łyżeczki papryki ostrej w proszku sól morska rozmaryn Umyte i osuszone żeberka posolić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą posmarować żeberka i odstawić na całą noc do lodówki. Piec do przyrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez godzinkę co jakiś czas przewracając je na drugą stronę. Artykuł
Pieguskowa Kuchniasosem, musiałam go po prostu zrobić. Wystarczyło kilka wskazówek kulinarnych, kilka składników, a potem kilka chwil w kuchni i … oto jest – domowy balsamico winegret. Rewelacyjny jako dressing do sałat, marynata do mięs i dodatek do wielu dań. Spróbujecie? Składniki: • ¼ szklanki octu balsamicznego crème (bardzo gęstego) • ¼ szklanki oliwy z oliwek • 2 duże ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru • ¼ łyżeczki soli
W mojej kuchniBuraczki tarte na zimę robię co roku, są bardzo smaczne, lubimy je jako dodatek do zimowych obiadów. Każdego roku robię kilkanaście słoików z tartymi buraczkami, aby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLeczo do słoików na zimę. Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale leczo smakuje późnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOdrobina oliwy czy oleju do posmarowania naczynia żaroodpornego Piersi kroimy na mniejsze części Jogurt grecki łączymy z przyprawami, dokładnie mieszamy, wrzucamy pokrojone piersi i bardzo starannie obtaczamy je w marynacie. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej :) Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą /olejem, układamy mięso ( ja piekłam partiami, tak by mąż później miał prosto
Mamuśka wraca do formylubimy Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 Składniki -1 mała pierś z kurczaka (około 350 g) -marynata: szklanka maślanki, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, ostra papryka -4 placki tortilla, przepis znajdziecie tutaj -4 ogórki małosolne, mogą być również świeże -pół czerwonej papryki -serek śmietankowy do posmarowania placków -listki świeżej bazylii
Marta GotujeNiezwykle soczysta, grillowana pierś z kurczaka, której przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy jogurt grecki, sól, pieprz i wasza ulubiona przyprawa. Mieszacie wszystko razem i marynujecie mięso
Programista w kuchniwystygnięcia. 2. Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. 3. Do słoików dajemy ogórki, po liściu selera i po parę ziarenek gorczycy. Zalewamy dobrze wymieszana marynatą. 4. Pasteryzujemy ok. 7 minut ( od momentu zagotowania). I gotowe. Nic prostszego. Hasta luego
la cucharasobą: sos sojowy, syrop klonowy, oliwę oraz przyprawy: paprykę wędzoną i ostrą oraz sól i pieprz. Wsypujemy płatki kokosowe i dokładnie mieszamy, aż wszystkie kawałki kokosa obtoczą się w marynacie. Wysypujemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 – 15 minut w 180ºC, co 3-5 minut mieszając. Gdy małe kawałki zaczną się stawać czarne na brzegach
Poezja smakuwoda się zagotuje, wsypuję fasolkę i od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuję około 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. Teraz na patelnię przekładam pokrojoną pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 20-25 minut. W tym czasie gdy smaży się pierś, w dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj propozycja na zamknięcie ogórków w słoiku. Ogórki w marynacie słodko - kwaśnej z papryką słodką i papryką ostrą, idealnie sprawdzają się na imprezkach. Składniki wkładane do każdego słoika (słoik 500 ml - 600 ml pojemności): 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej (polecam przyprawy Skworcu ) 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 gałązka kopru z nasionami 2 ząbki czosnku
Smak mojego domuproporcje skomponujcie sobie sami wedle własnego gustu i tego czym akurat dysponujecie. Kurczak i warzywa , doprawione aromatyczną mieszanką ziołową, zyskały niezwykły smak i zapach. Mimo dodatku oleju do marynaty całość wyszła raczej dietetyczna. Myślę, że taki obiad spodoba się Wam i Waszym domownikom, i że będzie wszystkim smakował. Spróbujecie? Nie zawiedziecie się! Smaczna Pyza poleca! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamarchewki. Dorzucić kilka ziarenek gorczycy, pieprz i ziele angielskie. Włożyć także po kawałku kopru i liścia chrzanu a następnie układać ciasno ogórki. Do garnka włożyć wszystkie składniki marynaty, zagotować. Odstawić aby lekko przestygła i napełniać nią słoiki. Pasteryzować około 25 min. Przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej smakują po upływie ok. 2 miesięcy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszne, bardzo aromatyczne danie! Marynata: 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka slodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka garam masala Sos: 1 puszka pomidorów 4 łyżki jogurtu greckiego 1 spora cebula pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
Mamuśka wraca do formy