mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:754/1172)

Kolorowa mięsna rolada 197

łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1.  Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą(...)wymiarach 35 cm x 30 cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4.  Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Serce z sernika włoskiego 252

Sernik włoski to odmiana sernika na zimno, tylko zamiast żelatyny dodaje się agar - roślinny środek żelujący nadający specyficzny smak. Pyszny sernik bez pieczenia , na bazie kremu bezowego. Polecam! SKŁADNIKI: 350 g sera esencja pomarańczowa krem bezowy: 96 g cukru 44 g białek  45 g wody galaretka: 235 g cukru 11 g agaru 235 g wody barwnik spożywczy w kolorze(...)tzw.próba pióra), w międzyczasie ubić białka jaj na sztywną pianę,i następnie wlać do białek gorący syrop, mieszać do schłodzenia. Ser zmielić przez maszynkę do mięsa 2-krotnie, dodać esencję pomarańczową  Przygotować galaretkę: 235 g wody zagotować z cukrem i z agarem, dodać barwnik.Galaretka musi się cały czas gotować na małym ogniu przed dodaniem do ciasta, w przeciwnym

Z Marcepanem
Pierożki drożdżowe z farszem meksykańskim 241

ciepłe miejsce na około godzinę.  Po zrobieniu ciasta możemy się wziąć na farsz. Cebulkę i paprykę drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym lub innym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę po czym zalać czerwonym winem i dusić przez 20 min. Po odparowaniu alkoholu dolać przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka(...)stopni. Ciasto wałkować na dość cienkie placki i wykroić kółka. Ja to robię za pomocą szklanki o średnicy 9 cm. Pierożki ułożyć na blaszce i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 20 min aż nabiorą złotego koloru. Z podanych składników powinny wyjść 4 blaszki. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem 448

suszonego oregano Przygotowanie: 1. Przygotowujemy naleśniki: mąkę, jajka, wodę dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. 2. Cebulkę oraz czosnek podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy mięso i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Mieszamy. Na każdego naleśnika nakładamy porcję mięsnego nadzienia i zwijamy. 3. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle(...)cebulki i chwile podsmażajcie aby wyparowała z nich woda. 4. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami przygotowanego sosu. Układamy zwinięte naleśniki, polewamy reszta pomidorowego sosu i układamy plastry mozarelli. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Życie ze smakiem
Shepherd`s pie czyli zapiekanka pasterza 169

młotkowanego 1 łyżka natki pietruszki, pokrojonej Groszek wysyp na durszlak aby się rozmroził. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklij na maśle wraz z ziołami i pieprze. Dodaj mięso i smaż aż mielone przestanie krwawić. Wlej pomidory i dodaj utartą marchewkę. Gotuj przez 20 minut, następnie wymieszaj z groszkiem i przełóż do żaroodpornej formy. Nastaw piekarnik na 200ºC. Podziel(...)pieprzem. Wymieszaj kalafior z utartym serem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź kalafiorowe puree równomiernie po sosie. Pokrój boczek i posyp wierzch zapiekanki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Zapiekankę można przygotować na dzień przed podaniem. Wyjętą z lodówki zapiekankę należy piec dłużej i w niższej temperaturze aby dobrze się rozgrzała. Podaj zapiekankę ze świeżą sałatą

codojedzenia
Sznycel z kurczaka 199

rodzinny obiad. Przepis nie jest trudny do przyrządzenia a zachwyci na pewno każdego. Kurczaka możemy podawać z dodatkami wedle naszego uznania, np: z surówką, frytkami, ziemniakami czy ziemniakami pieczonymi. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej(...)miód oraz ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Piersi z kurczaka dzielimy na kilka części. Każdą część kurczaka rozcinamy na cieńsze plastry, które delikatnie należy rozklepać. Każdy rozklepany kawałek mięsa nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wbijamy do miseczki, które należy rozbełtać z mlekiem. Kawałki kurczaka maczamy na przemian

CookMag
Kasza gryczana po gospodarsku – kuchnia podkarpacka 262

Sprawdzi się jako pożywna kolacja. Potrawa pochodzi z okolic Lubaczowa i tradycyjnie podawana jest z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Moim zdaniem świetnie nadaje się też jako dodatek obiadowy do mięsa lub sosu, przy czym wówczas pominęłabym jabłko. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Antonikach (źródło: „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”). Z przyjemnością edytuję post(...)temu komentarzowi, zapisanej historii, przepis dostał duszę... "Moja Babcia robiła podobną zapiekankę z kaszy gryczanej, bez jabłek za to ze śliwkami suszonymi i pokrojonym boczkiem. Wypiekała ją przy okazji pieczenia chleba, wtedy w kuchni było dużo roboty, bo to wyrabianie chleba, wyrastanie, pieczenie, jeszcze dodatkowo buchty. A taką zapiekankę przygotowywało się wieczorem (zawsze kilka ziemniaków zostawało z obiadu) i następnego

Trzeci talerz
Kuleczki imprezowe 263

towarzyszyły nam przy grach planszowych kulki drobiowe z sosem sojowym i sezamem.  Polecam Wam taką przekąskę do piwa.  Porcja ok 20 kulek Składniki:  kulki 500 g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka) 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pęczek szczypiorku posiekany 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego(...)sezam do posypania  Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać, aż powstanie dobrze klejące się ciasto. Uformować kuleczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.  Piec w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut Jeszcze ciepłe kuleczki oblać sosem i posypać sezamem. Smacznego

Niezły Młynek
Golonka po bawarsku. 189

pieprz. Przed zagotowaniem zbieramy powstałe  burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie-przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy piwa, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Golonki wyciągamy, nacinamy skórę w kratkę-nie za głęboko- i zanurzamy w marynacie piwnej.Odstawiamy do lodówki(...)seler -pokrojona w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca.  DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy

Kopystką po garach
Cannelloni z porem, mięsem i serem ricotta 206

sera tartego gouda Mięso kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni przyprawiając majerankiem, ostrą i słodką papryką. Pory myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa, wlewamy około szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Woda powinna całkowicie odparować z nadzienie, następnie zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy dwie łyżki sera ricotta i mieszamy wszystko(...)podgrzewamy wodę z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, suszonym oregano, wyłączamy gazówkę i dodajemy rozdrobniony ser ricotta i dokładnie mieszamy. Wylewamy sos na makaron, posypujemy całość tartym serem i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach aż makaron będzie miękki a sos gęsty

Delusional Trine
Zupa ziemniaczana z kiełbasą wg Aleex (TM5) 191

liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy (można użyć mieszanych wędlin, a także pieczonych mięs) Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Do garnka wlać bulion. Zagotować. 2. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę(...)solą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować 20 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków. 4. W tym czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę (wędlinę i mięso także, jeśli używamy), odstawić. 5. Gdy ziemniaki będą miękkie, do drugiego garnka odlać ¼ zupy. Do tej porcji dodać śmietanę i majeranek. Zmiksować blenderem na krem. 6. Do zupy dodać zmiksowany

W mojej kuchni
Schab z owocami w galarecie 370

podany pieczony schab na ostatniej imprezie był i ozdobą stołu, i przekąską, która cieszyła się dużą popularnością. Składniki: Pieczony schab według tego przepisu (schab pieczony) Owoce • 1 puszka brzoskwiń • po 300 g jasnych i ciemnych winogron • 1 torebka żelatyny z bulionem / 1 litr wody Wykonanie: • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie(...)schabu położyć plaser brzoskwini i połówkę ciemnego winogrona. • Resztę winogron wysypać na środek, ułożyć ozdobnie w kwiatek kawałki brzoskiń. • Zalać całość tężejącą galaretką, polewając każdy plaster mięsa. Można użyć pędzla, aby równomiernie posmarować galaretką

To co kocham
Udka z kapustą i ananasem babci Basi 362

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej z dodatkiem ananasa z puszki. JEST TO DANIE O POSMAKU SŁODKO -KWAŚNYM ! Składniki : 1 kg kapusty kiszonej, 4 całe udka z kurczaka , 1 puszka ananasów(...)papryka słodka w proszku Appetita lub inna, sól, pieprz, olej, 2 łyżki masła Gostyńskiego, 2 łyżki miodu, 4 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki lub innego, Sposób przygotowania : Kilka godzin wcześniej mięso dzielimy na pół. Solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym i zwykłym , oraz słodką papryką. Na patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy

Pysznosci Babci Basi
Cukinia faszerowana farszem z kaszą jaglaną 254

około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy.  Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu.  następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy.  Można spróbować i ocenić czy doprawienie(...)wydrążonych cukinii dajemy farsz, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym  Posypujemy je startym żółtym serem i posypujemy  oregano :-) Wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.  WAŻNE po 10 minutach pieczenia wlewamy do naczynia około 0,5 szklanki wody. Dzięki niej cukinia będzie miękka. Po tym czasie cukinia jest gotowa

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 253

gładkie ciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple).  2. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej. Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą(...)kubkiem o śr ok 10cm wycinamy krążki.  4. Nakładamy farsz, sklejamy jak pierożki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 20 minutach pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 190st C ok 20 minut (do zrumienienia). Podajemy z barszczem.  Upieczone pierożki możemy podawać od razu, ale jeśli chcemy możemy także zamrozić, a następnie rozmrażać na blasze

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym 302

drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy(...)sklejamy przeciwległe boki. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.  4. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut

Szefowa kuchni
Kaczka faszerowana 174

paski. Mięso kaczki pokroić niezbyt drobno. Połowę wątróbki pokroić. Bułkę namoczyć w brandy. Na tłuszczu podsmażyć boczek, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru. Smażyć 3-4 minuty. Dodać mięso z kaczki. Smażyć kolejne 4 minuty i dodać pokrojoną wątróbkę. Smażyć mieszając 4 minuty. Ostudzić. Pozostałą wątróbkę zmiksować z bułką z brandy i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą(...)wykałaczek. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni. Piec kaczkę około 1,5 – 2 godzin. zastawa

królestwo garów
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 265

szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki (mniejsze kawałki mogą być w plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół(...)udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut bez przykrycia. Jeżeli zauważymy, że zapiekanka ma za mało wody - to można dolać pół szklanki wody. Kasza powinna wchłonąć całą

Ugotować
domowy pasztet drobiowy 209

podlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę(...)wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem dwóch foremek). Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-55 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 253

mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować(...)tymianku. Następnie warstwy fasolki, podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki. Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem. Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem. Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 minut, żeby ser nabrał złotego koloru

Kuchnia w opałach
Wołowina w sosie paprykowo-śmietanowym z pikantnym makaronem 181

polędwicy wołowej - 50 g masła - 150 g śmietanki 18% - 2 małe papryki czerwone - sól, pieprz - listki natki pietruszki do dekoracji Porcja na 2 osoby. Najpierw przygotowujemy mięso i paprykę. Mięso kroimy na cienkie paski. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i paprykę kroimy w paseczki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy paseczki polędwicy wołowej. Wołowinę smażymy kilka minut, wyciągamy i przekładamy(...)paprykę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i chwilę dusimy. Sos paprykowy przekładamy do naczynia żaroodpornego gdzie jest wołowina i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 20 min. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na talerz. Na makaron dajemy nasz sos. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Burrito w kukurydzianej tortilli 188

masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. W tym czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kminu rzymskiego i ostrej papryki. Dodajemy też pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około(...)ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Nasze miały pewnie ok. 30 cm. Każdy placek pieczemy na suchej rozgrzanej patelni z każdej strony, aż się zarumieni i powstaną brązowe pęcherze. Czyli na dobrze rozgrzanej patelni to będzie jakieś 1-1,5 minuty smażenia z każdej strony. Ścieramy

Marder&Marder Manufacture
Kulki makrelowe 172

muszę przyznać, że miałam lekkie obawy wcielając ten pomysł w życie, nie wiedziałam jak zachowają się te kulki w piekarniku, ale rezultat przebił moje oczekiwania ;) Składniki (10 kulek): mięso z połowy dość dużej wędzonej makreli 100g sera białego 2 łyżki posiekanego koperku (lub innej ulubionej roślinności ;)) sól, pieprz, słodka i ostra papryka wg. smaku pestki słonecznika do obtoczenia Sposób(...)koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez 5-10 minut w temp. 150 stopni przy włączonym termoobiegu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasztet z kapusty i chleba 212

dobrze odciśnięty 3 cebule 5 jajek 4 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oleju do smażenia bułka tarta do wysypania foremek Kapustę i chleb zmielić w maszynce do mięsa. Chleb zmielić razem ze skórką. Cebulę drobno pokroić, posolić i podsmażyć do miękkości pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać jajka, doprawić obficie solą oraz pieprzem, i całość dobrze(...)keksówek, przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) lub nagrzanego do takiej temperatury, w jakiej zwykle zapiekacie gołąbki. Pasztet w keksówkach piec około 35 minut ściągając folię 5 minut przed końcem. Kokilki zapiekać około 20 minut – tutaj również folię należy ściągnąć na kilka minut przed końcem zapiekania. Pasztet podawać na ciepło

Trzeci talerz
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 234

udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h.Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem. Surówka:Marchewki(...)wszystko mieszamy i doprawiamy łyżką śmietany albo majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.Rada: Królik jak jest świeży to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszałoUdko wykładamy na talerz, podajemy z ziemniakami, surówką, całość polewamy sosemduszony królik

Bon Appetit Małgorzaty
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 3000

pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaSchab z pończochy II, czyli domowa wędlinaCzas przygotowania: ok 11 dniSkładniki:1200 g schabu wieprzowego bez kości1/2 szklanki cukruniepełni 1/2 szklani soli1/2 łyżko stołowej peklosoli1,5 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku5 dużych ząbków czosnku1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu1 łyżeczka zmielonej kolendryWykonanie:Mięso

Kulinarne przygody Gatity
Confit z kaczki 169

naczyniu w którym będziemy chcieli je przechowywać ( naczynie z gliny,garnek ze stali nierdzewnej). Tłuszcz podgrzać nieco mocniej, następnie przestudzić czekając aż na dno opadnie warstwa soków z mięsa. Mięso ostrożnie zalać tłuszczem ( bez mięsnych soków) tak aby zostało nim całkowicie zakryte. Zostawić do zastygnięcia, po czym naczynie przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki. Jest gotowe do jedzenia(...)tygodniTłuszcz można przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić i wykorzystać przy kolejnym confitpropozycja podaniapotrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego  tłuszczu, nadmiar zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca - podawać z sałatą

Stare Gary
Naleśniki z mięsnym farszem 236

pieprzem ziołowym. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy się zarumieni, przekładamy ją do mięsa. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso smażymy na patelni, aż się zarumieni. Dodajemy pomidory z puszki, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy około godziny. Ważne, żeby farsz nie był płynny, więc czekamy(...)przeciwlgłe boki ( po naszej lewej i prawej stronie) składamy do środka i zaczynając następnie od przodu naleśnika zwijamy krokiecik. Układamy na blasze wyłożonej papierem, posypujemy żółtym serem. Pieczemy pół godziny pod przykryciem, następnie 10 minut bez w temperaturze 180 stopni. Ostatnie 10 minut można piec na termoobiegu. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami (Involtini di pollo con verdure e patate al forno) 243

podałam  ziemniaki w formie wachlarzyków oraz  pieczone warzywa: cukini ę , pomidorki , paprykę i szalotkę . Całość przyprawiłam świeżym rozmarynem, szałwią i oregano. Ca ł e danie przygotowałam w jednej formie, co dodatkowo skraca nam czas pieczenia i ułatwia przygotowywanie obiadu a zapachy cudownie(...)pół żółtej papryki kroimy w podłużne paski. Na każdy filet kładziemy startą marchew, kawałki żółtej i czerwonej papryki, listek szałwii. Doprawiamy solą i pieprzem.   Mięso z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.   Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. Wykładamy cukinię i paprykę pokrojoną w kawałki

La grande e la piccola cuoca
Papryka z farszem z pieczarek i soczewicy 232

Dziś na obiad zrobiłam danie jarskie. Nie trzeba przecież codziennie jeść mięsa! Zapiekanki z papryki z farszem z pieczarek i soczewicy mogą spokojnie zastąpić mięsny posiłek. Zrobiłam je w 2 wersjach. Dla mnie z pietruszką, a dla męża z serem. Po upieczeniu pachniały cudownie! Ale ze względu na nietolerancję mleka musiałam zadowolić się tylko ich zapachem..   Do przygotowania(...)uznania. Papryki kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne. Nakładamy farsz i na wierzch możemy posypać tartym serem, albo dla leniwych - pokroić plasterek na paseczki jak na zdjęciu wyżej :) Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przed 40-45 minut. Na dno naczynia wlać odrobinkę wody - ja wlałam za mało i niestety coś tam się przypaliło - widać

Mama z Motylem
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie 257

No i zaczęło się. Chociaż lato wciąż astrologicznie trwa a pogoda jeszcze całkiem przyjemna to mój ogranizm już zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą

Cooking for Emily
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie 351

No i zaczęło się. Chociaż lato wciąż astrologicznie trwa a pogoda jeszcze całkiem przyjemna to mój ogranizm już zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą

Cooking for Emily
Łopatka w sosie z kaszą gryczaną 241

Smaczny pomysł na drugie danie, urozmaicony poprzez kaszę gryczaną, którą powinniśmy spożywać ze względu na jej wartości odżywcze.. Składniki: 1/2 kg łopatki mieszanka ziół do

kgwjanczewo
Gotowana rolada 190

Rolada jest zwarta, prosta w wykonaniu, idealna na kanapki. Dużo zdrowsza od tych kupowanych w sklepie, ponieważ wiemy co zawiera na 100% i możemy podać małym

kgwjanczewo
RAMEN Z MAKARONEM RYŻOWYM NA BULIONIE Z ZIELONEJ HERBATY I TRAWY CYTRYNOWEJ 176

wody dodajemy umytego kurczaka i gotujemy na małym ogniu w wodzie herbacianej. Dodajemy liście kafiru, ziele angielskie, pieprz. Po ok pół godziny oczyszczamy bulion z szumu i dodajemy pieczone warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę szparagową oraz pozostałą włoszczyznę. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym oraz papryką do smaku. Jeżeli wolicie potrawę(...)tych składników. Tych produktów jest dużo  zostały podzielone One na kilka grup. Ja wykorzystałam w swoim daniu SUPERFOODS takie jak: warzywa : marchewka, grzyby, groszek, cebula, fasolka szparagowa białka : mięso z kurczaka bez skóry, nasiona sezamu inne: zielona herbata Oczywiście jest to tylko znikoma część produktów. Są jeszcze owoce, produkty bogate w wapń czy nasiona. Pamiętajmy, że zdrowie mamy jedno

Kuchnia w oparach
Faszerowane bakłażany 152

mięso mielone, obie papryki w proszku, oregano, sól, pieprz. Wymieszać i smażyć chwilkę. Dodać paprykę czerwoną i chili pokrojone w małe kostki i przecier pomidorowy. Wymieszać i smażyć aż mięso lekko się przesmaży. Trwa to chwilkę. Doprawić do smaku. Bakłażany umyć i wydrążyć pestki. Osolić i lekko obsypać pieprzem. Do dołka w bakłażanach nałożyć podpieczony farsz. Do naczynia żaroodpornego naczynia(...)Wlać pomidory z puszki, dodać zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować sos tak długo aż woda z pomidorów lekko wyparuje. Tak przygotowany sos wylać do żaroodpornego naczynia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod przykryciem 45 minut. kilka minut przed końcem pieczenia obsypać potartym serem, już nie zamykać. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kotlety Twardowskiego 956

przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 3 części *** *** Kotlety schabowe cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą pieprzem, bazylią i oregano. Na każdym kotlecie umieszczamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem w środku składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy i z drugiej strony również zbijamy brzegi *** *** Każdy tak zamknięty kotlet podwijamy i formujemy w dłoniach zgrabne(...)dłoniach formujemy na kształt roladek *** *** Podsmażamy na oleju, z każdej strony na złoty kolor, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy 15 minut *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU

Blog z Apetytem
Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Oszukane gołąbki w pomidorowym sosie. 326

lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę. Kapustę bardzo drobno szatkuję, przekładam do miski, posypuję solą, odstawiam na pół godzinki. Po tym czasie odciskam z nadmiaru soku. Do odciśniętej kapusty dodaje mięso mielone, ostudzony ryż, dwa surowe jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszam. Ja robię to ręcznie jak na mielone. Kiedy składniki się dobrze połączą, formuję(...)mieszam z passatą, doprawiam do smaku bazylią, czosnkiem mielonym, odrobiną soli i cukru. Powstałym sosem zalewam gołąbki, tak do połowy ich wysokości. Naczynie wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę, bez przykrycia około 50 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. W połowie pieczenia delikatnie odwracam kotleciki na droga stronę. Podaję na gorąco z ulubiona surówką. Z podanych składników wyszło

Kuchnia z widokiem na ogród
Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym 173

obtoczenia: mąka kukurydziana  pieprz czerwony natka pietruszki Sos: Bakłażany kroję wzdłuż, paprykę kroję na pół pozbawiam nasion, cebule obieram i kroję na ćwiartki. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia układam bakłażany, paprykę, cebule, ząbki czosnku nieobrane. Bakłażana skrapiam oliwą. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 40 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Po upieczeniu obieram bakłażana(...)miksuję blenderem. Sos przesmażam na gazie, dodaję serki, wlewam trochę wody od gotowania makaronu bo zrobi się gęsty. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Kotleciki: Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, paprykę, grzyby zmielone, koper pokrojony i wyrabiam. Formuję kulki średniej wielkości i obtaczam w mące kukurydzianej

wesoła kuchnia
Jednogarnkowe danie z ryżem, mięsem mielonym i dynią 175

cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą i dodajemy do mięsa (łącznie z solą oraz pieprzem), mieszamy. Gdy mięso się przesmaży dodajemy suchy ryż i soczewicę. Smażymy wszystko przez około 2 minuty po czym podlewamy całość bulionem. Dodajemy też pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory z puszki. Patelnię przykrywamy(...)danie gotowe było po około 30-35 minutach. Uwagi: W oryginale danie powinno zapiekać się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Ja całość zrobiłam na piecu, na patelni. Proporcje na duża patelnię (na 7 osób

Smaki Na Talerzu
Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki? 1898

Frytki z piekarnika są doskonałe jako oddzielne danie, ale także sprawdzą się w roli dodatku do mięs, np. nóżek z kurczaka czy kotletów z kurczaka . Kiedy już przygotowuję frytki, preferuję domowe, samodzielnie zrobione. Nie wybieram mrożonek, które niestety nie mają już takiego smaku i często zrobione są z masy ziemniaczanej, a po usmażeniu są nasiąknięte tłuszczem. Frytki restauracyjne raczej też(...)mieszamy z olejem. 2 Wkładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni na około 20 minut do zrumienienia. W połowie pieczenia mieszamy frytki, aby ładnie się przypięły z obu stron. Po upieczeniu solimy według uznania.   Artykuł Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki? pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
cannelloni z mięsem z pomidorami... 233

czosnek nie przypalił się bo będzie gorzki dodać mielone mięso wieprzowe z szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty sos po odparowaniu wody foremka z wysuwanym dnem z wysokim(...)stojąco poukładać ciasno podgotowane cannelloni, napełniać sosem cannelloni, resztę sosu wylać na makaron piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra dół, po wierzchu posypać serem startym mozzarellą i piec z 35-40 minut, makaron z formy wysunąć na talerz jak trochę przestygnie - sycące, pyszne i aromatyczne danie makaronowe na obiad...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drobiowe szaszłyki z boczkiem 233

Proste i niewymagające szaszłyki:) Samo mięso, bez dodatków. Zrobiłam je na krótszych patyczkach, bo są bez warzyw , przez co porcja mi ęsa jest solidniejsza i taka długość w zupełności wystarczy.  500g filetów z kurczaka 100g wędzonego boczku w cienkich, długich plasterkach sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, papryka ostra, pieprz 2 łyżki oleju 1. Filety kroimy w grubą kostkę(...)Przekładamy do miseczki, dodajemy olej i przyprawy, dokładnie mieszamy. 2. Każdy kawałek kurczaka owijamy boczkiem i nadziewamy na patyczek. 3. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut

Szefowa kuchni
Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 200

pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć obciąć nóżki. Kapelusze doprawić solą i pieprzem, nałożyć mięso mielone go kapeluszy. Na patelni i rozgrzać olej, położyć klopsiki najpierw od strony mięsa. Jak już będą przypieczone obrócić i obsmażyć ze stromy grzybka. Zdjąć klopsiki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyły się klopsy wlać wywar(...)jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu od razu, ponieważ sos by się zważył. Wlać sos do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Odsypać natką pietruszki lub koperku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą. Drugi sposób przyrządzania Można włożyć obsmażone klopsy do na patelnię do sosu, przykryć przykrywką. Gotować na bardzo

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka teksaska na rozgrzewkę dla Islandii 209

Mieszam porządnie. Naczynie żaroodporne  smaruję tłuszczem i rozprowadzam w nim równo na całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree ziemniaczanego. Może być bez żadnych dodatkami albo z. Zależy, co tam sobie dzień wcześniej robiliście. Moje jest najczęściej z masłem, śmietaną i koperkiem. Jednak(...)masła, żeby ziemniaki gładko się przecierały. Na zimniakach robię widelcem żłobienia, żeby lepiej zatrzymały na sobie jajka roztrzepane, lekko posolone i popieprzone. Jeszcze tylko warstwa startego sera i do pieca na 10 minut. Można włączy nawiew i pilnując zrumienić lekko powierzchnię stopionego sera. Prawda, że łatwe? Teraz już tylko posypać papryką, kroić dowolnie i podawać z sezonową surówką

I tu będę miała takie te
Paje z wołowiną i pieczarkami. 197

kostkę cebulę (3 - 5 minut). Dodać roztarty z solą czosnek. Po kolejnej minucie dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć około 5 minut. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć mieszając kilka minut do zbrązowienia. Dodać pokrojoną w drobną kostkę i zblanszowaną marchew. Dołożyć przecier i przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić 15 - 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić(...)wypełniało formę w kształcie miseczek. Nałożyć w zagłębienia farsz i przykryć daszkami z pozostałej części ciasta, łącząc je z brzegami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut (do zrumienienia

zadanie-gotowanie
Lasagne bolognese (wersja klasyczna) 253

łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa sól, pieprz Ser zetrzeć na tarce. Przygotować sos mięsno-pomidorowy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać mięso mielone (podusić) i po chwili pomidory z puszki (z zalewą). Całość dusić około 10 minut i następnie d oprawić do smaku. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę(...)mleko. Przyprawić. Formę dokładnie wysmarować masłem i układać warstwowo: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem beszamelowym i żółtym serem. Piec około 40 minut w 170 stopniach. (Kroić po odczekaniu około 10 minut.) Uwaga: Powodzenie dania zależy od ilości sosu. Makaron go wsiąka. Nie należy także żałować żółtego sera

Di gotuje
Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem. 169

ubiegłym roku na wielkanocne święta zrobiłam pyszny pasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki(...)ziół włoskich 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz biały bułka tarta WYKONANIE: pieczarki obieramy, kroimy w plastry, dodajemy cebulkę drobno posiekaną i smażymy na maśle,doprawiamy solą i pieprzem, mięso, usmażone pieczarki, ugotowane marchewki mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy i jajka, dokładnie mieszamy, w razie gdyby masa była zbyt luźna dodajemy bułkę tartą, keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą

Kuchnia Beaty
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 345

grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie ok 25 minut. Czas pieczenia dostosuj do grubości i wielkości ryby. Moje filety były raczej cienkie i nieduże, więc ten czas im wystarczył. Grubsze filety mogą potrzebować od 30 do 50 minut (gdy są naprawdę duże(...)przykryj folią aluminiową matową stroną do dołu.  Po zjedzeniu pysznego obiadu stwierdzam, że choć wyszło super, to lepiej wypadłyby w tej roli dorsz. Najlepiej polędwica. Ma on delikatniejsze mięso i nie śmierdzi rybą jak większość. :) A wiadomo, że to najczęściej przez zapach zniechęca do jedzenia ryb. Niektóre morszczuki też mają mniej intensywny zapach, bywa różnie, już się przekonałam. Świetnie

Anioszek w kuchni
Szaszłyki greckie 166

jednym patyku. :-)  500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów. 2. Cukinię, kiełbasę oraz cebulę(...)patyki nakładamy kolejno pulpet, cukinie, cebulę i oliwkę. Taką czynność wykonujemy do około 3 razy na jednym patyku. 4. Przygotowane szaszłyki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach

Szefowa kuchni
Papryka faszerowana na obiad i nie tylko 219

chciałam żeby mięso nabrało jego smaku). Doprawiamy curry i chilli. Podsmażamy wszystko i na koniec zostawiamy jeszcze mięso pod przykryciem na najmniejszym ogniu żeby stało się bardziej miękkie. Gotowe mięso zostawiamy do przestygnięcia. Jak już przestygnie dodajemy pomidory z puszki, kukurydzę, pocięte w paski oliwki i pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, prubujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem(...)łyżką farsz i dokładnie dociskamy, tak żeby nawet sok z farszu wyciekł do brytfanny (w moim przypadku nakładałam łyżeczką bo papryki były malutkie). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 min, po tym czasie zdejmujemy kapelusze i uciskamy w brytfance a wierzch papryk posypujemy startym cheddarem i wstawiamy jeszcze na 10 min do piekarnika żeby ser się roztopił

Piekielna Kuchnia Pati
Pasztet bez wątróbki 197

cały smak mięsa zostanie w wywarze. Wsadzenie mięsa do wrzątku powoduje szybkie zamknięcie porów mięsa i cały smak zostaje w środku. Gotujemy do miękkości. Bułkę moczymy w mleku. Ostudzone mięso mielimy wraz z warzywami. Ja mielę dwukrotnie. Bułkę tez przepuszczamy przez maszynkę, żeby wszystko miało jednakową konsystencję. Do masy dodajemy drobno posiekane, ugotowane wcześniej grzyby oraz bardzo drobno posiekaną część(...)dodajemy do masy mięsnej, robimy to delikatnie, żeby nie tracić objętości piany. Pasztet wtedy będzie delikatny i puszysty. Na dnie foremki układamy cieniutkie paski słoniny i wykładamy masę. Pasztet pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Post Pasztet bez wątróbki pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Makowiec zawijany 272

Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt(...)makowej na każdym rozwałkowanym placku, 2 cm od każdej krawędzi zostawić bez maku. Zwinąć jak rulon, końcówki podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej) najlepiej włożyć trzonek od łyżki drewnianej (średnica trzonka około 1 cm) i zawinąć z trzonkiem

moj przepis na
Kurczak pieczony 146

Dodatek czarnuszki i ziół sprawia że kurczak jest bardzo aromatyczny . Mięso jest bardzo soczyste i smaczne.                       Składniki: 1 mały kurczak 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli  0,5 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka ziół do drobiu ¼ szklanki oleju(...)pomocą ręcznika papierowego.Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy kurczaka zewnątrz i od wewnątrz.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Risotto z dynią piżmową 159

pół dyni piżmowej 200 g kurczaka pieczonego garść żurawiny 1 cebula 2 ząbki czosnku zielone liście pora usiekane ok 4 łyżki oregano szczypta lubczyku chili w płatkach sól pieprz przyprawa Biryani masala Skworcu 1 łyżeczka 2 łyżki oliwy 1 szkl ryżu Dynię obrać, pokroić w kostkę lub przy pomocy specjalnej łyżeczki wyciąć kulki. W garnku rozgrzać tłuszcz podsmażyć posiekaną(...)cebulę i czosnek, dodać ryż chwilę podsmażyć na sucho następnie dodać 2 szkl rosołu lub wody.. gotować przez ok 15 min. Następnie dodać mięso , dynię i resztę składników. Dusić przez ok 15 min, dolać jeszcze wody by risotto nie było suche. posypać natką pietruszki. Dzięki  SKWORCU  jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam

Gotowanie jest łatwe
Zupa z pieczonego kurczaka. 274

pieczonych ćwiartek z kurczaka . Jest pyszna, kremowa, świetnie się prezentuje i świetnie smakuje. Jest szybka w przygotowaniu, niedroga, ale przede wszystkim naprawdę smaczna. Polecam! Składniki na zupę z pieczonego kurczaka 1 udko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów(...)garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą na tarce o największych oczkach, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, pokrojone mięso kurczaka i gotujemy aż makaron się ugotuje, następnie zagęszczamy zupę mąka rozpuszczoną w śmietanie, dodajemy drobno pokrojone gałązki brokuła, zagotowujemy, doprawiamy vegetą i gotowe

Rozpustne gotowanie
CYTRYNOWO LIMONKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA 380

kukurydziane - 4szkanki sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , oczyszczam z kosteczek i błonek. Kroimy na 4 filety a następnie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane mięso wkładamy do miski , solimy , pieprzymy , dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku. Dodajemy sok z połowy cytryny i limonki . dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy , najlepiej ręcznie . Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy(...)ciasta. Przesypujemy do miseczki. Jajko rozbijamy do drugiej miseczki i roztrzepujemy. Kawałki kurczaka maczamy w jajku , a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nuggetsy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli  podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza . Uprzejmie dziękuje

Bazylia kontra Rozmaryn
Karp z piekarnika 232

kwestię pozostawić sprzedającemu, który zabija i patroszy naszą rybkę. Jeśli jednak kupujecie karpia żywego musicie uważać aby nie uszkodzić mu podczas patroszenia woreczka żółciowego, jeśli tak się stanie mięso będzie gorzkie. Mamy już gotową rybkę i co dalej? Podam Wam nasz domowy sposób na przygotowanie karpia, tak aby porządnie przeszedł przyprawami.  Mianowicie u mnie karpia kupuje się na tydzień(...)najbardziej smakuje nam przyprawiona delikatem), skrapiamy sokiem z cytryny. Kawałki ryby mrozimy przełożone plastrami cebuli. Na dzień przed Wigilią wyciągamy rybę do odmrożenia, w dzień Wigilii przygotowujemy ją do pieczenia według poniższego przepisu.  Składniki 2 kg karpia 3 łyżki mąki 2 jajka  15 dag bułki tartej sól  pieprz przyprawa delikat do mięs cytryna olej do smażenia

Kuchenne aromaty
Grillowany kurczak 246

Pyszny, aromatyczny i pikanty kurczak - idealny na obiad, lunch, czy nawet na piknik! Świetny ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniaczkami czy świeżymi warzywami. Polecamy :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/3 limonki, sól, pieprz Piersi kurczaka(...)pokroić na dłuższe paski. W misce wymieszać ze sobą przyprawy, dodać sok z limonki i oliwę, a następnie do tak przygotowanej marynaty włożyć paski z kurczaka i dokładnie wymieszać. Mięso włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, do zamarynowania. Po tym czasie mięso ponakłuwać na patyczki do szaszłyków i zgrillować do zrumienienia z dwóch stron na patelni grillowej. Usmażone

Plate of Joy
Pasztet drobiowy z pistacjami 193

gotować rosół :D ) 500 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego mielenia. Doprawiamy do smaku (należy pamiętać, że po upieczeniu pasztet będzie "delikatniejszy" niż nam się wydaje). Dodajemy całe jajka i śmietanę(...)kremową do rozsmarowywania to wystarczą 3 łyżki, bardziej zwartą- można dodać nawet 5 :) ) i znów wyrabiamy, by bułka się rozeszła po masie. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180ºC na złoty kolor (ok 40 min) Jeśli jeszcze nie upiekliście domowego pasztetu, zachęcam wypróbować ten przepis

Malinowe Pocałunki
Filet ze szpinakiem w cieście francuskim 216

Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.Do  cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty  ciasta francuskiego  dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego(...)Tył i przód  szerokie. Zawijamy najpierw przód i tył na farsz, następnie pasek z jednej i pasek z drugiej . Robimy przeplatankę na tzw. mumię.Ciasto smarujemy rozmąconym jakiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Cukinia faszerowana po meksykańsku 377

ząbek - ser cheddar – 100 g - sól , pieprz , chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ). Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawiamy solą , pieprzem , chili(...)Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego ( podlewamy bulionem ) Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut. Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia. * Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową. Podajemy gorące

Ostra na Słodko