truskawkowa surowa gryczanka z truskawkami i gorzką czekoladą RAW ~ Bardzo dawno nie jadłam gryczanki na surowo, a teraz pogoda jak najbardziej sprzyja śniadaniom na zimno więc postanowiłam przygotować ją dziś na śniadanie :) Przy okazji muszę Wam powiedzieć, że ta czekolada to mistrzostwo! Bardzo długo chciałam jej spróbować i dzięki sklepowi BioIndygo.pl miałam okazję. Wam również bardzo polecam, bo jej smak(...)podania Poprzedniego dnia wieczorem kaszę i nasiona chia zalewamy wodą i pozostawiamy na min. 8h. Po upływie tego czasu odlewamy wodę i blendujemy kaszę z chia na gładką masę. Następnie dodajemy truskawki i ponownie blendujemy, dosładzamy do smaku. Przelewamy gryczankę do miseczki, dekorujemy truskawkami i posypujemy posiekaną czekoladą. Smacznego
breakfast of dreamsBaked Alaska, czyli Pieczona Alaska to deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie z ciasta biszkoptowego lub puddingu i dodatkowo przykrytych pianą, bezą. Ułożona masa na lodach tworzy warstwę izolacyjną, chroniącą lody przed roztopieniem, więc zapiekanie powinno trwać bardzo krótko, tylko tyle, ile czasu potrzeba na ścięcie się piany w bezę. Obecnie często używa się palnika by nadać bezie(...)programie James Martin przygotował swoją własną wersję Pieczonej Alaski i tę właśnie wersję zrobiłam. Jedyne co zmieniłam to spód deseru powstał z ciasteczek a nie z biszkoptu i dodałam truskawkową warstwę. Jak zrobić jego deser możecie zobaczyć tutaj. Polecam bo to naprawdę pyszny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknaturalna galaretka. Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 bułka namoczona w mleku sól i pieprz czarny do smaku(...)mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 1 jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZaczynamy myśleć o wiośnie i lecie,a co się z tym wiąże owoce Postanowiłam przybliżyć sobie smak lata. Sorbet ma przepiękny kolor i orzeżwiający smak. Przepis
Kuchnia PokoleńSezon rabarbarowy już w pełni, truskawkowy powoli się zaczyna. Maj to czas kiedy wszelkie pyszności pojawiają się w naszych ogródkach czy lokalnych bazarkach. Koniecznie wykorzystujmy ten piękny słoneczny okres na rozkoszowanie się smakami wiosny. Przecież tak szybko ucieka :) Składniki: (ciasto półkruche) 3 żółtka 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (może być(...)cukru 16g cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy i wyrobić nożem (może to potrwać dość długo) lub w misce wyrobić malakserem gładką masę. Uformować kulę i w folii włożyć do zamrażarki na pół godziny. Po wyjęciu z zamrażalnika rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę (34x23cm) z papierem do pieczenia i nakłuć widelcem i wstawić
ChilliJemyjednak zwiększył moc alkoholu. Ale nawet i w takim stężeniu są rewelacyjne i każdej kobiecie będzie smakowało. Pewnie większości facetom również. Ostatnio Madzia odkryła w sklepie istnienie raczków truskawkowych i, jeśli się nie mylę, toffi. Więc z całą pewnością to jeszcze nie koniec cukierkowych eksperymentów. A tymczasem zapraszam do werthersówki. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać(...)rozpuszczenia cukierków. To bardzo mozolne zajęcie, może potrwać nawet z godzinę. Ale jeśli już będziemy mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły. Po tym czasie likier jest gotowy
Marder&Marder Manufacturejako że wstąpiła już w zaawansowany wiek należy jej się dedykowany deser. Podany na fenomenalnej Martha gold prezentuje się bosko. Składniki: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 250 g masła wanilia pół opakowania małych bezów Wykonanie: Galaretki rozpuścić(...)całość wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Gotowy krem wykładamy na zsiadłą galaretkę i posypujemy obficie pokruszonymi bezami. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz
Malinowe Pocałunkisię znakomicie. Dałam nieco więcej żelatyny, żeby mi bez problemu wyskoczyła z foremki, jeżeli planujecie przygotować deser w szklankach, wystarczą dwie łyżeczki. Mocno waniliowa, pachniała cudownie. Do tego sos truskawkowy - kwaskowy, wyraźny za sprawą octu balsamicznego. C. bardzo zasmakował, ja to połączenie uwielbiam od dawna. Prosty, szybki, zostawia więcej czasu na inne przyjemności. Spróbujcie koniecznie, nie tylko z okazji Walentynek.Waniliowa(...)Kremówkę z mlekiem wlać do garnka, wsypać cukier, dodać ziarenka i laskę wanilii. Całość zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Wyjąć laskę wanilii, masę przelać do silikonowych foremek. Wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny. Truskawki (mrożone rozmrozić na papierowym ręczniku) zmiksować blenderem na gładką masę z cukrem pudrem i octem balsamicznym.Delikatnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserniczek to taka lekka bajka, w której chrupiące płatki owsiane romansują z gorzką czekoladą głęboko schowane pod delikatna pianką jogurtowo serową spowitą w frużelinie czereśniowo - truskawkowej. A szczęśliwe zakończenie to brak dodatkowych centymetrów po zjedzeniu kawałeczka, bo jak tu u mnie bywa, postarałam się to całe towarzystwo co nieco odchudzić :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 1/4 kostki masła 1 tabliczka(...)następnie rozpuszczamy. Miksujmy jogurt z serkiem, a następnie dodajemy do nich żelatynę i jeśli ktoś ma taką potrzebę to dosładzamy. By żelatyna ładnie się połączyła lepiej dodać po łyżce masy do żelatyny, dokładnie wymieszać, a dopiero potem przelać do reszty. Krem wykładamy na płatki owsiane i wstawiamy do lodówki. Frużelina: 2 szklanki czereśni (użyłam mrożonych) 1 szklanka truskawek (również mrożone
Cynamonowe szczęścieMamy sezon na truskawki, więc czas zarzucić wszelkie diety i cieszyć się smakiem owoców na wszelkie możliwe - nawet tuczące - sposoby :) Niedługo również pojawią się kolejne odsłony truskawkowego szaleństwa - także na słono. SKŁADNIKI - minimum 500g truskawek - opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu) SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki(...)reszty mleka dodać budyń, dobrze rozmieszać i wlać do gotującego mleka. Mieszać cały czas do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie pozostawić do przestudzenia. Biszkopt przekroić na pół i wysmarować masą budyniową. Na masę wyłożyć truskawki i przykryć drugą częścią biszkopta. Na wierzchu wyłożyć bitą śmietanę i udekorować resztą truskawek. Smacznego
Zofianapyszniejszą, jeszcze ciekawszą :-) I tak właśnie powstał pomysł ciasta cytrynowego :-) Połączenie manny i herbatników znacie na pewno z bardzo popularnego ciasta czekoladowego, a ja robiłam je wcześniej w wersji truskawkowej i kawowej :-) Dziś pora na niezwykle orzeźwiające i aromatyczne ciasto cytrynowe :-) SKŁADNIKI 44 herbatniki Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie 1/2 l mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru(...)całość dokładnie mieszamy. Foremkę (moja 24 x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie układamy 1/4 przygotowanych herbatników, na nie wylewamy 1/3 cytrynowej masy i znów herbatniki, znów masa i herbatniki i trzecia raz masa i herbatniki. Ciasto studzimy (nie musi być bardzo zimne, ale nie powinno być gorące). Składniki polewy mieszamy razem, zagotowujemy i wylewamy
Czary - gary w kuchniUwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło
Basia w kuchniSzaleństwo truskawkowe trwa u mnie nieustannie :) I do Was też apeluję spieszcie się korzystać z truskawek, bo tak krótko owocują. Dziś kolejny przepis dla wszystkich dbających o sylwetkę - serniczek z truskawkami. Wykonanie banalne, wystarczy wszystko wymieszać, wrzucić do piekarnika i można spokojnie zrobić poranną toaletę i makijaż :), a potem rozkoszować się pysznym śniadankiem. Składniki: 4 łyżki sera twarogowego (u mnie(...)Prawda, że szybkie i proste, a do tego pyszne. :) Ps. Ja nie użyłam ani deka cukru, bo truskawki były wystarczająco słodkie, ale jeśli ktoś ma potrzebę może sobie masę serową dosłodzić. fit sernik, fit śniadanie, sernik, sernik z truskawkami, szybkie zdrowe śniadanie, truskawki, Zapiekanki, Zdrowe jedzonko, zdrowe śniadanie
Cynamonowe szczęściebardzo smaczne. BISZKOPT: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia GALARETKI: 500 g rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wody 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić(...)formie. Papier usunąć, a ciasto ponownie włożyć do formy. Rabarbar pokroić, włożyć do garnka razem z cukrem i wodą. Smażyć, aż zacznie się rozpadać, wtedy zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić powtórnie na małym ogniu i wsypać galaretkę. Mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odlać 3/4 galaretki rabarbarowej, a resztę wystudzić i wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do stężenia. Odłożoną galaretkę
https:KKuchniaMniamsoli waniliowej ) 195 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 285 g cukru 3 jaja 1.5 szklanki mleka (375 ml) 375 g dżemu owocowego (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego) Składniki polewy do murzynka: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy) Przygotowanie murzynka(...)płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 3.5 czubatej łyżki gorzkiego kakao 2 szczypty soli Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem. 3 jaja Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę (do momentu, aż większość cukru się rozpuści) . Może to potrwać 5-10 minut lub dłużej . 195 g masła 285 g cukru Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce (ja wlewam
Moja Delicjaręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :) KAKAOWY BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI przepis autorski // tortownica o śr. 22cm ~2 galaretki o smaku truskawkowym bez żelatyny (używam tych , zawierają roślinny karagen) ~600ml wody ~ok. 300-400g ulubionych letnich owoców - u mnie truskawki, brzoskwinie i morele Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu (rozpuszczając obie(...)minimalne i dodać cukier, ubijać jeszcze kilka sekund aż cukier nie połączy się z białkami. Następnie dodać żółtka, przesiać mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Przełozyć masę biszkoptową do tortownicy i włożyć do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C. Piec ok. 20-25 minut po czym wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim biszkopt jeszcze
chili & sugar