masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:122/167)

Kazeina micelarna Premium KFD, recenzja 283

podzielić się z Wami moją opinią, bo jestem po WIELKIM WRAŻENIEM ale najpierw troche o produkcie: Białko KFD Protein Dessert to nowy produkt, zawierający aż 80 % białka w suchej masie. Bez białek roślinnych czy szkodliwych słodzików (aspartam) i barwników. P ozyskiwany w procesie ultrafiltracji, ewaporacji oraz suszenia. Białko deserowe KFD to czysta kazeina micelarna - bez domieszek innych frakcji czy rodzajów(...)Kolacja. Skład:  Kazeina micelarna, aromat (brak w wersji naturalnej), guma konjak, sól, kwas cytrynowy (w przypadku smaków: ananasowo - kokosowym, jogurtowo - wiśniowym, jogurtowo - gruszkowym, jogurtowo - truskawkowym) słodzik - sukraloza (brak w wersji naturalnej). Dodatki jak aromat czy słodzik to zaledwie kilka % dzięki czemu otrzymujecie produkt doskonałej jakości i wartości odżywczej. Moja opinia: Wypróbowałam różne wersje tego produktu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z musem truskawkowym a'la Panna Cotta 224

Wiecie, że kiedyś nie przepadałam za sernikami, a teraz wręcz uwielbiam! Dlatego piekę je coraz częściej:)) Tym razem przygotowałam sernik, do którego wykorzystałam zamrożony latem mus

Z miłości do słodkości
SERNICZEK CYTRUSEK 189

najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski. Do każdej z nich nalać po 200 ml wrzącej wody, a następnie wsypać po jednej galaretce i rozpuścić je. Gdy trzy z nich truskawkowa, agrestowa i pomarańczowa ostygną, wstawić je do lodówki, by dobrze stężały.  W dniu zrobienia sernika rozpuścić jedną galaretkę cytrynową w 200 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Drugą(...)ostudzoną margarynę. Utrzeć za pomocą miksera. Dodać sok z cytryny i wlać wystudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać. Na koniec dodać skręcony biały ser i dokładnie wymieszać robotem do momentu, gdy masa serowa będzie gładka. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać 1/2 masy serowej. Na ser za pomocą łyżeczki wykrawać kawałeczki galaretek i układać jedną obok drugiego lekko dociskając do masy

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto z truskawkami bez pieczenia - na ciasteczkowym spodzie, z jogurtem greckim, mlekiem kokosowym i likierem 478

puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce* (tylko biała część) 1/2 szkl likieru (kokosowego, śmietankowego) 3 łyżki żelatyny 5 łyżek zimnej przegotowanej wody Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 3 szkl wrzątku 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając(...)kokosowe, zmiksować (jak najkrócej, tylko do połączenia składników), następnie cienkim strumieniem wlać likier kokosowy.  5. Żelatynę podgrzać, mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. Całość wylać na ciasteczkowy spód i  odstawić do lodówki

Kto ugości moich gości?
Lody z pieczonych truskawek 126

Według prognoz najbliższe dni mają być upalne :) w ramach orzeźwienia proponuję Wam lody truskawkowe podpatrzone na Moich Wypiekach. Powstają z połączenia kremówki z truskawkami pieczonymi z octem balsamicznym. Jego dodatek wydobywa i podbija smak truskawek.  Składniki na tortownicę 21 cm lub keksówkę: z przepisu Doroty 700 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru brązowego 2 łyżki(...)stopniach. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zmiksować na puree. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z truskawkami. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc. Najlepsze są po kilku godzinach, dłuższe trzymanie w zamrażalniku spowoduje wytrącanie się kryształków lodu. Można temu zapobiec przygotowując je w maszynie

Moja Galeria Smaku
Tarta z mascarpone i truskawkami 1376

jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie robimy galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut aż owoce trochę się rozpadną(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Tarte odstawiamy do wystygnięcia i robimy krem. Żółtka z cukrem ubijamy na gładką jednolitą masę a potem dodajemy stopniowo serek mascarpone i razem miksujemy. Na wystudzoną tarte przekładamy krem a na krem tężejącą galaretkę. Tarte wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje na drugi

Kuchenne Wariacje
Sernik z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką (bez glutenu, mleka i jajek) 338

konsystencję nadaje mu zmiksowana na gładko kasza jaglana - najzdrowsza z kasz, skarb alergika ;) Składniki: kasza jaglana  1 szklanka  mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 3 szklanki galaretka truskawkowa 2 torebki żelatyna  2 łyżki cukier lub aromat waniliowy 1 torebka / kilka kropli cukier 2 łyżki woda 2 szklanki truskawki  około 1/2 kg herbatniki do wyłożenia tortownicy (niekoniecznie(...)się rozklejać. Dodać cukier i cukier waniliowy. Jedną galaretkę i żelatynę zalać szklanką zimnej wody, pozostawić na chwilę aby żelatyna spęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia. (dodamy ją potem do masy) Drugą torebkę galaretki rozpuścić w szklance wody (połowie zalecanej ilości) - ta będzie do polania truskawek na wierzchu.  Gorącą kaszę zmiksować blenderem na gładką masę, w zależności od efektywności blendera

głodny alergik
Chlebek bananowy z gruszką *BEZGLUTENOWY* 184

Upiekłam go po raz drugi, bo tak mi posmakował, że musiałam wypróbować jeszcze raz. Dzisiaj dla mnie jest wyjątkowy dzień, gdyż obchodzę swoje siedemnaste urodziny! Nie

Truskawkowa Fiesta
Omlet a'la tiramisu. 176

dowolny jogurt i owoce oraz ekologiczne chipsy owocowe jabłko - czarna jagoda Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować na gładką masę.  Odstawić na 10 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić, wylać doń masę  i smażyć na małym (!) ogniu około 5 minut z każdej strony. Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! *** Wszystkie składniki wyróżnione(...)użyłam do przygotowania tego przepisu, ale także inne: bruschetta z borowików, krem ze szparagów,  obłędnie pyszne ciasteczka cantucci z migdałami oraz kolejne płatki śniadaniowe do kolekcji (tym razem truskawkowe). PS. Bruschetta z borowików to teraz mój nr 1 w dodatkach do... sałatek

Poranek na słodko
Truskawkowa bombka 213

szklanka pokrojonych truskawek 400 ml wody 1  galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Metalowa miska Dekoracja: Bita śmietana Truskawki Świeża mięta Sposób przygotowania: Deser zaczynam od przygotowania galaretki truskawkowej: Pokrojone truskawki zalewam 400 ml wody gotuję kompot, dodaję łyżkę cukru, zestawiam z ognia, wsypuję galaretkę mieszam aż się rozpuści, odstawiam do wystudzenia. Metalową miskę wykładam w środku folią spożywczą, wylewam(...)swoje właściwości żelujące. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę dodając w trakcie cukier puder oraz twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę. Biszkopty łamię na kawałki, skrapiam dość solidnie likierem,  ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką, wykładam na galaretkę, wkładam na całą noc do lodówki. Następnego

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe ciasto z truskawkami i likierem 198

Sezon truskawkowy zmierza ku końcowi. Jedzmy więc ciasta z truskawkami ! Szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem likieru i truskawek kusi zapachem. Wykonacie je naprawdę szybko i wcale nie napracujecie się zbytnio. Wiem, że to lubicie, tak samo jak ja :) Składniki: ( na blachę 30x20 cm lub tortownicę średnicy 28 cm ) 5 jajek  3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej(...)pieczenia 100 ml likieru czekoladowego  około 200 g truskawek Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, ale przestygniętą czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Na koniec wlać likier czekoladowy i dokładnie wymieszać ciasto. Ciasto wlać

kolorowotorcikowo
Mini-torciki z kremem śmietanowo-truskawkowym 113

stopniach. Biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy i wykrawamy 12 kółek (np. za pomocą szklanki o średnicy ok. 10 cm). Każde z wyciętych kółeczek przekrawamy na pół. Krem śmietanowo-truskawkowy: Białko wraz z cukrem ubijamy ok. 5 minut w kąpieli wodnej (miska z białkiem postawiona na garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, aż powstanie(...)Mieszamy. Truskawki dodajemy do ubitej śmietany. Mieszamy bardzo delikatnie. Krem rozsmarowujemy na biszkoptowych krążkach, składając torciki (po 4 blaty na jedną sztukę). Boki i wierzch mini-torcików smarujemy pozostałą masą. Torciki wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy odłożonymi truskawkami. Smacznego

MyCookBook.pl
Śniadaniowy torcik podwójnie truskawkowy 156

Niestety sezon truskawek się kończy, a ja muszę pomału przechodzić na odwyk truskawkowy ;( jakie to smutne ! Będzie ciężko, ale postaram się zrekompensować stratę malinami, arbuzem oraz borówkami. Te placuszki robiłam jakieś 1.5 tygodnia temu na moje urodzinowe śniadanie ;) Niestety przepisu nie zapisałam, wypadł mi z głowy, ale po drugiej próbie udało mi się go odtworzyć ;) Składniki (8 placuszków): 2 jajka(...)kilka sztuk truskawek do ciasta (można też bez) jako dodatek twarożek z truskawkami Sposób przygotowania: Jedno białko ubijamy na sztywno z ksylitolem resztę składników (poza truskawkami) miksujemy na jednolitą masę delikatnie miksując dodajemy ubite białko smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek)  na wierzch placków wykładamy plastry

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tort truskawkowy z kokosem + film 160

Dzisiaj zapraszam na przepyszny tort truskawkowy z kokosem, uwielbiany przez moje dzieci i przyjaciół. Nieco pracochłonny jak to zazwyczaj tort ale  mimo prosty w przygotowaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę                biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej(...)biszkopt 4 Białka ubijamy na sztywną pianę , powoli wsypując szklankę cukru, ubijamy aż cukier się rozpuści. Pianę mieszamy z  4 żółtkami. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną a także proszek do pieczenia, mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą , pieczemy 30 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy tak żeby powstały

Smakowite Dania
Katarzynka - ciasto z pierniczkami i kremem 200

Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C. Galaretka : 2 słoiki dżemu malinowego (może być również śliwkowy lub porzeczkowy) 2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych) Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia . Pianka śmietanowa : 0,5 litra śmietany 30 % 2 waniliowe serki homogenizowane(...)niej partiami serki i rozpuszczoną żelatynę. Składanie ciasta: Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy po wierzchu roztopioną czekoladą i odstawiamy na cała noc w chłodne miejsce

Cynamonowe szczęście