orzechów nerkowca do posypania (posiekanych), 10 g cynamonu Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek(...)dlatego, że się leniliśmy... po prostu było tyle pytań, tyle porad, opowieści.... Udało nam się przygotować dwa ciasta i napój. Oprócz ciasta z morelami i orzechami nerkowca przygotowaliśmy tartęszpinakowo-truskawkową oraz koktajl arbuzowo-melonowy. Bardzo dziękuję za miło spędzony czas. Zdjęcia Lidl i królestwo garów
królestwo garówpełne łyżki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie(...)szklanki cały czas mieszając, aby powstał gładki budyń. Studzimy. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem aż zrobi się puszysta, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając na gładką masę. WYKONANIE: Do środka każdego kapelusza nakładamy krem, przyklejamy spód, a w dziurkę w nim wciskamy ogonek. Z podanych proporcji wychodzi średnio 20 grzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości
Kolorowy Przepisownikekonomicznego punktu widzenia zupełnie nie opłaca robić się ich w domu, bardzo chciałabym spróbować. Bo pyszne są; lekko chrupiąca skórka i mięciutki, wilgotny środek... Podaje się je z dżemem truskawkowym, cukrem pudrem i kryształem. Macza się kuleczkę najpierw w dżemie, a następnie w cukrze, i tak zjada. Pyszności. Z kubkiem grzanego wina smakują naprawdę wyśmienicie. Dla mnie w tej chwili(...)sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniadodatkowo:100 g drobnego cukru1 łyżeczka mielonego cynamonuMąkę z kakao przesiać, wymieszać z przyprawami, sodą i proszkiem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut.Cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKręcenie domowych lodów strasznie mnie wciągnęło. Ciągle mam ochotę na nowe - przede mną truskawkowe, czekoladowe, rabarbarowe (koniecznie!). Póki co jednak decyduję się na smaki raczej nietypowe - takie, których nie spotkamy w sklepie. Owszem, w niektórych kawiarniach jest ogromny wybór zaskakujących smaków, jednak mi tam nie po drodze. W mojej malutkiej mieścinie nie ma miejsca, gdzie mogłabym spróbować lodów pomidorowych(...)cukru500 g moreli1 łyżka soku z cytrynyziarna z 1/2 laski wanilii10 igiełek rozmarynuKremówkę z mlekiem zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka ze 100 g cukru utrzeć na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę z mlekiem, cały czas miksując. Przelać masę do garnka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!).Ostudzić.Morele przekroić na pół, wypestkować. Zmiksować blenderem na gładką masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTak jak obiecałam biorę się za nadrabianie zaległości, zaczynając od przepisu na kluski serowe z tuskawkami, a kończąc na odpowiedziach na pytania w ramach Oficjalnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmenu naszej domowej lodziarni pojawiły się w tym sezonie znane Wam już z majowego wpisu lody karmelowe z solonym masłem i chrupiącym słodko-słonym karmelem , wspomniane powyżej lody kawowe , truskawkowe z octem balsamicznym oraz bohaterowie dzisiejszego wpisu - l ody malinowe , z czerwonej porzeczki, rabarbarowe z imbirem, pina colada, kajmakowe oraz czekoladowo-orzechowe . W zamrażalce chłodzą się teraz orzechowe , a sesji(...)czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione porzeczki, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. LODY KAJMAKOWE puszka gotowej masy kajmakowej 200 g śmietany kremówki Masę kajmakową przełożyć do miski i dokładnie wymieszać ze śmietaną. Przelać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta (u mnie lody
KUCHARNIAmrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu od 6 do 10 pełnych łyżek (do tortu pokrywanego lukrem plastycznym polecam mniej słodki(...)jeśli się postaram, to gotowe ciasto na biszkopt ledwo mieści się w 2,5 l misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. Na koniec można sprawdzić patyczkiem. Wyciągamy od razu z piekarnika i upuszczamy blachę z biszkoptem
Ratunku obiadzaczynają ponownie wędrować w górę, jest to widomy znak, że truskawkowe szczęście (czyt. sezon) ma się ku końcowi. Udało mi się w tym roku zrobić tylko trzy porcje dżemów truskawkowych. Zapewne już w okolicy września się skończą. Dlatego, że mój starszy syn nie uznaje żadnych innych dżemów. Zrobię jeszcze śliwkową fantazję i pewnie nasze ogrodowe brzoskwinie i już(...)truskawek (1/3 ładniejszych odłożyć do zdobienia) - gałązka mięty lub melisy do zdobienia na krem. Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijam je na wysokich obrotach robota na białą, błyszczącą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodaję do piany cukier i wciąż ubijam. Kiedy już beza przyjmie cały cukier dodaję sok z cytryny i krótko jeszcze mieszam robotem. Dodaję mąkę i delikatnie
I tu będę miała takie tejasnego biszkopta:1 szklanka zaparzonej i wystudzonej czarnej herbaty z cytrynącukier do smakuPoncz do kakaowego biszkopta:½ szklanki likieru czekoladowego½ szklanki gorącej przegotowanej wodycukier do smakuDodatkowo:250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej)(można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny)Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały(...)użyłam blendera). Dodać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty (do zgęstnienia), cały czas energicznie mieszając, żeby się nie doszło do powstania grudek i przypalenia na dnie (fot.6). Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę a następnie dodawać stopniowo po łyżce masy budyniowej (do wyczerpania budyniu) (fot.7) ucierając na najwyższych obrotach miksera, tak by nie powstały grudki. Teraz
Świat CiastaPrzepyszna konfitura truskawkowa, mnóstwo witamin w każdym słoiczku. Smak lata zamknięty w przetworach na jesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację ale również do przygotowania np.frużeliny do ciast (tak było właśnie w moim przypadku, potrzebowałam pilnie konfitury by przygotować frużelinę do serniczka z truskawkami- będzie o nim w w jednym z następnych postów...;-) ) A skoro sezon(...)czasie odstawiamy garnek z palnika i mieszamy do zaniku piany, niestety przy truskawkach tej piany tworzy się sporo, można ją także zebrać łyżką. Po usunięciu piany przekładamy masę do przygotowanych wcześniej słoiczków i od razu zakręcamy, odwracamy słoiczki na 5 minut do góry dnem. Po tym czasie słoiczki odwacamy z powrotem i odstawiamy do wystudzenia. śniadanko Małego Łasucha ;-) Smacznego
Smaczne Zdrowekrzaczka, a to co uda się donieść do domu wrzucamy do ciasta. Udało mi się nawet wypróbować nowe przepisy i dziś podzielę się pierwszym z nich. Wprawdzie sezon truskawkowy powoli się kończy, ale jestem pewna, że i inne owoce świetnie zagrają z tą delikatną pianką. To było tak- wieczór, w misce truskawy, a ja szukam pomysłu. Spróbujcie wyguglować "ciasto(...)wanilinowy, ciągle ubijając. Nie przerywając ubijania dosypujemy budyń w proszku i miksujemy dopóki się nie rozpuści. Cienką strużką wlewamy olej, cały czas miksując. Jeśli zrobimy to za szybko, masa opadnie i z pianki nici. Na podpieczony spód wykładamy pianę, na niej układamu opłukane i pokrojone na mniejsze cząstki truskawki i lekko wciskamy je w pianę. Na wierzch ucieramy resztę zamrożonego
les mirabelleskolejny po paprykarzu z kaszą jaglaną i maśle sezamowym produkt z paczki od firmy Primavika - tym razem będzie to masło orzechowe:) Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru Primavika Masa netto: 350g - w szklanym słoiczku. Jego skład to: orzechy arachidowe 94%, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny (bez glutenu), aromat: wanilina(...)wersji wytrawnej zrobiłam m.in Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym. Tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 4 kromki pieczywa 1 jajko 4 łyżki mleka masło orzechowe dżem truskawkowy lub malinowy olej do smażenia Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem, dwie kromki chleba posmarować dżemem i dwie masłem orzechowym. Złożyć kanapki (dżem i masło idą do środka), kanapki zmoczyć
Kto ugości moich gości?Późną nocą cieniutka kromka z musztardą, a w wersji de luxe na musztardę kładę grube plastry goudy. Często, gdy szykuję dla Synka jego ulubioną kanapkę z szynką albo dżemem truskawkowym (tylko domowym), przypominam sobie pewien stół w ogrodzie. Nad stołem rozłożysta śliwa, na stole obrus z ceraty i wielka taca pełna kanapek. Wokół piątka dzieciaków z sąsiedztwa spędzająca(...)malin 80 g cukru - do smaku ok. 70 ml domowego soku z malin 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czerwonego pieprzu Maliny zmiksować z cukrem i sokiem malinowym. Dodać czerwony pieprz. Masę przełożyć do maszynki do lodów. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MORELOWE Z TYMIANKIEM Morele i tymianek to para idealna. Kto jeszcze nie próbował, musi koniecznie nadrobić
KUCHARNIAprzygotowanie stu przepisów na różnym poziomie trudności. Wchodząc na stronę można wybrać swój poziom, a wtedy zostaniemy skierowani do odpowiednich przepisów. Ja zdecydowałam się na poziom 87 - ciasto truskawkowe Kivilcim Namli Iren. Dlaczego? Po pierwsze - truskawki. Nie mogę się ostatnio oprzeć tym czerwonym pięknościom, więc stwierdziłam, że ciacho z nimi w roli głównej z pewnością będzie cieszyć się powodzeniem. Poza(...)przez 25 minut.Wystudzić.Mleko wlać do garnka, dodać cukier, przeciętą na pół laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Zagotować. Jajko ubić na puszystą masę z resztą cukru. Wlać 1/3 gorącego mleka, zmiksować. Partiami wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Następnie wlać resztę mleka, połączyć. Masę przełożyć z powrotem do garnka, podgrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Zdjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrze