odłożyć, by farsz nieco przestygł. Kajzerkę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Dobrze wyrobić masę. Zagotować około 2 szklanki wody

Czerwień i błękit
Gulasz z jelenia z czekoladą 168

gęsi) ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem. Cebule pokroić w półplasterki i poddusić na tłuszczu. Dodać cebulę do mięsa, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać wodę i ewentualnie doprawić solą. Gdy mięso będzie gotowe zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Mięsa z czekoladą nie gotujemy

królestwo garów
Udziec z indyka z marchewką i groszkiem z nutą chrzanowego almette 141

oleju rozgrzewamy na patelni. Mięso smażymy z obu stron, tak aby się przyrumieniło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Podlewamy wodą ( ok. 1 szklanki ). Dodatkowo przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, przewracamy od czasu do czasu ( udziec z indyka robi się stosunkowo szybko ). Jeżeli w trakcie odparuje nam woda zawsze możemy ją uzupełnić. Gdy mięso będzie gotowe odlewamy

Smaki Ewy
Smarzone mieso wolowe w pomidorach 155

cebuli mieso i wyciskamy zabek czosnku  Wszystko razem smarzymy ok 1 godz 15 min  Po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki i wszystko razem dusimy ok 15min  Jak juz mieso jest miekkie mozna wylaczy  Dobrze smakuje z ziemniakami  Smacznego! Ps Nie robic z tego sosu pomidorowego tylko powinno byc geste

Klaudynkowa kuchnia
Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 228

cebulę. Podsmażyłam. Zalałam bulionem i pod przykryciem dusiłam 20min. W tym czasie przygotowałam warzywa- marchew pokroiłam w kostkę, paprykę w paski, a kukurydzę odcedziłam. Do podduszonego mięsa dodałam kolejno marchew, paprykę, kukurydzę i dusiłam dalej, w miarę potrzeby podlewając bulionem. Na końcu doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową (po pół łyżeczki), pieprzem cayenne i słodką papryką (wg uznania, ale raczej na ostro

bastalena
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 106

garnka wkładamy wyciśniętą kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Na środek wkładamy kawał mięsa wieprzowego, zalewamy całość wodą, tak aby kapusta była przykryta i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią.  Do kapusty dodajemy, przecier

Kulinarne Fantazje Marioli
Schab po bałkańsku 3140

patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić lekko cebulę, a następnie dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki.Chwilę smażyć po czym dodać do mięsa. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Ogórki pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem  i papryką. W razie potrzeby wlać

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym. 177

oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą (aby były przykryte)Na pozostałym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy ją do mięsa. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, dusimy chwile na maśle aż wyparuje cała woda. Dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku i jeszcze gotujemy. Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy

Radość kipiąca uśmiechem.