marynata - 6549 przepisów (strona:262/437)

ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ 112

łyżeczki papryki ostrej w proszku sól morska rozmaryn Umyte i osuszone żeberka posolić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą posmarować żeberka i odstawić na całą noc do lodówki. Piec do przyrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez godzinkę co jakiś czas przewracając je na drugą stronę.   Artykuł

Pieguskowa Kuchnia
Balsamico winegret wg Aleex 126

sosem, musiałam go po prostu zrobić. Wystarczyło kilka wskazówek kulinarnych, kilka składników, a potem kilka chwil w kuchni i … oto jest – domowy balsamico winegret. Rewelacyjny jako dressing do sałat, marynata do mięs i dodatek do wielu dań. Spróbujecie? Składniki: • ¼ szklanki octu balsamicznego crème (bardzo gęstego) • ¼ szklanki oliwy z oliwek • 2 duże ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru • ¼ łyżeczki soli

W mojej kuchni
Buraczki tarte na zimę 505

Buraczki tarte na zimę robię co roku, są bardzo smaczne, lubimy je jako dodatek do zimowych obiadów. Każdego roku robię kilkanaście słoików z tartymi buraczkami, aby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leczo do słoików na zimę 1371

Leczo do słoików na zimę. Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale leczo smakuje późnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś pieczona w marynacie jogurtowej 136

Odrobina oliwy czy oleju do posmarowania naczynia żaroodpornego Piersi kroimy na mniejsze części Jogurt grecki łączymy z przyprawami, dokładnie mieszamy, wrzucamy pokrojone piersi i bardzo starannie obtaczamy je w marynacie. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej :)  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą /olejem, układamy mięso ( ja piekłam partiami, tak by mąż później miał prosto

Mamuśka wraca do formy
Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym 303

lubimy Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 Składniki -1 mała pierś z kurczaka (około 350 g) -marynata: szklanka maślanki, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, ostra papryka -4 placki tortilla, przepis znajdziecie tutaj -4 ogórki małosolne, mogą być również świeże -pół czerwonej papryki -serek śmietankowy do posmarowania placków -listki świeżej bazylii

Marta Gotuje
Grillowana pierś z kurczaka w jogurcie greckim 131

Niezwykle soczysta, grillowana pierś z kurczaka, której przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy jogurt grecki, sól, pieprz i wasza ulubiona przyprawa. Mieszacie wszystko razem i marynujecie mięso

Programista w kuchni
Ogórki w curry 328

wystygnięcia. 2. Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. 3. Do słoików dajemy ogórki,  po liściu selera i po parę ziarenek gorczycy. Zalewamy dobrze wymieszana marynatą. 4. Pasteryzujemy ok. 7 minut ( od momentu zagotowania). I gotowe. Nic prostszego. Hasta luego

la cuchara
Wegański boczek z kokosa – posypka 171

sobą: sos sojowy, syrop klonowy, oliwę oraz przyprawy: paprykę wędzoną i ostrą oraz sól i pieprz. Wsypujemy płatki kokosowe i dokładnie mieszamy, aż wszystkie kawałki kokosa obtoczą się w marynacie. Wysypujemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 – 15 minut w 180ºC, co 3-5 minut mieszając. Gdy małe kawałki zaczną się stawać czarne na brzegach

Poezja smaku
Przepis na pyszną fasolkę szparagową z kurczakiem i pomidorami - którą możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami 246

woda się zagotuje, wsypuję fasolkę i od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuję około 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. Teraz na patelnię przekładam pokrojoną pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 20-25 minut. W tym czasie gdy smaży się pierś, w dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około

Uwaga Babcia Gotuje
Pikantne ogórki z papryką 384

Dzisiaj propozycja na zamknięcie ogórków w słoiku. Ogórki w marynacie słodko - kwaśnej z papryką słodką i papryką ostrą, idealnie sprawdzają się na imprezkach.  Składniki wkładane do każdego słoika (słoik 500 ml - 600 ml pojemności): 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej (polecam przyprawy Skworcu ) 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 gałązka kopru z nasionami 2 ząbki czosnku

Smak mojego domu
Piersi kurczaka pieczone w ziołach z warzywami 479

proporcje skomponujcie sobie sami wedle własnego gustu i tego czym akurat dysponujecie. Kurczak i warzywa , doprawione aromatyczną mieszanką ziołową, zyskały niezwykły smak i zapach. Mimo dodatku oleju do marynaty całość wyszła raczej dietetyczna. Myślę, że taki obiad spodoba się Wam i Waszym domownikom, i że będzie wszystkim smakował. Spróbujecie? Nie zawiedziecie się! Smaczna Pyza poleca! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ogórki konserwowe na pół słodko. 169

marchewki. Dorzucić  kilka ziarenek gorczycy, pieprz i ziele angielskie. Włożyć także po kawałku kopru i liścia chrzanu a następnie układać ciasno ogórki. Do garnka włożyć wszystkie składniki marynaty, zagotować. Odstawić aby lekko przestygła i napełniać nią słoiki. Pasteryzować około 25 min. Przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej smakują po upływie ok. 2 miesięcy. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak tikka masala 137

Pyszne,  bardzo aromatyczne danie! Marynata: 2 piersi z kurczaka  1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru mielonego  1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka slodkiej mielonej papryki  1 łyżeczka garam masala Sos: 1 puszka pomidorów  4 łyżki jogurtu greckiego  1 spora cebula pokrojona w kostkę  1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

Mamuśka wraca do formy