marynaty - 6066 przepisów (strona:201/405)

Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto 143

najpierw ugotujcie ziemniaki i później, w tej samej wodzie, makaron. Sprawdź pozostałe nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi

Niedzielny kucharz
Pierś faszerowana serem i warzywami 207

pieprzem. Ser kroimy w słupki. Papryki kroimy w paski i wraz z serem wkładamy do kieszonki w rozciętej piersi, następnie wkładamy do środka po 2 kostki szpinaku. Przygotowujemy marynatę mieszając olej, paprykę, curry, pieprz i sól. Można spiąć mięso wykałaczkami. Sylikonowym pędzelkiem smarujemy z obu stron piersi kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy mięso przez ok. 30 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 160

oleju i mieszanką garam masala, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem. Mieszankę tandoori masala mieszam z 250 ml jogurtu, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem.. Tak przygotowaną marynatą zalewam mięso, mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak z rożna 133

Składniki : • 1 cały kurczak • 1 kg ziemniaków • 1 cebula • olej • przyprawa do ziemniaków • sól Pikantna MARYNATA do kurczaka - przepis: • 1 łyżeczka kurkumy • 2 łyżki lubczyku • pieprz czarny grubo mielony (łyżeczka) • imbir suszony (pół łyżeczki) • papryka ostra (łyżeczka) • musztarda rosyjska (pół słoiczka) • majeranek (2 łyżki) • sól (łyżeczka) • sok z 1 cytryny • 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Kurczaka namoczyć w zimnej wodzie

KUCHNIA POLSKA
KURCZAK CHOW MEIN 664

filet z kurczaka po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki 4 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku (tylko jasnozielona i biała część, tzw. dymka ) 1 marchewka 2 cm kawałek imbiru marynata: szczypta chili w proszku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 łyżki jasnego 2 łyżki oleju np. kokosowego sok z ćwiartki limonki SOS 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

cool and minty
Szynka pieczona w rękawie + film 198

majeranek, pokruszone liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie, sól oraz pieprz, wlewamy olej, dodajemy musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy z każdej strony umyte i osuszone mięso. Szynkę wkładamy w rękaw do pieczenia, szczelnie zawiązujemy z obu stron, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do lodówki na dobę

Smakowite Dania
Placek cygański 189

Składniki: Gulasz: - 1kg mięsa wieprzowego (u mnie szynka) - pół czerwonej papryki - 1 cebula - ok. 6 pieczarek - 1 marchewka - łyżka koncentratu pomidorowego - olej (do marynaty) - przyprawy- sól, ostra i słodka papryka, tymianek) Placki: - ok. 20 ziemniaków - 2-3 marchewki - 1 cebula - 2 jajka - 5-6 łyżek mąki pszennej - przyprawy - sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę, zamarynować (3 łyżki oleju

Kulinarne blogowanie
Marmurkowe chińskie jajka 179

Skorupka powinna przylegać do jajka, ale powinna też mocno popękać, wtedy na białku utworzy się ładny wzór. Do wody w której gotowały się jajek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Do marynaty wkładamy jajka. Jajka gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie jajka odstawiamy na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia jajka obieramy ze skorupek

Kulinarne przygody Gatity
Białe kiełbaski w miodzie i piwie 131

lipowy) 1 łyżka cukru palmowego 300 ml jasnego piwa Przygotowanie Cebule kroimy w piórka. Do miski wlewamy sos, olej, piwo, dodajemy miód, cukier palmowy i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Marynatę dodajemy do cebuli. Kiełbaski nacinamy w poprzek, nie za głęboko, by nie popękały podczas pieczenia. Cebulę wraz sosem przelewamy do naczynia żaroodpornego, układamy kiełbaski i zapiekamy

R'n'G Kitchen
Solidnie "pochrzaniona" sałatka z jajkiem i białą kiełbaską 153

ósemki. Ogórka w niezbyt cienkie plastry, a te na połówki. Na talerzu układamy jarmuż/sałatę, a na niej resztę składników., nie zapominając o zamarynowanej wcześniej, odsączonej z marynaty cebuli. Pamiętajcie, że wszystko dzielimy na 4 części i tworzymy 4 talerze pełne smakowitości. Polewamy sosem i czekamy na gości :) P.S. Oczywiście jeśli chcecie, śmiało możecie wszystkie składniki po prostu zmieszać

Pichceniomania
Karczek z pieca 164

stron na mocno brązowy kolor. Składniki na zalewę połączyć i zagotować. Cebulę pokroić w krążki, położyć na dnie naczynia do zapiekania. Obsmażone mięso położyć na cebulę zalać marynatą i włożyć do ciepłego pieca.  Obrane i pokrojone pieczarki podsmażyć na tłuszczu spod mięsa, doprawić solą, ciemnym sosem sojowym (grzybowym) dodać do mięsa razem z startym selerem (na dużych oczkach). Przykryć

Gaździnka warzy
Żółte jajka – jajka w kurkumie 162

słoja włóż jaja i zalej je zalewą octową. Czas marynowania to 8-12h, najlepiej jaja przygotować wieczorem, wtedy rano są gotowe do zjedzenia. Po wyjęciu jaj z marynaty osusz je papierowym ręcznikiem. Przekrój i podawaj z dowolnymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Żółte jajka – jajka w kurkumie pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Gulasz z szynki z kiszonym ogórkiem i razową kaszą bulgur 132

łyżka czerwonej papryki na czubek noża papryki chili  kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy  sól do smaku około 1 łyżeczki  2 łyżki oleju do marynaty 3 łyżki oleju do smażenia około 1,5 l wody kasza bulgur razowa Radix-Bis 400 g Wykonanie : Mięso myjemy osuszamy ręczniczkiem i kroimy w grubszą kostkę. W miseczce mieszamy wszystkie

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 246

filety z sandacza umyć i pokroić na mniejsze kawałki ułożyć (skórką do dołu) na pokrojonych liściach kapusty, w formie wysmarowanej wcześniej oliwą posmarować marynatą zrobioną z 1 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżki soku z cytryny, 1 łyżki neutralnego w smaku oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, listków z paru gałązek

Patchwork
"Śledzie" po wegańsku z selera 143

półplasterki. Do cebuli dodaję musztardę, olej, ocet jabłkowy oraz liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszam. Dodaję selera. Całość mieszam. 3. Selera z marynatą przekładam do dużego słoja, zakręcam i odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podaję z pieczywem

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania