włożone do piekarnika i znacznie wpłynie to na ich wygląd! Skoro mamy przepisy na ciasta, musimy mieć też coś czym je przełożymy! Są przepisy na m.in. dżem morelowy, dżem truskawkowy, krem cytrynowy, krem z serka kremowego, czekoladowy ganasz, krem maślany na bazie szwajcarskiej czy zwykły krem maślany! Oprócz samych przepisów mamy ponownie informacje o wymaganych przyborach, ale także konkretne informacje(...)plastyczny, lukier królewski czy lukier plastyczny do bukietów! Tutaj przydadzą nam się np. klej cukrowy, obrotowa patera, wałek nieprzywierający czy packi cukiernicze. Zaczynamy od lukru plastycznego, inaczej znanego jako masa cukrowa czy fondant! Dowiemy się o barwieniu lukru plastycznego, o powlekaniu okrągłego i kwadratowego tortu lukrem plastycznym, o powlekaniu podkładki pod tort, o tym jak podpierać piętra tortu wspornikami
Plate of Joycisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów, trzy książki i całą masę mniej istotnych dla bloga rzeczy do opowiedzenia, na pisanie też nie mam ochoty. Mały zawrót w życiu osobisto-zawodowym sprawił, że siedzimy z C. zastanawiając się, jak wszystko poukładać. Gdyby(...)kratce.Smacznego!A póki co, zajadam się truskawkami ze śmietaną. Choć wiem, że powinnam już sięgać po inne owoce sezonowe, nie mogę nacieszyć się tymi czerwonymi pysznościami... Ach, dlaczego sezon truskawkowy jest tak krótki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednym daniu. Po angielsku zwana mylnie „szwajcarską boćwiną” /Swiss chard/, ma wiele innych barwnych nazw, np. mangold, rzymski jarmuż, wieczny szpinak, biały burak, sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. …Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną(...)jajka z solą i pieprzem. Dodajemy boćwinę z cebulą i mieszamy. Na dużej patelni (ja użyłam tej samej, na której smażyłam cebulę) rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy. Wlewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem aż spód i brzegi omletu się zetną, ale wierzch będzie jeszcze wilgotny. Ja smażąc omlet najpierw mocno rozgrzewam patelnię, a gdy wyleję na nią jajka
Chilli Czosnek i OliwaPączki z zimieniakami Z okazji zbliżającego się święta dla łasuchów z przyjaciółmi zorganizowaliśmy sobie Tłusty czwartek w niedzielę. Każdy przyniósł coś od siebie, więc były pączki z dżemem wiśniowo-truskawkowym, pączki z kremem adwokatowym, oponki serowe, faworki i sałatka owocowa, dla tych co na diecie ;-). Same pyszności. Dziś podam Wam przepis na pączki, a w kolejnych dniach postaram się podać(...)dotykała ona kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Lukier 2 szklanki cukru pudru 4 -5 łyżek wrzątku posypka cukrowa barwniki W miseczki przesiać cukier, zalać wrzątkiem, utrzeć na gładką masę grzbietem łyżki, ewentualnie dodać barwinki, wymieszać. Wykonanie: Zimny krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Każdy pączek nadziewać kremem, wkładając tylkę na głębość 2-3 cm z boku pączka
moj przepis na