mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:756/1172)

Jednogarnkowe danie z ryżem, mięsem mielonym i dynią 175

cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą i dodajemy do mięsa (łącznie z solą oraz pieprzem), mieszamy. Gdy mięso się przesmaży dodajemy suchy ryż i soczewicę. Smażymy wszystko przez około 2 minuty po czym podlewamy całość bulionem. Dodajemy też pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory z puszki. Patelnię przykrywamy(...)danie gotowe było po około 30-35 minutach. Uwagi: W oryginale danie powinno zapiekać się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Ja całość zrobiłam na piecu, na patelni. Proporcje na duża patelnię (na 7 osób

Smaki Na Talerzu
Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki? 1898

Frytki z piekarnika są doskonałe jako oddzielne danie, ale także sprawdzą się w roli dodatku do mięs, np. nóżek z kurczaka czy kotletów z kurczaka . Kiedy już przygotowuję frytki, preferuję domowe, samodzielnie zrobione. Nie wybieram mrożonek, które niestety nie mają już takiego smaku i często zrobione są z masy ziemniaczanej, a po usmażeniu są nasiąknięte tłuszczem. Frytki restauracyjne raczej też(...)mieszamy z olejem. 2 Wkładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni na około 20 minut do zrumienienia. W połowie pieczenia mieszamy frytki, aby ładnie się przypięły z obu stron. Po upieczeniu solimy według uznania.   Artykuł Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki? pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
cannelloni z mięsem z pomidorami... 233

czosnek nie przypalił się bo będzie gorzki dodać mielone mięso wieprzowe z szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty sos po odparowaniu wody foremka z wysuwanym dnem z wysokim(...)stojąco poukładać ciasno podgotowane cannelloni, napełniać sosem cannelloni, resztę sosu wylać na makaron piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra dół, po wierzchu posypać serem startym mozzarellą i piec z 35-40 minut, makaron z formy wysunąć na talerz jak trochę przestygnie - sycące, pyszne i aromatyczne danie makaronowe na obiad...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drobiowe szaszłyki z boczkiem 233

Proste i niewymagające szaszłyki:) Samo mięso, bez dodatków. Zrobiłam je na krótszych patyczkach, bo są bez warzyw , przez co porcja mi ęsa jest solidniejsza i taka długość w zupełności wystarczy.  500g filetów z kurczaka 100g wędzonego boczku w cienkich, długich plasterkach sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, papryka ostra, pieprz 2 łyżki oleju 1. Filety kroimy w grubą kostkę(...)Przekładamy do miseczki, dodajemy olej i przyprawy, dokładnie mieszamy. 2. Każdy kawałek kurczaka owijamy boczkiem i nadziewamy na patyczek. 3. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut

Szefowa kuchni
Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 200

pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć obciąć nóżki. Kapelusze doprawić solą i pieprzem, nałożyć mięso mielone go kapeluszy. Na patelni i rozgrzać olej, położyć klopsiki najpierw od strony mięsa. Jak już będą przypieczone obrócić i obsmażyć ze stromy grzybka. Zdjąć klopsiki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyły się klopsy wlać wywar(...)jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu od razu, ponieważ sos by się zważył. Wlać sos do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Odsypać natką pietruszki lub koperku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą. Drugi sposób przyrządzania Można włożyć obsmażone klopsy do na patelnię do sosu, przykryć przykrywką. Gotować na bardzo

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka teksaska na rozgrzewkę dla Islandii 209

Mieszam porządnie. Naczynie żaroodporne  smaruję tłuszczem i rozprowadzam w nim równo na całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree ziemniaczanego. Może być bez żadnych dodatkami albo z. Zależy, co tam sobie dzień wcześniej robiliście. Moje jest najczęściej z masłem, śmietaną i koperkiem. Jednak(...)masła, żeby ziemniaki gładko się przecierały. Na zimniakach robię widelcem żłobienia, żeby lepiej zatrzymały na sobie jajka roztrzepane, lekko posolone i popieprzone. Jeszcze tylko warstwa startego sera i do pieca na 10 minut. Można włączy nawiew i pilnując zrumienić lekko powierzchnię stopionego sera. Prawda, że łatwe? Teraz już tylko posypać papryką, kroić dowolnie i podawać z sezonową surówką

I tu będę miała takie te
Paje z wołowiną i pieczarkami. 197

kostkę cebulę (3 - 5 minut). Dodać roztarty z solą czosnek. Po kolejnej minucie dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć około 5 minut. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć mieszając kilka minut do zbrązowienia. Dodać pokrojoną w drobną kostkę i zblanszowaną marchew. Dołożyć przecier i przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić 15 - 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić(...)wypełniało formę w kształcie miseczek. Nałożyć w zagłębienia farsz i przykryć daszkami z pozostałej części ciasta, łącząc je z brzegami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut (do zrumienienia

zadanie-gotowanie
Lasagne bolognese (wersja klasyczna) 253

łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa sól, pieprz Ser zetrzeć na tarce. Przygotować sos mięsno-pomidorowy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać mięso mielone (podusić) i po chwili pomidory z puszki (z zalewą). Całość dusić około 10 minut i następnie d oprawić do smaku. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę(...)mleko. Przyprawić. Formę dokładnie wysmarować masłem i układać warstwowo: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem beszamelowym i żółtym serem. Piec około 40 minut w 170 stopniach. (Kroić po odczekaniu około 10 minut.) Uwaga: Powodzenie dania zależy od ilości sosu. Makaron go wsiąka. Nie należy także żałować żółtego sera

Di gotuje
Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem. 169

ubiegłym roku na wielkanocne święta zrobiłam pyszny pasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki(...)ziół włoskich 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz biały bułka tarta WYKONANIE: pieczarki obieramy, kroimy w plastry, dodajemy cebulkę drobno posiekaną i smażymy na maśle,doprawiamy solą i pieprzem, mięso, usmażone pieczarki, ugotowane marchewki mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy i jajka, dokładnie mieszamy, w razie gdyby masa była zbyt luźna dodajemy bułkę tartą, keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą

Kuchnia Beaty
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 345

grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie ok 25 minut. Czas pieczenia dostosuj do grubości i wielkości ryby. Moje filety były raczej cienkie i nieduże, więc ten czas im wystarczył. Grubsze filety mogą potrzebować od 30 do 50 minut (gdy są naprawdę duże(...)przykryj folią aluminiową matową stroną do dołu.  Po zjedzeniu pysznego obiadu stwierdzam, że choć wyszło super, to lepiej wypadłyby w tej roli dorsz. Najlepiej polędwica. Ma on delikatniejsze mięso i nie śmierdzi rybą jak większość. :) A wiadomo, że to najczęściej przez zapach zniechęca do jedzenia ryb. Niektóre morszczuki też mają mniej intensywny zapach, bywa różnie, już się przekonałam. Świetnie

Anioszek w kuchni
Szaszłyki greckie 166

jednym patyku. :-)  500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów. 2. Cukinię, kiełbasę oraz cebulę(...)patyki nakładamy kolejno pulpet, cukinie, cebulę i oliwkę. Taką czynność wykonujemy do około 3 razy na jednym patyku. 4. Przygotowane szaszłyki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach

Szefowa kuchni
Papryka faszerowana na obiad i nie tylko 219

chciałam żeby mięso nabrało jego smaku). Doprawiamy curry i chilli. Podsmażamy wszystko i na koniec zostawiamy jeszcze mięso pod przykryciem na najmniejszym ogniu żeby stało się bardziej miękkie. Gotowe mięso zostawiamy do przestygnięcia. Jak już przestygnie dodajemy pomidory z puszki, kukurydzę, pocięte w paski oliwki i pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, prubujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem(...)łyżką farsz i dokładnie dociskamy, tak żeby nawet sok z farszu wyciekł do brytfanny (w moim przypadku nakładałam łyżeczką bo papryki były malutkie). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 min, po tym czasie zdejmujemy kapelusze i uciskamy w brytfance a wierzch papryk posypujemy startym cheddarem i wstawiamy jeszcze na 10 min do piekarnika żeby ser się roztopił

Piekielna Kuchnia Pati
Pasztet bez wątróbki 197

cały smak mięsa zostanie w wywarze. Wsadzenie mięsa do wrzątku powoduje szybkie zamknięcie porów mięsa i cały smak zostaje w środku. Gotujemy do miękkości. Bułkę moczymy w mleku. Ostudzone mięso mielimy wraz z warzywami. Ja mielę dwukrotnie. Bułkę tez przepuszczamy przez maszynkę, żeby wszystko miało jednakową konsystencję. Do masy dodajemy drobno posiekane, ugotowane wcześniej grzyby oraz bardzo drobno posiekaną część(...)dodajemy do masy mięsnej, robimy to delikatnie, żeby nie tracić objętości piany. Pasztet wtedy będzie delikatny i puszysty. Na dnie foremki układamy cieniutkie paski słoniny i wykładamy masę. Pasztet pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Post Pasztet bez wątróbki pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Makowiec zawijany 272

Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt(...)makowej na każdym rozwałkowanym placku, 2 cm od każdej krawędzi zostawić bez maku. Zwinąć jak rulon, końcówki podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej) najlepiej włożyć trzonek od łyżki drewnianej (średnica trzonka około 1 cm) i zawinąć z trzonkiem

moj przepis na
Kurczak pieczony 146

Dodatek czarnuszki i ziół sprawia że kurczak jest bardzo aromatyczny . Mięso jest bardzo soczyste i smaczne.                       Składniki: 1 mały kurczak 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli  0,5 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka ziół do drobiu ¼ szklanki oleju(...)pomocą ręcznika papierowego.Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy kurczaka zewnątrz i od wewnątrz.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Risotto z dynią piżmową 159

pół dyni piżmowej 200 g kurczaka pieczonego garść żurawiny 1 cebula 2 ząbki czosnku zielone liście pora usiekane ok 4 łyżki oregano szczypta lubczyku chili w płatkach sól pieprz przyprawa Biryani masala Skworcu 1 łyżeczka 2 łyżki oliwy 1 szkl ryżu Dynię obrać, pokroić w kostkę lub przy pomocy specjalnej łyżeczki wyciąć kulki. W garnku rozgrzać tłuszcz podsmażyć posiekaną(...)cebulę i czosnek, dodać ryż chwilę podsmażyć na sucho następnie dodać 2 szkl rosołu lub wody.. gotować przez ok 15 min. Następnie dodać mięso , dynię i resztę składników. Dusić przez ok 15 min, dolać jeszcze wody by risotto nie było suche. posypać natką pietruszki. Dzięki  SKWORCU  jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam

Gotowanie jest łatwe
Zupa z pieczonego kurczaka. 274

pieczonych ćwiartek z kurczaka . Jest pyszna, kremowa, świetnie się prezentuje i świetnie smakuje. Jest szybka w przygotowaniu, niedroga, ale przede wszystkim naprawdę smaczna. Polecam! Składniki na zupę z pieczonego kurczaka 1 udko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów(...)garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą na tarce o największych oczkach, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, pokrojone mięso kurczaka i gotujemy aż makaron się ugotuje, następnie zagęszczamy zupę mąka rozpuszczoną w śmietanie, dodajemy drobno pokrojone gałązki brokuła, zagotowujemy, doprawiamy vegetą i gotowe

Rozpustne gotowanie
CYTRYNOWO LIMONKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA 380

kukurydziane - 4szkanki sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , oczyszczam z kosteczek i błonek. Kroimy na 4 filety a następnie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane mięso wkładamy do miski , solimy , pieprzymy , dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku. Dodajemy sok z połowy cytryny i limonki . dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy , najlepiej ręcznie . Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy(...)ciasta. Przesypujemy do miseczki. Jajko rozbijamy do drugiej miseczki i roztrzepujemy. Kawałki kurczaka maczamy w jajku , a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nuggetsy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli  podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza . Uprzejmie dziękuje

Bazylia kontra Rozmaryn
Karp z piekarnika 232

kwestię pozostawić sprzedającemu, który zabija i patroszy naszą rybkę. Jeśli jednak kupujecie karpia żywego musicie uważać aby nie uszkodzić mu podczas patroszenia woreczka żółciowego, jeśli tak się stanie mięso będzie gorzkie. Mamy już gotową rybkę i co dalej? Podam Wam nasz domowy sposób na przygotowanie karpia, tak aby porządnie przeszedł przyprawami.  Mianowicie u mnie karpia kupuje się na tydzień(...)najbardziej smakuje nam przyprawiona delikatem), skrapiamy sokiem z cytryny. Kawałki ryby mrozimy przełożone plastrami cebuli. Na dzień przed Wigilią wyciągamy rybę do odmrożenia, w dzień Wigilii przygotowujemy ją do pieczenia według poniższego przepisu.  Składniki 2 kg karpia 3 łyżki mąki 2 jajka  15 dag bułki tartej sól  pieprz przyprawa delikat do mięs cytryna olej do smażenia

Kuchenne aromaty
Grillowany kurczak 246

Pyszny, aromatyczny i pikanty kurczak - idealny na obiad, lunch, czy nawet na piknik! Świetny ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniaczkami czy świeżymi warzywami. Polecamy :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/3 limonki, sól, pieprz Piersi kurczaka(...)pokroić na dłuższe paski. W misce wymieszać ze sobą przyprawy, dodać sok z limonki i oliwę, a następnie do tak przygotowanej marynaty włożyć paski z kurczaka i dokładnie wymieszać. Mięso włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, do zamarynowania. Po tym czasie mięso ponakłuwać na patyczki do szaszłyków i zgrillować do zrumienienia z dwóch stron na patelni grillowej. Usmażone

Plate of Joy
Pasztet drobiowy z pistacjami 193

gotować rosół :D ) 500 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego mielenia. Doprawiamy do smaku (należy pamiętać, że po upieczeniu pasztet będzie "delikatniejszy" niż nam się wydaje). Dodajemy całe jajka i śmietanę(...)kremową do rozsmarowywania to wystarczą 3 łyżki, bardziej zwartą- można dodać nawet 5 :) ) i znów wyrabiamy, by bułka się rozeszła po masie. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180ºC na złoty kolor (ok 40 min) Jeśli jeszcze nie upiekliście domowego pasztetu, zachęcam wypróbować ten przepis

Malinowe Pocałunki
Filet ze szpinakiem w cieście francuskim 216

Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.Do  cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty  ciasta francuskiego  dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego(...)Tył i przód  szerokie. Zawijamy najpierw przód i tył na farsz, następnie pasek z jednej i pasek z drugiej . Robimy przeplatankę na tzw. mumię.Ciasto smarujemy rozmąconym jakiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Cukinia faszerowana po meksykańsku 377

ząbek - ser cheddar – 100 g - sól , pieprz , chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ). Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawiamy solą , pieprzem , chili(...)Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego ( podlewamy bulionem ) Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut. Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia. * Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Czekoladowe muffiny z Pepsi 305

To są chyba najbardziej udane muffinki jakie kiedykolwiek zrobiłam. Chciałam sprawdzić jakie wyjdą jeśli zamiast mleka lub jogurtu dodam coś gazowanego. Wyszły rewelacyjne i dzieci po

kuchnia doski
Cycki z kurczaka z nadzieniem pietruszkowym 192

Lubimy filety z kurczaka, łatwość ich przyrządzania kusi atrakcyjnymi wersjami dań z nimi w roli głównej, stąd ta kolejna wersja kotlecika z kieszonką pietruszkową, wybornie wygląda

kgwjanczewo
Empanada z kurczakiem 366

przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które swym kształtem przypominają nasze brazylijskie pasteis ale w przeciwieństwie do pasteis nie są smażone na głębokim tłuszcze lecz pieczone w piekarniku.No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno(...)stołowe koncentratu pomidorowego10) puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu)Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką. Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy 2 kubki gorącej zagotowanej wody, przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga

Smaki Brazylii
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 363

białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z mięsa wieprzowego. I jeśli tylko dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i końcówką do nadziewania kiełbas, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić ją w domu. Włosi mają, jak ich kraj długi i szeroki, wiele gatunków i odmian kiełbas i salami(...)zależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą.   Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu – kiełbasę

Karo in the Kitchen
Sernik Zebra 376

który moim zdaniem jest niezbędnym sprzętem w kuchni ( wtedy też kupuje zwykły twarożek, ale jeżeli nie macie, możecie użyć zwykłego miksera, wówczas ser musicie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub kupić ser zmielony). Składniki na formę 23 na 23 cm: 550 gr sera twarogowego zmielonego, dobrej jakości (jeżeli używam sera zmielonego wówczas kupuje tylko twaróg sernikowy z Piątnicy(...)jasnej, drugą do masy ciemnej. Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem, wykładać naprzemiennie po jednej łyżce masy jasnej i ciemnej, na środek formy. Piekarnik nagrzać do 160 st. bez termoobiegu, piec 60 min. Po upieczeniu, nie otwierać piekarnika, tylko zostawić sernik przez minimum 10 min. Zimny sernik przełożyć do lodówki schłodzić 3-4 godziny a najlepiej całą noc. *ja do tego

moj przepis na