marynaty - 6066 przepisów (strona:205/405)

UDKA PIECZONE W MIODOWEJ GLAZURZE 181

Dziś zapraszam na pyszne udka z kurczaka pieczone w marynacie miodowej. Podałam je z pyszną surówka z białej kapusty i tartymi buraczkami - Sałatką Rubinową ORZECH , zdrowa chrupiąca i kusząca. Wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możemy ją podawać na zimo jako osobne danie lub na ciepło. Polecam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia  ORZECH  SKŁADNIKI: 4 udka

Gotowanie Patki
Tuńczyk z grilla 236

wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby doszła do temperatury pokojowej. Wymieszać 3 łyżki oliwy z łyżką soku z cytryny, łyżeczką suszonego rozmarynu, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalać tuńczyka i odstawić na 15 minut, aby się zamarynował. Mocno rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej steki po 2-3 minuty z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami

wyzwania kuchenne
Pierś z indyka pieczona w rękawie. 535

łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Pierś z indyka oczyszczamy, płuczemy i przekładamy do rękawa. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i przelewamy do indyka, następnie dokładnie nacieramy "mieszamy" nią nasze mięso. Zamykamy rękaw, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny, jeśli mamy

Moje-pitraszenie
pałki kurczaka w cebuli i tymianku z piekarnika... 194

pałki kurczaka włożyć do cebuli, dokładnie natrzeć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec pałki w marynacie około 40 minut, następnie bez przykrycia w termoobiegu na 160 C piec z 10 minut kruche, soczyste pałki doskonałe do pieczywa, ziemniaków, ryżu lub z czym się lubi

W Mojej Kuchni Lubię
czosnkowe kotlety z piersi na obiad... 237

rozciąć na 8 kotletów, lekko je rozbić w woreczku jajka, kucharek, pieprz, papryka, wyciśnięte ząbki czosnku, 4 łyżki oleju wymieszać, włożyć piersi i marynować z 3 godziny piersi z marynaty obtaczać w mące, na goracym oleju smażyć rumiane kotlety ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać, pokroić w talarki, podać z ugotowanym w osolonej wodzie kalafiorem i kotletem, polać trochę tłuszczem

W Mojej Kuchni Lubię
Przepiórki pieczone 135

przepiórki sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego majeranek szczypta czosnku niedźwiedziego 3 łyżki oliwy Przepiórki myjemy i osuszamy, marynatę przygotowujemy w miseczce. Nacieramy nią ptaszki i odstawiamy na godzinę lub dwie. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/3 szkl wody. Piekarnik nagrzewamy do 200 st , wstawiamy przepiórki i pieczemy ok 30 -35 min z termoobiegiem. Podajemy

Gotowanie jest łatwe
Amish pickled eggs. Jajka marynowane z buraczkami. 191

buraczki oraz pokrojoną w plasterki szalotkę umieścić w słoju. Zalewę od buraczków oraz pozostałe składniki wymieszać w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 5 minut. Zalać marynatą składniki w słoju wypełniając go po brzegi. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 doby do lodówki. Jajka najsmaczniejsze są gdy podawane razem z buraczkami i cebulką

zadanie-gotowanie
“Sirocco”- recenzja 178

zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie

Ugotowane pozamiatane
Cytrynowo – pieprzowa polędwiczka wieprzowa 344

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by mięso się dobrze zamarynowało. Gotowe mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy resztę marynaty, która pozostała w misce i dusimy do momentu, gdy mięso będzie gotowe (dosłownie 10 minut, jeżeli plastry nie są za grube). Ważne, by nie przetrzymać mięsa zbyt długo, bo będzie

MarcinChef
Spring rolls z łososiem w azjatyckiej marynacie i zielonymi warzywami 241

dodać szczyptę cukru trzcinowego.  Łososia pokroić w paski o szerokości ok 1,5 cm. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju kokosowym. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu. Polać rybę marynatą z sosu sojowego i odstawić.  Awokado obrać, pokroić w plastry i pokropić sokiem z cytryny. Ogórka przekroić na pół w poprzek, a następnie wzdłuż. Usunąć nasionka. Pokroić ogórka

Kulinarne Inspiracje
Pieczeń wołowa 189

stron  solą, pieprzem, ziołami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Nalewamy wino, przykrywamy pokrywką i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę i pieczemy pod przykryciem bez termoobiegu. Najpierw w temperaturze 125 stopni przez 2 h 45 min, następnie obniżyłam temperaturę na 100 stopni i piekłam jeszcze przez 45 min. Upieczone mięso

kulinarne odsłony pati
słodko kwaśna karkówka z ananasem, na wietnamską modłę 287

osoby): karkówka – cztery centymetrowe plastry 2 czerwone papryki 1/2 ananasa 3 szalotki 3 cebule dymki liście selera naciowego – pęczek 3 ząbki czosnku 2 pomidory 1 papryczka chili marynata: 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru sos: 2 łyżki octu (może być biały, może być ryżowy) 4 łyżki cukru 4 łyżki przecieru pomidorowego sok z dwóch cytryn mąka ziemniaczana

stajnia gołębie od kuchni
Piersi z kurczaka w curry 191

użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą noc, szczelnie przykrywając folią spożywczą. Na drugi dzień wkładamy piersi  wraz z marynatą do  rękawa foliowego i wlewamy około łyżeczki sosu sojowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut. Podajemy z surówkami i ziemniakami z wody

Kulinarne przemyslenia
Schab duszony w winie z jabłkami 179

Pyszne mięso, kruche i soczyste. Schab jest duszony w dość niskiej temperaturze i dzięki temu mięso nie wysycha i jest soczyste. Cały sekret mięsa polega na marynacie a ta jest tu bardzo aromatyczna. Polecam na spotkania z przyjaciółmi czy na pyszny obiad całej rodzinki a jak jeszcze zostanie pokrójcie w plastry i będzie znakomity do kanapek. Schab duszony w winie

Moje Małe Czarowanie
,,Rolada z kurczaka z pistacjami i żurawiną’’ 258

pieprzem. Na płacie mięsa łopatką rozkładamy warstwę farszu i obwiązujemy sznurkiem. W miseczce rozgniatamy ząbki czosnku i łączymy z musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kurę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewamy mięso powstałym sosem. Zwiniętego kurczaka obwijamy na około szpadatem i papierem do pieczenia a następnie

Podróż w kulinaria