marynata - 6549 przepisów (strona:257/437)

KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 144

Zaczynamy od szparagów i ich zamarynowania w mieszance oliwy, octu, zmiażdżonego czosnku i przypraw. Najpierw jednak umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe końcówki, włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą

Martyna Cooks
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym 345

łyżkę soli peklowej na 1 litr wody - zimnej przegotowanej.. Po marynowaniu szynkę wyjąć z wody, włożyć do dwóch oddzielnych rękawów (jeśli była przekrojona), dodać czosnek i przyprawy z marynaty i podlać każdą szynkę 1/2 szkl zimnej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu i piec ok 2,5h. Po tym czasie szynka powinna być idealnie upieczona

Ze smakiem bez glutenu
Łosoś w sezamie, z makaronem udon, pastą chili i nerkowcami 198

sambal oelek 2 łyżki nerkowców do podania: świeża kolendra lub pietruszka ćwiarki cytryny Sok z cytryny mieszamy z trawą cytrynową, kuminem i kolendrą. Łososia dzielimy na 2 porcje, nacieramy marynatą i odstawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię wlewamy olej z chili. Łososia z jednej strony posypujemy sezamem i smażymy z obu stron. […] Artykuł Łosoś w sezamie

Mienta blog
Przepis na grzyby marynowane na zimę 3334

słoiki 700 ml około 1 kg grzybów leśnych do obgotowania grzybów: 2 litry wody 2 łyżki soli 1 łyżeczka kwasku cytrynowego – można dodać ocet 1 średnia cebula na marynatę: 1 szklanka octu spirytusowego (250 ml) 4 szklanki wody (1 litr) 2 liski laurowe około 6 ziarenek ziela angielskiego około 6 ziarenek pieprzu 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli oraz

Uwaga Babcia Gotuje
Borowiki w zalewie miodowej 186

gotować pod przykryciem przez 5 minut, dodać miód, rozmieszać i zdjąć z gazu.  Na dno każdego słoika wrzucić po plasterku cebuli i napełnić grzybkami.    Gorącą  marynatą zalać  grzyby. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować  Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut

Gosia gotuje
Filet z kurczaka a'la gyros 256

obsypujemy solą oraz pieprzem. W niewielkiej misce wsypujemy opakowanie przyprawy gyros, dodajemy 4 łyżki oliwy i mieszamy.  W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, ale bez dodatku tłuszczu. Fileta obtaczamy w marynacie z oliwy i przyprawy gyros i układamy na patelnię i smażymy. Gotowe kawałki kurczaka układamy na talerzu. Dodajemy ulubione dodatki i gotowe

Gotuj z Mąką
Przetwory - słoiki i ich przygotowanie do użycia 281

Może się wydawać, że domowe przetwory to temat odchodzący w zapomnienie, ale nic bardziej mylnego. Mimo, że mamy dzisiaj w sklepach mnóstwo gotowych dżemów, sałatek czy marynat to wiele gospodyń woli zrobić własne zapasy na zimę. Przetwory robiły nasze Babcie i Mamy, i to najczęściej od nich przejmujemy przepisy i kuchenne triki. Dobrze jeśli zdążymy nauczyć się choćby podstaw zanim

Smaczna Pyza
Makaron z sosem grzybowym, grillowanym kurczakiem i surową cukinią 166

makaronu (ja użyłam płatów lasagne) 500 gram grzybów  ząbek czosnku  1/2 czerwonej cebuli  2 łyżki masła  sól, pieprz, majeranek  300 gram piersi kurczaka  marynata do kurczaka: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek  natka pietruszki  1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz  odrobina sera feta 1 mała cukinia  Pierś kurczaka marynuję w przyprawach

Mango Papaja
Kurczak po kubańsku 374

soli Przepis – Kurczak po kubańsku Przygotowanie kurczaka zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200 st. Celsjusza. Nasze pałki wkładamy do patelni, brytfanny lub szkła żaroodpornego. Zabieramy się za marynatę. Do blendera wrzucamy czosnek i paprykę. Dodajemy sok z połówki pomarańczy i jednej limonki. Dorzucamy do naszej mieszaniny przyprawy – kumin, pieprz i sól. Do tego dochodzi także oliwa. Możemy

Kuchennyviral.pl
Rydze kiszone z solą i cebulą 254

zakiszą! Rydze kisi się inaczej niż kurki, które kisiłam w solance . Do kiszenia można wykorzystać rydze większe, nawet te, które się połamią podczas zbierania czy czyszczenia. Małe odłóżmy do marynaty, a większe warto zakisić. Kisi się zwykle same kapelusze, ale trzonki też się nadają. Trzeba je jednak najpierw przyciąć i pokroić w plasterki żeby później łatwiej układało się

Smaczna Pyza
Rustykalna tarta z węgierkami 134

nich przygotowane? Ja wprost uwielbiam. Bo przecież śliwki w kuchni są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.  W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji. A wiele odmian, takich jak węgierka zwykła czy renkloda zielona, należą do owoców

Życie zaczyna się w kuchni
Faszerowany, dłuuugo wędzony kurczak owijany bekonem 213

zamknąć otwory po faszerowaniu – przygotować sos piwny z masłem – klarowane masło delikatnie podgrzewać i połączyć go z piwem ciągle mieszając – dokładnie nastrzykiwać kurczaka strzykawką do marynat, około połową przygotowanego sosu z masła i piwa – natrzyj kurczaka oliwa z oliwek i posyp mieszanką przypraw, a następnie oregano – zawiń kurczaka w plastry bekonu używając wykałaczek Wędzenie

naRuszcie
Sałatka z ogórków i papryki w zalewie miodowej 228

cebulę w paski. Do  przygotowanych słoików układać ciasno warzywa. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy. Zagotować, wsypać cukier i mieszać, aż ten się rozpuści. Tak przygotowaną marynatę przecedzić przez sito, dodać miód, rozmieszać  zalać warzywa w słoikach, na wierzch każdego słoika wlać po łyżeczce oliwy, zakręcić. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości

Gosia gotuje
Karczek z grilla w sosie chiimichurri 164

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sosu połączyć za pomocą blendera i natrzeć nim pokrojone w plastry mięso. Tak przygotowane odstawić do lodówki na 24 godziny.  Mięso lekko otrzepać z marynaty i piec na grillu lub patelni grillowej po 4-5 minut z każdej strony.  Lubię jak wieprzowina jest lekko przyrumieniona.  Było pysznie, także polecam i życzę Smacznego

Gosia gotuje
O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 166

naprawdę zaskakująco dobry smak! Smak Twojego bulionu będzie oczywiście uzależniony od przypraw,których użyliście przy pieczeniu kurczaka, nie martwcie się więc,że resztki z kurczaka są przesiąknięte przyprawami z marynaty. Na pierwszy raz warto jednak doprawić pieczyste bezpiecznymi, ulubionymi przyprawami by nie przeszkadzały Wam w bulionie. Nie trzeba rezygnować z  weekendowego rosołu mając przytarganą z targu przez faceta

U Fiolki