poziom słodkości, bo sos truskawkowy też był słodki. No a dodatek rodzynek też zrobił swoje (tak, w środku są rodzynki :)). Smacznego! Składniki na ok 42 pierogów: domowy sos truskawkowy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 650 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok 400 g twarogu półtłustego (mój miał(...)ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym. Możesz też zrobić to mikserem, będzie szybciej. Zuzia spała, więc nie chciałam aż tak hałasować. Ręcznie poszło fajnie. Z żółtek powstanie jasna, puszysta masa. Dodaj twaróg i utrzyj do gładkości. Dodaj kaszę jaglaną i rodzynki. Wymieszaj dokładnie. Sprawdź, czy jest dostatecznie słodkie. Możesz ewentualnie dosłodzić. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj cienko
Anioszek w kuchniWiosna za oknem więc czas zacząć sezon na lody! W oczekiwaniu na świeże owoce możemy wykorzystywać zapasy mrożonych truskawek, malin, bananów czy nawet jagód. Moja
Chocolate Muffin BlogJedno z lepszych ciast truskawkowych, jakie udało mi się zrobić. :-) Pyszne, mocno waniliowe, wilgotne, świeże również na drug dzień. Do tego banalnie proste w wykonaniu. Nic dodać, nic ująć! 1 i 1/2 szklanki mąki 300g serka homogenizowanego waniliowego 70g cukru 3 jajka L 1/2 szklanki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania budyniu waniliowego (razem(...)500g truskawek cukier puder 1. Serek, cukier, cukier waniliowy, jajka i olej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy, ponownie miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Z truskawek usuwamy szypułki, wykładamy je na wierzch masy (większe przekrawamy). 3. Ciasto pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchniZbliżają się Walentynki. Zaskoczcie swoje miłości ( dzieci, zony mężów i innych których kochacie) pysznym śniadaniem. Omlet biszkoptowy z mąką razową i karmelizowanymi bananami. Ale może być także truskawkowa konfitura. Podaję składniki na 1 sztukę omleta 2 jaja "zerówki" 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżeczka oleju Karmelizowany banan banan 1 łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego odrobina gałki muszkatołowej(...)karmelizować kilka chwil. Białka oddzielany od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie. Masę wylewamy na rozgrzany olej smażymy na średnim ogniu z dwóch stron. Optymalna byłaby patelnia do smażenia bez tłuszczu. Banany karmelizowane: banana pokroić w plasterki obtoczyć w cukrze i gałce muszkatołowej. Całość
AZgotuj!chce Wam się piec a wypadałoby coś zrobić. Tym bardziej, że mamy takie pyszne owoce. Proponuję właśnie ten deser. Pycha… Składniki: Biszkopty Truskawki, czereśnie około ½ kg 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt typu bałkańskiego lub 2 małe ( ja dałam dwa małe light ) ½ l gorącej wody Forma keksówka Wykonanie: Dno formy wykładamy połamanymi biszkoptami i lekko je ugniatamy. 2 galaretki(...)pestki a z truskawek szypułki i kroimy na kawałki. Do przestudzonych galaretek dodajemy jogurt i miksujemy aby połączyć składniki. Gdy galaretki będą lekko tężeć dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki jak ciasto ( jeżeli używacie metalowej formy, nie zapomnijcie wyjąć deseru, aby nie „nie przeszedł” smak
Smaki Ewyburaków z marchewką i jabłkiem Zielony koktajl z kiwi i selerem Sok z kiszonych buraków Koktajl ananasowo-gruszkowo-jabłkowy Świeży sok jabłkowo-marchewkowy z mandarynką i mango Mrożony jogurt truskawkowy Smoothie truskawkowo-melonowe Smoothie truskawka banan Koktajl: truskawka melon jogurt Proporcje na ok. 1 litr koktajlu Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500 ml naturalnego jogurtu domowego 1/2 dojrzałego żółtego(...)skórki i kroimy w kostkę. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i kroimy na ćwiartki, Do blendera wlewamy jogurt i dodajemy pokrojone truskawki, melona i miód. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli koktajl będzie za mało słodki dodajemy więcej miodu. Gotowy koktajl chowamy do lodówki, żeby się schłodził
Kulinarne przygody Gatity280x150x75. Babeczki z galaretką w czekoladzie Składniki: biszkopt 2 jajka 3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 5 łyżek (50g) mąki pszennej warstwa owocowa 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 200g truskawek polewa czekoladowa 80g czekolady mlecznej 80g czekolady deserowej 1 i 1/2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) Wykonanie: BISZKOPT - jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej(...)białek - białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier - do sztywnej piany pojedynczo dodać żółtka, po każdym krótko ubijając - mąkę przesiać, po 1 łyżce dodawać do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszać łyżką - masę przelać do formy, wyrównać, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika - piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć
Smakołyki Berenikismaku... :-) Składniki: - 1-2 liście sałaty lodowej na osobę - 1-2 garście rukoli na osobę - kulka mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę - po kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych) Sos pesto: - 1-2 ząbki czosnku - 1-2 pełne garście listków bazylii - sól do smaku (na czubku łyżeczki, u mnie himalajska) - oliwa z oliwek (dowolnie), u mnie ok.2-3 łyżki(...)można również pokroić tylko na mniejsze kawałki i rozdusić moździerzem, mnie jest łatwiej gdy go przeciskam przez praskę). Do misy dodaję oberwane listki z bazylii i rozduszam na gładką masę. Na końcu dolewam oliwę z oliwek, mieszam i sos gotowy. Na talerze wykładam rozdrobnione liście sałaty lodowej (1-2 na osobę), dosypuję rukolę, wykładam odsączoną kulkę mozzarelli rozerwaną lekko
Smaczne ZdroweSkładniki: 1 galaretka truskawkowa Winiary 1 galaretka arbuzowa Winiary (375 ml) 1 galaretka jagodowa Winiary (375 ml) 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka mleka niesłodzonego biszkopty truskawki borówki Przygotowanie:Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Do galaretki arbuzowej i jagodowej dodać po 1 łyżeczce żelatyny i osobno przygotować w szklance gorącej przegotowanej wody. Wszystkie galaretki odłożyć(...)Galaretki zmiksować na najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopty. Na środek tortownicy wlewać na przemian po 2 łyżki masy. Masa sama będzie się rozpływać na boki. Włożyć na 4-5 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować owocami
Ala piecze i gotujeKto by pomyślał, że można upiec ciasto z warzywa? W roli głównej słodki i dostojny batat, który jest kuzynem ziemniaka. Ostatnio wyczarowałam bardzo słodkie i zarazem
Truskawkowa FiestaKolejna odsłona mojego ulubionego omleta. Nie będę się rozpisywała, po prostu polecam go wykonać! Składniki: 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka odżywki
Truskawkowa FiestaNiedawno dostałam, aż pięć dużych cukinii! Nie miałam pojęcia co z nich kompletnie zrobić, a tu bach... Padło na placek z cukinii na słodko! :) Składniki: 1/4
Truskawkowa Fiestagorące dni jest po prostu boskie . Składniki Ciasto robię na tortownicy o wymiarach 28 cm 4 galaretki truskawkowe 1 duża paczka biszkoptów 0,5 truskawek 200 ml śmietany 30 procent(...)tortownicę z rynienką tak aby galaretka nie przeleciała przez tortownicę i wkładam do lodówki aby galaretka się stężała . Kiedy galaretka tężeje w lodówce ,zaczynam ubijać śmietanę na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie ubita dokładam serek mascarpone i delikatnie wszystko mieszam dodają cukier puder według uznania .Jak już masę mam gotową dzielę na dwie części i do jednej dodaje barwnik
Mój Smakszklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania Szczypta soli 0,5 szklanki mleka 2 jajka 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g margaryny 230 g marmolady truskawkowej Kruszonka: 25 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, muszą mieć podobną temperaturę. Jako pierwszy przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy ze sobą pokruszone drożdże(...)śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut). Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, cukier, szczyptę soli, jajka. Dolewamy rozczyn i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy na gładką kleistą masę. Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wylewamy masę i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut
VioletoweKucharzeniecukru pudru - 2 cukry waniliowe - szczypta soli Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrami. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, białka z solą ubij na sztywną pianę. Do masy z jaj i cukru dodaj delikatnie mieszając mąkę i białka. Wylej ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180-200°C góra-dół. Pozostaw do wystygnięcia(...)dodaj sok z jednej cytryny. Pozostaw do wystygnięcia. Przekrój ciasto na pół lub na trzy części. Nasącz zimną herbatą najpierw spód. Po nasączeniu, wysmaruj wierzch cienko dżemem np truskawkowym, i wyłóż na nim pokrojone truskawki. Ubij 1 litr śmietany 36% z dwoma śmietan fixami i czterema łyżkami cukru pudru. Teraz połóż drugą połowę biszkoptu i nasącz ją pozostałą herbatą, ponownie
Pasje Jolki