indyka mielimy z surowym boczkiem oraz czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smak, kiełki brokuła i mieszamy delikatnie. Filet piersi z indyka kroimy na płaskie kotlety. Mięso dodatkowo cienko rozbijamy. Posypujemy delikatnie solą, nakładamy część farszu i zwijamy w roladę. Końce rolad spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas smażenia. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy przez chwilę(...)patelnię z obsmażonymi roladami. Dodajemy startą drobno marchewkę i drobno pokrojonego brokuła. Dusimy pod przykryciem 30-40 minut (w zależności od grubości i wielkości rolad) Podajemy z pieczonymi ziemniakami przekrojone na pół. Można polać powstałym podczas suszenia sosem. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Bon appetit mon amieżeby go przykryła i odstawić do wystygnięcia lub zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem. Można także użyć gotowego zmielonego już maku, zalewając go tylko wrzątkiem do przykrycia i wystudzić a następnie odsączyć dokładnie z wody. Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami(...)letniej wodzie i odsączone a następnie zmielone daktyle lub rodzynki. Blaszkę (u mnie 25×36 cm, ale modliłam się żeby ciasto nie wyrosło za bardzo), wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć równomiernie masę makową formując spód. Masę serową wylać na spód makowy i piec przez 60 minut w temperaturze 170 °C (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony
Ola la LCHFwolnego chowu. Frittatę czasami nazywam sprzątaczką lodówki, gdyż często trafiają do niej jeszcze dobre końcówki warzyw, mięsa lub serów. Tym razem u mnie frittata była bez mięsa. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na frittatę ze szpinakiem i mozzarellą: średnia cukinia papryka 4 - 5 mięsistych pomidorów duża czerwona cebula 4 ząbki czosnku 100 - 150 g świeżego szpinaku(...)łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżeczki oregano 1,5 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz do smaku 2 łyżki masła klarowanego do smażenia Dodatkowo: duża patelnia, która nadaje się do pieczenia w piekarniku Jak zrobić frittatę ze szpinakiem i mozzarellą? Młodą cukinię umyć i pokroić w kostkę, jeśli jest starsza to najpierw z niej łyżeczką wyskrobać miąższ z nasionami. Pomidory
Kuchcik gotujeświeżych liści bazylii - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz, czosnek granulowany Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy do ostygnięcia Marchewki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach W misce mieszamy mięso mielone, startą marchew, drobno posiekana pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku - dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki Do miski z zamarynowanym mięskiem dodajemy jajka(...)garnku z bulionem dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojona w kostkę paprykę oraz liście bazylii - miksujemy blenderem na gładki sos Zalewamy klopsiki sosem, przykrywamy naczynie folia aluminiową i do pieca Piekarnik 180 ° C opcja termoobieg pieczemy 30 minut Po tym czasie zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze około 10 minut Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana
Smacznie Pysznie Kalorycznieosolonej wodzie. Pieczarkki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. podsmażone pieczarki. . Doprawić solą majerankiem i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno naczynia(...)gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną oregano, bazylii i wlać na gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły.Pod koniec pieczenia liście można zdjąć i chwilę podpiekać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę
O kuchni z uczuciemJajka, mięsa, babki, mazurki i wiele, wiele innych wielkanocnych przysmaków znajdziecie na moim blogu. Tym razem przygotowałam coś co sprawi radość dzieciom, zresztą przy samym tworzeniu mieliśmy wiele radości ;) Muffinkowe gniazdka z zielonym kremem śmietanowym i kolorowymi jajeczkami. A wy jakie znacie świąteczne propozycje, które możemy przygotować z dziećmi? Szukamy inspiracji ;) Składniki: 100 g rozpuszczonego masła 2 jajka(...)mleka 150 g mąki pszennej 100 gram zmiksowanych płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru ekstrakt migdałowy - 1 łyżka dodatkowo: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru zielony barwnik M&M-sy Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy
Życie zaczyna się w kuchnigarnka. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Przesmażamy ją na patelni po smażeniu kurczaka. Gdy delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone w plastry pieczarki. Przesmażoną cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa. Dokładamy również odsączone i pokrojone suszone grzyby. Całość zalewamy wymieszaną z wodą zupą borowikową. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, często mieszamy. . Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupa będzie(...)ładnie wypełniły foremki na babeczki). Na dnie każdej układamy kawałki pokrojonego sera camembert z ziołami. Następnie wykładamy filet z kurczaka z grzybami. Wierzch delikatnie oblewamy gęstą zupą. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, dlatego wyciągamy babeczki gdy już ciasto francuskie się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce
VioletoweKucharzeniewrzucić cebulkę na patelnie. Smażyć do momentu aż cebulka lekko zmięknie. Następnie dodać pieczarki, smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa rozłożyć warstwę pieczarek i dokładnie zawinąć roladkę. Dodatkowo każdą roladę obwinąć boczkiem. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem. Mocno rozgrzać patelnię, ale nie dodawać już tłuszczu. Podczas obsmażania boczek będzie się topił(...)żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, grzybki suszone i pozostałe pieczarki jeśli zostały. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko na roladki. Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńorganizm ułatwiając utratę zbędnych kilogramów. Niewielka nawet ilość cynamonu obniża łaknienie na słodyczce. Cynamon zawiera błonnik, żelazo, wapń, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach(...)Polecam! Babka cynamonowa Składniki: 250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka (białka i żółtka osobno) łyżeczka cynamonu szczypta soli łyżka likieru cynamonowego (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g gorzkiej czekolady + łyżka oleju garść posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Mąkę przesiewamy
Smak mojej kuchniczerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy. Gdy wszystkie składniki(...)mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni za bardzo. Artykuł Cudowny domowy pasztet pochodzi
MojaQchnia.plżółtego • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 łyżki masła Sos • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry • 2 łyżki śmietany • 1 serek topiony śmietankowy 100 g • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mięso rozbić, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. • Rozgrzać masło i obsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki, poddusić(...)oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Pomidory zagotować, dodać śmietanę, serek i mieszać, aż się rozpuści. Przyprawić. • Sosem zalać roladki schabowe i piec 30 minut w temperaturze 180 st.C. • Podawać z kaszą gryczaną
To co kochamDrób to mięso po które najczęściej sięgamy! Pyszności z piersi, udek są częstym gościem na naszych stołach. Rzadko przygotowujemy skrzydełka, a przecież mogą być wspaniałą gorącą przekąską, jednym z kolacyjnych, czy obiadowych dań! Przygotowane w dobrej marynacie z dodatkiem ogórkowego spaghetti zaczarują Was smakiem! SKŁADNIKI: 1 kg. skrzydełek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego lub maggi 2 łyżeczki majeranku(...)łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu białego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (plus 1, jeśli pieczemy na patelni) 1/2 łyżeczki soli 1 średnia cebulka ( jeśli pieczemy na patelni) 3 łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: skrzydełka przecinamy na trzy części odrzucamy lotki, część, która ma 2 kości przecinamy wzdłuż (marynata dotrze głębiej), przygotowujemy marynatę, wkładamy skrzydełka, zostawiamy
Kuchnia Beatyktóry będzie obrazował Nam stopień wysmażenia mięsa, zamiast tego będziemy mieć idealnie wysmażonego praktycznie całego steka z wyjątkiem zewnętrznej warstwy. Do przygotowania steków tą metodą będziemy potrzebować termometru do mięsa. Test palcami Nam tutaj nie pomoże. Choć przygotowanie steków tą metodą trwa dłużej od metody standardowej to jest on od razu gotowy do spożycia i nie wymaga „odpoczynku(...)kością jest idealny). Im grubszy tym lepszy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik / grilla do 135 0 C Umieścić dobrze przyprawione steki na tacy piekarnika / folii aluminiowej Piec około 45-60 minut Wyjąć gdy steki osiągną pożądaną temperaturę wewnętrzną około 77 0 C, odstawić na około 10-15 minut przykryte folią alumioniową W międzyczasie grill rozgrzać do bardzo
naRuszcieSkrzydełek z grilla nie lubiłam wcale. Zawsze się przypalą z wierzchu a mięso nie dopiecze. Nie wiem co robiłam źle, ale znalazłam sposób na mega dobre skrzydełka i można je zrobić na grillu jak i w piekarniku czy na patelni. Chcecie przepis? A proszę bardzo! Składniki : * 12 skrzydełek z kurczaka * 3 łyżki soli himalajskiej * 3 szklanki wody * ulubione przyprawy(...)Przygotowanie : Skrzydełka umyć, odciąć lotki i zalać wodą wymieszaną z solą. Odstawić na całą noc. Przyprawić ulubionymi ziołami - u mnie ostra papryka, oregano i czosnek granulowany. Piec na grillu po 10 minut z każdej strony, na złoty kolor
Magiczne Życie Martyzdjąć z patelni, na patelnię dolać trochę oliwy, włożyć drobno posiekane pieczarki, posolić, smażyć mieszając aż puszcza wodę, a następnie tak długo aż woda odparuje. Mięso, odciśniętą bułkę, warzywa i podsmażoną cebulę zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) lub zmiksować w malakserze. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać pieczarki(...)posypać bułką tartą, Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć, temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. Smacznego
Stare Garyrozgrzewamy oliwę dodajemy mięso startą na tarce jarzynowej cebulę , przyprawy i podsmażamy . Do ugotowanej kaszy przekładamy mięso i dobrze wszystko mieszamy , przyprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem . Usmażone mięso lekko blendujemy . Sparzoną kapustę wyciągamy , z każdego liścia zcinamy tą grubą warstwę która idzie wzdłuż liścia , delikatnie aby go nie przedziurawić. Na każdy liść układamy porcję farszu i zwijamy , najpierw(...)wykładamy folią aluminiową lekko smarujemy oliwą i układamy ściśle gołąbki , ja jeszcze wlewam około 1 szklanki wody . Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .Pieczemy około 70 minut , można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem czy kapusta jest miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliśredniej mocy palnika. Wyjąć, przestudzić, odciąć liście od głąbu. Odciąć twarde części liści, przy nasadzie. Odłożyć. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pomidory pokroić w kostkę. Kaszę, mięso, cebulę i pomidory przełożyć do miski, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Liść kapusty położyć na dłoni, drugą ręką nałożyć farsz, dwie czubate łyżki. Zawinąć jak dywan, następnie końce podwinąć pod spód(...)bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego/śmietany
moj przepis naRokiel biały - White bass, ryba słodkowodna z gatunku okoniokształtnych. Ma białe, zwarte mięso. Jest delikatna w smaku, podobna do okonia i sandacza. Wydłużone, smukłe ciało. Kolor srebrno biały, przechodzący do jasnozielonego. 1 ryba, pieprz, wędzona papryka w proszku, 150 ml śmietany, 1 żółtko, sól Rybę czyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem(...)około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Oprószyć pieprzem oraz wędzona papryką. Odstawić na godzinę. Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 3 łyżki oliwy, położyć rybę i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni, odwrócić na drugą stronę. Smażyć aż się zrumieni z drugiej strony. Przełożyć na naczynie do zapiekania, wlać
królestwo garówBakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wierzch bakłażanów posmarować oliwą, posolić i mocno popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut. W międzyczasie przygotować farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę wymieszane(...)aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Przygotować sos - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, oprócz laski cynamonu
Codzienne Gotowaniewieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować przez ~2h. W tym czasie można przygotować mięso, zmielić je, dorzucić bułki tartej i przyprawić do smaku. Pieczarki pokroić raczej drobno i podsmażyć. Wszystko wymieszać razem, dodając ewentualnie suszone grzyby, jeśli ktoś takowe posiada. Przygotowane wcześniej ciasto podzielić(...)środek rozwałkowanego placuszka łyżkę, bądź nawet więcej, farszu i zlepić brzegi. Można też rzeczone brzegi „zawinąć” w kilku miejscach, jak przy klasycznych pierogach, będą wtedy ładnie się prezentować. Piec w temperaturze 160 C przez 25 minut, pod koniec, na pięć ostatnich minut można przełączyć piekarnik na tryb termoobiegu, ładnie się wtedy zarumienią. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoułatwienia wykorzystamy smalec z kostki. Składniki: 4 kostki smalcu 500 gram świeżego boczku – tłustego 3 cebule - duże 3 łyżki majeranku Sól Pieprz Wykonanie: Boczek mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczy ). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy i zmielony boczek, mieszamy aby się nie przypalił. Po kilku minutach do boczku dodajemy smalec z kostki, majeranek, sól ( 1 -1 ½ łyżeczki(...)smalcu, mieszamy. Smażymy tak długo aż cebula będzie lekko podsmażona. Nie ma być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy do przestygnięci i stężenia. SMACZNEGO. Jeżeli będziecie piekli gęś lub jej elementy, warto wytopiony tłuszcz zebrać i wykorzystać go do zrobienia smalcu. Gęsi smalec łączymy 1:3 z wieprzowym. Taki smalec jest najlepszy. Pycha
Smaki Ewykostkę na rozgrzanym oleju. Mięso, włoszczyznę i podsmażoną cebulę zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę(...)masy mięsnej. Na to układam jaja na twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: okolo 60 minut
Kuchnia co dniacienkie, krótkie paski, pomidora w kostkę i te dorzucamy do duszonej cebuli i pieczarek. Całość solimy do smaku i zostawiamy jeszcze na minutę na ogniu i delikatnie mieszamy. Mięso po odpoczynku podsmażamy na patelni, po czym zalewamy gorącym bulionem. Ja następnie przekładam wszystko do szybkowaru i po jakichś 10 minutach, dorzuceniu groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak(...)ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś woli zawiesiste dania, można je doprawić zasmażką. Podawać z ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami... solo. Dla mnie - smaczny zawsze i wszędzie... byle nie za często
Kuchenna Kontrrewolucyasmażenia Wykonanie: -Pieczarki oczyścić i obrać . -Ostrożnie usunąć nóżki , drobno pokroić. -Posiekaną cebulę i trzonki pieczarek podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu/ masło lub oliwa/. -Mięso wymieszać z jajkiem, dodać podsmażoną cebulę, drobno posiekany czosnek, pietruszkę i przyprawy. -Masę wyrobić dodając bułkę tartą / masa nie może być rzadka/. -Z przygotowanego farszu(...)złoty kolor /zaczynając od strony farszu/. -Pieczarki można również upiec w piekarniku / także bez panierki/ posypując wierzch pod koniec pieczenia żółtym serem
Zakamarki mojej kuchniJakiś czas temu robiłam w wolnowarze długo pieczoną wieprzowinę - pulled pork . Tym razem postanowiłam zrobić podobnie kurczaka. Miałam puszkę wędzonych papryczek chipotle w sosie adobo (wędzone ostre papryczki jalapeno), których już od dawna chciałam użyć. Dawno temu kupiłam też butelkę płynnego aromatu dymu - stała na półce w sklepie więc wzięłam, nie do końca wiedząc nawet(...)płynem robić - ot, taki zakupowy mus. Znalazłam przepis w którym użyłam i papryczek i płynnego dymu. W efekcie otrzymamy smaczne, poszarpane kurze mięso, które możemy zawinąć w tortille , podać w bułce, lub po prostu potraktować jak zwykłe mięso w daniu głównym i podać np z kaszą bulgur. Dla mnie mięso wyszło trochę za mało ostre
Stare Garykotleciki robią co jakiś czas. Najczęściej wtedy gdy już nie mam ochoty jeść mięsa na obiad. Kotleciki jajeczne są bardzo proste i co dla mnie ważne dość szybko się je robi :) Składniki: 8 ugotowanych jajek 2 surowe jajka 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule sól pieprz bułka tarta Przygotowanie: Cebulkę siekamy(...)jajka trzemy na tarce warzywnej o małych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, dwa surowe jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy na rozgrzanym oleju. Podajemy do ziemniaczków i surówki. Jednak na zimno również są dobre
Amatorka kuchennaPrzygotowywanie smażonej , czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym, odrobiną(...)pół godziny aby się zamarynowała. Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy 5 minut z jednej strony od skóry, odwracamy i smażymy ok. 3 minuty ściągamy piersi kacze i zostawiamy aby mięso odpoczęło. Kacze piersi nie można przesmażyć, mięso musi być delikatnie różowe w środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam pyszną sałatkę makaronową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże
Gotujemy i jemySkładniki: ilość składników wystarcza na 6 dużych porcji, albo ok.14 mniejszych. 1 średnia cukinia (ok. 400 g), 1 jajko (rozmiar M), 2 dymki, 2 ząbki czosnku
rozgotowanaDzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na danie, które w powodzeniem możecie zaserwować na niedzielny obiad, rodzinną uroczystość albo na zimno jako wędlina do pieczywa
Pyry na GazW ostatnim czasie nawiązałam współpracę z firmą Biooil Laboratorium. Otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy tłoczony na zimno, w zakładce RECENZJE PRODUKTÓW, możecie przeczytać więcej o tym
The Sweet DamselCałkowity czas przygotowania: 1 godzina Kartofel, pyra, grula, bulwa nieważne jak nazwany, ziemniak bardzo często gości na naszych stołach. Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ja
Pełny talerzTradycyjne danie mające wielu, wielu zwolenników i smakoszy tym razem w duecie z tak smacznym i zdrowym warzywem korzeniowym, jakim jest seler ! prawda, że to ciekawy
kgwjanczewo