mięso duszone - 8529 przepisów (strona:102/569)

Indyk duszony w sosie sojowo - ziołowym 131

wszystkich stron na złoty kolor. (możemy robić to partiami, tak aby powierzchnia mięsa szybko się ścięła), Obsmażone mięso zalewamy gorącą, przegotowaną wodą tak aby je przykrywała. Dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlewamy do sosu, całość  energicznie mieszając. Podajemy z kaszą

Qchnia po prostu
Polędwiczki z podsmażaną cebulą 156

Doprawiamy ją pieprzem, solą oraz słodką papryką i podsmażamy do zeszklenia. Do miękkiej cebuli wkładamy polędwiczki. Mięso układamy pod cebulą. Dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 3 minuty (do podgrzania mięsa i dolanej wody). Smacznego

Smak mojego domu
Pasztet drobiowy babci Basi 140

laurowe i ziele angielskie. Dodajemy rozdrobnione warzywa i krótko podsmażamy , uważając przy tym, żeby niczego nie przypalić. Całość zalewamy wodą do połowy zanurzenia udek, tak by mięso i warzywa miały się w czym dusić ( ja użyłam 500 ml wody,ale zależy od tego , jakiego użyjemy rondelka, ) i gotujemy ok. 30-40 min do miękkości. 2. Oczyszczamy wątróbkę z błon , płuczemy(...)wrzucamy do sosu , zaraz po wyjęciu udek z rondla. Dusimy wątróbki maksymalnie 5 minut. 3. Obieramy udka z mięsa. Wątróbkę i warzywa przecedzamy na sicie, a w pozostałym sosie, ( jest go niewielka ilość ) rozmiękczamy czerstwą bułkę, która wpije sos. Przy czym dobrze jest bułkę wycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany sos możemy wykorzystać na obiad. 4. Przestudzone mięso, wątróbkę

Pysznosci Babci Basi
Wieprzowina w sosie słodko-ostrym 157

plasterki. 3. Na suchą patelnię wsypać cukier, zalać zimną wodą. Podgrzewać do momentu uzyskania jasnego karmelu. Zalać wrzątkiem. Całość podgrzewać chwilę. 4. Do karmelu dodać mięso wraz z marynatą, warzywa, przyprawy. 5. Dusić przez 20 minut, sos się zredukuje i oblepi mięso. W razie konieczności dosolić*** 6. Posypać siekanym szczypiorem. Podawać z ryżem. *** dania wcześniej nie solimy, gdyż sos sojowy

kawawszklance
Spaghetti alla bolognese 117

solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą

Smaczne Potrawy
Spaghetti alla bolognese 87

solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą

Smaczne Potrawy
Ostra duszona karkówka 160

obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do mięsa. Dokładamy także włoszczyznę.  Wszystko podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso od czasu do czasu trzeba przemieszać

VioletoweKucharzenie
Pizza z pieczoną szynką i majonezem 157

Farsz: 5-8 małych cebulek/dymki odrobina oliwy z oliwek szczypior ser żółty tarty 100-150 g 2 plastry pieczonej w rękawie szynki wieprzowej- można użyć innego mięsa, np. smażonego bądź duszonego - szynka wieprzowa 2 plastry - czerwona papryka w proszku - szczypta soli - szczypta pieprzu -szczypta tymianku Plastry szynki dokładnie smarujemy z obu stron przyprawami, odstawiamy(...)Szynkę kroimy na mniejsze fragmenty. 2. Cebulki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. 3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Układać ser na sos, następnie nakładać mięso, cebulki i szczypior, Piec: 15-30  min w temperaturze 200 stopni. Bądź 10-15 w temperaturze 230 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, dekorować majonezem za pomocą szprycy cukierniczej

KreatywnePiny
Pasztet drobiowy z jajkiem 209

Podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzanym oleju. Mięso, włoszczyznę i podsmażoną cebulę zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól

Kuchnia co dnia
Współpraca z firmą Skworcu 176

mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie fajitę można przygotować  z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną a nawet z owocami morza. Do grillowanego mięsa można również dodać duszoną paprykę i cebulkę. 7.  PRZYPRAWA DO SMAŻONEGO RYŻU NASI – GORENG pozwoli na nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu(...)smaku jest gorzki i niezwykle intensywny . Jego zapachem zachwycała się sama Kleopatra. Zastosowanie: Kardamon jako dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich. Można nim przyprawiać mięsa, ryby, drób, kiełbasy, pasztety i sałatki. A także dodawać go do różnego rodzaju wypieków, lodów, kremów, kompotów, herbat, kaw i alkoholi.         Już niebawem na blogu przepis

Słodkości i nie tylko
Kurczak cytrynowo-czosnkowy 157

cytrynową, ustawić na bardzo małym ogniu. Należy wykazać się cierpliwością - i poczekać aż skórki z czosnkiem zaczną skwierczeć*. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć mięso - zwiększyć moc ognia, smażyć na rumiano. Po obsmażeniu przykryć pokrywką, zmniejszyć moc ciepła - dusić ok 20 minut**. Na koniec skropić pozostałym sokiem(...)Podaję z wiosennymi jarzynami i mizerią.  * rozgrzewając powoli patelnię sprawimy, że aromat dodatków przeniknie do tłuszczu i nada mięsu bogaty smak ** nie podlewamy wodą/winem/bulionem - mięso puści soki, w których będzie się dusić.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Gulasz z dzika z piwem i grzybami 212

leśnymi grzybami. Mięso dzień wcześniej marynowałam w piwie, jednak jeśli macie pewność, że jest odpowiednio skurszałe można ten etap pominąć i dodać piwo po prostu do duszenia. Składniki na 4 porcje: 1 kg mięsa dzika bez kości (np. łopatki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżka smalcu 6 ziaren jałowca(...)każdej strony (najlepiej to zrobić partiami), przełożyć do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę z czosnkiem, przełożyć do garnka z mięsem. Dołożyć jałowiec, ziele angielskie i pieprz. Dodać płyn pozostały z marynaty i część bulionu. Dusić z lekko uchyloną przykrywką przez około 2 godziny, co jakiś czas podlewając bulionem. Seler naciowy umyć, pokroić na kawałki. Oczyszczone (lub rozmrożone

Pełny talerz
Smażony makaron z wieprzowiną i pędami bambusa na ostro 132

dosyć szerokie paseczki, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka, dodać osączone pędy bambusa, sos sojowy, ok. 1 szklanki gorącej wody i dusić na delikatnym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie pokroić papryczkę jalapeno na mniejsze kawałki, marchewkę obrać i pokroić na plasterki i dodać do mięsa kiedy będzie lekko miękkie.  Umytą paprykę oczyścić(...)pokroić w dość dużą kostkę, brokuła umyć i podzielić na różyczki i dodać do mięsa kiedy będzie już miękkie, dodać również czosnek granulowany, kminek, oregano, suszone warzywa lub vegetę i w razie potrzeby doprawić solą, dolać gorącej wody tak żeby wszystkie składniki były przykryte i dusić na delikatnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, lekko chrupiące. 3 łyżki (jeżeli

Mix smaku
Chili con carne 155

Zawartość patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy i przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy powoli pod przykryciem do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. W międzyczasie możemy dodać sól do smaku (ostrożnie, jest już w bulionie), a zdecydowana większość płynu powinna odparować. Na koniec dodajemy odsączoną(...)center;width: 50%;} #gallery-180 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-180 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone mięso i warzywa Najpierw podsmażamy cebulę, czosnek i chili... ...następnie również wołowinę Zalewamy pomidorami i bulionem, przyprawiamy Całość dusimy, na końcu dodając fasolę Chili con carne Post Chili con carne pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Spaghetti bolognese 207

twardego żółtego sera 500 g makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę,  a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem i zalewamy sosem pomidorowym. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce

Kulinarne przygody Gatity