każdym razem gdy szykuje się party dla dzieci bądź bal przebierańców. Nie jest trudny w zrobieniu i pozostawia nam pewną swobodę w wykonaniu. Możecie np. zastąpić truskawki- dżemem truskawkowym ( cienką warstwą nałożoną na krem, na pierwszy i drugi blat). Jeżeli zamiast niebieskiego barwnika spożywczego, użyjecie czerwony- w miejsce Ciasteczkowego Potworka wyjdzie Wam- równie sympatyczny i smaczny Elmo! SKŁADNIKI NA BISZKOPT(...)białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i zapachem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dziesięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy
Domowe TortySezon grillowania niemal się rozpoczął. Jak co roku będą królowały kiełbaski, boczki i karkówki... Co na to nasza wątroba i żołądek? Jak uniknąć przejedzenia z znajomymi
Truskawkowa Fiestaniebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej i oczywiście do czasu podania przechowywać w lodówce :) Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g zmielonych(...)łyżce cukier puder. Nie przerywając mieszania dodajemy po kolei żółtka. Na koniec dosypujemy zmielone migdały oraz przesianą mąkę (ze szczyptą soli) i delikatnie staramy się wmieszać ją do masy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 21-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównujemy jego powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni
MyCookBook.plchwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek. Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna(...)MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki z masą orzechową MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babeczki jogurtowe-pomarańczowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Babka bananowo-kakaowa
Grunt to przepis!śladu, ale miłe wspomnienia z tym związane nadal wracają :) Skoro już tyle nawijam o lodach truskawkowych to dlaczego dzisiaj nie ma przepisu właśnie na nie? Ano ponieważ zaraz po truskawkowych na drugim miejscu moich ulubionych lodów plasują się właśnie lody miętowe z kawałkami czekolady :) Pyyyycha! :) Jak już kiedyś wspominałam, udało mi się dorwać dosłownie za grosze maszynę do lodów(...)bąbelkowała". Po 15 minutach zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.W międzyczasie do miski wlać pozostałą śmietanę (100 ml), wsypać cukier puder i dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać aż masa lekko zbieleje i stanie się puszysta (ale nadal będzie lejąca). Mieszając, wlać trochę masy śmietanowej i wymieszać. Następnie masę z żółtkami przelać do garnka z masą mleczną i ponownie zagotować
My simple kitchenPogoda nas rozpieszcza, nie ma co mówić, ale te upały trochę męczą. Dlatego dla ochłody przygotowałam najlepszy sernik na zimno z serkiem waniliowo-morelowym Almette. Puszystość
Magiczne Życie Martyciacho, inspirowane przepisem znalezionym tutaj. U mnie ciasteczkowy, bo akurat białko o takim smaku mam w domu. Ale każdy inny smak też będzie dobry, można próbować do woli: czekoladowy, truskawkowy, waniliowy… co kto chce, na pewno będzie pyszne😀 Składniki – spód kokosowy : 3 jajka 50g mąki kokosowej 30g wiórków kokosowych 15g oleju kokosowego – zimnego Opcjonalnie: jakieś słodzidło do dosłodzenia(...)koniec prażenia jabłek dodajemy duuużo cynamonu😉 I odstawiamy jabłka do ostygnięcia. Teraz bierzemy się za robienie ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę. Jak masa na spód nam się schłodzi smarujemy formę olejem kokosowym i wciskamy
Jak gotować i nie zwariowaćśrednim ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby nie wykipiało. Odstawić. 2. W małej miseczce wymieszać cukier z mąką kukurydzianą. 3. W misie miksera utrzeć na gładką masę żółtka razem z mieszanką cukru i mąki. 4. Do żółtek powoli dolewać po trochu przestudzone mleko, ciągle miksując. UWAGA: mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby żółtka się nie ścięły. 5. Przelać(...)papierowym. 11. Truskawki odszypułkować i pokroić, dodać maliny, sherry, cukier i wymieszać. Podzielić na 3 porcje. Ja nie mieszałam ze sobą malin i truskawek, tylko zrobiłam oddzielne warstwy: truskawkową i malinową. Bita śmietana: 12. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wstawić do lodówki. Teraz najfajniejszy moment - ułożenie warstw w szklanym naczyniu: Na dnie naczynia ułożyć
Domowa Cookierenka Agikostka margaryny (Palma z Murzynkiem) 3 łyżki oleju 3 łyżki kakao (DecoMorreno) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe) 1 łyżka gęstej śmietany 18% (Piątnica) Krem: 6 białek 1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy, malinowy (Dr. Oetker) Nadzienie: 1 kg jabłek 1/2 szkl. cukru (Diamant) 1 cukier wanilinowy (Gellwe) 1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek opcjonalnie: 3-4 łyżki wody Sposób(...)lodówki jasne ciasto, ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach na kruszonkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy (łyżką!) na jednolitą masę. Wykładamy na warstwę jabłek. Posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut: 20 minut na opcji góra-dół, potem tylko na grzałce dolnej (żeby się kruszonka
Kolorowy Przepisownikunikaj cukru rafinowanego, w zamian używaj zdrowszych zamienników (np. stewia, melasa z trzciny cukrowej, syrop klonowy). Moja niegdyś ulubiona czekolada firmy M**** z nadzieniem o smaku truskawkowym składa się głownie z cukru (około 53%) i tłuszczu roślinnego (około 36%). Truskawek jest tam bardzo mało (około 0,20%). Składniki cukier tłuszcz roślinny serwatka w proszku tłuszcz kakaowy odtłuszczone(...)migdały rodzynki kokos żurawina Uwaga Ta czekolada jest tak pyszna, że lepiej nie rób jej przy dzieciach. Grozi to wyjedzeniem całej masy przed zastygnięciem ;) Ważne jest, aby za bardzo nie podgrzać oleju, bo czekolada może się rozwarstwić. Najlepiej rozpuść olej w kąpieli wodnej. Możesz też zrobić wersję bez rozpuszczania, czekolada będzie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comlekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym , tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam! Scroll down for recipe in English Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami(...)resztę cukru, później wanilię i ubijaj do uzyskania sztywnej piany. Na koniec wciąż powoli miksując dodaj w 4 porcjach mąkę z kakao, dodając kolejną po dokładnym wmieszaniu poprzedniej. Przełóż masę do formy z kominem (nie natłuszczaj jej przed wlaniem ciasta!:), włóż do piekarnika i piecz 30 minut, następnie podkręć temperaturę do 150 oC i piecz kolejne 30 minut
karmelowykochać, tym bardziej że sezon w pełni :) Tym razem w wersji wytrawnej w towarzystwie świeżych ziół, charakternej fety oraz pikantnego chorrizo. Do tego trochę zielonej sałaty i dla przełamania truskawkowej słodyczy odrobina kremu balsamicznego. Wszystko razem na chrupiącej bagietce smakuje po prostu RE-WE-LA-CYJ-NIE :) SKŁADNIKI ( 2 zapiekanki) 1 mała bagietka pełnoziarnista ( może być również zwykła(...)składników. (Jeśli decydujemy się na dodanie sezamu, orzeszków, mozarelli oraz papryczki chilli to robimy to w tym momencie.) Całość wymieszać. 3. Bagietkę przekroić wzdłuż i skropić oliwą. Ułożyć przygotowaną masę, a na niej plasterki chorizo. 4. Zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. 5. Na ciepłych zapiekankach ułożyć sałatę, pokrojone w cieniutkie plasterki pomidorki oraz truskawki
DefinicjaSmakuniesamowicie kuszące receptury - oto, czego oczekuję od książki kucharskiej. Ta spełnia wszystkie moje wymagania; z nawiązką . Nie bez trudu w końcu wybrałam odpowiedni wypiek. Idealne ciasto na sezon truskawkowy, pełne jest bowiem tych pysznych owoców. Do tego wyraźna, ale nie dominująca nuta różana, przewijająca się niczym refren w cieście i frużelinie. To taki kobiecy, delikatny tort. Romantyczny trochę(...)zmiksować. Pariami dodawać 2/3 mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać powoli 2/3 masła, połączyć. Dna 2 foremek wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Równomiernie rozłożyć masę do foremek. Piec w 180 st. C. przez 15 minut, do suchego patyczka. Ciasta przestudzić przez 10 minut w foramch, następnie wyłożyć do góry spodem na lekko posmarowany masłem papier
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszny deser , mój własny wymyślony . Skomponowałam go siedząc w kuchni i myśląc co by tu innego zrobić . Truskawkowe wzgórza składniki : 4 serki Almette Fruit z morelą i Wanilią ( 600 g ) śmietana 400 ml Agar 2 łyżeczki Dodatkowo: truskawki 300 g 200 g wody agar 1 łyżeczka ksylitol 2 łyżki(...)rozpuścił , kiedy ostygnie dodajemy do niego 2 łyżki śmietany po czym wlewamy do ubitej śmietany do miski. Dodajemy teraz serek Almette i miksujemy na najmniejszych obrotach by powstała jednolita masa. Przekładamy do pełna w kubeczki z zastygniętą galaretką z truskawek ( Wstawiłam do lodówki aby szybciej zastygło) Deserki wyszły przepyszne i ciekawie wyglądały na talerzyku
Różowa kuchniaZaczyna się pomału sezon truskawkowy, na Dzień Mamy który był wczoraj zrobiłam więc torcik z tymi owocami. Do tego lekka śmietanowa pianka. Niebo w gębie. Ozdoby czekoladowe do dekoracji otrzymałam od SŁODKI ŚWIAT . Wszystkich fanów wypiekania zapraszam na ich stronę, gdzie znajdziecie mnóstwo świetnych gotowych dekoracji. Torcik idealnie pasuje do kawy czy herbaty, ja podałam go na zestawie(...)swoich upodobań do słodkości. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, dodajemy do ubitej śmietany, miksujemy. Truskawki przekrawamy na połowę, odcięta stroną przyciskamy do boków tortownicy, układamy tak naokoło. Wylewamy masę śmietanową, wygładzamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch stężałego ciasta wykładamy pokrojone resztę truskawek, ozdabiamy płatkami czekoladowymi i układamy serca
Z Majeczką w kuchni