mięso duszone - 8529 przepisów (strona:121/569)

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i sosem tymiankowym 116

wielkości na grubsze plastry lub połówki. Solimy i chwilę podsmażamy. Mięso i pieczarki łączymy ze sobą i zalewamy wodą do przykrycia. Dodajemy 2 szczypty tymianku i dusimy wszystko około 30-40 min, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zalewany odrobiną śmietanki 30%  i zagęszczamy sos najlepiej mąką krupczatką.    Artykuł Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i sosem tymiankowym pochodzi

Rusty Fork
Piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem 291

piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem . Sycące, pyszne, a z podanej porcji można spokojnie wykarmić całą rodzinę. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto spróbować Takie mięso w sosie można oczywiście podać z ziemniakami, ale polecam Wam spróbować wersji z makaronem. Mały makaron łazankowy od EkoMak sprawdził się tu idealnie. Moja rodzina była bardzo zadowolona. Mam nadzieję(...)jeszcze podsmażamy. Następnie dodajemy opakowanie pomidorów krojonych, doprawiamy całość do smaku pieprzem, solą ziołową, słodką papryką. Mieszamy, dolewamy 1/3 szklanki wody i dorzucamy 2 duże liście laurowe. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W trakcie można, jeśli zajdzie taka potrzeba dolewamy resztę wody. Przed końcem próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Porcję sosu z mięsem podajemy z makaronem – u mnie

Słodkie okruszki
Przepis na bitki wieprzowe z karkówki 429

bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia karkówki. To danie wraz z surówką przygotował Piotrek. Bitki wieprzowe duszone są bardzo smaczne. Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis na szynkę duszoną , czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą(...)rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z jednej strony, przewracamy mięso na drugą stronę, dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem. Do garnka dodajemy resztę mąki i przyprawy np. rozgniecione ziarno ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy, można dodać czerwoną paprykę. Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut. (musimy sprawdzić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti z sosem mięsno-warzywny 175

Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekana cebulę l pora, warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę podsmażamy razem, wlewamy szklankę wody i dusimy do momentu aż warzywa i mięso zmiękną.  Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanym sosem

Bajeczna Kuchnia
WOŁOWINA W CURRY Z MAKARONEM CHOW MEIN 123

wody. Dodaję dwie łyżki pasty limonkowo imbirowej. Mieszam i duszę ok 5 min. Całość przekładam do większego garnka a następnie wlewam ok 500 ml wody, duszę na małym ogniu ok 20 min aż mięso będzie miękkie. Miedzyczasie przygotowuję ananasa. Ananasa obieram i kroje w drobną kostkę. Szalotkę i czosnek, obieram i również drobno siekam. Kukurydzę odcedzam. Ananasa, szalotkę, czosnek(...)kukurydzę dodaję do mięsa. Następnie dodaję 2 łyżki curry oraz wlewam mleczko kokosowe. Mieszam całość. Mozna dodac jeszcze ok pół szklanki wody w zależności czy płyn podczas duszenia nie wyparował. Na koniec dodaję makaron. Mieszam i duszę jeszcze aż makaron będzie miękki. Podaję odrazu

Gotowanie Patki
Żeberka w sosie własnym 184

dodać liść laurowy, ziele angielskie i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Gdy mięso będzie miękkie, mąkę rozrobić z wodą i zagęścić sos. Dusić jeszcze z 5 minut od czasu do czasu mieszajac. W razie potrzeby doprawic sola i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Szynka długo duszona w papryce 167

garnku o szerokim dnie rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Mięso przesmażyć na złoto ze wszystkich stron. Cebule pokroić na ćwiartki, paprykę w ósemki. Dodać do mięsa i podlać 2 szklankami wody. Dusić na bardzo małej mocy kuchenki przez około 2h. Powstały z gotowania sos można zagęścić rozrobiona w odrobinie wody łyżka mąki. Ciepła szynka świetnie nadaje się jako mięso

Pyry na Gaz
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 196

już niedługo.   Przygotowanie: Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego. Gotowy farsz lekko studzę, aby nie był gorący i nieprzyjemny gdy będę nim faszerować papier ryżowy i formować sajgonki. Papier ryżowy

Zasmakuj Kuchni
Wołowina z goździkami 208

dodajemy goździki, zmniejszamy gaz na minimalny i wlewamy 1/2 szklanki wody; dusimy pod przykryciem do aż do niemal całkowitego wyparowania wody. Ponownie podlewamy wodą i dalej dusimy. Powtarzamy czynności do czasu aż mięso będzie bardzo, bardzo miękkie, a płyn zredukuje się do takiej samej ilości, jak ilość tłuszczu; trwa to ok. 2-3 h w zależności od jakości wołowiny

Kuchnia Prezydentowej
Schab z ananasem. 154

obsmażyć ze wszystkich stron. Zalać zalewą z ananasa, dodać pieprz kajeński, pokrojonego w kostkę ananasa oraz pokrojoną paprykę konserwową. Doprawić solą. Przykryć rondel pokrywą i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Wlać śmietanę i już nie gotować

O kuchni z uczuciem
królik w śmietanie i marchewce 126

przygotowany jest bardzo smaczny. Mięso z królika jest dość suche, dlatego dzień przed gotowaniem pekluję go, dzięki temu jest soczyste i ma ładny różowy kolor.  Składniki: 2 nogi z królika 2 marchewki szklanka kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku biały pieprz sól 2 łyżki soli peklowej 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu Dzień przed planowanym duszeniem królika zagotować i wystudzić(...)mięso. Wstawić do lodówki.  Następnego dnia czosnek rozetrzeć z pieprzem (solić już nie trzeba). Mięso opłukać i natrzeć czosnkiem. W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić mięso i obsmażyć a następnie zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem minimum godzinę.  Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W osobnym garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, wlać odrobinę wody, przyprawić solą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Udziec z kurczaka w sosie szczawiowym. 197

łyżki masła do smaku pieprz, sól, przyprawa uniwersalna pół łyżki mąki     Przygotowanie; Mięso umyć a następnie osuszyć, na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i układać udźce. Zrumienić z każdej strony a następnie podlać niewielką ilością wody. Dodać pokrojoną marchewkę i dusić do miękkości co jakiś(...)czas podlewając wodą. Szczaw przebrać, opłukać, odciąć ogonki  a następnie posiekać same liście. Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżkę masła i wrzucić szczaw. Dusić aż wyparuje cała woda. Kiedy mięso jest już miękkie, uzupełniamy wodę, doprawiamy sos do smaku. Dodajemy uduszony szczaw. Jeśli chcemy większą ilość sosu, dolewamy więcej wody i delikatnie zagęszczamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Żeberka 174

obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste . Po obsmażeniu dodajemy szklankę bulionu I pokrojoną w pół talarki cebule. Zmniejszamy gas, przykrywamy pokrywka garnek I dusimy ok 1 godziny lub gdy mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą I pieprzem do smaku. Smacznego

Smaki Edyty
Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym 315

naczyniu w którym się smażyły i zalewamy wodą tak aby zakryły mięso. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i posiekany czosnek.  Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie mięso wyjmujemy z "wywaru", dodajemy koncentrat/przecier pomidorowy, ponownie wkładamy klopsy i dalej podgrzewamy przez ok. 10 minut.  Sos doprawiamy niewielką ilością pieprzu, soli oraz oregano.  Gotowe

Słodka Strona
Prosty gulasz z piersi kurczaka 198

kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy chwile cebulę na margarynie, dodajemy pokrojone piersi z kurczaka. Podsmażamy mięso około 15 minut. Po tym czasie dolewamy około 1/4 szklanki wodę, dodajemy łyżkę przyprawy do kurczaka, ziele angielskie liście laurowe i dusimy, co jakiś czas mieszając (w razie(...)potrzeby dolewamy niewielką ilość wody). 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrabiamy dokładnie w szklance wody. Gdy mięso nabierze odpowiedniej miękkości dolewamy nasz „zagęszczacz” do mięsa, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli, mieszamy. Gotujemy (dusimy) pod przykryciem na mniejszym ogniu jeszcze około 15 minut. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (ja dodałam jeszcze łyżeczkę przyprawy do kurczaka). Smacznego

Słodkie okruszki