mięso duszone - 8529 przepisów (strona:114/569)

Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 121

Mimo, że sezon na dynię powoli dobiega końca, czas na kolejny dyniowy przepis - tym razem z dodatkiem marchewki, pietruszki, czosnku i imbiru. Bardzo lekkie połączenie, uzupełnione równie lekkim mięsem - indykiem. Danie przyprawione jest bardzo aromatycznym curry, słodką papryką i moją ulubioną przyprawą, która świetnie współgra z dynią - garam masala - po prostu cały wachlarz smaków! Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem Składniki(...)był) i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy po 2 łyżeczki słodkiej papryki, curry i kurkumy. Całość dusimy przez około 30 minut - aż mięso i warzywa będą odpowiednio miękkie. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy łyżeczkę przyprawy garam masala, która świetnie pasuje do dyni i podkreśla jej smak. Co nieco

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Piersi indyka w gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawce 103

grosa – nie za dużo, zawsze można przyprawić w trakcie duszenia 2 łyżki oleju – do obsmażenia pół szklanki białego wina duża gałązka świeżego rozmarynu 9 czarnych oliwek bez pestek – tylko tyle miałam 7 dużych zielonych oliwek bez pestek 2 łyżeczki mąki pszennej szklanka wody sól pieprz czosnek granulowany Wykonanie: Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość grubą kostkę i umieściłam(...)kilkanaście godzin do lodówki. W rondlu rozgrzałam dwie łyżki oleju, obsmażyłam mięso, podlałam je winem i dodałam opłukane i oderwane od gałązki igiełki rozmarynu. Dusiłam pod przykryciem na wolniutkim ogniu do całkowitej miękkości mięsa. Mąkę dokładnie roztrzepałam w szklance zimnej wody – najlepiej jest najpierw rozetrzeć ją z niewielką ilością wody i dopiero uzupełnić szklankę wodą do pełna – nie będzie grudek

Kuchenne zapiski Edyty
Potrawka z Cielęciny, czyli Cielęcina w Sosie Maślanym z Żółtkiem 144

patelnię rozgrzałam i wlałam na nią olej. Kawałki mięsa obsmażyłam z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Na końcu posoliłam, dodałam podgotowane marchewki. Patelnię przykryłam pokrywką i dusiłam na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby można podlać wywarem z marchewki (ja podlałam odrobinę). Masło roztarłam z jedną łyżką mąki, podlałam odrobiną zimnej wody i nadal ucierając dolewałam wywar(...)cierpliwości do ucierania masła, po dolaniu wywarów możecie pomóc sobie mikserem i zmiksować chwilkę. Ja nie miałam cierpliwości i tak sobie pomogłam. Tak przygotowaną mieszankę wlałam do patelni z mięsem i marchewką i mieszając zagotowałam. Na końcu wbiłam surowe żółtko i dokładnie wymieszałam, doprawiłam pieprzem i posypałam natką pietruszki. Sos jest przepyszny i taki "aksamitny". Ja podałam z kaszą jaglaną

Blondynka Gotuje
Egzotyczna pierś w owocach i żurawinie. Odświętny obiad dla Mamy - Kuracjuszki. Słodko i pikantnie ;) 139

kotlecie kładziemy plaster ananasa. W "dziurkę"  nakładamy po łyżeczce wytrawnej konfitury. Przykrywamy połówkami brzoskwini. Podlewamy sosem. Kroimy do niego po trochu owoców i podlewamy odrobiną syropów. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa - bez jego odwracania. To Mama pierwsza zaserwowała to danie mi i moim przyjaciółkom - na moje osiemnaste urodziny. Kiedy to było? Nie pamiętam ;) ale pamiętam, że wszystkie zajadałyśmy

Kuchnia po mojemu
MUFFINKI Z MIĘSA MIELONEGO 157

umyć,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.cebulę drobno posiekać,zeszklić cebulę,dodać paprykę i dusić na średnim ogniu,od czasu do czasu mieszając.Nadzienie przełożyć na talerzyk,odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone doprawić solą,pieprzem,czosnkiem dosyć intensywnie,dodać duszone warzywa,doprawić według uznania.By ożywić moje muffiny dodałam jeszcze posiekaną pietruszkę- akcent zielony.starannie wszystko połączyć. Formy(...)muffin wyłożyć wyłożyć papilotkami,wypełnić do połowy przygotowanym farszem,posypać tartą bułką,dodać starty ser,wyłożyć resztę mięsa.Tak przygotowane muffiny piec ok 30 min w 180st C. Udekorować papryką i usmażonym boczkiem

Niespełnione zdolności kulinarne
Filet kurczaka faserowany pieczarkami 140

musie jabłkowym . Moja jabłonka ugina się od jabłek to muszę jakoś je z pożytkować . Wtykam je wszędzie gdzie się da . Dlatego dzisiaj zrobiłam filet kurczaka faszerowany pieczarkami i duszony w musie jabłkowym   . Strasznie długi tytuł dlatego musiałam go trochę ograniczyć. Skladniki na 1 porcje 1 filet drobiowy 2 cebule 5 pieczarek większych sól , pieprz do smaku 1 duże(...)powstał wałek. W rondlu rozgrzać oliwę i poddusić troszeczkę pokrojoną w drobną kostkę cebulę , Wlożyć rulon drobiowy , podlać 1/2 szklanki buliony i dodać mus z jabłka. Dusić ok 25 minut , często obracając mięso

Eli Gotowanie
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 157

gorący olej w woku lub patelni. Gdy włókna się zamkną poddusić kilka minut w sosie z mięsa, ewentualnie podlać ciutkę wody. Kurczaka wyjąć i odłożyć. Patelnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. 2. Mieszankę chińską wrzucić na patelnię i podlać sokiem z ananasa. Dusić aż warzywa zmiękną (nie powinny się rozgotować) około 10 min. Dodać ananasa pokrojonego w kostkę i kukurydzę. Chwilkę razem(...)czosnek. Pomieszać, dodać 1/4 szklanki wody i chwilkę podgotować. Jeśli sos jest za rzadki dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. 3. Do tak przygotowanego sosu dodajemy mięso i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy. Składniki do „surówki” czyli warzyw po chińsku: pół kapusty pekińskiej pół opakowania mieszanki chińskiej (w oryginale m archewka pokrojona w pół księżyce

Mama z miasta
Kaczy smalec czyli nadwyżki tłuszczu z udkiem 128

smaku Obierz paprykę i pokrój ją drobno. Obierz mięso z kości i posiekaj mięso drobno. Zalej tłuszczem kaczym, dodaj paprykę, szczyptę chilli  i duś na bardzo małym ogniu do chwili, aż mięso i papryka  będą  bardzo miękkie. Dopraw  do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym. Odstaw do zastygnięcia

Gotuj Sam!
Udziec kozi duszony - koźlina duszona 225

główki czosnku, sól, pieprz w ziarnach, sok z cytryny, oliwa z oliwy – około 0,5 l, Przepis dostałam od Marcina Safiańczuka szefa kuchni z restauracji Santorini . Ja mięso wstawiłam do piekarnika, nie dusiłam - piekłam. Wcześniej natarłam udziec przyprawami i odstawiłam na 4 dni. Ząbki z 1/2 główki czosnku rozgnieść. Udziec kozi natrzeć solą (ok. 2 łyżek), nasmarować czosnkiem i obłożyć

królestwo garów
Gulasz z karkówki w sosie musztardowo- pieprzowym z ogórkami 164

konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki, wrzucamy na gorący tłuszcz i solimy. Dusimy, co pewien czas mieszając, do chwili, gdy mięso będzie miękkie. Wtedy dodajemy pokrojoną cebulę, musztardę i pieprz. Gdy cebula będzie miękka dodajemy rozmieszaną mąkę z wodą i mieszamy do zawrzenia. Na koniec dodajemy pokrojone

Smakowy Raj
Chilli Con Carne z czekoladą i nutą korzenną 153

Uwielbiam kuchnię meksykańską szczególnie za ostre potrawy i wyjątkowe aromaty J Chili robię bardzo często, jest to zdecydowanie moje ulubione danie jednogarnkowe. Do chili możemy użyć różnego mięsa, ale tak naprawdę prawdziwy smak uzyskamy jedynie w przypadku wołowiny. Wersję z czekoladą robiłam po raz pierwszy i chyba teraz już właśnie taka będzie gościć na moim stole. J ej aromat świetnie(...)drobno posiekać. W dużym garnku lekko podsmażyć cebule i czosnek.   Dodać wołowinę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pomidory z puszki, paprykę i bulion wołowy. Dusić około 20-25 minut, aż mięso zmięknie i sos się zredukuje. Dodać przyprawy, fasolę i kukurydzę z puszki. Wymieszać do połączenia się składników i dusić jeszcze około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać

Mania Gotowania
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 196

mięso będzie suche. Z tego powodu nie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie nakłuwając np. widelcem. Najlepiej poruszyć skrzydełkiem, jeśli jest luźne w stawie mięso na pewno jest miękkie   gęś podałam z duszoną czerwoną kapustą( np. z tego przepisu) i śląskimi kluskami dyniowymi ( przepis z bloga(...)SMACZNEGO ! uwagi: kości z uczty zachowaj, bo możesz ugotować na nich świetny krupnik, a ze zmielonych resztek mięsa przygotować smaczne pierogi. Smalec również zachowaj i wykorzystaj do innych dań, np. do przygotowania duszonej czerwonej kapusty lub konfitowania udek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Staropolski bigos mojej Mamy 4732

białą szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy grzyby wraz z wodą, gotujemy 30 minut. Mieso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy w kawałku wszystkich stron na tłuszczu. Mięso i pokroiony boczek dokładamy do kwaszonej kapusty i dusimy do miekkości. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, aż będzie szklista. Dodajemy do kiszonej kapusty. Miekkie mięso wyjmujemy z kapusty i kroimy(...)kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. W jednym garnku mieszamy oba gatunki kapusty, mięso, boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Dusimy około godziny. Bigos najlepszy będzie na następny dzień, kiedy smaki dokładnie się wymieszają . Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Gulasz po węgiersku 132

niej płaską łyżeczkę cukru, która wyciągnie goryczkę. Wrzucić do garnka zarumienione mięso, podsmażoną cebulę z czosnkiem i paprykę. Dodać pomidory oraz bulion. Dokładnie wymieszać. Ja dusiłam całość 1 godzinę i 20 minut, ale mięso należy sprawdzać, bo może się zdarzyć, że będzie gotowe po godzinie, a może się robić jeszcze dłużej. Warto sprawdzać i po tej godzinie spróbować

Karola gotuje
Tacos z wołowiną 197

pieprzem, Odstawiamy. Następnie przygotowujemy mięso.  Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy mielone mięso, posiekane chili bez pestek, majeranek oraz s ó l i pieprz. Mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeb dolewamy wodę. Na koniec dodajemy koncentrat, wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Wkładamy muszle do tacos

kulinarne odsłony pati