około 3 cm. W miseczce połączyć: 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę czosnku w proszku. W tak przygotowanej marynacie umieścić żeberka. Odstawić na 30 min. Smażyć 8 minut we frytownicy -olej rozgrzany do temp. ok. 180 stopni. W miseczce wymieszać ocet ryżowy, ciemny sos sojowy, ketczup i cukier
Przepisy kulinarne babci Antoninywyciąć "górkę" z odbytem wymieszać sok z cytryny z oliwą i pociętymi gałązkami rozmarynu i skórką otartą z cytryny. Kurczaka natrzeć solą, oprószyć pieprzem, czerwoną papryką, obtoczyć w marynacie, następnie ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki kurczaka ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Na blaszce ułożyć pokrojoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: krewetki, cytryna, 4 ząbki czosnku, 2-3 łyżki miodu, łyżeczka płatków chilli, ¼ szklanki sosu sojowego, garść kolendry. Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki w misce, wrzucamy krewetki (najlepiej zostawić w marynacie na noc ale nie jest to konieczne). Rozgrzewamy grill, nadziewamy krewetki na patyczki od szaszłyków i grillujemy około 3 minut z każdej strony. Podajemy z kolendrą lub pietruszką. Smacznego
PaleoLifełyżek oliwy z oliwek * 2-3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków Wykonanie: Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawą do szaszłyków. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z marynatą i odstawić na 3-4 godziny. Pieczarki pokroić na 4 części (na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół), papryki i cebulę pokroić w większą kostkę, a cukinię w plasterki
Zrób to smaczniemożna zrobić samemu dodając do sosu sojowego miód, imbir i inne przyprawy. Ja skorzystałam z gotowego sosu teriyaki, mam go zwykle w lodówce i stosuję głównie do mięsnych marynat. Do piersi z kurczaka można dodać też cebulkę pokrojoną w piórka i również zamarynować, a potem usmażyć. Jest bardzo smaczna, choć w naszej dzisiejszej wersji cebulki nie ma. 1 podwójna pierś
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekilka młodych ziemniaczków pomidorki koktajlowe do ozdoby olej PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy na talerz. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany tymianek, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Marynatę wylewamy na stek i dodajemy liść laurowy, odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Szparagi obieramy, gotujemy w wodzie 3 minuty, licząc czas od zagotowania się wody. Wykładamy je na talerz
Kulinarne Fantazje Mariolimoich ulubionych ketchupów. Jest gęsty , odpowiedni smak pomidorów . Z czystym sumieniem polecam. Moje zastosowanie: ☛do kanapek, fast foodów ☛jako dodatek do zup ☛jako dip , sos ☛jako baza do marynat SOS BOLOŃSKI JAMAR Sos jest gęsty. Nie posiada zbędnych dodatków. Wyczuwalny smak pomidorów. Moje zastosowanie: ☛ Do Makaronów ☛Do Zapiekanek ☛Do zup ☛Do dań jednogarnkowych MARMOLADA TWARDA JAMAR Pyszna
Gotowanie Patkiszafran używam najczęściej, ale ostatnimi laty zachorowałam na zaatar. Zaatar to mieszanka przypraw podobnie jak tandoori masala . Moja szwagierka używa jej praktycznie do wszystkiego, a nawet przyrządza octowe marynaty zwane po irańsku torsi. Uwielbiam torsi i jak zwykle co roku obiecuję, że kiedyś zrobię je sama…lub rodzina przywiezie znowu… Przyprawa zaatar Zaatar to przyprawa pochodząca z krajów
codojedzeniamasz pewności czy ryba jest już gotowa, oderwij widelcem płat mięsa z jej najgrubszej części i sprawdź, czy wnętrze nie jest surowe. Jeśli lubisz bardzo ostre dania, do marynaty z oleju możesz dodać posiekaną ostrą papryczkę. Po upieczeniu łososia można również posypać posiekaną pietruszką, a całe danie wzbogacić oliwkami. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Even Better Foodcebulka 2 łyżeczki miodu gryczanego 2 gałązki rozmarynu 4 goździki klarowane masło różowy pieprz natka pietruszki sól Wykonanie: Polędwice marynujemy przez noc w czerwonym winie. Następnego dnia wyjmujemy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy ze wszystkich stron na klarowanym maśle, następnie solimy, przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, rozmaryn, goździki, miód i wino
Quinoa Raz!swej prostocie połączenie do którego z chęcią nie raz wrócę. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu drobnego Lubella Mini rurki 5 warzyw 10 krewetek marynata do krewetek: skórka otarta z jednej limonki, sok z 1/4 cytryny, sól i pieprz 12 szparag zielonych oliwa z oliwek sól i pieprz bazylia tajska do dekoracji Pesto
Mango Papajaodwracamy kurczaka i przygniatamy go mocno dłońmi między piersiami. Gotowe! Odkładamy sobie 1/3 sosu chimichurri jako dressing do sałatki (można go rozcieńczyć jeszcze łyżką lub dwoma oleju). Kurczaka smarujemy marynatą chimichurri od wewnątrz, przekładamy go na ruszt. Smarujemy go też pod skórką (w kurczaku zagrodowym nie ma z tym najmniejszego problemu, skórka idealnie odchodzi od mięsa)a następnie smarujemy mięso
Karo in the Kitchenszklanka kremówki szklanka bulionu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Zalewę z pomidorów (ok. 8 łyżek) dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marynujemy kurczaka. Odkładamy
Pobite gary Barbarypyszny dodatek do tradycyjnych dań z grilla. Mięso z indyka oczywiście możemy zastąpić kurczakiem. Szaszłyki z indyka i ananasa Składniki : 400 dag piersi z indyka połowa świeżego ananasa Na marynatę : łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki papryki ostrej ok. 1/3 łyżeczki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki chili w proszku łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól pieprz Dodatkowo
PatiGotujecałej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy zioła. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie wyciągamy kaczkę z marynaty i układamy na gorącym grillu. Układamy skórką do dołu, aby nadmiar tłuszczu się wytopił a skórka była chrupiąca. Obracamy ją co jakiś czas, aby grillowała się równomiernie. Jeśli tak jak ja lubicie
PatiGotuje