mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:757/1172)

Golōnka ze piwym (Golonka piwna) 158

miodym ( idzie tam wlołć 34 tyż ze 2 łeżki wywaru i dać trocha soli) i tym żech fajnie posmarowoł te golōnki po wiyrchu. 35 Doł żech je do pieca na jake pó godziny- ale jakbyjście widzieli pryndzy, że sie za mocno brōnołcōm, 36 to je wyciōngcie- i po robocie. Do tego trocha mostrichu, chrzanu, jako bōłka i wiyncyj niy trza(...)później 14 kiedy indziej 15 potrzeba 16 nieraz 17 kości 18 lekką 19 kilka 20 laurowych 21 niektórzy 22 musztardy 23 wrzucić 24 seler 25 por 26 zostawcie 27 mięsa 28 peklują 29 gotowały 30 pół 31 włoszczyzna 32 tłustą 33 jej 34 wlać 35 po wierzchu 36 przypiekają

Chop w kuchni
Pasztet z drobiu 207

warzywa zmielić dwa razy. Gdy nam nie zależy na gładkości, to możecie zrobić tak jak ja i wszystko potraktować blenderem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do zmielonego mięsa, przecisnąć czosnek, wbić jajka, dodać przyprawy i wszystko wyrobić na jednolitą konsystencję. Gdyby masa mięsno-warzywna była zbyt zwięzła to należy dodać parę łyżek wywaru, w którym gotowała się wątróbka(...)przekładamy do foremek, starając się dokładnie uklepać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.      Wierzch pasztetu dokładnie wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół). Piec 60 - 70 minut. Gdy pasztet wystygnie możemy wyjąć z foremek i włożyć do lodówki. Po kilku godzinach jest gotowy do spożycia. Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Babka ziemniaczana 180

łyżeczka majeranku Przygotowanie:  Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni na niewielkim ogniu, aby tłuszcz się wytopił, ale mięso za bardzo nie przysmażyło. Mięso przestudzić.  Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć i odlać nadmiar wody. Przełożyć do dużej miski(...)majeranek oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę ziemniaczaną przełożyć do foremki (najlepiej keksówka, ja użyłam małej tortownicy) i wstawić do piekarnika na środkowy poziom. Piec przez około 60 minut lub do czasu aż ziemniaki będą upieczone. Natychmiast podawać przybrane natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Faszerowana kapusta z sosem jak do gołąbków 188

małej miski i delikatnie rozchylić liście. Mięso mielone wkładać między liście. Na koniec lekko zdusić kapustę, wkładając ją między dwie dłonie. W ten sposób rozprowadzimy głębiej i równomierniej mięso. Owinąć kapustę sznurkiem. Na patelnię wlać odrobinę oleju i obsmażyć kapustę na złoty kolor. Włożyć kapustę do żaroodpornego naczynia. Przygotowanie sosu – na patelnię na której była obsmażona kapusta dodać cebulkę(...)można dodać trochę mniej. Dodać suszone grzyby, pokrojone w plasterki marchewki, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 1 godzinę i 20 minut. W połowie pieczenia przewrócić kapustę. Trzydzieści minut przed końcem odkryć naczynie. Wyjąć kapustę

Kuchnia Pokoleń
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem 232

sól, pieprz ziołowy odrobina oleju 2 ząbki czosnku po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej Przygotowanie: Na dużej patelni na oleju szklimy cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę, dodajemy mięso mielone, razem smażymy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przekładamy do miski. Do tej samej miski wkładamy też ugotowany i przestudzony lekko ryż. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryki(...)około 2 cm brzeg. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C ustawiając grzałkę góra - dół. Powstałym farszem wypełniamy cukinię z taką dość obfitą górką. Posypujemy serem tartym lub w plasterkach. Pieczemy 25 minut

Życie zaczyna się w kuchni
WHO wzywa do pozbycia się tłuszczów trans z żywności 140

tłuszcze roślinne, pełne tłuszczów trans, to sztucznie otrzymywane dodatki do wielu produktów spożywczych. Są one też w składzie wielu słodyczy, w tym kremów, ciastek, wafelków oraz produktów smażonych czy pieczonych. Niestety tak powstaje też margaryna. Na nasze szczęście już od 13 grudnia 2016, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE, producenci żywności mają obowiązek podawania informacji na temat(...)informacją „całkowicie uwodorniony/utwardzony” lub „częściowo uwodorniony/utwardzony”. Czytajcie więc ulotki i unikajcie utwardzanych tłuszczów roślinnych! Dlaczego utwardzane tłuszcze są złe? Naturalnymi źródłami tłuszczów trans są na przykład produkty mleczne i mięso. I nie ma w tym nic złego, jeśli będziemy po fleksitariańsku ograniczać spożycie odzwierzęcych produktów, a więc i tym samym tłuszczów trans. Problem polega na tym, że w żywności

Fleksitarianizm.pl
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 275

gotowy sos odstawiamy na bok. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię z łyżką dobrze rozgrzanej oliwy, i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Do mielonego mięsa dodajemy jedno rozmącone jajo, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej(...)zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego   Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Gratin de l'oignons - francuska zapiekanka z cebuli 178

chrupiącą kołderką z aromatycznego sera. Słodka cebula z dodatkiem beszamelu z gałką muszkatołową smakuje wprost obłędnie i może być zaserwowana spokojnie jako samodzielne danie lub dodatek do sztuki mięsa. Kto się pisze na porcję gratin de l'oignons ? ;) * SKŁADNIKI na 4-6 porcji jako dodatek lub 2-3 jako danie główne 6 średniej wielkości cebul 200 ml słodkiej śmietany(...)mąki pszennej gałka muszkatołowa pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Cebule obierz i poprzekrawaj na połówki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym klarowanym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 40-50 minut aż staną się miękkie. Przygotuj beszamel. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wsyp mąkę. Smaż krótką chwilę, a następnie wolnym ruchem, cały czas mieszając, wlewaj

Food Square
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną - prosta i smaczna 227

naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki (w większą kostkę). Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, cebulę kroję w cienkie półplasterki, czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Do koncentratu pomidorowego dodaję przyprawy, doprawiam solą, dodaję olej i dokładnie mieszam(...)nagrzanego piekarnika do 190 stopni, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 60 minut, do miękkości składników. Jeżeli mamy naczynie bez pokrywki to możemy je nakryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Zapiekanka ziemniaczana jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie 226

masła 70 g parmezanu Instructions Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek i posiekaną natką, sól i pieprz i wyrobić ręką. Ser pokruszyć albo pokroić na drobne kawałki, dodać do mięsa wymieszać. Uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pulpeciki, żeby się zarumieniły, przełożyć do formy do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować składniki sosu – cebulę i czosnek posiekać(...)zdjąć skórkę ( po sparzeniu wrzątkiem), pokroić na kawałki ( w miarę możliwości, pozbawić gniazd nasiennych). Pomidory przełożyć na patelnie, lekko podsmażyć całość – przełożyć do pulpecików. Dodać rosół. Wstawić do piekarnika – piec 30 minut. Po 30 minutach wyjąć z piekarnika – pulpeciki przełożyć do miski, a sos zmiksować na gładko, do sosu przełożyć pulpeciki i kapary i wstawić do piekarnika na kolejne

Cooking for Emily
Wielkanocny gulasz z wołowiny 189

chilli. Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i podajemy z ugotowaną według przepisu(...)Węglowodany: 229,3 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 532,8 kcal Białko: 39,0 g Tłuszcze: 16,4 g Węglowodany: 57,3 g Sprawdź również ten przepis – łosoś pieczony w piekarniku .   Artykuł Wielkanocny gulasz z wołowiny pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie

ale Pysznie
Domowy pasztet 168

moczymy w odrobinie zimnego wywaru. Mięso oddzielamy od kości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki: wątróbkę, mięso, warzywa, mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką i podsmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbijamy żółtka, dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową oraz doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce ubijamy białka z jajek(...)dodać suchej, tartej bułki. Do wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować delikatnie olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Kurczak śródziemnomorski 152

Piersi kurczaka faszerowane farszem z serem ricotta i szpinakiem. Do tego spaghetti warzywne z marchewki i cukinii oraz pieczony ziemniak. Czy może być coś lepszego na obiad? Składniki: • 2 piersi z kurczaka z kostką • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 200 g sera Ricotta • 4 sztuki suszonych pomidorów • 2 szalotki • 2 ząbki(...)łyżki masła • sól, cukier, pieprz do smaku • gałązka rozmarynu • 2 łyżki oleju Wykonanie: • Jeśli mamy pierś kurczaka z kostką, to odpreparować kość, aby była bez mięsa. • Nożem zrobić w piersi nacięcie wzdłuż – kieszonkę, uważać aby nie przeciąć mięsa. • Czosnek i szalotkę drobno posiekać, przesmażyć na maśle, dodać odciśnięty i pokrojony szpinak oraz

To co kocham
FILET Z KURCZAKA W JABŁKACH 158

SKŁADNIKI:   Podwójny filet z kurczaka lub pojedynczy duży 1 jabłko Przyprawy:sól, pieprz, papryka czerwona, wegeta, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  

Gotowanie Patki
Mini calzone z mięsem mielonym i pieczarkami 194

rozczyn z drożdży, całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut przykrywając ściereczką. Krok 3 Pieczarki i cebulę kroimy w pół talarki, siekamy czosnek. Krok 4 Pieczarki, cebulę i mięso mielone po kolei podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat i przyprawy, całość chwilę smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i ser. Krok 5 Jeszcze raz zagniatamy ciasto(...)wycinamy koła miseczką o średnicy 15 cm. Krok 6 Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy pieroga. Krok 7 Układamy pierogi na blaszce posmarowanej tłuszczem. Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra, dół) przez 20 minut. Smacznego   Można podawać z sosem pomidorowym. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest

Coś bym zjadła