mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:751/1172)

Duszona kapusta z kiełbasą 252

Duszona kapusta z kiełbasą. Proste, pyszne danie, które przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi kawałek białej kapusty. Taką duszoną kapustę najczęściej podaję z ulubionym pieczywem lub jako

Słodkie okruszki
Curry z drobiowych serduszek , pyszne 131

Curry z drobiowych serduszek , pyszne Podroby , ciężki temat dla niektórych , a dla mnie poezja smaku Tak uwielbiam serduszka , wątróbki , płucka ,żołądki i inne ” obrzydliwości ” . Piata ćwiartka mięsa , jak zwą ją rzeźnicy jest bardzo wartościowa zarówno pod względem odżywczym jak i smakowym . Dobrze przyrządzone serduszka nie mają sobie równych . Polecam wszystkim odważnym lub tym którzy tak jak ja uwielbiają(...)cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego ( minimum 80 % ) 1/2 papryczki habanero lub inne ostre ( ja użyłam nagalah , ale możecie dać chilli jeśli nie lubicie ostrości z piekła rodem, albo zrobić ze słodką papryką .. ) 1 łyżka przyprawy curry 2 łyżeczki soku z limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki klarowanego masła 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki kartoflanej

Ogrodnik w podróży
CALZONE Z KURCZAKIEM, FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 291

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz oliwę, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi swą objętość. Farsz: Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy olej. Obsmażamy na złoty kolor. Na maśle podsmażamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 4 części(...)szpinak, kurczaka, kruszymy fetę, układamy pokrojone w paski pomidory, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach

słodki bratek
Kasztany karmelizowane 154

Kasztany karmelizowane będą idealne jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny, gęsi i kaczek. 500 g kasztanów, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 50 ml brandy, sól, Kasztany upiec - k asztany włożyć do naczynia z wodą. Te które wypłyną należy wyrzucić, oznacza to że są albo robaczywe, albo zepsute.  Można sprawdzić, ale nie wygląda to apetycznie. (Z prawej strony kasztan(...)który nie opadl na dno). Kasztany, które opadły na dno są dobre.  Należy je ponacinać ostrym nożem. Ponacinane kasztany ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 30 minut. Upieczone kasztany wysypać na ściereczkę i otrzeć. Obrać z łupinek. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kasztany, wsypać cukier. Dokładnie wymieszać i smażyć, dopóki cukier

królestwo garów
Cobbler pomidorowy 185

Słoneczny, październikowy wtorek, to wspaniała okazja, aby zaserwować sobie rozkoszną pomidorowość w niezwykłym wydaniu :) Znacie Cobbler? To niesamowicie proste i pyszne danie wywodzące się z ziemi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
TARTA Z DUSZONĄ PAPRYKĄ I CUKINIĄ 175

sól do smaku 1 cukinia 1 papryką czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek dymki sól i pieprz do smaku 5 dag sera tartego do posypania olej rzepakowy do smażenia mięsa PRZYGOTOWANIE:  Filety z kurczaka myję i kroję w kostkę.Doprawiam . Na patelni rozgrzewamy olej.Kurczaka smażę na rumiano. Cukinię obieram i kroję w pół plastry. Paprykę myję i kroję(...)samym oleju i patelni co smażyłam kurczaka. Doprawiam solą i pieprzem. Międzyczasie przygotowujemy sos. W misce dodaję wszystkie składniki sosu. Mieszam. Kruche ciasto rozkładam na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę piekarnikową. Na ciasto przekładam podduszone warzywa, kurczaka i polewam sosem. Na wierzch posypujemy serem tartym. Piekę w 200 stopniach przez ok 30 minut

Gotowanie Patki
Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą 221

ketchupu suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1 żółta papryka  garść rukoli mała cukinia 1 kulka mozzarelle sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ketchup, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, mieszamy ręcznie i formujemy małe kuleczki, które podsmażamy na patelni na oleju kokosowym. 2 Cukinię kroimy(...)następnie połowę makaronu, papryki, cukinii i pulpecików. Następnie drugą część makaronu, rukolę, resztę papryki i cukinii. Układamy też resztę pulpecików i całość posypujemy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą. 3. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego

kruche babeczki
Tajskie pulpeciki drobiowe 185

czerwona papryczka chilli garść świeżej kolendry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz Jak przygotować tajskie pulpeciki drobiowe : W misce wymieszać mięso mielone z indyka z pozostałymi składnikami: obraną i starą na tarce o małych oczkach marchewką, drobniutko posiekaną szalotką, obranym i startym na drobnej tarce imbirem, drobno posiekaną papryczką chilli, posiekaną kolendrą(...)była gładka, a wszystkie składniki dobrze połączone.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dłonie zwilżyć zimną wodą i formować niewielkie pulpeciki. Pulpeciki drobiowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 15-20 minut. Podawać z sosem sojowym i/lub sosem sweet-chilli.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Rolada z cukinią, fetą i suszonymi pomidorami 208

dokładamy tartą cukinię i smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z patelni, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Gdy całość ostygnie dodajemy tartą mozzarellę oraz parmezan, mieszamy. Mięso rozkładamy na desce (gładką stroną do spodu). Na środek wykładamy nadzienie z cukinii, na nim kładziemy pokrojoną w kostkę fetę, a na niej pokrojone na mniejsze części suszone pomidory. Zwijamy(...)około 2 godziny (w temp. pokojowej). Całość można jeszcze posmarować 1-2 łyżkami oliwy ze słoika po suszonych pomidorach. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy około 4-5 łyżek wody. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Smaki Na Talerzu
mielone z indyka na ziemniakach pieczone... 528

Składniki: ziemniaki 1 kg, mięso mielone indycze 1 kg, bułka czerstwa 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta 1/4 małej główki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki mielone z indyka dobrze wyrobić z pokrojoną 1 cebulą, papryką, czosnkiem, jajkiem, drobno pokrojoną kapustą, bułką odciśniętą(...)wody, paryką, kucharkiem obrane ziemniaki pokroić na cienkie talarki, rozłozłożyć je na blaszce 30x25 cm  z papierem do pieczenia, posypać 2 pokrojonymi cebulami na ziemniakach układać kotlety mielone z 2 cm grubości i spłaszczone piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 60 minut, w połowie pieczenia kotlety obrócić, jeśli za mocno się

W Mojej Kuchni Lubię
Placki z selera 221

Przepis znaleziony w książeczce „Doskonałe przepisy Siostry Anastazji”. Nie dziwię się, że tam się znalazł;) Placuszki wyszły świetne. Doskonałe wręcz, zwłaszcza z sosem czosnkowym

Smaki Na Talerzu
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami 160

Pyszny, sycący i aromatyczny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami świetnie nadaje się do placków ziemniaczanych, pieczonych ziemniaków i innych ulubionych dodatków :) Składniki na gulasz

Kuchenne Wariacje
Golonka na kapuście 188

liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, 1 cebulę i gotujemy wszystko razem do miękkości mięsa. W czasie gdy gotuje się golonka, robimy kapustę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu, dodać odciśniętą kapustę, kminek, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalać 2 szklankami wywaru(...)pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przekładamy ugotowaną kapustę na nią układamy goloneczki, wlewamy 2/3 szklanki wywaru, posypujemy słodką mieloną papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się przyrumieni

magiczna kuchnia Kasi
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 159

będą to sny przepiękne No i znów jeden malutki minusik za sposób podania. Wyciąganie tego przegrzebka z talerza głębokiego niczym studnia przepastna wymagało gimnastyki. Talerz – do wymiany Zupa z pieczonego buraka i ogórka małosolnego, sorbet z limony – gęsty krem w przepięknym kolorze z kontrastową łezką sorbetu z limony wyglądał bajecznie. Podobnie zresztą smakował. Połączenie nie tylko faktur i konsystencji(...)godne polecenia każdemu. Jagnięcina kotlet, jaglany pasztet, aroniowy demi glace – no i na tym daniu zachwyty się skończyły, a szkoda, bo jagnięcinę uwielbiam, a jaglany pasztet wyglądał bardzo obiecująco. Mięso zdecydowanie przeciągnięte, jestem pewna, że było odgrzewane. No nie ma się nad czym rozwodzić – jagnię schrzanione. Pasztet jaglany zdecydowanie za twardy a aroniowy demi glace choć sam w sobie bardzo

Kate's Kitchen
Daktylowe trufle 138

moich ulubionych „małych słodkości”. Poza pysznym smakiem decydującym czynnikiem jest tutaj szybkość wykonania. Wystarczy składniki połączyć, wykulać i już. Żadnego bawienia się w wykrawanie, formowanie, dekorowanie, żadnego pieczenia. Wystarczy niecałe 30 minut i bez dużego nakładu pracy możemy zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. A więc…. smacznego. 1 szkl. suszonych daktyli bez pestek 1 szkl. suszonych śliwek(...)szkl. kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja miałam z pomarańczą, i dość mocno zdominowała ona smak trufli) 1-2 łyżki rumu Śliwki, daktyle i orzechy mielimy w maszynce do mięsa. Całość polewamy miodem, zasypujemy gorzkim kakao i dodajemy roztopioną czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy równej wielkości kulki. Obtaczamy wg uznania: w gorzkim kakao, zmielonych migdałach, posiekanych

Smaki Na Talerzu
Bucatini z dyniowym sosem 170

dynię SweetDumplings . Smaczna dynia ale pokroić ją to trzeba męskiej ręki! Moja po złamaniu i jeszcze nie w pełni sprawna. Poddałam się od razu! Jak zwykle przyrządziłam puree z pieczonej dyni. W tym wypadku okazało się to bardzo praktyczne, bo nawet obieranie ze skórki było prawdziwą katorgą. Makaron z sosem to ulubione danie moich dzieci. Sos dyniowy smakował(...)porcje 300 g puree dyni, np. SweetDumplings 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listk szałwii 1 łyżka pomidorowego przecieru 2 pomidory kiściowe 200 ml śmietanki 200 ml bulionu z mięsa 1 łyżka masła 3 gałązki świeżej bazylii 300 g kiełbasy 100 wędzonego boczku sól i pieprz do smaku 30 g utartego parmezanu 350 g bucatini, waga sucha Cebulę, kiełbasę

codojedzenia
Mięsne roladki w cieście francuskim 227

dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny, ok 1 cm. Będzie wtedy lepiej skleić roladkę. Na mięsie układamy na przemian pasek sera żółtego(...)pokroić go na dowolną długość lub od razu pokroić ciasto na odpowiednie kawałki i zwijać każdy osobno. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy jeszcze 15 minut

Kulinarne przemyslenia
Kurczak z rożna 227

Kurczak z rożna to jest to! Szczególnie za złocistą i chrupiącą panierką. Mój kurczak, jednak nie był tak dobrze przypieczony, jak znane nam dobrze z budek

Kuchnia Bazylii
Razowy makaron z indykiem z pastą z pieczonej papryki i suszonych pomidorów 264

REWELACYJNE , pełne aromatów danie z indykiem :)  Polecam Wam  - koniecznie wypróbujcie - pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów po prostu PETARDA!!!  SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 552 kcal) 200 g filetu z indyka 2 czerwone papryki 8 plastrów suszonych pomidorów z zalewy 2 ząbki(...)czosnku  sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii do przystrojenia PRZYGOTOWANIE Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do góry) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez około 30 min - aż skórka ściemnieje (może być nawet czarna :)). Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie

Moje Kuchenne Rewelacje
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 153

kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)PRZYGOTOWANIE :  Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, kminem i paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy mięso kilka minut z każdej strony. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu, wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy patelnię i dusimy żeberka, na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. Cebulę kroimy w talarki

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI 149

Chorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych krewetek i chrupiącego pieczywa(...)PRZYGOTOWANIE :  W garnku podpiekamy pokrojoną cebulę, czosnek, chorizo i mięso. Dodajemy pokrojoną jarzynę, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wlewamy bulion. Dusimy około 30 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy, kiedy warzywa i mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą

Kulinarne Fantazje Marioli
Quesadillas z chili con carne 234

Quesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może

Be Fit Be Strong
Ciasto ze szpinakiem 287

Szpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych

MarcinChef
Tarta z kurkami i kurczakiem 163

ciasto 1,5 szkl mąki szczypta soli pół margaryny 1 jajko szczypta proszku do pieczenia sól pieprz ziołowy nadzienie; 100 g kurek 2 małe udka ok 500 g pół cebuli 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski 300 ml śmietany 18% tłuszcz do smażenia 1 jajko sól szczypta chili w płatkach 50 g sera żółtego natka pietruszki świeże oregano (ja użyłam(...)same kwiatostany z kwiatkami) Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty i nakłuć widelcem. Tak przygotowane ciasto można wstawić do lodówki. Udka umyć, oddzielić mięso od kości , pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać , kurki opłukać pod bieżącą wodą i pokroić jeśli są spore. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć

Gotowanie jest łatwe
Faszerowane bakłażany z mięsem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą 167

sól, pieprz, zioła prowansalskie Ryż ugotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dorzucić posiekany czosnek. Wsypać ostrą i słodką paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażyć przez około 10 minut. Dorzucić pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić(...)naczynia żaroodpornego lub blaszki rozłożyć wiórki masła. Ułożyć w nim bakłażany. Na wierzch każdego z nich rozłożyć małe kawałki gorgonzoli. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć bakłażany i piec przez około 20 minut. Następnie na dno naczynia wlać kilka łyżek wody i przykryć całość folią aluminiową. Zapiekać kolejne 15 - 20 minut aż bakłażan będzie miękki

My simple kitchen
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią. 217

mięso zrumieni się. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos pomidorowy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min do odparowania wody.  Póki mięso i warzywa się duszą gotujemy makaron. Do 4 litrów wrzącej wody dodajemy makaron, łyżkę soli i gotuje przez ok. 5 min do średniej miękkości. Następnie makaron odcedzamy i przemywamy zimną wodą(...)mąkę, sól, pieprz, majeranek i dokładnie mieszamy.   W dużym garnku łączymy sos mięsny, makaron, sos śmietanowy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do formy żaroodpornej, lub dwóch. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 min, następnie wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Zapiekanki z serem i pieczarkami 203

Zapiekanki z serem i pieczarkami Składniki: - bagietki - ser żółty - pieczarki - sól - pieprz - zioła prowansalskie dodatki: - ketchup - sos czosnkowy Przygotowanie: Bagietki przekrawam na pół. Oczyszczone pieczarki ścieram

Kuchnia co dnia
Pieczone udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym 275

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe

Marta Gotuje
Dla tych, co mają dość sklepowych wędlin | Boczek pieczony z kminkiem 246

Kiedy wędliny ze sklepu Wam się znudzą, czas zrobić o niebo lepsze we własnym piekarniku.   Wystarczy dobrej jakości surowe mięso, ulubione przyprawy i gotowe! SKŁADNIKI 1kg surowego boczku 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięs 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki wędzonej w proszku (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 2 łyżki(...)WYKONANIE Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z olejem i resztą przypraw (bez kminku). Marynatą nacieramy boczek z każdej strony. Kminkiem posypujemy boczek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 1-1,5 godziny. Przejadły Wam się sklepowe wędliny? Wędzicie lub pieczecie w domu własne wędliny

Zofiana
Żeberka zapiekane w ziemniakach i kaszy gryczanej 335

Kolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach z dodatkiem kaszy gryczanej.     Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10

Maminek kulinarny
Pasztet z mięsa wołowego 235

mięsa wołowego 30 dag wątróbki wieprzowej 40 dag tłustego boczku wieprzowego 2 cebule imbir, sól, pieprz czarny i ziołowy suszona bazylia i estragon bułka grahamka 3 duże jajka Przygotowanie : Mięsa włożyć do wrzącej wody wraz z obranymi cebulami w całości. Ugotować do miękkości, wątróbkę i cebulę wyjąć wcześniej, bo ugotują się najprędzej.  Bułkę namoczyć w lekko wystudzonym  rosole(...)wyrobić, jeśli masa zbyt sucha ( a taka będzie ze względu na wołowinę ) dodać tyle rosołu by masa się nie rozpadała Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia Piekłam około 1 godz. w prodiżu. Z tych składników upiekłam dwa pasztety we foremkach o wymiarach 25 x 12 cm. Moje uwagi: By pasztet nie był zbyt suchy należy dołożyć

Proste Potrawy
Hybrydowe skrzydełka paprykowo - pomidorowe 202

paprykowe kurczę pieczone i ogniste skrzydełka . Wyszły z tego smaczne i łagodne skrzydełka paprykowo - pomidorowe: Składniki (dla 3-4 osób): 6 skrzydełek kurczaka łyżeczka papryki słodkiej łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew sól, pieprz kilka wiórków masła Przygotowanie:  Umyte skrzydełka nacieramy solą, pieprzem oraz słodką papryką (dość obficie). Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Pieczemy wraz(...)jednolity sos. Dopiekamy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem. Aby dodać daniu pikanterii bez pozbawiania dziecka obiadu ryż polewamy słodko pikantnym sosem chili, który doskonale komponuje się także z mięsem. Niestety ostatecznie Syncio i tak z obiadu nie skorzystał bo się na brzusio pochorował i od tamtej pory ma własne, chorobowe menu

Kuchnia po mojemu
Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne 179

smażenia Obrane pieczarki kroimy drobno i smażymy na margarynie, po czym pozostawiamy na chwilę, by leciutko przestygły. Ugotowane i obrane jajka, ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem, wbijamy surowe jajko(...)jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej bułki tartej). Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na talerz lub deseczkę, pozostawiając między klopsikami niewielkie odstępy. Następnie pieczemy obustronnie klopsiki w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Uważajcie przy przewracaniu, bo klopsiki są dość delikatne. Frykadele pieczarkowo – jajeczne smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, także jako

Smakowy Raj
Zapiekanka wszystko co mam 165

patelni rozgrzać oliwę , dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory  i  przyprawy. Smażyć na małym ogniu  około 10 minut. Do dużej miski przełożyć makaron , dodać przestudzone i usmażone mięso z pieczarkami. Z fasoli odlać zalewę i również dodać do reszty składników. Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać razem ze startym żółtym serem do makaronu. Wszystkie składniki wymieszać , dodać szczypiorek(...)naczynie wysmarować margaryną , i przełożyć wszystkie składniki . Na wierzch ułożyć plasterki sera żółtego. Zapiekać w temperaturze 180 stopni  około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika .  Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny .  Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu i kilku łyżek ketchupu , mieszamy i gotowe, wy swoją możecie

Sama słodycz i szczypta chili
Szynka domowa z szynkowara 237

człowiek zacznie piec sam chleb albo robić domową wędlinę to potem żadna ze sklepu już nie smakuje…. Na blogu można już znaleźć kilka propozycji domowych wędlin: https://ugotujmyto.pl/domowe-wedliny/ Ale od dłuższego czasu zachwycałam się rówinież domowymi wędlinami przygotowanymi w szynkowarach. Wreszcie kiedy i ja zostałam szczęśliwą właścicielką szynkowara to z ogromną radością zabrałam się do wędlinarskich eksperymentów(...)początku skorzystałam z przepisu z bloga Bożenki . Zapomniałam tylko kupić soli peklowej…. więc zrobiłam bez jej dodatku i mięso pokroiłam w grubą kostkę, dlatego, że mój szynkowar jest mały i okrągły i chciałam, żeby mięso dobrze się ułożyło w pojemniku… Szyneczka wyszła wspaniała…. 100% szynki w szynce :)! Podobnie jak Bożenka zachęcam do kupna szynkowara, warto zwrócić tylko

UgotujmyTo.pl
Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim 278

Dobra wołowina ma na celu zachęcenie konsumentów to spożywania mięsa dobrej jakości, wyprodukowanego zgodzenie z zasadami Quality Meat Program, pierwszego krajowego systemu jakości mięsa wołowego. Muszę przyznać, że popołudnie i wieczór były bardzo pracowite, przygotowaliśmy 6 wyśmienitych dań, oczywiście z wołowiną QMP w roli głównej. Przy okazji nauczyliśmy się kilku profesjonalnych(...)zapraszam na krótką relację fotograficzną.   Chili con carne z łaty wołowej z salsą i pieczonymi pomidorami Klasyczny steak z antrykotu z masłem miso Beef bourgunion  z karkówki z pure z fioletowych ziemniaków Stir fry ze skrzydła wołowego z pęczakiem Długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli

Kulinarne przygody Gatity
Pierś z kurczaka w zalewie octowej 356

poście jest przepis na samą pierś..a ta jest w zalewie octowej..pycha..polecam.. Pamiętacie o konkursie ? zapraszam.. 1 duża pierś z kurczaka  przyprawa udko pieczone 2 cebule  słoiczek   ogórków korniszonów słoiczek   marynowanych grzybków słoiczek papryki marynowanej 4 łyżki koncentratu pomidorowego  olej do smażenia Składniki na ciasto: 2 jajka(...)łyżki cukru  ziele angielskie  liście laurowe  Pierś  z kurczaka pokroić w kawałki, obtoczyć w przyprawie i  odstawić na 1 godz. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, mięso zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Składniki zalewy gotować około 3 min. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na oleju, dodać grzyby ,pokrojone ogórki i paprykę ,podsmażyć. Dodać

Moje domowe kucharzenie
Kanapka z hummusem, domową wędliną z kurczaka, sosem słodko- kwaśnym i awokado 179

bułki, sos, hummus, jak i domową wędlinę możecie przygotować odpowiednio wcześniej. Wówczas czas przygotowania śniadania rano znacznie się skróci. A jutro... kanapka dla wegetarian lub wszystkich tych, którzy unikają mięsa. Będzie śniadaniowy burger.. nie byle jaki.  Składniki na kilka kanapek (5-6 sztuk): Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem i sezamem: 500 gram mąki pszennej tortowej  garść(...)świeżo mielony pieprz  Pieczywo  Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut. Po 15 minutach obniżam temperaturę do 200 stopni. Upieczone pieczywo

Mango Papaja
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 268

"Schronisko Smaków Magda Gessler" to znana restauracja w sercu polskich Tatr, której menu oparte jest o najlepsze lokalne produkty i zostało stworzone przez Magdę Gessler. Ale

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej 242

Wstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na

kuchnia doski
Zapiekanka z kaszy perłowej 157

Zapiekanki wszelkiego rodzaju, to bardzo atrakcyjne dania, polecane zapracowanym, gdyż ich istotą jest prostota wykonania, a należą do lubianych potraw, można wykorzystać często to co nam

kgwjanczewo
Kotlet schabowy tradycyjny 158

A oto odsłona najpopularniejszego kotleta, co oznacza, że bardzo lubianego, ale prawda, że mimo popularności, zawsze mamy na niego apetyt? na takiego prosto z patelni, chrupkiego

kgwjanczewo
Kurczak w sosie serowym 366

Filet z kurczaka, nietypowo podany, bo  w jasnej barwie, z warzywami, jako proste danie jednogarnkowe Składniki: 2 filety z kurczaka 6 średnich pieczarek 2 łodygi

kgwjanczewo