marynata - 6549 przepisów (strona:257/437)

Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym 330

lubimy Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 Składniki -1 mała pierś z kurczaka (około 350 g) -marynata: szklanka maślanki, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, ostra papryka -4 placki tortilla, przepis znajdziecie tutaj -4 ogórki małosolne, mogą być również świeże -pół czerwonej papryki -serek śmietankowy do posmarowania placków -listki świeżej bazylii

Marta Gotuje
Grillowana pierś z kurczaka w jogurcie greckim 158

Niezwykle soczysta, grillowana pierś z kurczaka, której przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy jogurt grecki, sól, pieprz i wasza ulubiona przyprawa. Mieszacie wszystko razem i marynujecie mięso

Programista w kuchni
Ogórki w curry 353

wystygnięcia. 2. Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. 3. Do słoików dajemy ogórki,  po liściu selera i po parę ziarenek gorczycy. Zalewamy dobrze wymieszana marynatą. 4. Pasteryzujemy ok. 7 minut ( od momentu zagotowania). I gotowe. Nic prostszego. Hasta luego

la cuchara
Wegański boczek z kokosa – posypka 201

sobą: sos sojowy, syrop klonowy, oliwę oraz przyprawy: paprykę wędzoną i ostrą oraz sól i pieprz. Wsypujemy płatki kokosowe i dokładnie mieszamy, aż wszystkie kawałki kokosa obtoczą się w marynacie. Wysypujemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 – 15 minut w 180ºC, co 3-5 minut mieszając. Gdy małe kawałki zaczną się stawać czarne na brzegach

Poezja smaku
Przepis na pyszną fasolkę szparagową z kurczakiem i pomidorami - którą możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami 283

woda się zagotuje, wsypuję fasolkę i od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuję około 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. Teraz na patelnię przekładam pokrojoną pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 20-25 minut. W tym czasie gdy smaży się pierś, w dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około

Uwaga Babcia Gotuje
Pikantne ogórki z papryką 409

Dzisiaj propozycja na zamknięcie ogórków w słoiku. Ogórki w marynacie słodko - kwaśnej z papryką słodką i papryką ostrą, idealnie sprawdzają się na imprezkach.  Składniki wkładane do każdego słoika (słoik 500 ml - 600 ml pojemności): 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej (polecam przyprawy Skworcu ) 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 gałązka kopru z nasionami 2 ząbki czosnku

Smak mojego domu
Piersi kurczaka pieczone w ziołach z warzywami 526

proporcje skomponujcie sobie sami wedle własnego gustu i tego czym akurat dysponujecie. Kurczak i warzywa , doprawione aromatyczną mieszanką ziołową, zyskały niezwykły smak i zapach. Mimo dodatku oleju do marynaty całość wyszła raczej dietetyczna. Myślę, że taki obiad spodoba się Wam i Waszym domownikom, i że będzie wszystkim smakował. Spróbujecie? Nie zawiedziecie się! Smaczna Pyza poleca! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ogórki konserwowe na pół słodko. 193

marchewki. Dorzucić  kilka ziarenek gorczycy, pieprz i ziele angielskie. Włożyć także po kawałku kopru i liścia chrzanu a następnie układać ciasno ogórki. Do garnka włożyć wszystkie składniki marynaty, zagotować. Odstawić aby lekko przestygła i napełniać nią słoiki. Pasteryzować około 25 min. Przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej smakują po upływie ok. 2 miesięcy. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak tikka masala 164

Pyszne,  bardzo aromatyczne danie! Marynata: 2 piersi z kurczaka  1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru mielonego  1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka slodkiej mielonej papryki  1 łyżeczka garam masala Sos: 1 puszka pomidorów  4 łyżki jogurtu greckiego  1 spora cebula pokrojona w kostkę  1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

Mamuśka wraca do formy
Indyk z bobem, papryką, cukinią, zieloną cebulką i ryżem 159

klarowane do smażenia 1. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy. W miseczce mieszamy oliwę, z papryką słodką, oregano i kurkumą, dodajemy tez sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty dajemy pokrojonego indyka, mieszamy , miseczkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Możemy na dłużej. 2. W międzyczasie, kroimy paprykę, cukinię, cebulkę, gotujemy bób w osolonej

kruche babeczki
LEKKO PIKANTNE UDKA KURCZAKA 284

kurczaka, łyżka oleju z dodatkiem papryki ostrej, bazylii i pomidorów, 2 łyżki oleju, czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka. Przygotowanie: Oleje łączę z przyprawą do kurczaka. Kurczaka dokładnie docieram marynatą, odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. Piekę pod przykryciem (mięso można przykryć folią aluminiową) 65 minut w 180 stopniach, następnie kolejne 15 minut bez pokrywki (do momentu zezłocenia się kurczaka

JejKuchnia
Najlepsze przepisy z blogów #6 | Przepisy na grilla 213

najwięcej – miłego grillowania Ja na pewno z poniższego zestawienia skorzystam. Kofty z kurczaka BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Miodowo-pikantne skrzydełka BLOG: http://wypiekizpasja.blox.pl/ Sos tzatziki BLOG: http://www.tysiacsmakow.eu/ Marynata do karkówki BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Grillowane krewetki BLOG: https://karmelowy.pl/ Grillowany arbuz BLOG: http://smakuje.blox.pl/ Łosoś z grilla BLOG: http://kaczodajnia.blogspot.com/ Sałatka ziemniaczana na grilla BLOG: http://lawendowydom.com.pl/ Grillowana cukinia BLOG

Kuchnia Bazylii
Kurki marynowane 201

Pierwsze w tym roku kurki, udało mi się też sporo zebrać młodych prawdziwków więc wyprawę do lasu uważam za udaną. Kurki od lat robię w tradycyjnej octowej marynacie i zawsze tak samo cieszą podniebienie. Z pozdrowieniami dla małych i dużych grzybiarzy. Składniki na zalewę na 5 małych słoików po ok. 180 ml: - 1 i 1/2  szklanki wody - 1 szklanka

Apetyczna babeczka
Dorsz cytrynowy 173

dawno nie było rybki. Ale już naprawiamy ten błąd. Na stole ląduje dzisiaj bowiem pyszna polędwica z dorsza w skórce cytrynowej. Do marynaty możemy dodać również koperek lub inne ulubione zioła, będzie jeszcze bardziej aromatycznie. U mnie rybka podana wyłącznie z sałatką z fetą i gruszką , możemy pokusić się o dodatki np. ziemniaczki z wody lub ryż. Polecam! Dorsz cytrynowy

Smak mojej kuchni