marynaty - 6066 przepisów (strona:193/405)

Karkówka gyros z pieczarkami i szpinakiem 400

łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do niego przyprawę oraz olej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (na noc). Karkówkę razem z marynatą wykłada na rozgrzaną patelnię i obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy mięso będzie ścięte dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do momentu aż sok z pieczarek odparuje, od czasu do czasu

Qchnia po prostu
Skrzydełka po diabelsku 110

rozmaite sposoby i zawsze wszystkim smakują, zarówno dużym jak i małym łasuchom. Udało mi się znaleść dość ciekawy i prosty przepis.Polecam Składniki 10-12 skrzydełek z kurczaka sól,pieprz Marynata 3/4 szklanki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu łyżka musztardy czubata 3 zmiażdżone czosnki łyżka … Czytaj dalej Skrzydełka po diabelsku

gotuj ze mną
Szybki makaron z patelni , pomysł na obiad 150

drobno , czosnek wyciskamy praską . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , podsmażamy na nim cebulę , wyciśnięty praską czosnek , selera naciowego i paprykę . Jak już warzywa trochę zmiękną dokładamy kurczaka razem z marynatą , dokładamy różyczki brokuła , doprawiamy solą , pieprzem do smaku . Smażymy na dość dużym ogniu do chwili , aż mięso i brokuły będą gotowe się jeszcze nie zaczną się rozpadać Na koniec wsypujemy

Ogrodnik w podróży
Pstrąg łososiowy pieczony ze szpinakiem 175

płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze porcje. Czosnek szatkujemy na bardzo drobne kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny oliwą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę (wierzchnią część bez skóry). Odstawiamy na 30 minut.  Porcje układamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez

Qchnia po prostu
Podsumowanie tygodnia #1 109

pozostałych częściach serwisu Moje - Pasje. Pojawiło się kilka ciekawych przepisów na Wielki Post i Wielkanoc: Sałatka z białą rzodkwią, żółtym serem i jajkiem Śledzie po włosku Śledzie w pomidorowej marynacie Śledzie w sosie słodko-kwaśnym Wigilijne śledzie  (tak, wiem, że do Wigilii jeszcze daleko, ale śledzie obok żuru to symbol Wielkiego Postu, na zakończenie którego kiedyś wieszano śledzia). Dzisiaj

blog.moje-pasje.info
Pstrąg łososiowy pieczony na ryżu 332

Pstrąg łososiowy pieczony na ryżu, z pomidorami koktajlowymi i aromatycznymi ziołami. Ziołowo - czosnkowa marynata nadaje rybie zapachu, a pomidorom charakteru. Ryba pieczona w piekarniku jest delikatna i wilgotna. Dodatki do ryby: filet pstrąga łososiowego (około 450g) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz Składniki sosu do ryżu: 2 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej

Smak mojego domu
Żeberka po węgiersku 247

Takie żeberka można podawać z kasza lub z ziemniakami. Doskonale pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty . Spróbujcie także innych moich przepisów na żeberka: Duszone żeberka Żeberka w miodowej marynacie 70 dag żeberek wieprzowych 2 łyżki mąki 3 łyżki masła klarowanego/smalcu do smażenia 3 duże cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki kminku

Dieta bez mleka
Polędwiczka w boczku z sosem grzybowym, marynowana w Martini cukinia i puree z musztardą francuską 132

masło do smażenia  Puree z musztardą francuską: 3 ziemniaki  1 łyżka musztardy francuskiej  1 łyżka masła  sól  koperek  Marynowana cukinia w Martini: marynata; szklanka wody, szklanka Martini, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli  cukinia  koperek do dekoracji całego dania  Polędwiczkę oczyszczam z błon, doprawiam solą i pieprzem i owijam boczkiem. Na patelni

Mango Papaja
PESTO Z BAZYLII 176

Klasyczne pesto bazyliowe - proste w wykonaniu, a jednocześnie imponujące smakiem i aromatem. Świetne jako marynata do grillowanego kurczaka lub ryb. Wyśmienite jako dodatek do dań z makaronu, zup warzywnych oraz do klasycznej sałatki z pomidorów i mozzarelli.  Przechowywane w lodówce lub zamrożone na porcje pesto, może służyć jako awaryjny i zdrowy sposób na pyszny i ekspresowy obiad po pracy

cool and minty
Pieczony schab z morelą i śliwką 116

wykrawamy kieszonkę na owoce. Układamy tak, żeby po jeden stronie były śliwki a po drugiej morele - po kilka owoców na przemian. Przyprawy (prócz soli) mieszamy razem z olejem. Nacieramy marynata schab. Odstawiamy na min. 2 godziny. Posypujemy solą. Obsmażamy z każdej strony po około minucie na mocno rozgrzanej patelni. Wkładamy do nagrzanego do 100 stopni Pieczemy około 1 godziny

Lena Gotuje
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 177

metodą wolnego gotowania, a w zasadzie wolnego pieczenia zetknęłam się kilka lat temu, przy okazji “ Długo pieczonej karkówki w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym “. Pamiętam jakim zaskoczeniem dla wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje 6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste, delikatne

Moja Delicja
Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty 112

posmarujcie patelnie masłem, połóżcie bułki i podgrzewajcie na średnim ogniu do zrumienienia krawędzi. Następny będzie kurczak przekrojony na pół, aby nie był zbyt gruby. Musi zostać kilka godzin w marynacie, aby po usmażeniu był soczysty. Ja użyłam przyprawy do kurczaka, ale jeśli nie chcesz jej używać, to dodaj znaczną ilość papryki słodkiej, czosnku w proszku, cebuli w proszku, soli

Słodkie Gotowanie
Kurczak z ananasem i sosem hoisin 121

hoisin to połączenie wielu składników tj. masło orzechowe, miód, ocet ryżowy, sos sojowy czy czosnek. Ma ciemnobrązową barwę i jest dość gęsty, dzięki czemu można stosować go jako składnik marynaty czy po prostu dressing np. do warzyw. Ja jak na razie wykorzystałam go do marynowania mięsa i mogę powiedzieć, że jest ono potem przepyszny. Lekko słodkie ale pikantne zarazem

Życie ze smakiem
Krewetki z makaronem w sosie Teriyaki 388

Krewetki obieramy z pancerzy i ogonów (jeżeli używamy mrożonych to rozmrażamy) *** *** Krewetki zalewamy pięcioma łyżkami sosu Teriyaki, dodajemy starty imbir oraz przciśnięty czosnek, mieszamy i pozostawiamy w tej marynacie na około 10 minut *** *** Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim zamarynowane krewetki po około 3 minuty z każdej strony *** *** Krewetki zdejmujemy z patelni

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania