marynaty - 6066 przepisów (strona:192/405)

Co dziś na obiad? Przepis na kurczak teriyaki 169

następnie wrzucamy na patelnię i smażymy, aż się zarumienią. Na koniec można posypać kurczaka teriyaki sezamem. Gotowe! :) Po zagotowaniu sosu, możemy go odstawić do wystygnięcia, a następnie potraktować jako marynatę i odłożyć filety do lodówki, np. na całą noc. Wtedy smak będzie intensywniejszy. Artykuł Co dziś na obiad? Przepis na kurczak teriyaki pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona
Żeberka w miodowo-musztardowe z warzywami 192

Papryka ostra mielona-szczypta, Sól morska, Pieprz czarny mielony Przygotowanie: Do miski dodajemy miód, oliwę i musztardę rosyjską. Doprawiamy ostrą papryką oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy żeberka,odstawiamy najlepiej na kilka godzin. Marchewki, seler naciowy i pietruszkę kroimy na paski. Cebulę siekamy w piórka.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy marynowane żeberka (na rumiany

Swojskie jedzonko
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 152

oleju i mieszanką garam masala, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem. Mieszankę tandoori masala mieszam z 250 ml jogurtu, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem.. Tak przygotowaną marynatą zalewam mięso, mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej

Cztery Fajery
Po prostu pyszne, pieczone skrzydełka 180

oczywiście po przestudzeniu ,żeby siebie też , przez przypadek nie sparzyć Solimy do smaku . W miseczce łączymy ze sobą paprykę , chilli, pomidory , miód,maggi i wyciśnięty praska czosnek . Tak powstałą marynatą pokrywamy skrzydełka .Chowamy na noc do lodówki , koniecznie w zamkniętym pojemniku bo czosnek jest bezwzględny nie tylko dla wampirów i zaatakuje każdego , kto tylko uchyli wrota lodówki Drugiego dnia wkładamy

Ogrodnik w podróży
CIASTECZKA KAKAOWE Z SEZAMEM HELIO, czyli słodkie popołudnie w dobrym towarzystwie 142

popołudnie w dobrym towarzystwie – zapraszam!:)   Ciasteczka kakaowe z sezamem Helio – pycha, polecam! SEZAM łuskany HELIO poleca się do wypieków, nie tylko słodkich, rozmaitych sałatek, wszelakich past, marynat, sosów czy ot tak! do wspólnego wieczoru   SMACZNEGO, SŁODKIEGO, LENIWEGO I MIŁEGO DNIA

Zasmakuj Kuchni
Piersi kurczaka w sosie śliwkowym 163

zrumienienia (najpierw na mocnym ogniu, po chwili nieco go redukujemy). Usmażone mięso przekładamy na bok. Z patelni po smażeniu mięsa zlewamy tłuszcz. Na patelnię dodajemy śliwki wraz z marynatą. Smażymy do czasu, aż staną się one miękkie, a powstały sos nieco zgęstnieje. Pod koniec do śliwek dodajemy przygotowane roladki i dusimy całość jeszcze przez około 3-4 minuty.   Uwagi

Smaki Na Talerzu
Pikantna zupa z kafirem i trawą cytrynową 154

agawy, soku cytryny i czosnku, dodajemy pokrojoną łodygę trawy cytrynowej i kilka liści kafiru. Marynujemy minimum 2 godziny. Po tym czasie, smażymy na grillu najlepiej elektrycznym. Podlewamy naszą marynatą. Następnie obsypujemy czarnym sezamem. W osobnym garnku, podgrzewamy ugotowaną już kukurydzę, następnie kroimy kolbę na 3 lub 4 części. W osobnym garnku, podgrzewamy bulion warzywny. Dodajemy do niego mleko kokosowe, pokrojoną

dlaSmaQ
Papryka marynowana z miodem II 131

przed czyszczeniem Do każdego słoika należy przygotować: 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gorczycy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 3-4 ziarenka pieprzu czarnego kawałek korzenia chrzanu Marynata: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: 1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Do każdego wyparzonego słoika

Kuchnia domowa Ani
Gruszki w soku cytrynowym z rodzynkami 157

sezonie owoców jest dostatek, dziś na "tapetę" wzięłam gruszki.  W jakimś czasopiśmie znalazłam przepis z którego skorzystałam i zrobiłam kilka słoiczków marynat. Zawsze można użyć połowę składników i ja tak zrobiłam:). Z 1.5 kg gruszek wyszło mi 5 średnich słoiczków. Składniki : 3 kg twardych gruszek 1/2 kg rodzynek typu jumbo 30 dag cukru, może być muscovado sok z jednej

Proste Potrawy
Kukurydza pieczona z prosciutto 129

sól, pieprz Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Papryczkę chili i natkę pietruszki kroję drobno, dodaję cztery łyżki oleju rzepakowego i mieszam w miseczce. Kolby kukurydzy obieram z liści, smaruję marynatą z oleju, i zawijam w plastry prosciutto które pokroiłam na cieńsze paski. Posypuje solą, pieprzem. Każdą kolbę zawijam w folię aluminiową i układam na blaszce. Piekę 45 minut. Przed końce

wesoła kuchnia
KUCHENNA APTEKA #14 - ŚLIWKI 144

Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość osób nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze i witaminy posiada ten owoc... Dowiedz

Kuchnia MagdaLeny
Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami 144

świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington’s. Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem

Wanilia i Kardamon
ZUPA BAZYLIOWA Z POMIDOREM 151

Odciąć górę pomidorów i je wydrążyć. Mozarellę Galbani wraz z krewetkami pokroić w kostkę. Dodać sok z limonki oraz pozostałą oliwę. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą chilli. Zostawić w marynacie ok 15 minut. Pomidory nafaszerować krewetkami z mozarellą Galbani . Na wierzch dodać plasterek mozarelli Galbani. Pieczemy pomidory 10 minut w temp. 180 st. C Łodyżki bazylii wyjąć z zupy. Dodać

Kuchnia w oparach
Środa: Skrzydełka w glazurze z masła orzechowego 161

Doskonały patent na aromatyczne skrzydełka bez marynaty, macerowania i przyprawiania. Wszystko załatwia aromatyczna glazura na bazie super zdrowego masła orzechowego! Czas przygotowania : 5 minut Czas pieczenia : 35-40 minut Liczba porcji : 2 To jedno z naszych większych kulinarnych odkryć. Bardzo lubimy pieczone skrzydełka, ale żeby miały smak wymagają dobrego przyprawienia lub macerowania w przyprawach. Potem trzeba je dobrze wypiec. Tymczasem

Niedzielny kucharz