sól - 1 łyżeczka, - jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania, - masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą. - smalec - 1/4 kostki, - kwaśna śmietana - 2 łyżki, + Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem. /NA FARSZ: - Indyk, 1,5 kg - Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta, - Cebula, 75 dag - 80 dag, - czarny pieprz, do smaku - pieprz ziołowy, opakowanie - ziele angielskie, 4 - pieprz(...)udźca z indyka gotujemy jak rosół, dodajemy warzywa, liść laurowy, zielę angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy, domową przyprawę warzywną i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyciągamy je z gara, pozostawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką. Wywar odcedzamy i robimy barszczyk czysty, do picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda
Wypisz Wymalujsię ostatnio poskładało na blogu, że macie więcej wegańskich przepisów. Ale spokojnie! Daleko mi jednak do całkowitego "przejścia" na weganizm i obawiam się, że o ile bez mięsa mogłabym żyć, tak bez mleka, jajek i ogólnie nabiału, już niekoniecznie. Rozumiem jednak potrzeby innych i domyślam się, że nie zawsze diety są czyimś "wymysłem", a koniecznością, z którą dla własnego(...)dłoniach, po czym przekładamy na folię spożywczą, przykładamy drugim arkuszem folii i wałkujemy na grubość ok 6/7 mm. Wycinamy foremką ciasteczka i delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 12 minut. Jeśli Wasz piekarnik lubi przypalać, to w trakcie pieczenia obróćcie blaszkę, tak jak ja to musiałam zrobić ;) Gotowe ciasteczka
Kuchnia w czekoladzieblachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy na nie kruszonką (obficie). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. A nasze bułki odstawiamy, aby trochę podrosły. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :) Liebster Blog Award Otrzymałam nominacje od http://leattlekitchen.blogspot.com/ . ,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania(...)pytania: 1. Śniadanie - na słodko czy na słono? - Na słodko, ale też bez przesady :) 2.Czy w swoich przepisach stosujesz się do jakiejś "diety", np. zawsze bezglutenowo albo bez mięsa? -Raczej nie, używam jedynie mniej cukru, wolę upiec lub udusić niż usmażyć. 3.Jakie składniki zawsze znajdziesz w swojej lodówce? - Jajka, mleko, drożdże, 4.Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto? - Dawno już
Moje pyszne gotowanieTarty wielbię i mogłabym je jeść na słodko, na słono, kwaśno i jakkolwiek tylko wymyślę. I tym razem dorzuciłam dodatki, które moim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej
gutfutRoladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta, salami z zielonym pieprzem i kaparami! Roladki ze schabu na włoski sposób, moim zdaniem to świetny pomysł na
SMYKWKUCHNIPrawda, że danie czaruje barwami?, a co dopiero przepysznym smakiem! Polecamy je na wystawny obiad, na pewno oczaruje gości, jest proste, aczkolwiek imponująco wygląda i dlatego
kgwjanczewoW dość popularnych w Niemczech sklepach z turecką żywnością, można dostać różne pasty i przekąski o ciekawych smakach. Nam szczególnie przypadła do gustu pasta na bazie
Kuchnia PrezydentowejDelikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe. 2 piersi kurczaka 500 ml jogurtu greckiego kilka łyżeczek suszonej papryki 10 – 15
BullioSkładniki: 1 opakowanie wafli 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 łyżka kakao Wykonanie: Mleko, masło i cukier
Ciasteczkowy PotwórDelikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe. 2 piersi kurczaka 500 ml jogurtu greckiego kilka łyżeczek suszonej papryki 10 – 15
BullioKlasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku . Mimo wszystko ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!WYKONANIE: 👌 jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌 do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌 z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego. 👌 pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy(...)usmażone wcześniej pieczarki, 80 g parmezanu, dobrze mieszamy i taki sos wylewamy na pulpeciki w naczyniu żaroodpornym. Na górę sypiemy resztą sera. 👌 wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra- dół 180*C - 20 min. Można serwować z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wykonanie przepisu możecie zobaczyć też na video . Serdecznie zapraszam do oglądania. ŻYCZĘ
RITA food channelChrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – bez smażenia! Pyszne kawałki pieczonego kurczaka w panierce panko z dodatkiem sosu miodowo-czosnkowego to coś, co uwielbiam :) Świetnie sprawdzą się jako danie na obiad, np. podawane z ryżem, ale także jako kąski kurczaka na imprezę – wystarczy po prostu powbijać w nie wykałaczki :) Więcej przekąsek znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek i kości. Pokroić na ok. 2 cm kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W miseczce rozbełtać jajka. W drugiej miseczce wysypać panierkę Panko. Każdy kawałek kurczaka najpierw zamoczyć w jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w Panko. Ułożyć zapanierowane kawałki kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Umieścić blaszkę
Kulinarne PrzebojeWYKONANIE: 👌 jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌 do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌 z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego. 👌 pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy(...)usmażone wcześniej pieczarki, 80 g parmezanu, dobrze mieszamy i taki sos wylewamy na pulpeciki w naczyniu żaroodpornym. Na górę sypiemy resztą sera. 👌 wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra- dół 180*C - 20 min. Można serwować z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wykonanie przepisu możecie zobaczyć też na video . Serdecznie zapraszam do oglądania. ŻYCZĘ
RITA food channelnaciąć podudzia dzięki czemu marynata dotrze głębiej. Na patelni lub w brytfance (u mnie brytfanna nie współpracowała z kuchenką indukcyjną i musiałem użyć dwóch naczyń). Na wysokim ogniu podsmażamy mięso z obu stron (najpierw stroną ze skórą), aż nabierze koloru. Ściągamy z patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty(...)jeśli od początku robiłaś/eś w brytfance). Zalewamy bulionem, wodą i dodajemy kardamon, liście laurowe, cynamon, rodzynki i sól. Następnie mieszamy wszystko razem i układamy kurczaka na górze. Pieczemy przez 40-45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut. Podajemy np. sałatką z ogórka z jogurtem naturalnym, posiekaną kolendrą lub pietruszką. The post
Oslov.