Nie mogę uwierzyć, że miną rok od pojawienia się pierwszego wpisu na tym blogu. Dziękuje za ponad 2500 tysiąca komentarzy i 80 000 tysięcy odwiedzin . Klasycznie
Truskawkowa Fiestaoleju Kilka kropel aromatu pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spody bezowe: 3 białka 1 szklanka cukru Szczypta soli 1 kisiel truskawkowy (38 g) Czerwony barwnik Krem: 330 ml mleka 5 łyżek cukru 2 cukry waniliowe (po 16g) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 250 g margaryny(...)białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka). Spody bezowe: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo
VioletoweKucharzenieKochani dziś mam dla Was przepis na tartę , którą zrobiłam z okazji dnia mamy:) Ponieważ zaczął się sezon truskawkowy właśnie te owoce pojawiły się na mojej tarcie :) ale również banany i winogrona:) ciasto: 160 g mąki 60 g cukru pudru 30 g kakao 100 g zimnego masła 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego krem 500 g serka mascarpone pół szklanki(...)pół banana czerwone winogrono kilka kulek Mąkę , cukier puder i kakao przesiać przez sitko, dodać posiekane masło, jajko i cukier wanilinowy. Ciasto zagniatać do momentu utworzenia jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć nią ciasto . Oblepić dokładnie brzegi. Ciasto po nakłuwać widelcem. Na wierzch położyć papier
Cukier&Puderpoezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru 600 g truskawek 1 torebka galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 200 g śmietanki 30% Wykonanie: Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy biszkoptami i nasączamy herbatą. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 3/4 wrzącej wody. Rabarbar myjemy(...)się rozpuścił. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy rabarbar przestygnie dodajemy do niego rozgniecione widelcem truskawki oraz tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki, aby masa była gęsta. Osobno ubijamy kremówkę na sztywno i delikatnie mieszamy z masą owocową, wykładamy wszystko na biszkopty i ponownie umieszczamy w lodówce. Czekamy aż masa całkowicie stężeje, około
Kulinarne przygody Gatityowocowy deser na upalne dni! Świeże truskawki, przepyszna i słodka galaretka Winiary, rozpływająca się w ustach czekolada z nadzieniem miętowym, która orzeźwia i chłodzi! ROZPOCZNIJ OWOCOWY SEZON! SKŁADNIKI: -galaretka truskawkowa Winiary - 200 g truskawek - 150 ml śmietany 18% - 150 ml jogurtu greckiego - czekolada z nadzieniem miętowym - 2 łyżki syropu miętowego lub syropu mohito - 2 łyżki żelatyny WYKONANIE: - galaretkę przygotuj(...)połówki - jogurt, śmietanę i syrop miętowy, wymieszaj w misce, dodaj owoce, i pokrojoną w kostkę galaretkę - w kubeczku rozpuść 2 łyżki żelatyny z 3 łyżkami gorącej wody - dodaj do masy i energicznie wymieszaj, poczekaj 4 minuty masa zacznie już powoli gęstnieć i tężeć - kokilki lub obręcze kucharskie, wyłóż folią spożywczą (możesz też użyć np. filiżanek), wlej masę i wstaw
SMYKWKUCHNIwizualnie deser ładnie się prezentuje i śmiało można przyrządzić go na spotkanie z rodziną czy znajomymi. Z przepisu można przygotować dwie porcje musu.Polecam również inne desery, np. deser truskawkowy lub deser pomarańczowo-czekoladowy. Mus kawowySkładniki:2 żółtka2 łyżeczki kawy50ml wody2 łyżki cukru100g serka homogenizowanego naturalnego100g śmietanki 30%1 łyżka kakao1 i 1/3 łyżeczki żelatyny3 łyżki wodykakao do dekoracji Wykonanie:- żółtka(...)przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego ostygnięcia- żółtka podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) do lekkiego zagrzania, wlać przygotowany napar kawowy, wymieszać i dalej podgrzewać, mieszając, aby masa nie przywarła do dna (jeśli od mieszania utworzy się piana, można masę zdjąć na chwilę z ognia, aby opadła)- masę podgrzewać do lekkiego zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić- jeśli masa
Smakołyki BerenikiDlaczego często przygotowuje omlety? Ponieważ szybko się je robi i za każdym razem można dodać zupełnie inne składniki. Tym razem omlet o smaku szarlotki, ja osobiście
Truskawkowa FiestaŚwięta, święta i po świętach. Większość z nas czuje przejedzenie po wytrawnych posiłkach, które zjadamy tylko kilka razy w roku, jeśli ktoś dba o linie - oczywiście
Truskawkowa FiestaBardzo lubię jeść jogurty, ale również warto urozmaicić swoje w menu. Ostatnio upiekłam jogurt z truskawkami i mega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :) Składniki: Ciasto: 200g
Truskawkowa Fiestaopakowania herbatników ( 200 gram ) 60 gram masła 1 jogurt grecki 500 ml 1 opakowanie serka mascarpone 250 gram 45 dkg sera Mój Ulubiony 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody szklanka porzeczek czerwonych Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód(...)mieszamy, a wręcz lekko ubijamy, tak aby całość się porządnie połączyła, dodajemy galaretkę i znowu mieszamy ( uwaga może chlapać ;). Wyłączamy mikser i do misy dodajemy 75% naszych porzeczek. Masę przelewamy do formy na nasz przygotowany wcześniej spód i z góry delikatnie rozsypujemy po masie porzeczki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. U mnie sernik stał w lodówce
Kuchnia na wzgórzuplus przemawia mnogość jego obliczy. Można jeść omleta z patelni, można go przygotować w piekarniku, można z masy zrobić mniejsze placuszki, a z nich torciki przekładane czekoladową (oczywiście fit) masą. Można zrobić omlet kakaowy, może w smaku przypominać szarlotkę, może być delikatny ryżowy, a może też stanowić bazę na dodatki warzywne. Na słodko, na słono, na spód do pizzy(...)mnie zwykle mozarella, szynka sarreno i sałata z pomidorem) lub naleśniki budyniowe robione na bazie mleka/wody z budyniem bez cukru – i ponownie dzięki budyniowi mamy naleśniki czekoladowe, bananowe, malinowe, truskawkowe i inne. Naleśniki zazwyczaj pojawia się u mnie w weekend :) Zajadamy wtedy wszyscy. PUDDING CHIA Rewelacyjny, bo bardzo sycący. Na bazie mleka lub z jogurtem i nasionami chia plus ulubione
Tetiisheridziś dodatkowo 100 % dzieci w domu, czyli całe 2 dzieciaki więc cały dzień na słodko, sezon truskawkowy w pełni zaczęłyśmy od ciastek, są miękkie w środku jak bułeczki mimo dodatku mąki pełnoziarnistej i przede wszystkim wegańskie. Składniki na około 12 sztuk: 200 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g cukru 70 g masła roślinnego 1 banan szczypta(...)wiśni kandyzowanych 200 g truskawek * można zrezygnować z wiśni i zastąpić je truskawkami, tylko te musza być bardzo dokładnie osuszone Przygotowanie: masło utrzeć z cukrem (blenderem) na gładką masę, dodać banana oraz esencję waniliową- dokładnie razem zblendować. Mąkę pszenną biała przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą do miski, dodać masę maślano-bananową, wymieszać. Powinna powstać taka kulka: Owoce
greenscarfPrzy okazji ostatniego przepisu na wegańską bitą śmietanę zapowiedziałam i przepis na wegańskie lody. Oto są! Pyszne, słodkie, mocno truskawkowe, z kokosowym aromatem...Idealne na letnie upalne dni, gdy trzeba się nieco ochłodzić :) Lody są banalnie proste do wykonania. Ja używam maszynki do lodów, ale jeśli jej nie macie również dacie radę je zrobić :) Polecam! WEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE przepis(...)TEGO PRZEPISU (klik) , bez dodatku cukru ~200g truskawek ~50g cukru pudru ~3 łyżki Malibu (lub innego alkoholu) Truskawki miksujemy na puree i łączymy z bitą śmietaną i cukrem. Przelewamy masę do maszynki do lodów i postępujemy wg. zaleceń producenta. Pod koniec mrożenia dodajemy likier / inny alkohol. Jeśli nie macie maszynki należy masę na lody umieścić w pojemniku, włożyć do zamrażarki
chili & sugarpodniebienie. I tu pojawia się pytanie: dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko? SKŁADNIKI: na tortownicę 18 cm 15 herbatników petit beurre 2 łyżki masła 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka różowa truskawki 200 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 100 g serka mascarpone A jak to zrobić: Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem(...)stężenia. Gdy już lekko stężeje dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać, można użyć miksera. Truskawki umyć i przekroić na pół. poukładać na brzegu tortownicy, a na środek wylać masę serową i rozprowadzić po całej powierzchni. Odstawić do lodówki. Galaretkę w kolorze różowym rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu i lekko tężejąca wylać na masę serową. Odstawić do lodówki
Kuchnia w opałachśmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej)3 płaskie łyżki żelatynydowolna galaretka (u mnie truskawkowa)ok. 300 g dowolnych owoców (u mnie truskawki) biszkopty + niewielka ilość mleka Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego(...)stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Przygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną.*pamiętajmy
Słodka Strona