masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:127/167)

Lody truskawkowe na bazie jogurtu naturalnego 285

Mój synek jest niezwykle wielkim fanem lodów. Zwłaszcza w obecną pogodę pochłaniałby je w każdej ilości. Jednak lody sklepowe mają dużo sztucznych barwników i rozmaitej chemii

Kolizje Smaków
Bezowa tarta truskawkowa z migdałami i palonym masłem 223

Po rozmrożeniu zamrażalnika miałam spory zapas białek.  Część z nich powędrowało do granoli, a część została wykorzystana do tarty, którą znalazłam na blogu Peta Grey .   Tarta

Sto kolorów kuchni
Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. 206

zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. Zapraszam:)  Składniki: 500 g sera białego śmietankowego trzykrotnie zmielonego 3 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 mały jogurt truskawkowy  500 ml przegotowanej wody miseczka truskawek do wyłożenia boków i spodu 600 ml zmiksowanych truskawek 1/2 szklanki cukru ( do smaku) 1 cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny  + 1/2 szklanki(...)cukrem waniliowym i jogurtem, następnie dodajemy tężejącą galaretkę i energicznie mieszamy najlepiej mikserem.Blaszkę wyciągamy z lodówki,umyte truskawki przecinamy na pół i wykładamy brzegi i środek tortownicy, zalewamy masą serową, odstawiamy do lodówki do stężenia. Żelatynę zalewamy letnia wodą i odstawiamy do napęcznienia, następnie przed wlaniem do truskawek lekko ją podgrzewamy.Do zmiksowanych truskawek dodajemy podgrzaną żelatynę i dobrze mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Budyń z płatków jaglanych, z marmoladka rabarbarowo-truskawkowa czyli Niedzielne Śniadanie odc.83 179

też smakowała taka wariacja mimo tego, że jadł całość na zimno. Ja własnie planuję, że zrobię sobie taki miks jutro do pracy :) Budyń z płatków jaglanych, z marmoladka rabarbarowo-truskawkowa budyń: 500 ml mleka (u mnie bez laktozy, może być tez roślinne) 5 łyżek płatków jaglanych ziarenka z połowy laski wanilii 2 łyżki cukru trzcinowego marmoladka: kubek pokrojonych na połówki(...)gotujemy jeszcze chwile. Do rondla wlewamy mleko, zagotowujemy z wanilią. Wsypujemy płatki i mieszając gotujemy ok 4 minut, tak by się rozpadły. Dodajemy cukier i blendujemy na gładka masę. Do słoiczków lub kubeczków nakładamy budyń, dżemik i znowu budyń, i dżem. Posypujemy dodatkowymi kawałkami truskawek i płatkami migdałowymi. Podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
wegański biszkopt z agaretką rabarbarowo-truskawkową 193

nazwałam ją "agaretką", brzmi fajnie, co? ;) Całe ciasto jest lekkie, orzeźwiające i pyszne ;) Idealne w gorące dni, gdy nie mamy ochoty na cieżkie posiłki. WEGAŃSKI BISZKOPT Z "AGARETKĄ" RABARBAROWO-TRUSKAWKOWĄ przepis autorski // tortownica 18cm ~wegański biszkopt *przepis - klik* ~200g rabarbaru (waga po obraniu) ~200g truskawek ~kilka łyżek wody ~1/2 szklanki cukru/ksylitolu ~łyżka agaru (płaska) + 50ml wody Rabarbar i truskawki kroimy(...)mieszajac dodajemy mus. Gdy dodamy cały mus doprowadzamy wszystko do gotowania i po pojawieniu się charakterystycznych "bąbelków" gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Pozostawiamy do ostudzenia. W miarę stygnięcia masa będzie gęstnieć. Gdy zauważmy, że masa już gęstnieje możemy wylać ja na biszkopt (który należy wcześniej umieścić w tortownicy wyłożonej folią spożywczą) i wstawić do lodówki. Po ok. 30 minutach

chili & sugar
Deser z gruszkami i polewą czekoladową 163

1łyżka mleka. Warstwa z gruszkami: 2 większe gruszki, 1łyżka cukru,  1 galaretka o smaku poziomkowym. Warstwa z serków: 1 galaretka o smaku jagodowym, 265g serków homogenizowanych o smaku truskawkowym. Polewa czekoladowa: 2 mleczne czekolady GOPLANA, 100ml mleka, 1 łyżka wiórków kokosowych. Dodatkowo: czereśnie do dekoracji, gorzka czekolada GOPLANA. wiórki kokosowe. Przygotowanie: 1. Spód:  Składniki suche ( mąka, cukier, proszek(...)ciasto i rozprowadzić je równomiernie. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i piec 10-12 minut - do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 2. Masa z gruszkami: Gruszki obrać ze skórki, wykroić twardsze części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Starte gruszki przełożyć do garnuszka i zalać je szklanką wody ( 250ml), oraz dodać

W kuchni u Moniki
Jagodzianki, jak z cukierni 414

Ciasto ma odchodzić od ręki, ale delikatnie może się kleić. 5. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką. U mnie zajęło to około 1,5 godziny by masa podwoiła swoją objętość. Misę trzymałam blisko kuchenki na której ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było w ciepłym miejscu. 6. Opruszyć ciasto mąką i formułować w wałki. 7. Kroić duże(...)minut w temperaturze 180 stopni- W bardzo dobrze nagrzanym piekarniku Ostudzone bułeczki polać lukrem i poczekać aż ostygnie. Można je jeść również na ciepło :D Smacznego :) Zobacz także: Bułki truskawkowe bez drożdży             Ciasto jogurtowe z truskawkami

KreatywnePiny
Serniczek brzoskwiniowy 169

blogu jest już serniczek truskawkowy  a teraz zapraszam na wersję brzoskwiniową. Prosty i pyszny deserek idealny na upalne dni. składniki: 800 g sera z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z brzoskwiń (lub mleka) 3 łyżki żelatyny 6 połówek brzoskwiń u mnie z puszki 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa Składniki przygotować wcześniej aby były(...)się rozpuściła. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierać i porcjami dodawać ser. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Gotową masę serową wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki, aby masa dobrze stężała. Przed podanie wystawic z lodówki kilkanaście minut  wcześniej

Monia miesza i gotuje
Muffinkowo w większym gronie 157

przyda...). Przepis znalazłam w Den store dessert & bagebog.Polecam serdecznie - są naprawdę rewelacyjne. Są też świetną bazą do modyfikacji - ja robiłam je na przykład z truskawkami i jogurtem truskawkowym, i też był pyszne.Za wspólne pieczenie serdecznie dziękuję - Maggie, Shinju, Peli, Dobromile, Pluskotce, Emmie, Michałowi, Ani, Chantel oraz Pannie Malwinnie - bardzo mi się idea takiej zabawy podoba(...)cienkich plasterków cytrynyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i kardamonem.W drugiej misce ubić jajko z miodem. Dodać jogurt i skórkę cytrynową, wymieszać. Wlać olej, połączyć.Wlać masę jogurtową do mąki, wymieszać tylko do połączenia składników.Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć połowę plasterka cytryny (skórką do góry).Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 268

oprzeć - kupuję koszyczek za koszyczkiem, i jeszcze zanim zdążę wymyślić jakieś ciacho, lądują w miseczkach w najprostszej formie. Razem z C. pochłaniamy niewyobrażalne ilości, troszkę chyba na zapas. Sezon truskawkowy bowiem, moim zdaniem, jest stanowczo za krótki...Do przygotowania ciasta z tymi czerwonymi skarbami zmotywowała mnie Panna Malwinna, która takie właśnie hasło rzuciła na nasze kolejne wspólne pieczenie. Nie mogłam(...)chciałam. Kruche ciasto (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu z Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux), które trzyma wszystko razem, warstwa kwaskowego rabarbaru, rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...?Muszę przyznać, że to pierwszy pieczony sernik, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagielnik bez pieczenia 152

Smaczne i pyszne wegańskie ciasto, które przygotowuję się w niecałe 30 minut. Dla cierpliwych nic trudnego! Składniki: Forma o śr 12 cm Spód: 1/4 szklanki płatków

Truskawkowa Fiesta
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami 668

Truskawkowe puszyste ciacho - nie ma nic lepszego na letnie popołudnie, dlatego dziś na blogu szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Do upieczenia ciasta wybrałam formę o wymiarach 25 x 25 cm, ponieważ lubię cienkie ciasta z dużą ilością owoców. jeśli wolicie, aby ciasto było wyższe, upieczcie je w mniejszej formie. Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje(...)proszku do pieczenia ok. 300 g truskawek  mąka ziemniaczana   Wykonanie: Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy

Kulinarne przygody Gatity
Tort ptysiowy 171

coś, po prostu są według mnie nudne... Na moim blogu mam tylko jakieś udziwnione uroczyste ciasta, dlaczego? Bo tak jest fajniej :) Oto one : Tort Rocznicowy, Wytworny tort truskawkowy. 28 sierpnia minęła pierwsza rocznica ślubu mojego brata, na którym świadkowałam. Na obiad mój ukochany zrobił 8 osobowej rodzince 4 ogromne pizze na cienkim cieście, a ja na deser przygotowałam(...)krem budyniowy - 2 budynie, 140g masła, 5 łyżek cukru waniliowegoSposób przygotowania ciasta:Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do gotującej się masy wsypujemy partiami mąkę i mieszam, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek. Tak przygotowane ciasto parzone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone - to ważne, bo inaczej dobrze nie urośnie

Słodkie Przyjemności
Deser z musem truskawkowym 297

Lekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0

Bullio
Drożdżówki z owocami i kruszonką 148

owocami. Tak naprawdę istnieje dowolność, jeśli chodzi o nadzienie owocowe.  Ogródek mojej Mamy skusił mnie truskawkami i poziomkami, a zamrażarka jagodami. Moja wersja to potrójne jagodowo - poziomkowo - truskawkowe niebo w gębie :) Składniki : 4, 5 szklanki mąki pszennej  1,5 szklanki letniego mleka 6 czubatych łyżek cukru   2 jajka   1 żółtko   1/2 łyżeczki soli(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę.  Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką. W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką

ChilliJemy