Kolejna kombinacja w kuchni. Tym razem połączenie fasoli z serkiem. Ciasto fasolowe stało się moim ulubionym, więc postanowiłam połączyć je z sernikiem. Smak jest niebiański! Polecam
Truskawkowa Fiestasokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy do garnka i musimy go zagotować. Budynie rozpuszczamy w 1 szklance wody(...)Ciasto studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z 1 szklanką wody. Do ubitej śmietanki wlewamy powoli galaretkę i całość dokładnie mieszamy. Masę nakładamy na budyń i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
paapilotkaaCiągle kombinując w kuchni na śniadanie zaoferowałam sobie omlet kukurydziany. Brzmi śmiesznie, ale w smaku dorównuje zwykłemu omletowi. Obawiałam się, że mi nie urośnie tak jak
Truskawkowa Fiestapieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku truskawkowym Polewa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany 12% Dodatkowo: wiórki truskawkowe , truskawki WYKONANIE BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem(...)KREM: galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Przełożenie ciasta: Gdy masa zgęstnieje wylewamy na ciasto, które znajduje się w formie, do środka wkładamy truskawki:jedna obok drugiej , przykrywamy pozostawionym ciastem, zakrywamy folią, wkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa stężeje
słodki bratekByć może potem już nie będziecie mogli nawet spojrzeć w stronę przetworów ze sklepowych półek, bo smak tych domowych jest niepowtarzalny. Jako przykład dziś podaję przepis na wyśmienity dżem truskawkowy na miodzie :) Idealny do świeżego pieczywa posmarowanego masłem i szklanki mleka :D Składniki: 1,5 kg truskawek 750 g cukru 3 łyżki miodu sok z 1 cytryny Wykonanie: Owoce myjemy(...)wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy miód oraz sok z cytryny. Dżem ponownie zagotowujemy, często mieszając, aż do momentu, gdy masa zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do czystych, wygotowanych słoiczków. Szczelnie je zakręcamy i odstawiamy odwrócone go góry dnem. Dobrze jest je przykryć ściereczką, by zbyt szybko nie ostygły. Gdy dżem wystygnie
MyCookBook.pltęsknoty za latem otworzyłam ostatnio truskawkowe przetwory. Tym razem padło na owoce w syropie, które dodałam do tartinek czekoladowych. Deser nie należy do tych bardzo słodkich, jednak jest to fajna propozycja dla czekoladoholików. Składniki na ciasto czekoladowe: 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 120 ml soku z truskawek 1/4 kostki rozpuszczonego masła 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 12 truskawek(...)drobnego cukru 300 g mąki 200 g masła ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli morskiej 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i kakao, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło - zagniatamy Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na blacie
Słodkie Przyjemnościjajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną przełożyłam na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 50 minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto(...)pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki. Ciasto można ozdobić płatkami kokosowymi, wiórkami, owocami, itd... Najlepiej smakuje następnego dnia:) A oto wersja z polewą truskawkową i wiórkami kokosowymi
nietadietarazem ze śnieżkami. Do ubitej śmietanki dolewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową oraz jagodowy mus. Krem dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody. Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych. Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z letnimi owocami(...)mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Śniadanie z truskawkami i serkiem wiejskim , Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą, Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami , Torcik truskawkowy . Smacznego
paapilotkaaśrednicy 23 cm: 1 kg jogurtu greckiego ¾ szkl. cukru pudru 200 ml mleka 1 mały olejek waniliowy 1 op żelatyny 50 g 1 kg truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Winiary rolada kakaowa na boki i spód Przygotowanie: Roladę kakaową kroimy w dosyć cienkie plastry. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, spód obkładamy dokładnie plastrami rolady, natomiast obkładając boki plastrami rolady robimy(...)żelatyna się rozpuści. Cały jogurt grecki przekładamy do misy robota, dodajemy cukier puder i olejek, dokładnie miksujemy. Do zmiksowanego jogurtu powoli dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy i gdy zacznie masa jogurtowa gęstnieć przekładamy do tortownicy z połówkami truskawek (Gdy będzie za rzadka truskawki mogą podnieść się do góry). Wyrównujemy powierzchnię masy jogurtowej, w którą na całej powierzchni wkładamy do 1/3 wysokości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętruskawkowy zainspirował mnie do stworzenia troszkę innej koncepcji i to był super pomysł, to ciacho z truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa. Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 530g mąki orkiszowej typ750 (lub 3 szklanki mąki pszennej tortowej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu(...)energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem miksera. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki. Drugą część rozkruszyć do miski i umieścić w lodówce. Masa serowa: - 125g masła w temp.pokojowej - 600g dobrego twarogu do serników (u mnie firmy Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu
Smaczne ZdroweZnany, klasyczny włoski deser na bazie śmietanki, który podaje się z owocowym musem - najczęściej truskawkowym. Nie wymaga pieczenia i jest szybki w przygotowaniu :) Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml mleka 3,2 % 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 70 g cukru łyżka żelatyny sos: szklanka truskawek świeżych lub mrożonych(...)czasu. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wrzącej wody. Gdy śmietanka się zagotuje zdjąć ją z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić w rondelku, by masa przestygła. Gdy zacznie robić się gęstsza przelać ją do filiżanek lub foremek o pojemności 125 ml, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby całkowicie stężała
wyzwania kuchennewymieszać. Następnie dolewać do mąki gorącą wodę i cały czas mieszać rękoma, żeby woda połączyła się z mąką i utworzyła gładkie ciasto na pierogi. Ugnieść dokładnie ciasto na lśniącą masę. Moja kochana mama mimo 84 lat zawsze jest gotowa do pomocy. Jest cudowna Formowanie pierogów – Ciasta jest dosyć dużo, więc wałkować trzeba partiami. Nabrać część ciasta i rozwałkować(...)wodę. Partiami wrzucać przygotowane pierożki. Gotować od wypłynięcia pierożków na powierzchnię wody 1 minutkę. Podanie – Pierogi wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, odcedzić, wyłożyć na talerz. Polać przygotowanym sosem truskawkowym i pokrojonymi truskawkami. Mam nadzieję że widać jak smakują Moja kochana Kornelcia tak zajada Cała rodzina była zaproszona na obiad
Kuchnia Pokoleńblogu jest już kilka przepisów na ciasta ucierane, a ja cały czas wyszukuję następne. Jak dla nas nie może być sezonu truskawkowego bez ucierańca. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki . Ciasto wyszło przepyszne. Mięciutkie, delikatne. Polecam z całego serca. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 130 g masła 3 jajka(...)białości z cukrem. Następnie dodać przestudzone masło i przez chwilę razem ucierać. Dodać sok z cytryny oraz mąkę z proszkiem. Składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa (nie trwa to długo). Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół. Położyć na wierzchu ciasta, przekrojoną stroną do góry. Wstawić
Sto kolorów kuchnibanalnie prosty, wychodzi duża blacha. Uwaga! U nas cała, wielka blacha ciasta z truskawkami zniknęła jeszcze tego samego dnia... Ciasto wyszło słodkie, wilgotne, puszyste i mega truskawkowe. Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych ciekawych przepisów kliknij Lubię To na Facebook'u. Tutaj. Składniki: 5-6 wiejskich jaj, 1 szklanka ksylitolu, 1/2 opakowania cukru(...)kokosowe do posypania blachy. Dodaj ten przepis do książki kucharskiej w serwisie Fooder.pl: W pierwszej kolejności mieszamy mikserem jaja z ksylitolem na delikatną, puszystą masę. Dodajemy płynne składniki, następnie powoli i stopniowo mąkę, cukier i proszek. Dokładnie mieszamy mikserem na jednolitą masę. Truskawki myjemy i zostawiamy do wyschnięcia. Blachę (potrzebujesz dużą
IzaGotuje