większe, por 1 mniejszy, marchew 2 średnie, pieczarki 6 sztuk/większe, curry liście suszone Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1,5 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka łopatkę pokroić w średnią kostkę, obsypać mąką i na gorącym smalcu łopatkę(...)suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęścić gulasz mieszając, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gulasz jest aromatyczny, syty i można podać z czym sie lubi.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Ryż gotujemy bez soli, odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę kiszoną odsączamy, tniemy na małe kawałki, cebulę w pióra. W dużej misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulę, kapustę kiszoną, 3 łyżki koncentratu, jajko, mąkę, majeranek i doprawiamy do smaku. Brytfannę lub blaszkę wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, z masy formujemy kotlety(...)laurowym, zielem angielskim i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany wywar wlewamy do brytfanki/blaszki, przykrywamy gołąbki resztą liści kapusty pekińskiej, naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180*C. Sos do podania Koncentrat rozpuszczamy w wodzie, doprawiamy, do gorącego wywaru dodajemy mascarpone i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut
Gotowanie i blogowanieJuż od jakiegoś czasu to ciasto chodziło mi po głowie, ale jakiś ten szpinak bardziej pasował mi do mięsa niż do bitej śmietany. Spróbowałam go niedawno na przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości(...)ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g ) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa) Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować (więcej o tym pod przepisem). Jajka ubić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 4 udka kurczaka 1/2 łyżeczki chilli 3 łyżki cukru brązowego 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 1 łyżeczka mielonego imbiru Piekarnik nagrzać do
Moja Galeria SmakuZamarzyły mi się pieczone pomidory ,ale z czymś oryginalnym ,pysznym .Moje pulpeciki drobiowe z prażonym słonecznikiem sprawdziły się w nich idealnie ,jeszcze tylko ser feta i zapiekamy!. Składniki : pulpeciki drobiowe z prażonym słonecznikiem , tyle ile mamy pomidorów do zapiekania. ser feta słonecznik prażony na suchej patelni dodatkowo do pomidorów po zapieczeniu pomidory Z pomidorów odcinamy mały kapelusz(...)wydrążamy ze środka miąższ małym ostrym nożem lub łyżką .Pulpę zostawiamy do sosu ,w którym będą gotować się pulpeciki . Pulpety : Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej patelni sól ,pieprz ,ulubione przyprawy cebula ,pokroić ,zeszklić na rumiano na patelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle
Ladylaura.spodobała - Pyszna Pizza. Z racji tej akcji, dziś wyjątkowo pojawia się już drugi post! :) Wiem, że kiedyś już dodałam przepis na podobną pizzę. Tym razem jednak jest bez mięsa i na plackach pełnoziarnistych! Szybki obiad, szybka pizza - smaczna, choć trochę oszukana! Składniki (na jedną porcję): 2 placki tortilli, Żółty ser(najlepiej starty), Mozzarella, Mieszanka salat, Ketchup, Koncentrat(...)Nakładamy na to drugi placek tortilli. Nast ępnie mieszamy koncentrat z ketchupem, możemy też dodać sól i pieprz. Teraz smarujemy tortille ketchupową mieszanką i układamy na niej plasterki mozzarelli. Pieczemy przez 7-10min w 180 stopniach . Przed podaniem nakładamy mieszankę sałat na naszą pizzę. Smacznego
Chocolate Stop Temptingidzie dość kosztowna – sola jest raczej rybą na specjalne okazje. Idealnie ona pasuje do kuchni wiosennej ze względu na niską zawartość tłuszczu – około 1%. Jej mięso jest jędrne i soczyste i przede wszystkim jest wolne od małych ości , które często psują nam radość jedzenia ryb. Filety z soli z tego przepisu dzięki marynacie uzyskuję kilka różnych dających się wyczuć smaków(...)łyżeczki świeżej drobno posiekanej natki z pietruszki 1 mała cebula drobno posiekana 1 łyżeczka musztardy cytryna pokrojona w plasterki Przygotowanie: Fileta opłukać i osuszyć. Umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. W małej misce połączyć ocet, sok z cytryny, cebulę i musztardę. Mieszanką polać fileta. Całość przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać grilla. Wyjąć rybę z marynaty
naRuszciewypróbowania jej przepisu, chociaż nie ukrywam, że pasztet w moim domu nie zajmuje 1 miejsca, moi domownicy wolą pieczeń lub pieczone mięsko niż pasztet. Ale Święta Wielkanocne to taki szczególny czas pieczenia pasztetów, więc i ja w tym roku uległam pokusie... I nie żałuję, bo pasztet wyszedł pyszny! Szczególnie smakował mi taki na zimno(...)marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 czubate łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3cm x3cm, włoszczyznę obrać. Wszystko włożyć do szerokiego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą do wysokości mięsa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na min ogniu
Walijskie PichcenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Klopsiki szwedzkie to znane danie podawane w restauracji sklepu Ikea. Różnią się tylko jednym – są o wiele lepsze
Marta Gotujeoven- piekarnik stove- kuchenka burner- palnik blender- mikser (rozdrabniacz) hand (stand) mixer- ręczny (z misą) robot kuchenny toaster- opiekacz waffle- iron- gofrownica steamer- parowar grinder (mincer)- maszynka do mielenia mięsa table- stół kittle- czajnik teapot- czajnik do herbaty plate- talerz spoon- łyżka wooden spoon- drewniana łyżka teaspoon- łyżeczka fork- widelec knife- nóż pot- garnek frying pan- patelnia bowl- miska glass(...)holder- chwytak do gorących garnków apron- fartuch kuchenny sponge- myjka (gąbka) do naczyń peeler- obieraczka grater- tarka do warzyw ladle- chochla spatula- szpatuła baking (muffin) pan- forma do pieczenia whish- trzepaczka tongs- szczypce funnet- lejek potatoe masher- tłuczek do ziemniaków nutscracker- dziadek do orzechów tin /can opener- otwieracz do puszek bottle opener- otwieracz do butelek corkscrew- korkociąg saucepan- sosjerka chopping
bastalenaCześć! Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi
Pora coś zjeśćszczelną pokrywką i odrobina cierpliwości. CIASTO W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, skrobię (która nada bułkom po ugotowaniu gładkości i sprawi, że bao będą błyszczące), suszone drożdże, proszek do pieczenia i cukier. Powoli dolewamy do nich wodę i mieszamy ciasto (po chińsku – mieszamy pałeczkami, w naszych warunkach wystarczy drewniana łyżka). Po wymieszaniu składników zagniatamy i wyrabiamy z nich elastyczne drożdżowe(...)podwojenia objętości. NADZIENIE Łopatkę obieramy z twardych błonek międzymięśniowych, surowy boczek ze skóry (jeśli ją ma) i mielimy na sitku średniej wielkości. Możecie poprosić u rzeźnika o zmielenie mięsa jeśli sami nie macie maszynki, ale nie kupujcie gotowych marketowych mieszanek mielonego mięsa wieprzowego – w tych bułkach powinno być naprawdę sprawdzone mięso wysokiej jakości! Dodajemy do mięsa drobno posiekany szczypior razem
Karo in the Kitchenwyglądu i szczególnego smaku doskonale pasuje też do naszych przepisów na „kolację we dwoje”. Przepis luźno inspirowany innym o takie samej nazwie znalezionym w książce Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska . Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 2015-12-22 21:18:31 Pięknie wyglądający rumiany karp podany z sosem fenkułowo-cebulowym i świeżą pomarańczą. Wyjątkowo efektowne danie(...)strony mięsa nacieramy solą oraz nasionami kopru włoskiego i pozostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła oraz 2-3 łyżki oliwy. Gdy tłuszcz zacznie wrzeć, układamy na nim kawałki ryby, które bezpośrednio przed tym posypujemy mąką. Smażymy krótko, 2-3 minuty, ale intensywnie i ze wszystkich stron, aby „zamknąć” mięso i zarumienić
Kulinarna PokusaSkładniki: 0,5 kg świeżo zmielonej łopatki 1 czerwona cebulka 1 jajko po szczypcie tymianku, kolendry mielonej sól, pieprz świeżo zmielony 1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
kgwjanczewo