marynata - 6549 przepisów (strona:253/437)

Sznycel z kurczaka 190

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Piersi z kurczaka dzielimy na kilka części. Każdą część kurczaka rozcinamy na cieńsze plastry, które delikatnie należy rozklepać. Każdy rozklepany kawałek mięsa nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wbijamy do miseczki, które należy rozbełtać z mlekiem. Kawałki kurczaka maczamy na przemian w jajku oraz bułce tartej

CookMag
Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami 316

dynię pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kostkę. Dyni obierać nie ma potrzeby. Cebulę posiekać w piórka, a marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa, razem z ząbkami czosnku, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez godzinę, mieszając wszystko parę razy. Pod koniec pieczenia warzyw, rozgrzać

https:KKuchniaMniam
Gulasz z opieniek 176

Opieniek w lesie jeszcze dużo więc trzeba je wykorzystać tak aby zapamiętać ten smak grzybów na całą zimę. Pozostaną nam tylko suszone i kiszone, czasami z marynat, równie pyszne ale inne niż te świeże pachnące. Dziś zrobiłam gulasz z opieniek, pyszny, aromatyczny, polecam z kaszą albo z pajdą chleba żytniego, razowego. Gulasz z opieniek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Stek z kangura z sałatką ze szpinaku 192

Rostbef smażony i sałatka ze szpinakiem, serem kozim i gruszką Przepis na stek z kangura z sałatką ze szpinaku Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut (nie licząc marynaty) Składniki 300 g mięsa z kangura 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy sól i pieprz - dopiero

Kuchnia Bazylii
Sałatka z kalmarami 185

Można w połowie sosu wymieszać kalmary, odstawić na kilka minut do lodówki. Sałatę ułożyć w misce, dodać pomidorki i cebulkę, delikatnie wymieszać. Smażyć kalmary na rozgrzanej patelni (razem z marynatą, w której były) przez ok. 2 min. Dodać do sałaty, polać sosem, wymieszać. Podawać

Zasmakuj Kuchni
Sałatka ogórkowo-paprykowa 252

Sałatka ogórkowo-paprykowa w słodko-kwaśnej marynacie z dodatkiem kurkumy i chilli Składniki: 3 kg ogórków gruntowych (+3litry wody+150g soli do ‘wymoczenia ogórków, by pozbyć się ich goryczki) 1 kg cebuli 5 ząbków czosnku 5 kolorowych papryk Składniki na zalewę: 9 szklanek wody (ok. 2250 ml) 2 i 1/4 szklanki octu

Aromatyczne Podróże
Pikantne skrzydełka 186

również koncentrat, miód oraz wszystkie przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Gdy powstanie nam gęsta masa, rondelek odstawiamy z ognia do ostudzenia. Po ostudzeniu każdą część skrzydełka maczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Skrzydełka układamy na blaszce i pieczemy przez ok 15-20 minut. Pieczemy je, aż skórka będzie zarumieniona. Gotowe skrzydełka możemy podawać z różnymi dipami

CookMag
David Bez: BowlLove. RECENZJA + KONKURS 165

kremy IV Anatomia Bowl Food na sucho – dressingi i sosy 1. Składniki bazowe 2. Warzywa – pieczenie – spiralizowanie 3. Białka 4. Zioła i mikrozielenina 5. Toppingi – marynaty – fermentowanie – prosta metoda kiszenia kapusty Podsumowanie Bowl Food na mokro Bowl Food na sucho Notatki Podziękowania W książce znalazłam wiele inspiracji. Piękne, kolorowe potrawy pobudzają wyobraźnię. Mam ochotę

Moja pasja smaku
Filet z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 393

szklanki bulionu, ja użyłam warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Filet przekrawam wzdłuż na pół tak, żeby powstały 2 cienkie kotlety. Marynata do kurczaka : olej z pomidorów (ok. 4 łyżek) dokładnie mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka). Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Marynuję filet. Odkładam w chłodne

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Łosoś pieczony w majonezie 270

Delikatny, pieczony łosoś przykryty marynatą z majonezu i czosnku. Ilość porcji

AniaGotuje.pl
Pierś z kaczki z quinoą, smażoną pietruszką, konfiturą z jarzebiny i figą 178

części (również w zależności od wielkości). Podsmażamy na tłuszczu, który został ze smażenia kaczki, w trakcie smażenia dodajemy utarty w moździerzu kumin i trochę rozmarynu z marynaty. Na koniec dodajemy na chwilkę ćwiartki figi. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy na plasterki. Na talerze wykładamy ugotowaną w osolonej wodzie quinoę (TU radzę, jak gotować

Quinoa Raz!
Gulasz indyczy z cukinią 199

bardzo, więc będą częste powtórki.  Mięso z indyka jest dietetyczne, więc zachęcam do jego konsumpcji:)  1 kg gulaszowego z indyka  3 młode cukinie  Do marynaty:  Olej z czosnkiem  Czosnek granulki lub ząbki świeżego przeciśnięte przez praskę  Cebula liofilizowana  Chili  Papryka słodka  Przyprawa do mięs ( czerwona)  Kminek mielony  Pieprz

Takie tam pichcenie
KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 153

Zaczynamy od szparagów i ich zamarynowania w mieszance oliwy, octu, zmiażdżonego czosnku i przypraw. Najpierw jednak umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe końcówki, włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą

Martyna Cooks
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym 359

łyżkę soli peklowej na 1 litr wody - zimnej przegotowanej.. Po marynowaniu szynkę wyjąć z wody, włożyć do dwóch oddzielnych rękawów (jeśli była przekrojona), dodać czosnek i przyprawy z marynaty i podlać każdą szynkę 1/2 szkl zimnej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu i piec ok 2,5h. Po tym czasie szynka powinna być idealnie upieczona

Ze smakiem bez glutenu
Łosoś w sezamie, z makaronem udon, pastą chili i nerkowcami 210

sambal oelek 2 łyżki nerkowców do podania: świeża kolendra lub pietruszka ćwiarki cytryny Sok z cytryny mieszamy z trawą cytrynową, kuminem i kolendrą. Łososia dzielimy na 2 porcje, nacieramy marynatą i odstawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię wlewamy olej z chili. Łososia z jednej strony posypujemy sezamem i smażymy z obu stron. […] Artykuł Łosoś w sezamie

Mienta blog