marynaty - 6066 przepisów (strona:206/405)

Miodzio udka ! Przepis BLW na obiad. 242

słodkiej papryki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotować naczynie żaroodporne. W miseczce połączyć wszystkie przyprawy, sok z cytryny, miód, oliwę. Natrzeć marynatą udka i podudzia i ułożyć w naczyniu. Wstawiamy udka do zimnego piekarnika. Piec przez godzinę w temperaturze 150 ℃ góra dół. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut

Krupeczki
Indyk z bobem, papryką, cukinią, zieloną cebulką i ryżem 137

klarowane do smażenia 1. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy. W miseczce mieszamy oliwę, z papryką słodką, oregano i kurkumą, dodajemy tez sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty dajemy pokrojonego indyka, mieszamy , miseczkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Możemy na dłużej. 2. W międzyczasie, kroimy paprykę, cukinię, cebulkę, gotujemy bób w osolonej

kruche babeczki
LEKKO PIKANTNE UDKA KURCZAKA 261

kurczaka, łyżka oleju z dodatkiem papryki ostrej, bazylii i pomidorów, 2 łyżki oleju, czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka. Przygotowanie: Oleje łączę z przyprawą do kurczaka. Kurczaka dokładnie docieram marynatą, odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. Piekę pod przykryciem (mięso można przykryć folią aluminiową) 65 minut w 180 stopniach, następnie kolejne 15 minut bez pokrywki (do momentu zezłocenia się kurczaka

JejKuchnia
Najlepsze przepisy z blogów #6 | Przepisy na grilla 173

najwięcej – miłego grillowania Ja na pewno z poniższego zestawienia skorzystam. Kofty z kurczaka BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Miodowo-pikantne skrzydełka BLOG: http://wypiekizpasja.blox.pl/ Sos tzatziki BLOG: http://www.tysiacsmakow.eu/ Marynata do karkówki BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Grillowane krewetki BLOG: https://karmelowy.pl/ Grillowany arbuz BLOG: http://smakuje.blox.pl/ Łosoś z grilla BLOG: http://kaczodajnia.blogspot.com/ Sałatka ziemniaczana na grilla BLOG: http://lawendowydom.com.pl/ Grillowana cukinia BLOG

Kuchnia Bazylii
Dorsz cytrynowy 137

dawno nie było rybki. Ale już naprawiamy ten błąd. Na stole ląduje dzisiaj bowiem pyszna polędwica z dorsza w skórce cytrynowej. Do marynaty możemy dodać również koperek lub inne ulubione zioła, będzie jeszcze bardziej aromatycznie. U mnie rybka podana wyłącznie z sałatką z fetą i gruszką , możemy pokusić się o dodatki np. ziemniaczki z wody lub ryż. Polecam! Dorsz cytrynowy

Smak mojej kuchni
Box z Polskimi Skarbami - polskie-skarby.pl 139

Gustowna, elegancka butelka zawiera w sobie naturalny, ekologiczny o wielu właściwościach odżywczych ocet, który na pewno wielu z Was chętnie wykorzysta go w codziennej kuchni np. do sosów, marynat czy koktajli. Na pewno warto zainwestować w tak dobrą jakość produktu jeśli lubicie ten rodzaj trunku ;P Podsumowanie: Jak widać pudełko Polskich Skarbów zawiera w sobie dosłownie skarby, ponieważ wszystkie produkty

Candy Pandas
Salsa z ananasa 211

Dzięki intensywnym dodatkom łatwo można przełamać słodki, deserowy smak wielu owoców. Takie salsy dodajemy zarówno do dań kuchni meksykańskiej, jak i do klasycznych obiadów, świetnie zastępują surówki czy domowe marynaty. Składniki: 1/2 świeżego ananasa 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 papryczka chilli (dodajemy część, do smaku) 1/2 czerwonej cebuli sok z 1/2 limonki sól, pieprz Przygotowanie: Ananasa i czerwoną cebulę

Taste and Cook
LETNIA SAŁATKA Z PIECZONYMI BURAKAMI 176

koktajlowe – 10 szt * cukinia żółta i zielona – 1 szt * orzechy laskowe i pestki dyni – 1 garść * ricotta di bufala – ok. 50 g * świeża bagietka + oliwa MARYNATA DO BURAKÓW: * Ocet Kielecki – 2 łyżki * tarta skórka z pomarańczy – 1 łyżka * ocet balsamiczny – 1 łyżka * oliwa z oliwek – 3 łyżki * sól * pieprz * cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Cytrynada 160

dzisiaj. Ponadto uprawy cytryn spotkamy także w Meksyku, Stanach Zjednoczonych i Afryce Południowej. Cytryna w kuchni towarzyszy nam praktycznie codziennie. Sięgamy po nią w okresie przeziębień. Używamy jej do marynat, sosów, ciast, lodów, deserów. Sok z cytryny to także kluczowy składnik lemoniady oraz wielu drinków i koktajli. Można ją kisić, peklować i mrozić. Jest to owoc o najbardziej wszechstronnym wykorzystaniu

mojewypiekiinietylko
Kiszona marchew 193

Kiszona marchew najlepsza w smaku jest po 5-7 dniach, jest jeszcze chrupiąca, pachnąca, słodka i delikatna w smaku. Dłużej kiszone marchewki już mi tak nie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
La Sirena – Tex czy Mex? 155

wcale, tak samo jak charakterystycznej dla tej kuchni limonki. Dania były smaczne, jednak jest to zdecydowanie bardziej kuchnia Tex niż Mex, z przewagą dobrego, aromatycznego mięsa i pysznych marynat, pikantnych sals dobrze pasujących do wołowiny. Idąc do Meksykańskiego kartelu spodziewaliśmy się nieco większej ilości znajomych, meksykańskich smaków. Pod tym względem się zawiedliśmy, jednak sama kuchnia La Sirena nie zawodzi

Taste and Cook
Wielka gastroprzygoda w Alchemist Gastropub 167

Tatary okazały się strzałem w dziesiątkę i daniem, dla którego naprawdę warto odwiedzić Gastropub. Po pysznych przystawkach przyszła pora na dania główne – zdecydowaliśmy się na pieczone żeberka w marynacie BBQ z aromatem whiskey, do tego wybraliśmy pieczone ziemniaki rozmarynowe i sałatkę colesław. Mięso było miękkie, bardzo dobrze zamarynowane, z dodatkiem dużej ilości sosu BBQ, co niestety nie zdarza się

Taste and Cook
Quesadillas z kurczakiem, zielonymi szparagami i młodym szpinakiem 192

grubą kostkę, marynowałam w sosie teriyaki (2 łyżki) soku z 1/2 limonki, 1 łyżeczce sezamu i 1 łyżce oleju sezamowym przez około 30 minut, następnie dodałam kurczaka z całą marynatą na patelnię i usmażyłam. Po zdjęciu kurczaka z patelni od razu dodałam szparagi do sosu, który na niej został i smażyłam przez 3-4 minuty. Sos z patelni odlewamy

Taste and Cook
Rojoes. Wieprzowina po portugalsku. 206

Mięso pokroić w około 3 cm kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w dużej misce i wstawić do lodówki na noc (10 - 12 godzin). Wyjąć z marynaty kawałki czosnku (część może zostać) i przenieść do rondla lub patelni z pokrywką. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 45 - 60 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować dalej

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania