bardzo smaczne. BISZKOPT: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia GALARETKI: 500 g rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wody 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić(...)formie. Papier usunąć, a ciasto ponownie włożyć do formy. Rabarbar pokroić, włożyć do garnka razem z cukrem i wodą. Smażyć, aż zacznie się rozpadać, wtedy zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić powtórnie na małym ogniu i wsypać galaretkę. Mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odlać 3/4 galaretki rabarbarowej, a resztę wystudzić i wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do stężenia. Odłożoną galaretkę
https:KKuchniaMniamsoli waniliowej ) 195 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 285 g cukru 3 jaja 1.5 szklanki mleka (375 ml) 375 g dżemu owocowego (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego) Składniki polewy do murzynka: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy) Przygotowanie murzynka(...)płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 3.5 czubatej łyżki gorzkiego kakao 2 szczypty soli Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem. 3 jaja Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę (do momentu, aż większość cukru się rozpuści) . Może to potrwać 5-10 minut lub dłużej . 195 g masła 285 g cukru Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce (ja wlewam
Moja Delicjaręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :) KAKAOWY BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI przepis autorski // tortownica o śr. 22cm ~2 galaretki o smaku truskawkowym bez żelatyny (używam tych , zawierają roślinny karagen) ~600ml wody ~ok. 300-400g ulubionych letnich owoców - u mnie truskawki, brzoskwinie i morele Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu (rozpuszczając obie(...)minimalne i dodać cukier, ubijać jeszcze kilka sekund aż cukier nie połączy się z białkami. Następnie dodać żółtka, przesiać mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Przełozyć masę biszkoptową do tortownicy i włożyć do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C. Piec ok. 20-25 minut po czym wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim biszkopt jeszcze
chili & sugarWczoraj na facebooku pytałam pytałam Was, który przepis chcecie aby ukazał się na blogu jako pierwszy. Wybór padł zdecydowanie na ciasto :) Czyżby Was skusił sezon truskawkowy czy ochota na coś słodkiego? ;) Zatem nie będę Was dłużej męczyć i zapraszam na przepis :) Dodam tylko, że od kilku dni jestem również dostępna na Instagramie :) Jeśli macie ochotę podążać za mną, to serdecznie(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu greckiego 400 g truskawek Truskawki umyć i obrać z szypułek. Pokroić na połówki. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlać olej i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na najmniejszych obrotach aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Ciasto
My simple kitchenminut. Właściwie beza suszy się. Po upieczeniu bezy można ją zostawić w zamkniętym piekarniku na noc. Beza francuska jest krucha i puszysta. Tort porzeczkowy z bezą Beza z truskawkową frużeliną Kolejny rodzaj bezy to beza włoska. Sposób przygotowania bezy jest nieco trudniejszy i wymaga wprawy. Bezę tą ubija się z syropem cukrowym. Najpierw więc trzeba ugotować poprawnie syrop. Do tego(...)taką bezę należy białka z cukrem, wodą lub sokiem z cytryny umieścić na parze i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści można zacząć ubijanie masy. Beza będzie bardzo gęsta i lśniąca. Ta beza jest idealna do babeczek hi hat jak również jako dodatek do maślanego kremu. Czekoladowe babeczki z bezą Korzystając z wyżej wymienionych porad
codojedzeniaRzeszowie każdy został poczęstowany herbatką agrestowo-konopną, która była lekko kwaśnawa. Smak konopi jest w niej bardzo mało wyczuwalny. Można było zakupić również herbatkę z kwiatów konopi, truskawkową czy liście nagietka. Ja zabrałam ze sobą wtedy tylko kwiaty.. a resztę dorwałam kilka dni temu - rzuciłam się na kuriera z paczką i pobiegłam ją otwierać. Kwiaty konopi parzę codziennie :) Zalewam(...)delikatny w smaku, prawie niewyczuwalny. Spróbowałam również ziaren konopi w wersji "solo". Można je dodać do owsianki, sałatek, mięsa, koktajli itd. Na pewno niedługo znajdziecie u mnie na blogu masę przepisów z ich wykorzystaniem. Kwasy zawarte w konopiach wpływają świetnie na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Zawierają masę witamin i minerałów (Witaminę E, cynk, wapń, fosfor) oraz sporą ilość białka
Czarnawisienkapomarańczowym. Fajnie też smakują z syropem klonowym. Jednak przy każdym z wymienionych dodatków nie posypujcie już racuchów cukrem pudrem gdyż mogą okazać się za słodkie. Teraz - w sezonie truskawkowym grzechem by było nie spróbować ich z truskawkami. Spróbujcie z tymi macerowanymi w occie balsamicznym - będą smakować doskonale. Najlepiej sami wypróbujcie z jakimi dodatkami racuchy serowe posmakują Wam najbardziej! Przepis zaczerpnęłam(...)mąkę, pokruszony ser żółty, dodajemy żółtka i resztę mleka. Mieszamy. gdy składniki zaczną się łączyć dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Masą będzie miała lepką konsystencję. Gdy masa wyrośnie rozgrzewamy olej na patelni i mokra łyżką nakładamy racuchy. Smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Racuchy podajemy posypane
sierotka maRysia w kuchnisprawę tak, że będę częściej raczyła Was nowinkami z mojej kuchni albo z... kuchennej półki ;) Tymczasem rozkoszujcie się superprostym, klasycznym sposobem na idealny poczęstunek. Szczególnie w czasie, gdy sezon truskawkowy się rozpoczyna. Łasuchy będą zadowolone! ^^ TARTELETKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI Składniki na ciasto: - 200 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów(...)pszennej - 4 łyżki cukru - 100 gram masła, o temperaturze pokojowej Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę miksujemy z budyniem, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego
Życie zamknięte w smakuletnie wieczory. Ponieważ sama śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi sosami owocowymi, dowolnymi owocami. Sosy można przygotować również z dodatkiem alkoholu (np. rumu lub malibu).Dodatkowo sos truskawkowy: zmiksowane truskawki dosłodzone w zależności od upodobań. Moim zdaniem jest to najlepszy sos jaki można zrobić z truskawek:)Do przygotowania deseru najlepsze będą szklaneczki, miseczki lub foremki o ciekawym kształcie(...)się rozpuści dodaj żelatynę z mlekiem i dalej podgrzewaj mieszając dopóki nie rozpuści się żelatyna. 4. Miseczki wypłucz zimną wodą i wlej do nich deser. 5. Kiedy masa wystygnie wstaw miseczki do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Warto też przykryć je folią aluminiową, żeby nie pachniały wszystkim innym, co masz w lodówce
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki na biszkopt:6 jajek1 szklanka mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru pudruSkładniki na krem budyniowy:2op. budyniu śmietankowego0,5litra mleka0
Emcia PichciJaglanka na mleku kokosowym w trzech smakach: kokosowo-waniliowym, czekoladowym i truskawkowym, przykryta musem z truskawek i czipsami kokosowymi. Pyszne, zdrowe, bezglutenowe i wegańskie śniadanie. Żeby ułatwić przygotowanie śniadania kaszę możemy ugotować dzień wcześniej. Rano musimy tylko podgrzać kaszę jaglaną, zmiksować truskawki i połączyć składniki(...)kaszę gotujemy na mleku kokosowym, na średnim ogniu przez 15-25 minut, pod przykryciem. Kasza jest gotowa kiedy pochłonie całe mleko i ma konsystencję klejącej się masy - do gotującej się kaszy dodajemy syrop i ekstrakt waniliowy - w czasie gotowania miksujemy truskawki blenderem. Odkładamy 4-6 łyżek do osobnej miseczki w zależności od ilości
Pora na pora i pomidoraPoniewaz u mnie sezon truskawkowy w pelni i na kazdym kroku mozna kupic te owoce, postanowilam tym razem wykorzystac je do deseru. Natchnieniem stal sie dla mnie przepis autorstwa Agnieszki Kreglickiej z typu "kuchnia dla dwojga"Bardzo fajny deser, ktory w tak mile popoludnie jak dzisiejsze smakuje jeszcze lepiej. Goraco polecam.skladniki wedlug oryginalnego przepisu:250 g truskawek500 g mascarpone0(...)osob wydaly mi sie bardzo przesadzone.wykonanie oryginalne:Zoltka utrzec z cukrem pudrem na kogiel-mogiel, a nastepnie dodawac stopniowo mascarpone. Ze schlodzonej kremowki ubic piane i polaczyc ja z masa jajeczno-serowa.Biszkopty skropic sherry, truskawki pokroic na kawalki. Ukladac w pucharku naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki. Podawac schlodzone.moje wykonanie:Biala czekolade roztopic w kapieli wodnej i polaczyc z mascarpone. Ubic kremowke
Przysmaki KarolkiSezon truskawkowy w pełni, więc czas, żeby przygotować pyszną Polisadę ze świeżymi truskawkami. Smaczny placek na biszkopcie. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu. Pieczemy biszkopt z 5 jaj (patrz przepis na biszkopt babci Basi) wymiary blaszki : 21 x 35 cm . Składniki kremu : 1 kostka masła -250 g, (wyjęta wcześniej z lodówki , żeby masło było miękkie do zmiksowania ) Z pozostałych(...)żelatyny, 2-3 łyżki wrzątku. Sposób przygotowania : Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć, do tego powoli dodawać po trochę mączkę ziemniaczaną, dolewając mleka (ok. 1/4 szklanki), żeby masa była lekko płynna i łatwo będzie wlać do mleka i ugotować budyń . Pozostałe mleko zagotować i do tego wlać masę z żółtek (ugotować jak budyń ) Masło miksujemy i powoli
Pysznosci Babci BasiTruskawkowej rozpusty ciąg dalszy. Dzisiaj truskawki z mascarpone i czekoladą. Taka mała alternatywa do zeszłorocznej białej wersji tarty z truskawkami ( tu przepis ). Ale żeby nie było, że się tylko kalorycznymi produktami objadam proponuje zajrzeć do sklepu ( naturalniezdrowe.com.pl ) z naturalnymi produktami gdzie znajdziecie mnóstwo zdrowych wspaniałości CZEKOLADOWA TARTA z TRUSKAWKAMI Składniki: (forma do tarty 24 cm) ciasto: 4 jajka(...)pieczenia) mieszamy razem z miseczce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, ubijając dalej dodajemy olej ,a następnie delikatnie mieszamy ze składnikami sypkimi. Masę wylewamy do formy z zagłębieniem (koniecznie takiej, ponieważ po upieczeniu j ą odwracamy ) ,wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Upieczony biszkopt studzimy
Bon appetit mon amieczuć, ani w smaku ani w konsystencji. Pachnie kakaem, cynamonem i gałką muszkatową. Jest mocno wilgotne ( w stylu brownie ) i bardzo, bardzo smaczne. Ja swoje dodatkowo przełożyłam marmoladą malinowo-truskawkową. Słodyczy ciastu nadaje pasta daktylowa, która w wykonaniu jest banalnie prosta. Pasta daktylowa: - 200 - 250 gr daktyli - woda Daktyle przesypujemy do małego garnuszka, zalewamy do równości owoców wodą. Doprowadzamy(...)łyżka octu * bądź 2 łyżki przyprawy do piernika ( jeżeli unikamy mąki pszennej, szukajmy przyprawy bez jej dodatku ) Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz przypraw i octu. Miksujemy na gładką masę blenderem/malakserem. Na koniec dodajemy przyprawy i ocet. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy 55-60 minut w 170'C lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto
kawawszklance