Całkowity czas przygotowania: 1 godzina Kartofel, pyra, grula, bulwa nieważne jak nazwany, ziemniak bardzo często gości na naszych stołach. Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ja
Pełny talerzTradycyjne danie mające wielu, wielu zwolenników i smakoszy tym razem w duecie z tak smacznym i zdrowym warzywem korzeniowym, jakim jest seler ! prawda, że to ciekawy
kgwjanczewoCześć! Korzystając, że jeszcze okres zimowy, raz cieplej, wiosennie, raz atak śniegu i zimna, to łatwo o przeziębienie. A na przeziębienie najlepsze są domowe sposoby! Pamiętam
Pora coś zjeśćkleksem keczapu, albo sosu 'sweet chilli'. Wszystkie chwyty dozwolone i wszystkie równie smaczne! Przepis z bloga Fountain Avenue Kitchen Składniki: (na około 24 sztuki) 500g mięsa mielonego wołowego 2 jajka, roztrzepane z 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki startego Parmezanu 1 szklanka 'panko' ( klik ), a w ostateczności zwykłej bułki tartej 1 mała cebula, drobniutko posiekana 2-3 zabki czosnku(...)szklanki natki pietruszki, drobniutko posiakanej Rozgrzej piekarnik do 180stC. W sporej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Formuj z masy kulki wielkości piłki do golfa. Układaj na blaszkach. Piecz przez 30 minut
Lejdi of the houseinne niż do tej pory robiłam , nie dość , że kotleciki są z piekarnika to w dodatku bez mąki czy bułki. Polecam . SKŁADNIKI NA 16 Sztuk: ➽ 500 g mięsa mielonego z indyka ➽ 15 dag sera żółtego tartego np. cheedar ➽ 1 cebula np.czerwona ➽1 łyżka natki pietruszki ➽2 jajka ➽2 Łyżki majonezu ➽2 łyżki musztardy ➽ 1łyżka ketchupu ➽sól(...)oleju na złoty kolor. 2. Do miski przekładam wszystkie składniki kotletów i dokładnie łączę ze sobą. 3. Formuję kotleciki wielkości śliwek . 4. Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam kotleciki . 5. Kotleciki układam w równym odstęnie od siebie. 6. Piekę ok 20 min w 180 stopniach. 7. Podaję z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO
Gotowanie PatkiDzisiaj pokaże Wam danie proste ale zarazem zaskakujące. Połączyłam mięso drobiowe z czekoladą i groszkiem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania 2 piersi z kurczaka 300 g zielonego groszku 1 pomidor 200 g czekolady gorzkiej 80 ml wiśniówki 80 ml mleka skondensowanego pół łyżeczki chilli w proszku kiełki groszku sól, pieprz Groszek blanszować przez 5 minut. odcedzić i zmiksować. Doprawić solą(...)pieprzem. Kurczaka rozbić na cienko. Nałożyć puree z groszku i na to pokrojony w paski pomidor. Zwijamy. Roladki obwijamy dodatkowo folią aluminiową. Pieczemy pół godzin w 180 st. Przygotowujemy sos: czekoladę rozpuszczamy. dodajemy wiśniówkę, skondensowane mleko, chili oraz szczyptę soli i wymieszać aż wszystko się połączy. Roladki odwijamy z folii aluminiowej. Kroimy na mniejsze części i podajemy z sosem czekoladowym
Kuchnia w oparachPowinien mieć taką samą grubość na całej szerokości. Na sam koniec, przygotowany filet z karpia delikatnie przyprawić solą i pieprzem (z obu stron). Wykrojone kawałki mięsa pokroić w drobną kostkę. Do miseczki przełożyć połowę warzywnego farszu, dodać pocięte resztki karpia i 1 łyżeczkę śmietany. Całość wymieszać. Przygotowane nadzienie wyłożyć na środek filetu z karpia. Całość zrolować i zawinąć(...)stron przygotowaną roladkę z karpia. Następnie zmniejszyć ogień, na patelnię przełożyć śmietanę i dodać pozostały warzywny farsz. Chwilę smażyć. Przygotowaną roladkę wraz z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia około 20 minut w 180ºC. Przed podaniem pokroić w grube plasterki i polać przygotowanym sosem śmietanowym. Krojenie warzyw do farszu za pomocą noża szefa kuchni z linii PREMIUM
Ugotowaćmłodych ziemniaczków z koperkiem:) Żółtą fasolkę ugotować do średniej miękkości. Plastry schabu położyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić płaską stroną tłuczka na cienkie plastry. Każdy kawałek mięsa doprawić pieprzem i solą (ale nie dużo, bo szynka jest słona). Na każdym plastrze schabu położyć kawałek masła, plaster szynki, ser i po 6-7 strączków fasolki. Zwinąć w roladki(...)wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać przez 40 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby roladki ładnie się przyrumieniły. Podawać zaraz po upieczeniu. Źródło: mniammniam.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniwędzoną słoniną i kiszonym ogórkiem z Hajnówki Carpaccio z jelenia z serem bursztyn i marynowanym borowikiem Babeczka z musem z koziego sera Bio, karmelizowaną cebulą i żurawiną. Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką podaną w sosie wiśniowym Tarta z kwaśnym kremem cytrynowym z kawałkami kruchej słodkiej bezy(...)żeby produkty były najwyższej jakości, nawet jeśli oznacza to przywożenie kiszonek aż z Hajnówki. Restauracja stawia na polskie produkty jak borowiki czy kozi ser. W karcie króluje dziczyzna. To mięso, które trzeba umiejętnie kupić i przyrządzić. Bardzo smakował mi krwisty comber z sarny. Carpaccio z jelenia nie było zbyt wyraziste w smaku. Prawdziwym hitem była niepozorna babeczka z kozim serem
Ugotowane pozamiatanelekko cebulkę. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszać, bo potrawa lubi przywrzeć(...)ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut. Poniższe zdjęcie pokazuje pierożki z 1 opakowania ciasta francuskiego
Państwo Wojtczuk gotująpatelni szklimy na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone w paski i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Na tej samej patelni na oleju podsmażamy mięso, dodajemy sprasowany czosnek oraz przecier pomidorowy. Wszystko doprawiamy, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz bazylią, tak aby powstał gęsty sos przypominający w smaku boloński. Ciasto dzielimy na dwie równe części(...)oraz farsz pieczarkowy. Wszystko równo posypujemy serem i zawijamy w roladę. Rolady układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym z zachowaniem odstępu tak aby rolady się nie skleiły podczas pieczenia. Pieczemy w 200C ok 35-40 minut, aż się równo zarumienią. Smacznego
Niezły Młynekczasie przełożyć do osobnej miski. Resztę przetartych warzyw smażyć przez około 10 minut w tej samej patelni, już bez dodatku oleju. 4. Masa pasztetowa: W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soczewicę, następnie usmażoną marchewkę, pietruszkę oraz seler. Do zmielonych warzyw dodać smażony por, 1 jajko i dobrze wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha można dolać oleju(...)dodaje pieczystego smaku w pasztetach warzywnych, przez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. 5. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu. Pasztet należy przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby
Pij soki wyciskanedodatku tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników zrobiłam 9 naleśników. Cebule obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojon ą w kostkę czerwon ą paprykę, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Farsz co jakiś czas należy(...)przez praskę do farszu. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon lub w kieszonkę . Naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy 15 min w 180 stopniach. Smacznego
kulinarne odsłony patilistki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać masło klarowane i poddusić cebulę Gdy cebula będzie gotowa, dodać warzywa oraz przyprawy, wymieszać i pod przykryciem(...)klarowane Ugotowaną kaszę jaglaną dołożyć do warzyw i całość wymieszać Nastawić piekarnik na 190 na stopni - termoobieg Blenderem zmiksować wszystkie składniki i przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - moja o wymiarach 11cm x 16,5cm Piec 40 minut, wyłączyć piecyk i po 5 minut uchylić drzwiczki. Potrzymać pasztet w środku jeszcze ok. 15 minut Wyjąć i zostawić
Szczęśliwa kuchnialistki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać masło klarowane i poddusić cebulę Gdy cebula będzie gotowa, dodać warzywa oraz przyprawy, wymieszać i pod przykryciem(...)klarowane Ugotowaną kaszę jaglaną dołożyć do warzyw i całość wymieszać Nastawić piekarnik na 190 na stopni - termoobieg Blenderem zmiksować wszystkie składniki i przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - moja o wymiarach 11cm x 16,5cm Piec 40 minut, wyłączyć piecyk i po 5 minut uchylić drzwiczki. Potrzymać pasztet w środku jeszcze ok. 15 minut Wyjąć i zostawić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com